12 цікавих фактів про хімію і тд.

Про матеріал
12 цікавих фактів про хімію які вчитель може розказати своїм учнямякий від цього відчувають задоволення, діти дізнаються багато цікавого про урок хімії
Перегляд файлу

1. Одними з основних понять в сучасній хімії є «атом» та «молекула». Вченим відомо лише трохи понад сто видів атомів, а от молекул досліджено більше ніж 18 мільйонів. 2. Без хімічних процесів не можливе було б існування і нас з вами. Наприклад в головному мозку кожної людини щосекунди відбувається близько ста тисяч хімічних реакцій

3. З хлором, а якщо бути більш точним, з його сполуками у вигляді звичної кухонної солі люди знайомі вже дуже давно. Згідно археологічних досліджень вдалось встановити, що сіль почали добувати і використовувати понад п'ять тисяч років тому. 4. Хоч водень є найбільш розповсюдженою речовиною у Всесвіті та становить близько 90 % усіх атомів, його газ є найлегшим, відтак літер газоподібного водню важить менше ніж 0,09 грам

5.            Атоми водню такі крихітні, що якщо їх викласти в один ланцюжок в кількості десяти мільйонів, то така черга буде довжиною лише близько одного міліметра.

6.            В тонні граніту близько 2.5 г урану. Тобто з гранітної скелі яка важить тисячу тонн можна добути до 2.5 кілограма такої небезпечної речовини як уран.

7.            Коли вперше в швейцарських Альпах знайшли кришталь, то люди подумали що це особлива заморожена вода. Українське слово кришталь запозичене з грецької мови та походить від слова, що перекладається як лід.

8.            Кумедно, але винуватцем відкриття йоду був кіт. За однією з версій кіт французького хіміка Бернара Куртуа перевернув сірчану кислоту у розчин золи з морських водоростей. Коли рідини змішались, в результаті хімічної реакції, утворилась хмарка синьо-фіолетового кольору, це і був йод.

9.            Мало хто знає, що «благородними» золото і срібло називають не через їх красу та рідкісність, а через те, що вони стійкі до атмосферної корозії та тому не ржавіють та їх дуже важко розчинити. Наприклад на золото не впливають навіть розбавлені і концентровані кислоти, а розчиняється воно лише в суміші двох дуже потужних кислот (азотної та соляної) яку називають «царською горілкою».

10.          Температура закипання кисню -183 °C, а замерзає він при 218 °C. Хоч газ кисню не має кольору, в рідкому та твердому стані він блідо-блакитний. Тому якщо зрідити велику кількість повітря, воно матиме синюватий відтінок, схожий на воду.

11.          Мало хто знає що за рейс Київ - Париж сучасні літаки використовують від 15 до 25 тонн кисню. Таку ж кількість кисню може виробити в процесі фотосинтезу лише близько 8-16 тисяч гектарів лісу, звичайний легковий автомобіль використовує в 50-60 раз більше кисню ніж водій, який ним керує.

12.          Єдиною буквою якої досі немає в періодичній таблиці хімічних елементів є літера «J».

pdf
Додав(-ла)
Кузьмич Богдан
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
10 жовтня 2020
Переглядів
849
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку