Урок. Науки-помічниці історії

Про матеріал

Презентацію розроблено відповідно до змісту підручника для 5 класу закладів загальної середньої освіти «Вступ до історії України та громадянської освіти» / І. Я. Щупак, О. В. Бурлака, І.О. Піскарьова, А. С. Посунько. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2022. — 256 с. : іл.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ігор Щупак, Олена Бурлака, Ірина Піскарьова, Андрій Посунько. Вступ до ІСТОРІЇ УКРАЇНИ та ГРОМАДЯНСЬКОЇ ОСВІТИ5 клас. РОЗДІЛ I. НАУКИ, ЩО ВИВЧАЮТЬ МИНУЛЕ

Номер слайду 2

Науки-помічниці історії

Номер слайду 3

Ви, напевно, помічали, що людям значно легше вирішувати будь-які завдання, діючи злагоджено — гуртом. Так само й у світі наук. Для того щоб правдиво відтворити картину минулого, історики/історикині звертаються по допомогу до різних наук. Завдяки досягненням людства в природничих науках стало можливим полегшити й історичні дослідження. Наприклад, із середини ХХ ст. в археології застосовується метод «радіовуглецевого датування».

Номер слайду 4

Традиційно пліч-о-пліч з історією працюють гуманітарні дисципліни: культурологія — наука про розвиток і взаємозв’язок матеріальної і духовної культури спільнот; літературознавство — наука про художню літературу; краєзнавство — збір і накопичення різноманітної наукової інформації про певну територію; соціологія — наука про розвиток суспільства і різних людських спільнот.

Номер слайду 5

Досягнення в геології та фізиці сприяли появі георадарів, які спочатку використовували в геологічних розвідках, але чудово показали себе і під час пошуків археологічних скарбів. Завдяки співпраці з біологами історикам вдається встановити, що саме наші предки їли, чим хворіли, як довго жили. Стрімкий розвиток інформаційних технологій дає змогу швидко обробляти величезні масиви історичної інформації.

Номер слайду 6

Допоміжні історичні дисципліни Важливу роль в історичних дослідженнях відіграють «джерелознавчі науки». Висловіть припущення, звідки походить назва «джерелознавчі науки». Чи є зв’язок цієї назви із історичними джерелами?Їх ще називають допоміжними історичними дисциплінами, оскільки вони покликані допомогти історії у всебічному вивченні різних видів історичних джерел. Ці науки, наче молодші сестри історії — вони виникли внаслідок зростання потреб історії в більш детальних дослідженнях окремих видів історичних джерел. Однак із часом кожна з них виокремилася в майже самостійну галузь знань, тому їх ще називають спеціальними історичними дисциплінами (СІД). Сьогодні налічується близько 80 таких наук — помічниць історії!

Номер слайду 7

Намалюйте зображення , яке відповідає наукам нижче. Увага! Ознайомитися з більшою кількістю СІД ви зможете, виконавши творчий проєкт за посиланням https://cutt.ly/ZYfijm. E

Номер слайду 8

Нумізматика – наука про гроші та монети

Номер слайду 9

Геральдика – наука про Герби та прапори

Номер слайду 10

Топоніміка – наука про карти

Номер слайду 11

Етнографія – наука про одяг, звичаї, традиції

Номер слайду 12

Археологія – наука про матеріальні знахідки

Номер слайду 13

Антропологія – наука про кістки

Номер слайду 14

Назвіть науку, яка досліджує зображені пам’ятки. Дізнайтеся про цінність київської гривні: визначте за допомогою додаткових джерел сучасну ціну коня або корови і зіставте із даними про можливість придбати певну кількість худоби за давніх часів.

Номер слайду 15

Відгадайте закодовану в ребусі науку-помічницю історії. Назвіть, які із запропонованих текстових і малюнкових карток відповідають предмету її дослідження.

Номер слайду 16

Виконайте вправу «Науки - помічниці історії»Виконуємо за покликанням Або QR-кодом

Номер слайду 17

Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Науки-помічниці історії» — уявно поєднайте кожне із запитань для самоконтролю з відповідним смайликом успіху.

Номер слайду 18

Дякую за увагу !Слава Україні

pptx
Додано
3 березня
Переглядів
23
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку