12 цікавих та маловідомих фактів про Лесю Українку

Про матеріал
У суботу, 25 лютого 2023 року, – 152 роки з дня народження відомої української письменниці Лесі Українки (справжнє ім’я – Лариса Петрівна Косач). Це одна з найвизначніших постатей нашої культури. Попри складну долю, мужня жінка знаходила натхнення та створила геніальні поетичні, прозові й публіцистичні твори, а також професійно перекладала світову класику. «Трибуна-Бровари» пропонує вашій увазі цікаві факти про Лесю Українку. До вашої уваги - 12 цікавих та маловідомих фактів про Лесю Українку.
Перегляд файлу

image 

12 цікавих та маловідомих фактів про Лесю Українку

image 

1  - У суботу, 25 лютого 2023 року, – 152 роки з дня народження відомої української письменниці Лесі Українки

(справжнє ім’я – Лариса Петрівна Косач). Це одна з найвизначніших постатей нашої культури. Попри складну долю, мужня жінка знаходила натхнення та створила геніальні поетичні, прозові й публіцистичні твори, а також професійно перекладала світову класику. «Трибуна-Бровари» пропонує вашій увазі цікаві факти про Лесю Українку.

image 

2  - Справжнє ім’я Лесі Українки – Лариса Косач.

image 

3  - Леся Українка була не тільки поетесою, але й драматургом, прозаїком та перекладачем. Вона писала твори українською, російською та французькою мовами.

image 

4  - Леся Українка була однією з провідних поетес українського національного відродження на початку 20-го століття.

image 

5  -  У 1901 році Лесі діагностували туберкульоз, але вона продовжувала активно творити і займатися громадською діяльністю.

image 

6  - Одним із цікавих фактів про Лесю Українку є те, що вона була відома своєю незалежністю і самостійністю.

Наприклад, в 1907 році, коли Леся отримала пропозицію одружитися з польським емігрантом та революційним діячем Людвігом Варшавським, то відмовилася, попри його статус та знаменитість, заявивши, що «ласка до

чоловіків у мене невелика». Замість того, щоб обмежувати своє життя шлюбом та сім’єю, Леся Українка

віддавала перевагу своїй творчості та активній участі в українському національному руху. Цей факт підкреслює не

лише незалежність та силу волі Лесі Українки, але і її відданість національній справі та ролі жінки в суспільстві.

image 

7  - У 1912 році Леся Українка стала першою жінкою, яка отримала почесне звання академіка в Галицькій науковій спільноті.

image 

8  - Леся Українка перекладала твори класиків світової літератури, таких як Вільям Шекспір, Йоганн Вольфганґ Гете та Франсуа Вільям Анрі де ля Вільє.

image 

9  - Нещодавно народні депутати запропонували 25 лютого відзначати нове свято – День української жінки, натомість вихідний 8 березня мають намір прибрати. Новий законопроєкт (№ 9009) пропонує скасувати свята 1, 9 травня та 8 березня, натомість запровадити День українки, День матері та Шевченків день. Автори документу обґрунтовують цю ініціативу наміром відмовитися в нав’язаних у радянському минулому традицій, а шанувати власні, українські.

https://brovary.net.ua/12-tsikavykh-ta-malovidomykh-faktiv-pro-lesiu-ukrainku/

pdf
Додано
8 листопада 2023
Переглядів
1199
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку