§ 18. Внутрішнє і міжнародне становище радянської України на початку 1920-х рр. Утворення Радянського Союзу

Про матеріал
Презентація з історії України для учнів 10 класу за підручником В. Власова § 18. Внутрішнє і міжнародне становище радянської України на початку 1920-х рр. Утворення Радянського Союзу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 18. ВНУТРІШНЄ І МІЖНАРОДНЕ СТАНОВИЩЕРАДЯНСЬКОЇ УКРАЇНИНА ПОЧАТКУ 1920-х р. УТВОРЕННЯ РАДЯНСЬКОГО СОЮЗУ

Номер слайду 2

І. ЯКИМИ БУЛИ ПРИЧИНИ ТА ПЕРЕБІГ ГОЛОДУ В РАДЯНСЬКІЙ УКРАЇНІ 1921-1923 рр.

Номер слайду 3

Робота з документом. Ісаак Мазепав книжці «Україна в огні й бурі революції 1917-1921рр.»«Нелюдський режим московських більшовиків на Україні не змінився і в 1921 році. Як раніше, так і тепер більшовики беззастережно нищили все, що перешкоджало або, на їхній погляд, могло шкодити їхньому пануванню в Україні... Проводячи національний терор, більшовики грабували й українське народне господарство. Як і в попередні роки, для успішного витягання хліба з України провадилась політика "розшарування" села за допомогою т. зв. "комітетів незаможних селян" ("комнезамів"). У Росії такі комітети ("комбєди") були скасовані більшовиками ще в 1918 р., але на Україні ці органи існували й далі для збирання податків натурою з українського села. "Комнезами" діставали певний відсоток зібраного збіжжя на свою користь. Тому комітети незаможних селян були переповнені всякими паразитарними, дармоїдськими елементами. Попри величезний опір селянства більшовикам все-таки вдавалося за допомогою "комнезамів" забирати з України значну кількість харчових продуктів. Цей організований грабунок села мав катастрофічні наслідки для господарського життя країни. Через знищення промисловості й постійні реквізиції харчових продуктів селянин поволі втратив інтерес до дальшого розвитку свого господарства і обмежив виготовлення продукції лише потребами власного споживання. У цих умовах незабаром дійшло до страшної голодової катастрофи в Україні...»

Номер слайду 4

Причини голоду 1921-1923 років

Номер слайду 5

У травні - червні 1921 р. стало зрозуміло, що насувається жахлива посуха. Природний катаклізм ударив по основних хліборобських регіонах: Поволжю, Північному Кавказу, південних губерніях України, У місцевостях, що не зазнали посухи, врожайність майже не поступалася звичайній. Але селяни посіяли тут істотно менше, ніж у роки, що передували продрозверстці. Виникла нерозв’язна ситуація з хлібом, за якої масова загибель людей від голоду була ніби запрограмована: на фактор природного лиха наклалися наслідки комуністичного експерименту.

Номер слайду 6

Становище в південних губерніях У країни трагічно погіршувалося, але газетам було заборонено писати про це. «Братерська допомога хлібом» формально незалежної України сусідній Росії виглядала б дивно, якби всі знали, що українські селяни також умирають з голоду.Інколи в розмовах можна почути вислів «голодуюче Поволжя». Він виник на початку 1920-х років, коли російську територію Поволжя та частину української (південь і південний схід) охопив голод, а продзагони вантажили продовольство та вивозили з України. Саме тоді Петровський писав в Москву: «Имея свое Поволжье, Украина с начала кампании по 1 мая послала в перекрепленные к ней губернии РСФСР 960 вагонов продовольствия…».

Номер слайду 7

Інформаційна блокада була знята тільки на початку 1922 р., коли почалася масова смертність від голоду. Голова Раднаркому УСРР X. Раковський скористався цим, щоб укласти угоду з Американською адміністрацією допомоги (АРА). Це була неурядова організація, створена в США для надання допомоги потерпілим від світової війни та її наслідків європейським країнам.

Номер слайду 8

Жителі села дякують американцям за продуктову допомогу. 1922рік

Номер слайду 9

Хоча голод на півдні України більше не замовчували, республіка мусила й далі вивозити хліб для постачання «червоних столиць» (Москви і Петрограда). Голова Раднаркому РСФРР В. Ленін вимагав вивозити щодня до Москви 100 вагонів хліба. До примусового стягнення хліба ЦК КП(б)У був змушений залучити армію. Влада створювала надзвичайні продовольчі загони, які вилучали зерно у селян, застосовувала режим заручників, оточувала села загороджувальними загонами. У 1922 р. ревтрибунали виносили смертні вироки селянським родинам, які «ухилялися» від виконання продрозверстки. Тим часом до врожаю 1922 р. не дожили сотні тисяч селян південних губерній.

Номер слайду 10

У березні 1922 р. кількість голодуючих в Україні, за неповними даними, сягнула 4 мли, з яких діти становили 1,9 млн осіб. З 1922 р. Москва відновила експорт хліба. З України вивезли за кордон 13,5 млн пудів хліба нового врожаю. Щоб експорт зернових за таких умов світова спільнота не сприймала як аморальну дію, було оголошено, що завдяки врожаю 1922 р. голод припинено. Хоча насправді у південних губерніях голод тривав увесь 1922 р. і першу половину 1923 р.

Номер слайду 11

ІІ. ЯКИМ БУВ ДЕРЖАВНИЙ СТАТУС УСРР У 1921-1922 рр.

Номер слайду 12

Україну приєднали до радянської Росії за допомогою збройної сили. У республіці розбудували систему установ та органів військової й цивільної влади, яка нічим не відрізнялася від тієї, що функціонувала в Росії. Водночас Україну декларували як незалежну республіку, хоч її кордони позначалися тільки на карті.

Номер слайду 13

28 грудня 1920 р. голова Раднаркому РСФРР В. Ленін і нарком закордонних справ Г. Чичерін підписали в Москві з Християном Раковським, який обіймав в УСРР обидві ці посади, союзний робітничо-селянський договір. У преамбулі договору було наголошено на незалежності й суверенності обох держав. З факту колишньої належності України до Російської імперії, як зазначалося в ст. 2, для УСРР не випливало жодного зобов’язання. Наступного дня договір був ратифікований VIII Всеросійським з’їздом рад. 2 березня 1921 р. договір ратифікував V Всеукраїнський з’їзд рад.

Номер слайду 14

Обидва уряди, і це було найістотнішим, проголошували об’єднаними сім наркоматів: військових і морських справ, зовнішньої торгівлі, фінансів, праці, шляхів сполучення, пошти і телеграфу, Ради народного господарства. Такі ж договори були укладені і з іншими формально незалежними радянськими республіками. Таким чином набула остаточних контурів заснована влітку 1919 р. договірна федерація. Християн Раковський (1873-1941)

Номер слайду 15

ЗНО!Будівля Держпрому (1925-1928) в Харкові - столиці УСРР у 1919-1934 рр. Найвідоміша пам’ятка архітектури конструктивізму в Україні, своєрідний символ Харкова; перша висотна залізобетонна каркасна споруда в Україні та СРСР. Висота будівлі в її найвищій точці - 63 м.

Номер слайду 16

ІІІ. ЯК ФУНКЦІОНУВАВ КОМПАРТІЙНО-РАДЯНСЬКИЙ АППАРАТ У СИСТЕМІ ВЛАДИ

Номер слайду 17

У квітні 1922 р. В. Ленін заснував у партії посаду генерального секретаря і перетворив секретаріат ЦК на політичний орган, але цілком підпорядкований політбюро. На посаді генерального секретаря ЦК за пропозицією Леніна затвердили Й. Сталіна. Коли Леніна вразив перший удар смертельної хвороби, постало питання про те, хто буде його наступником. Головним кандидатом на роль вождя вважався Л. Троцький. Тому члени політбюро ЦК РКП(б) Л. Каменев, Г. Зінов’єв і Й. Сталін об’єдналися з наміром протидіяти йому. У червні 1923 р. «трійка» домоглася відкликання з України голови Раднаркому УСРР X. Раковського, який був союзником Троцького. Цю посаду обійняв Влас Чубар.

Номер слайду 18

Справжнє прізвище - Джугашвілі. З 1922 р. - генеральний секретар ЦКВКП(б). Партійні комітети перебрали на себе владні повноваження від радянських органів у кожній ланці управління. За останніми залишилися розпорядчі функції, а повноваження виконавчих парткомівських структур розширилися. Першими в ієрархії ставали секретарі парткомів. У квітні 1925 р. на чолі ЦК КП(б)У став один з найближчих помічників Сталіна Л. Каганович. Унаслідок відкликання X. Раковського і призначення Л. Кагановича Сталін дістав цілковиту підтримку з боку КП(б)У під час своєї тривалої боротьби з іншими членами політбюро ЦК за вищу владу в партії та державі.

Номер слайду 19

Радянська Україна (УСРР) мала територію в 452 тис. кв. км. За даними перепису населення 1926 р., населення УСРР становило 29 018 187 осіб, з них міського - 5 373 553 особи.

Номер слайду 20

30 грудня 1922 р. І Всесоюзний з’їзд рад затвердив Декларацію про утворення Союзу РСР і Союзний договір. З ухваленням Конституції СРСР 31 січня 1924 р. на II з’їзді Рад Союзу РСР завершилося оформлення СРСР. До його складу ввійшли Російська Федерація, Українська СРР, Білоруська СРР, Закавказька Федерація (створена в березні 1922 р. у складі трьох закавказьких республік: Грузії, Вірменії, Азербайджану). У жовтні 1921 р. на півострівній частині Таврійської губернії створено Кримську АСРР у складі РРФСР.

Номер слайду 21

Конституція УСРР тепер фіксувала зміни, що випливали з фактів утворення у жовтні 1924 р. Молдавської Автономної Соціалістичної Радянської Республіки (Молдавської АСРР) у складі Української СРР і нового адміністративно-територіального поділу республіки. До складу Молдавської АСРР увійшли 11 районів Лівобережжя Дністра. Столицею новоствореної автономії стало м. Балта, від 1929 р. - м. Тирасполь. У 1923-1925 рр. в УСРР замість поділу губерній на повіти запроваджувався поділ на округи, а з 1925 р. - встановлювалася триступенева система управління: район - округа - центр. У 1930 р. було ліквідовано округи й укрупнено райони. Від 1932 р. знову запроваджувалася триступенева система управління: район - область - центр.

Номер слайду 22

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: § 18

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. яременко сергій Романович
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Жихарева Анастасия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Краснюкова Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
4489
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку