11 клас. Контрольна робота Поглиблення і систематизація найважливіших відомостей із синтаксису, пунктуації та стилістики. Тест

Про матеріал
Контрольна робота Поглиблення і систематизація найважливіших відомостей із синтаксису, пунктуації та стилістики. Тест . ( Завдання 1-4 по 1 балу; 5-8 по 0,5 бала, 9 – 1 бал, 10 – 2 бали, 11- 3 бали).
Перегляд файлу

Контрольна робота

Поглиблення і систематизація найважливіших відомостей із синтаксису, пунктуації та стилістики.                                      Тест . ( Завдання 1-4 по 1 балу; 5-8 по 0,5 бала, 9 – 1 бал, 10 – 2 бали, 11- 3 бали).

  1. Вказати правильне твердження. Стилістика – це:                                                                                                               а) слова, їхнє значення, походження й уживання;                                                                                                                                                                                                                        б) розділ мовознавства, який вивчає виражальні засоби мови та їх функції у мовленні залежно від мети висловлювання та мовленнєвої ситуації;                                                                                                                                                                                                                  в)  розділ мовознавчої науки про використання розділових знаків;                                                                                                                                                                                                                  г) способи об’єднання слів у словосполученні й реченні, будову словосполучень і речень.
  2. Вказати правильне твердження.  Однорідні члени речення – це:                                                                                             а) другорядні члени речення, які для підсилення їх смислової ролі виділяються в усному мовленні інтонацією й паузами, а на письмі – відповідними розділовими знаками;                                                                                  б) це такі члени речення, що виконують одну синтаксичну роль, відносяться до одного й того самого члена речення і поєднуються між собою підрядним зв'язком;                                                                                                     в ) це такі члени речення, що виконують одну синтаксичну роль, відносяться до одного й того самого члена речення і поєднуються між собою сурядним зв'язком;                                                                                               г) це слово або словосполучення в реченні, що називає особу, іноді — предмет, до яких звернена мова;
  3.   Вибрати правильну відповідь.  Звертання – це головний член речення:      а) так    б) ні   
  4.  У нашому містечку, скажу я вам, трапляються різні дивовижні прізвища.                                                      Речення ускладнене:                                                                                                                                                                                                    а)звертанням;  б )вставним словосполученням;                                                                                                   в) вставним реченням; г)  відокремленим членом речення.
  5. Красо моя, для тебе в світі я живу.                                                                                                                                       Речення ускладнене:                                                                                                                                                                                                    а) звертанням;  б ) вставним словосполученням;                                                                                                 в) однорідними членами речення; г)  відокремленим членом речення.          
  6. Прокидаюся в незрозумілій тривозі і сідаю на ліжку. (М. Коцюбинський).                                                                                    Речення ускладнене:                                                                                                                                                                                                    а) звертанням;  б ) вставним словосполученням;                                                                                                в) однорідними членами речення; г) відокремленим членом речення.  
  7. Липа, залита білим цвітом, красувалася у місячному сяйві.                                                                                                                                       Речення:                                                                                                                                                                         а) складне речення; б) просте неускладнене речення;                                                                                       в) просте ускладнене речення; г) речення з прямою мовою.
  8. Вірили, що прикрашена ялинка приносить щастя, радість, мир.                                                                                   Речення:                                                                                                                                                                                        а) складне; б) просте неускладнене;                                                                                                                              в) просте ускладнене; г) речення з прямою мовою.
  9.  Вказати речення, у якому вжито вставну синтаксичну конструкцію (розділові знаки пропущено)

а) Семен швидко впізнав невідомого і вгадав що то значить його нервова поведінка.

б) Любити  це означає бути щирим навіть тоді коли важко.

в) Зв’язкова не прибула сьогодні значить негайно потрібно змінити місце дислокації.

г) Що то значить материна любов і чекає і прощає і захищає але сліпне вона якщо по правді жити не навчає.

          10. Вставити пропущені розділові знаки.                                                                                                                                             Скільки жінок завидують на її достатки а завидувати нема чого, бо нема з ким по-людськи словом перекинутись нема з ким ні повеселитися ні посумувати (Михайло Стельмах)  Життя  це прірва невідомого  Ступи в неї не боячись.  

           11. Написати есе (10-15 речень) на одну із запропонованих тем: 1) «Вірю в нашу перемогу»; 2) «Важливо не втратити свою національну ідентичність там, де зараз тобі комфортно»; 3) «Яка на смак краса?..» У творі використати речення із звертаннями, відокремленими членами речення, пряму мову або цитати.

 

 

docx
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
2519
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку