10 клас. М. Коцюбинський "Intermezzo", "Тіні забутих предків". Опорний конспект. ЗНО

Про матеріал
Даний матеріал - опорний конспект - 10 клас. М. Коцюбинський "Intermezzo", "Тіні забутих предків" - рекомендовано до використання на уроках вивчення нового матеріалу та узагальнення знань у 10 класі, а також під час підготовки до ЗНО та дистанційного навчання.
Перегляд файлу

Картинки по запросу м. коцюбинський

Картинки по запросу м. коцюбинський  інтермеццо аналіз

https://library.vspu.edu.ua/inform/kocubin.htm

kocubynskqy_3

Памˈятник + музей у Вінниці

Миха́йло Миха́йлович Коцюби́нський (1864, Вінниця —1913, Чернігів) — українськ письменник, громад-ський діяч, голова «Просвіти» Чернігів.

Учасник політичної організації «Братство тарасівців». Організа-тор «літературних понеділків і субот».

ІМПРЕСІОНІЗМ

«враження»

Картинки по запросу м. коцюбинський таблиці інтермеццо

Картинки по запросу коцюбинський біографія

Перифрази: Великий Сонцепоклонник;

Сонях

Знав 9 мов

Похожее изображение«Ті́ні забу́тих пре́дків» («Диќі ко́ні вогню́» (англ. Wild Horses of Fire) — український радянський художній фільм режисера Сергія Параджанова, 1964р на кіно-студії ім. О. Довженка.Екранізація пов.Коцюбинського

 

 ÐšÐ°Ñ€Ñ‚инки по запросу Параджанов Сергій

Картинки по запросу м. коцюбинський  інтермеццо аналізНа відкритті памˈятника І. Котлярев-ському у Полтаві 1903р

Похожее изображение

Ти з нами будеш вічно жити, Як сяйво сонця, як вечірній спів, Ти так лю-бив землі своєї квіти,

І так, як квіти, ти людей любив. В. Сосюра

«Михайло Коцюбинський — письменник сонячний. І не тільки тому, що «носив у душі сонце», як сам про себе казав... Уся його проза... — це світлий, відкритий простір для душі й духу» (О. Логвиненко).

Людяність, краса, народ, Україна - це улюблені теми розмов Коцюбин-ського, вони завжди бу-ли з ним, як його серце, розум і славні, ласкаві очі.   Максим Горький

«Intermezzo» аналіз імпресіоністична новела М. Коцюбин-ського, написана в 1908 році в Чернігові.

Жанр: новела Форма: монолог. Присвята кононівським полям Стиль – модернізм. Течія – імпресіонізм. Тема: зображення взаємодії митця і суспільства Ідея: утвердже-ння думки, що людина щаслива лише в гармонії з приро-дою, а митець відіграє важливу роль у суспільстві. Образи: назви дійових осіб: Моя утома. Ниви у червні. Сонце. Три білих вівчарки. (Оверко -“селянин”; Пава – “дворянин”, Трепов – “міністр внутрішніх спрів”) Зозуля. Жайворонки. Залізна рука міста. Людське горе. Композиція: новела складається з 11 частин, що пов’язані образом митця — учасника й оповідача зображуваного; розповідає про його духовне одужання при зустрічі з природою. У творі порушено проблеми душевної рівноваги, повноцінного життя, специфіки творчого процесу. Сюжет безфабульний: за його основу взято химерну гру настроїв. В основу новели лягли автобіографічні факти. М. Коцюбинський після нервового виснаження у червні 1908р. їде на Полтавщину до маєтку мецената Євгена Чикаленка, щоб покращити своє здоров'я. Слово "інтермецо" перекладається з італійської мови як пауза, перепочинок. "Intermezzo'' - взірець імпресіонізму. Для цього стилю є характерним перехід ліричного героя через усі стадії: від крайнього виснаження до поступового зцілення, одужання. Письменник за допомогою вмілих імпресіоністичних мазків зображує враження героя від природи, його внутрішній стан. Іноді новелу ще називають "поезією в прозі".

“Тіні забутих предків” аналіз Літературний рід: епос  Жанр: повість Тема : зображення життя гуцулів у Карпатах на межі 19 – 20 ст. у гармонії з природою, традиціями і звичаями, з язичницькими й християнськими віруваннями. Ідея: оспівування високого й красивого почуття – кохання. Поштовх для написання: перебування М. Коцюбинського в селі Криворівня (Івано-Франківська область), під час якого він отримав багато вражень від життя, звичаїв і обрядів гуцулів. Інші назви: Тіні минулого, Голос віків,  Дар Предків забутих. Проблематика : гармонія між людиною та світом природи Життя і смерть Добро і зло Язичництво і християнство Сила кохання і неможливість жити без нього Вплив мистецтва на людину Роль праці в житті людини Стосунки батьків і дітей Сюжет повісті перегукується з трагедією Шекспіра “Ромео і Джульєтта”. Іван Палійчук  19-та дитина у родині. Не відчуваючи себе комфортно серед людей, часто втікає в ліс. Добре знається на травах ще з семи років. Згодом знайомиться із Марічкою, дівчин-кою з ворожого роду. Між дітьми зав’язується дружба, а згодом — кохання. Грає на флоярі.  Марічка Гутенюк  — кохана Івана. Познайомилася з Іваном ще з малечку. Поетична душа, складає і співає пісні (співаночки),  гине в Черемоші під час повені.  Палагна  — фудульна з воластою шиєю дівчина з багатого роду, добра госпо-дарка. Але вона не була вдоволена своїм мрійливим чоловіком. Палагна стає коханкою сусіда Юри. Юра  — мольфар, людина, знахар, відьмак.

Похожее изображение

Картинки по запросу коцюбинський тіні забутих предків аналіз

Картинки по запросу коцюбинський біографія

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гончарова Ніна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
21 червня 2020
Переглядів
2046
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку