10 способів заохотити учнів до читання

Про матеріал

Цей матеріал є досвідом моєї роботи в бібліотеці Одеського ліцею № 13, а також успішний батьківський досвід опробований на моїх дітях.

Перегляд файлу

10 способів заохотити учнів до читання

 

Читання є важливою навичкою, якою має володіти ваша дитина не лише в школі, а й у повсякденному житті. Це важлива частина здатності вашої дитини вдосконалювати загальні навички спілкування. Крім того, дослідження показує, що діти, які люблять читати, також добре володіють математикою, а не тільки словниковим запасом і орфографією. Знання того, як заохочувати дітей до читання, допоможе їм по-справжньому насолоджуватися читанням і дасть їм змогу досягти успіху в тому, чим вони прагнуть у подальшому житті, але якщо ви хочете, щоб ваша дитина полюбила читати, ви повинні привчати його з раннього віку.

 

Чому важливо заохочувати дітей до читання?

 

На жаль, не всі діти від природи схильні до читання. Прищеплення їм цієї звички забезпечить більший успіх у подальшому житті, академічному та соціальному. Але чим читання приносить їм користь? І чому вам потрібно докладати зусиль, щоб виробити цю звичку?

 

Читання допомагає полегшити когнітивний розвиток вашої дитини , а читання в ранньому віці забезпечує вашу дитину стабільним джерелом інформації; вони розвивають допитливість і емпатію. 

 

Можливість глибшого розуміння є ще однією важливою перевагою читання ; коли діти читають, вони практикують розуміння. Нарешті, читання розвиває здатність будувати міцніші стосунки. Це особливо вірно, коли ви читаєте їм у молодому віці, оскільки вони сприймають це як заняття, яке сприяє зближенню зі своїми близькими. 

 

 

Як заохотити дітей читати

 

Тепер настав час дізнатися, як заохотити дітей до читання, особливо в початковій школі.

 

1. Почніть з однієї книги 

Вашій дитині може бути важко навчитися любити читати, якщо вона переповнена різними варіантами. Почніть з однієї книги, поки вони не ознайомляться з нею. Нехай вони перечитають ту книжку кілька разів. Це допомагає розвинути знайомство та точність читання, а також допомагає зміцнити їхню впевненість у своїй здатності читати.

 

2. Зробіть читання інтерактивним

Вашій дитині сподобається читати, якщо воно буде інтерактивним. Пов’яжіть те, що вони читають, із тим, що відбувається в реальному житті. Наприклад, якщо вони читають історії про тварин, пов’яжіть цих тварин з тими, з якими вони спілкуються в реальному житті, наприклад, котами та собаками. Це можна зробити практично з будь-яким предметом; приготування їжі, виготовлення моделей, вивчення людей похилого віку, наука тощо. Відчуття того, що вони прочитали, оживає, посилить їхній інтерес до історії.

 

3. Завжди пропонуйте своїй дитині матеріал для читання 

Зробіть матеріали для читання легкодоступними для вашої дитини. Чим більше у них доступних ресурсів для читання, тим більше вони схильні читати. 

 

 

4. Розширити базу даних про читання

Коли ваша дитина ознайомиться з однією книгою, ви можете поступово розширювати її можливості читання. Представляйте їм нові історії щотижня. Це допоможе зробити читання новим і цікавим для них, оскільки вони завжди матимуть щось нове для вивчення. Не обмежуйте їхні матеріали для читання лише книжками з оповіданнями. Ви можете дозволити їм читати будь-що, від карт до журналів чи меню.

 

5. Нехай вони вибирають, що вони хочуть прочитати

Якщо у вашої дитини виникає особливий інтерес до однієї книги чи комплекту матеріалів для читання, дозвольте їй досліджувати це. Коли діти читають із задоволенням, це підвищує потенційну користь. Це також один із найкращих способів виховати дітей, які любитимуть читати все своє життя. 

 

6. Вибирайте книжки, які відповідають віку

Інвестуйте в книжки, що відповідають віку, які сприятимуть природному розвитку вашої дитини. Це гарантує, що читання буде легшим і приємнішим, оскільки історії розроблено спеціально для їх віку та рівня розвитку. 

 

7. Копайте глибше в історію 

Заохочуйте дитину залучатися до того, що вона читає, ставлячи їй відповідні запитання. Це допомагає їм краще розуміти те, що вони читають. Читання не є пасивною діяльністю, тому переконайтеся, що ваші діти глибше вивчають вчинки та почуття героїв. Якщо ваша дитина зрозуміє історію та з’єднається з нею, вона отримає ще більше задоволення від читання. 

 

8. Заохочуйте діяльність, яка потребує читання

Читання – це не просто сісти за книжку. Є багато інших занять, якими ваша дитина може займатися, пов’язаних із читанням. Наприклад, коли ви йдете гуляти на вулицю, попросіть їх прочитати дорожні знаки та інші письмові матеріали. Коли ви їсте в ресторані, дозвольте їм переглянути меню. Ви навіть можете перетворити їх на ігри, які призведуть вашу дитину до читання всього, що вона бачить.  

 

Використовуйте кожну нагоду, щоб заохотити їх читати. Це розширює їхню здатність використовувати та спілкуватися в різноманітних контекстах. 

 

 

9. Використовуйте технології, щоб покращити їхні звички читання

Існує багато творчих додатків , розроблених, щоб підвищити інтерес вашої дитини до читання, а також зробити це приємним заняттям для неї. Програми доповненої реальності є величезним кроком у порівнянні з традиційними книгами, а вишуканий вигляд роблять їх провідним варіантом для такого типу читання. Це чудовий спосіб зробити читання цікавим заняттям для вашої дитини, але з огляду на таке різноманіття переконайтеся, що ви вибрали правильний додаток, який допоможе розкрити творчі здібності вашої дитини, а також викличе у неї бажання читати більше. 

 

Є також доступні електронні пристрої для читання, які зробили значний внесок у знайомство з читанням цього нового покоління дітей. Ця технологія створена для розширення можливостей навчання для дітей, щоб вони отримували ще більше задоволення від читання. 

 

 

 

10. Не поспішайте 

Будьте терплячі до своєї дитини. У деяких учнів початкових класів відразу виникає гострий інтерес до читання. Іншим може знадобитися трохи більше поштовху, щоб проявити інтерес до читання. Як батько, ви будете виконувати роль підтримки, коли вони відкривають для себе чудеса читання. 

 

Виявляйте свою підтримку та хваліть їх за будь-які досягнення. Щира похвала за їхні зусилля може значно допомогти у формуванні хороших звичок читання. 

 

docx
Додано
9 вересня 2023
Переглядів
834
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку