Урок. Історія як наука про розвиток людства

Про матеріал

Презентацію розроблено відповідно до змісту підручника для 5 класу закладів загальної середньої освіти «Вступ до історії України та громадянської освіти» /

І. Я. Щупак, О. В. Бурлака, І.О. Піскарьова, А. С. Посунько. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2022. — 256 с. : іл.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЗДІЛ I. НАУКИ, ЩО ВИВЧАЮТЬ МИНУЛЕІгор Щупак, Олена Бурлака, Ірина Піскарьова, Андрій Посунько. Вступ до ІСТОРІЇ УКРАЇНИ та ГРОМАДЯНСЬКОЇ ОСВІТИ5 клас

Номер слайду 2

§ 2. Історія як наука про розвиток людства. Визначте, який крилатий вислів закодовано в хмаринці слів. Яке значення науки історії він розкриває?

Номер слайду 3

Люди завжди цікавилися минулим. Минуле оточує нас. Ми згадуємо події та людей у них. І ця пам’ять допомагає нам зрозуміти, звідки людина родом, чому так розуміє навколишній світ. Усе, що колись справді відбувалося — це історичні факти. Дата вашого народження — це теж історичний факт, який належить до минулого. Дата народження — це початок вашої історії. День, місяць і рік народження — це час, а місце вашого народження — це простір.

Номер слайду 4

Історія людства подібна до життя людини. Вона складається з історичних подій, які колись відбулися. Вони так вплинули на життя суспільства, що люди прагнули їх запам’ятати й розповісти про них нащадкам. Для розуміння минулого важливо встановити причини і наслідки історичних подій. Розрізняють також привід до певних історичних подій. Певні особливості життя людей час від часу повторюються, мають спільні ознаки (наприклад, культура, господарське життя, релігія). Їх називають історичними явищами. Уся історія людства складається з ланцюга історичних подій і явищ, які становлять історичний процес.

Номер слайду 5

Розгляньте уважно схему !

Номер слайду 6

‘Робота з підручником (ст. 15-16)Прочитайте текст і виконайте завдання. Назвіть історичні події, про які йдеться в тексті. Назвіть, де відбувалися згадані в тексті події. Проаналізуйте подію, що відбулася 24 серпня 1991 р. за планом: 1. Причини події. 2. Привід до події 3. Назва події. 4. Наслідки події.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

А що це за подія? Чи це історична подія?

Номер слайду 9

історичний фактце справжня, не вигадана подія; тобто те, що сталося, відбулося насправді в минуломуісторична подіяте, що відбулося з людьми в минулом у в певний час та в певному місці: подорожі, битви, відкриття тощо. Подія. Що? Де? Коли? З ким і як відбулась ?Привід до подіїЩо стало безпосереднім поштовхом до події ?Результат. Яким є результат того, що сталося ?Причини подіїЧому це відбулось ?Передумови подіїЯкі обставини події ?Наслідки подіїЯкі зміни в житті людей відбулися ?

Номер слайду 10

Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Історія як наука про розвиток людства» — уявно поєднайте кожне із запитань з відповідним смайликом успіху

Номер слайду 11

Дякую за увагу !Слава Україні

pptx
Додано
3 березня
Переглядів
22
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку