2 клас математика розробки уроків

Про матеріал
Тема: Нумерація двоцифрових чисел. Сума розрядних доданків. Розв’язування задач на різнецеве порівняння чисел. 1 Тема: Нумерація двоцифрових чисел. Десятковий склад чисел. Розрізнення та розв’язування задач на знаходження суми, на знаходження невідомого доданка. 5 Тема: Нумерація двоцифрових чисел. Десятковий склад чисел. Розпізнання та розв’язування задач на знаходження суми, на знаходження невідомого доданка. Додавання та віднімання десяткових чисел без переходу через десяток. 9 Тема: Лічба десятками. Порівняння чисел у межах 100. Запис та розв’язування числових виразів. Довжина ламаної. Розрізнення задач на знаходження суми та різниці. 14 Тема: Діагностична робота. Повторення вивченого. 20 Тема: Аналіз діагностичної роботи. Ознайомлення з прийомами додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток виду 9+… Розрізнення та порівняння задач на знаходження суми і різнецеве порівняння. (№71-79) 26 Тема: Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток виду 8+… Розрізнення та порівняння задач на знаходження суми і задач на збільшення на декілька одиниць. Творча робота над задачею.(№80-87) 33 Тема: Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток. Розрізнення та розв’язування задач на знаходження суми, знаходження значення числових виразів. 40 Тема: Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток. Повторення про масу предметів. Розв’язування задач на знаходження невідомого доданка. Логічні вправи. 45 Тема: Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток виду 7+…Застосування переставного закону додавання при обчисленні значень виразів. Знаходження невідомого від’ємника. Розв’язування задач на. знаходження невідомого від’ємника 49 Тема: Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток виду 6+… Складання таблиці додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток. Обчислення значення виразів. Розв’язування задач на знаходження невідомого від’ємника. 55 Тема: Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток. Розв’язування задач. Об’ємні геометричні фігури (№119-126) 61 Тема: Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток. Обчислення значень виразів на дві дії. Розв’язування задач. (№127-133) 66 Тема: Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток. Визначення часу за годинником. Розв’язування задач. (№134-140) 70 Тема: Способи віднімання від 11 одноцифрових чисел із переходом через десяток. Розв’язування задач із двома запитаннями (№141-149) 75 Тема: Способи віднімання від 11 одноцифрових чисел із переходом через десяток. Розв’язування задач(№150-158) 80 Тема: Способи віднімання від 12 одноцифрових чисел із переходом через десяток. Розв’язування задач(№159-168) 85 Тема: Способи віднімання від 12 одноцифрових чисел із переходом через десяток. Розв’язування задач(№169-175) 90 Тема: Віднімання від 13 одноцифрових чисел із переходом через десяток . Розв’язування задач за поданим планом (№176-186) 95
Перегляд файлу

Оглавление

Тема:  Нумерація двоцифрових чисел. Сума розрядних доданків. Розв’язування задач на різнецеве порівняння чисел.

Тема:  Нумерація двоцифрових чисел. Десятковий склад чисел. Розрізнення та розв’язування задач на знаходження суми, на знаходження невідомого доданка.

Тема:  Нумерація двоцифрових чисел. Десятковий склад чисел. Розпізнання та розв’язування задач на знаходження суми, на знаходження невідомого доданка. Додавання та віднімання десяткових чисел без переходу через десяток.

Тема: Лічба десятками. Порівняння чисел у межах 100. Запис та розв’язування числових виразів. Довжина ламаної. Розрізнення задач на знаходження суми та різниці.

Тема:  Діагностична робота. Повторення вивченого.

Тема: Аналіз діагностичної роботи.  Ознайомлення з прийомами додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток виду 9+… Розрізнення та порівняння задач на знаходження суми і різнецеве порівняння. (№71-79)

Тема:  Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток виду 8+… Розрізнення та порівняння задач на знаходження суми і задач на збільшення на декілька одиниць. Творча робота над задачею.(№80-87)

Тема:  Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток. Розрізнення та розв’язування задач на знаходження суми, знаходження значення числових виразів.

Тема:  Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток. Повторення про масу предметів. Розв’язування задач на знаходження невідомого доданка. Логічні вправи.

Тема:  Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток виду 7+…Застосування переставного закону додавання при обчисленні значень виразів. Знаходження невідомого від’ємника. Розв’язування задач на. знаходження невідомого від’ємника

Тема:  Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток виду 6+… Складання таблиці додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток. Обчислення значення виразів. Розв’язування задач на знаходження невідомого від’ємника.

Тема:  Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток. Розв’язування задач.  Об’ємні геометричні фігури (№119-126)

Тема:  Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток. Обчислення значень виразів на дві дії. Розв’язування задач.  (№127-133)

Тема: Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток.  Визначення часу за годинником. Розв’язування задач.  (№134-140)

Тема:  Способи віднімання від 11 одноцифрових чисел із переходом через десяток. Розв’язування задач із двома запитаннями (№141-149)

Тема:  Способи віднімання від 11 одноцифрових чисел із переходом через десяток. Розв’язування задач(№150-158)

Тема:  Способи віднімання від 12 одноцифрових чисел із переходом через десяток. Розв’язування задач(№159-168)

Тема:  Способи віднімання від 12 одноцифрових чисел із переходом через десяток. Розв’язування задач(№169-175)

Тема:  Віднімання від 13 одноцифрових чисел із переходом через десяток . Розв’язування задач за поданим планом (№176-186)

 

Клас: 2-А                                                  Дата проведення уроку: 10.09.2020

Тема:  Нумерація двоцифрових чисел. Сума розрядних доданків. Розв’язування задач на різнецеве порівняння чисел.

Мета:

навчальна: закріпити та узагальнити знання дітей про нумерацію чисел другого десятка; продовжувати вчити розкладати двоцифрові числа на розрядні доданки, розв'язувати задачі на різницеве порівняння чисел; вправлятись у складанні та розв'язуванні прикладів на додавання і віднімання;

розвивальна: розвивати логічне мислення; поповнювати словниковий запас учнів;

виховна: виховувати інтерес до вивчення математики.

Обладнання: підручник(Н. Листопад), роздатковий матеріал.

Тип уроку: комбінований урок.

ХІД УРОКУ

I. Організаційний момент.

Зараз сядуть всі дівчатка,

А за ними і хлоп'ята.

Всі сідайте, діти,

Домовляймось не шуміти,

На уроці — не дрімати,

Міцні знання здобувати.

Тож гараад, часу не гаймо,

І урок розпочинаймо.

 

ІІ. Контроль корекція та закріплення знань учнів.

1. Усна лічба

- Полічіть від 11 до 5; від 12 до 14; від 17 до 19.

- Назвіть число, наступне до числа 13.

- Назвіть число, попереднє до чисел 18, 14.

- Зменште на числа: 11, 15, 17, 19.

 

2. Перевірка домашнього завдання (с. 9–10, 36, 37)

- Додому вам було виконати завдання №36 та №37.

Зачитайте  правильні відповіді до прикладів. (за бажанням) (19,17,13,16,10,12,19,13)

- Прочитайте умову та розв’язання задачі №37. (за бажанням)

16-6=10 курей ходило по двору.

 

3. Каліграфічна хвилинка. Написання цифри 6

- Починають писати цифру трохи нижче за верхній правий кут клітинки. У правому верхньому кутку клітинки роблять заокруглення, пишуть великий лівий півовал, торкаються середини нижный сторони клітинки, ведуть лінію вгору, заокруглюючи її ліворуч, трохи вище за середину клітинки.

Шість до діток прикотилась,

Все уважно роздивилась.

Хочу у неї одне око,

Але бачить ним нівроку!

 

4. Повторення складу числа. Гра «Засели будиночок»

Заселіть будиночок під номером 6.

IІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

 Сьогодні на уроці ми повторими нумерацію двоцифрових чисел. Будемо розкладати числа на розрядні доданки та навчимося  розв’язувати задачі на різнецеве порівняння чисел.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

  1. Підготовча робота.

Повторення нумерації двоцифрових чисел

Колективна робота за підручником (с. 10, № 38).

Удосконалення вміння записувати двоцифрові числа (с. 10, №  39)

- Прочитайте найбільше/найменше число.

- Назвіть записані числа у порядку зростання/спадання.

- Які числа записані двома однаковими цифрами?

- Зачитайте числа, що містять у складі 2 десятки; 7 одиниць.

 

  1. Опрацювання нового матеріалу.

Міркуймо разом!

Нумо розкладемо число 82 на суму розрядних доданків. У числі 82 — 8 дес. Це число 80. Також 2 од., або число 2. Суму розрядних доданків показуємо записом 82=80 + 2.

 

3. Первине закріплення.

Гра «Циркові собачки». Робота в парах.

Це циркові собачки. Кожна тримає м'яч. Розкладаючи двоцифрове число, ви допоможете собачкам правильно зайняти свої місця. (завдання на картках)

Фізкультхвилинка

Раз - піднятись, потягнутись.

Два - зігнутись, розігнутись.

Три - в долоні три плеска.

На чотири - руки ширше!

П'ять руками помахать.

Шість - за парту тихо сісти.

 

  1. Закріплення вивченого матеріалу.

Самостійне виконання за підручником (с. 10, № 40),

Робота біля дошки (с. 10, № 41),

Розв'язування задачі (с. 10, № 41),

- Прочитайте задачу.(учень читає біля дошки, інші слідкують)

- Про що розповідається в задачі?

- Що відомо в задачі?

- Яке запитання задачі?

- Запишемо умову.(учень записує на дошці)

Задача №41

Сливове- 15 банок

Кизилове- 5 банок

На скільки більше?

- Запишемо розв’язання.

- Якого варення було більше? Як про це дізналися?(15˃5)

- Яку дію виконаємо, щоб дізнатися на скільки більше?(віднімання)

- Який приклад складемо? (15-5)

Розв’язання

1)15˃5 (б.)- сливового більше

2)15-5=10(б.)- на стільки сливового більше

- Запишемо відповідь.

Відповідь: На 10 банок сливового варення більше ніж кизилового.

 

V. Підсумок уроку.

- Що нового дізналися на уроці?(я дізнався про…)

- Яке завдання було найцікавішим?(мені сподобалось…)

VІ. Домашнє завдання.

- Додому с.10, № 43, 44

- Урок закінчено.

Клас: 2-А                                                    Дата проведення уроку: 11.09.2020

Тема:  Нумерація двоцифрових чисел. Десятковий склад чисел. Розрізнення та розв’язування задач на знаходження суми, на знаходження невідомого доданка.

 

Мета:

навчальна: закріпити та узагальнити знання дітей про нумерацію двоцифрових чисел, десятковий склад та формувати навички кількісної лічби, вправляти у складанні та розв’язуванні задач на обчислення суми, невідомого доданка;

розвивальна: розвивати логічне мислення, поповнювати словниковий запас учнів;

виховна: стимулювати інтерес провивченні математики.

Обладнання: підручник (Н. Листопад), набір цеглинок LEGO

Тип уроку: урок закріплення знань.

Форма проведення: математичний КВК.

 

ХІД УРОКУ

 

  1. Організаційний момент.

Сьогодні в нас цікава гра.

Змагатиметься наша дітвора

міркувати, а не хитруваті.

Уважним бути, не зівати

І правильно відповідати.

Згадайте все, що ви учили,

І в бій з суперником вступайте.

У чесній грі перемагайте.

 

ІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

Сьогодні у нас незвичайний урок - урок-КВК. Як ви бачите клас поділений на 3 команди. За кожне правильно виконане завдання ви отримаєте осінній листочок. Перемагає та команда, у якої буде більше листочків.

IІІ. Повторення і закріплення вивченого.

  1. Перевірка домашнього завдання.

 

- Додому вам було виконати завдання №43 та №44.

- Зачитайте  правильні відповіді до прикладів. (за бажанням) (12,8,13,3,18,19,15,10)

- Прочитайте умову та розв’язання задачі №44. (за бажанням)

(20-10=10- на стільки більше листів отримав адміністратору першій половині дня, ніж у другій.)

 

  1. Усна лічба

Вправа «Математична хованка» (завдання підручника, с. 11, 45)

Вправа «Ти — мені, я — тобі» (завдання підручника, с.11,47)

Вправа «Математичний ребус»

Команда 1: Пі 2 л (підвал)

Команда 2: 100 лиця(столиця)

Команда 3: 3 кутник (трикутник)

 

  1. Вправа «Склади цифру» (завдання підручника, с. 11, № 46)

Конкурс «Загадковий»

Складання запропонованого двоцифрового числа з цеглинок LEGO  кожній цифрі свій колір.

1

3

6

7

8

9

 

 

 

 

 

 

Діти загадують іншій команді загадки, у яких зустрічаються числа.


Ця щаслива цифра дуже,

 Але трохи вона тужить:

 Буква «Зе» на мене схожа,

 Переплутати нас можуть! (Три.)

 

Два кільця без кінця,

Усередині — без цвяха.

 Якщо я перегорнусь,

То ніяк я не змінюсь. (Вісім.)

 

Дуже схожа на косу.

Та косить вона не може.

Хто її не хоче вчити,

 Хай іде траву косити (Сім.)

 

Шістку вмить переверни

Вниз хвостом і розкажи,

 Нову цифру як назвати?

Можеш зразу відгадати? (Дев'ять.)

 

 Ця цифра рівна

І до стовпчика подібна.

Всі рахунки, всі таблички

Починають з... (одинички).

 

М'яким знаком не назіть

 і уважненько пишіть.

 Бо образиться іще

 І до літер утече. (Шість.)


 

  1. Розглянемо задачі №48

- Про що розповідається в першій задачі?

- Що відомо в задачі?

- Яке запитання задачі?

- Як дізнатися скільки всього було пиріжків?

- Яку дію виконаємо?

-Запишемо розв’язання першої задачі.

Задача 48(1)

Розв’язання

30+20=50 (п.)- всього

Відповідь: Всього 50 пиржків

- Про що розповідається в другій задачі ?

- Що відомо в задачі?

- Яке запитання задачі?

- Як дізнатися скільки пиріжків з яблуками?

- Яку дію виконаємо?

- Запишемо розв’язання другої задачі.

Задача 48(2)

Розв’язання

50-30=20(п.)- з яблуками

Відповідь: 20 пиріжків з яблуками.

 

 

Фізкультхвилинка


Швидко стали по порядку

Розпочнем мершій зарядку.

Покрутили головою,

Стали всі, немов до бою.

Крила в боки розвели

и полетіли, попливли.

Ліва, права, ліва, права-

Роблять ніжки наші вправи.

Не лінуйтесь, присідайте,

Ви здоров'ячко зміцняйте,

Щоб хвороби оминали,

Смутку й слабкості не знали.


 

  1. Наступне завдання с.11 №49

  • Прочитайте задачу. Що нам відомо? (Відомо, що у двох клітках мешкало 8 папужок.)
  • Скільки папужок мешкало в першій клітці? (5.)
  • А в другій? (Невідомо.)
  • Розгляньте схеми та визначте, з них відповідає умові задачі. Розв'яжіть її.

- Відповідь задачі оголошує представник від команди.

 

V. Підсумок уроку.

- Підсумок змагань. Оголошення результатів.

- Нагородження учасників.

 

VІ. Домашнє завдання.

- Додому с.11, № 50, 51

- Урок закінчено.


Клас: 2-А                                                    Дата проведення уроку: 15.09.2020

Тема:  Нумерація двоцифрових чисел. Десятковий склад чисел. Розпізнання та розв’язування задач на знаходження суми, на знаходження невідомого доданка. Додавання та віднімання десяткових чисел без переходу через десяток.

 

Мета:

навчальна: закріпити та узагальнити знання дітей про нумерацію двоцифрових чисел, десятковий склад та формувати навички кількісної лічби, вправляти у складанні та розв’язуванні задач на обчислення суми, невідомого доданка;

розвивальна: розвивати логічне мислення, поповнювати словниковий запас учнів;

виховна: стимулювати інтерес до вивчення математики.

Обладнання: підручник (Н. Листопад), набір цеглинок LEGO

Тип уроку: урок закріплення знань.

Форма проведення: урок подорож.

 

ХІД УРОКУ

 

  1. Організаційний момент.

Всі сідайте тихо, діти,

Домовляймось не шуміти,

Руку гарно піднімайте,

На уроці не дрімайте,

Щоб не було нам мороки,

Всі готові до уроку?

Тож гаразд, часу не гаєм,

І урок вже починаєм.

 

ІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

Сьогодні у нас незвичайний урок  подорож. Будемо подорожувати нашою сонячною системою, від планети до планети. І виконувати завдання на кожній планеті.

 

IІІ. Повторення і закріплення вивченого.

1.  І перша планета це …Перевірка Д.З.

- Додому вам було виконати завдання №50 та №51.

Прочитайте  відповіді на перший рядок прикладів(9)

Прочитайте  відповідь на другий  рядок приклад(19,19,29,19)

-  Прочитайте умову та розв’язання задачі №51 (за бажанням)

17-10=7(зош.)- у лінійку.

 

2. Каліграфічна хвилинка

Запишемо відповідь задачі як каліграфічну хвилинку. Пропишіть рядочок циферки 7.

 

3. Математичний диктант

А зараз увага. Ми потрапили під космічний дощ. І щоб його пройти треба правильно записати математичний диктант

  Haйбільше число третьего десятка.

• Числа, більш за 28, але мені або рівні 33,

• Числа, менші, ніж 16, але більні 12.

• Більше число із чисел 1 дес. 5 од. і 5 дес.1 од.

• Числа другого десятка,, більші за 17.

• Наступне число до числа 39, 50.

• Попереднє число до числа86,90,62.

 

  1. Усна лічба

Ми пройшли космічний дощ, та нам треба повернутися на наш курс. Для цього виконаємо завдання 53 ст.12

 

  1. Робота з підручником

Вдень у небі гуляє.

А ввечері на землю сідає. (Сонце.)

Наша перша зупинка. Сонце. Величезна зоря, навколо якої обертаються всі планет. Але до неї ми не наближатимемося, адже температура на поверхні близько 6000 градусів.

Шлях до Сонця нам укажуть зорі, якщо ми виконаємо №52 у підручнику (с. 12).

 

6. Робота з розрядними доданками

- Летімо до найближчої планети — Меркурій. Це дивовижна планета. Вона у 18 разів менше від маси Землі. На планеті немає повітря і води.

- Меркурій запропонував нам розкласти на розрядні доданки числа. Виконайте завдання № 54 (с. 12).

Число 45 складається з 4 дес. і 5 од. Запишіть у зошит. (45 = 40 + 5). Аналогічно виконайте дії з  іншими числами.(самостійно)

 

7. Закріплення вмінь працювати з дециметром, сантиметром і метром (с. 12, № 55, 56)

Продовжуємо подорожувати в далекі світи! Другою планетою від Сонця є Венера. За розміром майже така сама, як Земля. Загорнута в густі хмари, крізь які не може пробитися жоден сонячний промінчик.

  • На Венері попрацюймо з дециметрами, сантиметрами і метром. Скільки в одному дециметрі міститься сантиметрів?
  • Скільки сантиметрів — в 1 м?
  •  Виконайте завдання № 55 та 56.

8. Розвиток умінь порівнювати числа (с. 12, № 57)

Кличе ревом нас ракета

Вирушаємо на Марс.

Для польоту на планету.

Він давно чекає нас.

Марес- четверта планета від Сонця, оскільки третя — це наша Земля. Планету названо ім'ям давньоримського бога війни. Вона червоного кольору. Її поверхня містить велику кількість заліза, що окислюється і забарвлює планету в червоний колір.

У Марса є свій космічний секрет. Розгляньте малюнки N 57 на с. 12. Порахуйте кубики. Запишіть числами та порівняйте їх.

9.  Формування вмінь обчислювати вирази (с. 12, № 58)

Цього разу ми летимо на Юпітер. Але нам заважає комета. На її червоному хвості — завдання для нас. Виконайте №58.

Перший стовпчик із коментуванням, далі — самостійно.

 

10. Удосконалення вмінь розв'язувати задачі (с. 12–13, N 59, 60)

— Нарешті ми долетіли до Юпітера. Це п'ята і найбільша планета. Сонячної системи, більш ніж удвічі важча, ніж решта планет разом узятих. Велетенські розміри Юпітера дають йому можливість утримувати навколо себе 10 супутників. На кожному супутнику написано задачу. Розв'яжімо їх!

Прочитайте умову задачі № 59.

  • Скільки іграшок у Тимофія?
  •  Скільки автомобілів він поставив у гараж?
  • Що запитується в задачі?
  •  Як відповісти на запитання?
  • Запишіть умову та розв'язання задачі.(самостійно)

Фізкультхвилинка

https://www.youtube.com/watch?v=Jl-L-zHQP2A

 

Прочитайте умову задачі №60.

  • Скільки тато купив овочів? (6 кг.)
  • Скільки було цибулі? (4 кг.)
  • Які овочі ще купив тато? (Буряк.)
  • Чи відомо нам, скільки кілограмів було буряків? (Ні.)
  • Як про це дізнатися?
  • Яка зі схем відповідає умові задачі?
  • Самостійне розв'язування задачі.

 

 

V. Підсумок уроку.

 

Політали, політали

На планетах побували,

Хоч цікаво було там,

Та пора додому нам.

- Добігла завершення наша подорож. На жаль, ми не змогли сьогодні побувати на інших двох планетах, час повертатися на планету Земля.

Земля — це єдина планета, на якій є життя. За сучасними уявленнями, Земля утворилася при близно 4,7 млрд років тому з розсіяної газової речовини.

 

Рефлексія

Гра «Мікрофон»

  • Де ми мандрували?
  • На яку планету ми повернулися?
  • Що нового ви дізналися?
  • Які завдання виконували?
  • Що повторили на уроці?
  • Назвіть планети, що ви запам'ятали

 

VІ. Домашнє завдання.

- Додому с. 13, № 61, 62

- Урок закінчено.

Клас: 2-А                                                    Дата проведення уроку: 16.09.2020

Тема: Лічба десятками. Порівняння чисел у межах 100. Запис та розв’язування числових виразів. Довжина ламаної. Розрізнення задач на знаходження суми та різниці.

 

Мета:

навчальна:  розвивати вміння лічити десятками , удосконалювати вміння порівнювати числа у межах 100, записувати та розв’язувати числові вирази, вимірювати довжину ламаної, продовжувати працювати над задачами на обчислення суми та різниці, закріпити вміння визначати час.

розвивальна: розвивати логічне мислення, поповнювати словниковий запас учнів;

виховна: стимулювати інтерес до вивчення математики.

Обладнання: підручник (Н. Листопад), набір цеглинок LEGO

Тип уроку: комбінований.

Хід уроку

 

  1. Організаційний момент.

Вже дзвоник сигнал нам дав,

Працювати час настав.

Так і в часу не гаймо,

Роботу швидше починаймо.

 

ІІ. Контроль корекція та закріплення знань учнів.

  1. Перевірка домашнього завдання.(с.13№61,62)

- Додому вам було виконати завдання №61 та №62.

- Зачитайте  правильні відповіді до прикладів. (за бажанням) (0,61,34,10,10,80)

- Прочитайте умову та розв’язання задачі №62. (за бажанням)

(16-10=6 сторінок прочитала Полвна за другий день)

 

  1. Каліграфічна хвилинка.

Я - цифра вісім: два кільця,

Без початку і кінця.

Цифра 8 складається з верхнього і нижнього малих овалів. Верхній овал

трохи менше за нижній. Починають писати її трохи нижче і праворуч за середину верхньої сторони. Ведуть лінію праворуч угору, заокруглюють у правому верхньому кутку клітинки, потім справа наліво до середини нижньої сторони клітинки, заокруглюють і піднімаються вгору до початкової точки.

 

  1. Математичний диктант.(учитель зачитує, учні записують)
  • Число , попереднє до числа 40.
  • Число, наступне до числа 65.
  • Число, що під час лічби стоїть між числами 75 і 77.
  • Число, у якому 4 десятки 7 одиниць; 5 десятків і 2 одиниці; 4 десятки8 одиниць; 5 десятків 0 одиниць.
  •  

4.Усні обчислення.

Полічити від 25 до 30, від  34 до 40.

- Назвіть сусідів числа 35.

- Якщо поміняти цифри у записі числа, яке число утвориться?

- Назвіть сусідів числа яке утворилося?

- Числа 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 50, 100 Називають круглими. Як ви вважаєте, чому?

- Полічіть від 10 до 100 десятками.

 

IІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

  • Сьогодні на уроці продовжуємо вправлятися у лічбі десятками, будемо порівнювати числа в межах 100, розв'язувати числові вирази. Також попрацюємо із задачами та повправляємося у правильному та охайному виконанні креслення відрізків заданої довжини.
  •  

ІV. Вивчення нового матеріалу.

 

  1. Підготовча робота. Виконаємо №64.

  • Відповідати будемо за допомогою  цеглинок LEGO.

- Знак більше – зелена, знак менше – червона, знак дорівнює – синю.

 

Пригадаємо.

- Записи виду 16 + 12, 50 – 20 та інші називають числовими виразами. Якщо виконаемо дії, то обчислимо значення виразів. Число 28 - значения першого виразу. Яке значення другого виразу?

 

Попрацюємо над номером 65.

Запишемо у зошит. Один учень біля дошки.

 

  1. Опрацювання нового матеріалу.

На дошці малюнки.

  • Назвіть лінії. (Перша і друга прямі, 3 — крива, 4, 5 - ламана).
  • Довжину яких ліній можна вимірювати? (Відрізка і ламаної лінії.)
  • З чого складається ламана лінія? (3 відрізків.)
  • Як вимірюють довжину ламаної лінії? (Вимірюють довжину кожного відрізка і додають результати.)
  •  
  1. Первине закріплення. Попрацюємо над номером 66

  • Зі скількох відрізків складається ламана лінія?
  • Як виміряємо довжину ламаної?
  • З якою довжиною намалюємо відрізок?

 

 

Фізкультхвилинка.

Раз - піднятись, потягнутись.

Два - зігнутись, розігнутись.

Три - в долоні три плеска.

На чотири - руки ширше!

П'ять руками помахать.

Шість - за парту тихо сісти.

 

  1. Закріплення вивченого матеріалу.
  1. Попрацюємо над №67

  • Прочитайте першу задачу.
  • Що відомо? (У кошику було 2 чорні та 2 рудi кошеняти.)
  • Що запитується в задачі? (Скільки всього кошенят сиділо в кошику?)
  • Як обчислити суму (всього)? (Додати.)
  • Прочитайте другу задачу.
  •  Скільки кошенят жило у діда Панаса? (4)
  • Скільки забрала онука? (1)
  •  Як дізнатися, скільки залишилося? (Відняти.)
  • Отже яка це задача? (на знаходження різниці)
  • Запишемо розв’язання задачі. Який приклад складемо? (4-1=3)
  • Яка відповідь задачі? (3 кошенят лишилося у діда Панаса)
  • Прочитайте третю задачу.
  •  Про що йдеться у задачі? (Про варення.)
  •  Скільки поставили банок варення з яблуками? (12)
  • А з малиною? (1)
  • Що запитується в задачі? (Скільки всього поставили банок?)
  • Якою дією скористаєтеся, аби відповісти на поставлене запитання? (Додаванням.)
  • Прочитайте четверту задачу.
  • Що відомо? (Скільки було банок.)
  •  Що ще відомо в задачі? (Скільки з’їли за місяць.)
  • Що запитується в задачі? (Скільки залишилося?)
  •  Якою дією скористаєтеся, аби відповісти на поставлене запитання? (Віднімання.)
  • Отже яка це задача? (на знаходження різниці)
  • Запишемо розв’язання задачі . Який приклад складемо? (16-6=10)
  • Яка відповідь задачі? (10 банок варення залишилося)
  •  
  1.  Визначення часу. Виконання завдання підручника (с. 14, No 68).

Відгадайте загадку,

 Дві сестриці одна за одною

Пробігають коло за колом,

Маленька тільки раз.

Та, що більше, - кожен час (стрілки годинника)

  • Що показує маленька стрілка? (години. )
  • А велика? (хвилини.)
  • Як рухається годинникова стрілка? (від однієї цифри до іншої, від однієї великої рисочки до іншої)
  • Як рухається хвилинна стрілка? (від однієї маленької рисочки до іншої)
  • Поки годинникова стрілка рухаються від однієї цифри до іншої, хвилинна встигає оббігти все коло.
  • Скільки триває година? (60 хв. )
  • Скільки триває хвилина? (60 с.)
  • Скільки годин триває доба? (24)
  • На годиннику 12 поділок. Перші 12 годин - це півдоби. Годинна стрілка за добу на певній цифрі буває двічі,  тож буває, скажімо, 9-та ранку і 9-та вечора(21:00).
  • Розглянемо № 68

 

  • Скільки годин показує перший годинник?
  • Скільки хвилин показує перший годинник?
  • Якщо хвилинна стрілка стоїть на цифрі 12, то вважають що це 0 хв. , тобто говорять тільки години.
  • Котра година на першому годиннику?
  • Котра година на першому годиннику?
  • Котра година на першому годиннику?

 

VІ. Підсумок уроку.

— Що нового дізналися на уроці? (я дізнався про…)

― Яке завдання було найцікавішим?(мені сподобалось…)

VІІ. Домашнє завдання.

- Додому С.14 №69,70

Урок закінчено.


Клас: 2-А                                                  Дата проведення уроку: 17.09.2020

Тема:  Діагностична робота. Повторення вивченого.

 

Мета:

навчальна:  удосконалювати вміння порівнювати числа у межах 100, записувати та розв’язувати числові вирази, вимірювати довжину ламаної, продовжувати працювати над задачами на обчислення суми та різниці, закріпити вміння визначати час.

розвивальна: розвивати логічне мислення; поповнювати словниковий запас учнів;

виховна: виховувати інтерес до вивчення математики.

Обладнання: підручник(Н. Листопад), роздатковий матеріал, набір цеглинок LEGO

Тип уроку:  урок узагальнення.

ХІД УРОКУ

 

I. Організаційний момент.

Зараз сядуть всі дівчатка,

А за ними і хлоп'ята.

Всі сідайте, діти,

Домовляймось не шуміти,

На уроці — не дрімати,

Міцні знання здобувати.

Тож гараад, часу не гаймо,

І урок розпочинаймо.

 

II. Діагностична контрольна робота.

  • Увага. Зараз я вам роздам листочки з завданнями(додаток 1,2), які треба виконати.
  • Такі завдання ми вже робили, тому як їх виконувати ви знаєте.
  • У першому завданні треба відновити числовий ряд.
  • У другому обчислити приклади.
  • Третє завдання – розкласти на розрядні доданки
  • І останнє це задача.
  • Підписуємо листочки. Ім’я і  прізвище. Виконуємо завдання самостійно.

 

ІIІ. Повторення і закріплення вивченого.

1. Усна лічба

- Полічіть від від 51 до 59, від 75 до 84..

- Назвіть число, наступне до чисел 13, 18, 16.

- Назвіть сусідів чисел 19,12, 15.

 

2. Перевірка домашнього завдання (с. 14, 69)

 

- Прочитайте умову задачі №69. (за бажанням)

- Яку дію виконали?

- Який приклад отримали? (18-10=8)

- Яка відповідь задачі? ( 8 ліхтарів установили на провулку)

 

3. Каліграфічна хвилинка.

Сьогодні ми пригадаємо як пишуться всі цифри, які ми писали на минулих уроках, та напишемо їх. Від 0 до 8.

 

4.Завдання усно.

Розкладіть на розрядні доданки числа: 58, 63, 26, 83 ,44, 98.

 

 5.Робота біля дошки

Розв’яжіть приклади.


20+5=

7+10=

40+ 20=

50-20=

83-3=

32-10-2=

55-5+20=

83-3-40=

60-40+5=


 

 

Фізкультхвилинка

Раз - піднятись, потягнутись.

Два - зігнутись, розігнутись.

Три - в долоні три плеска.

На чотири - руки ширше!

П'ять руками помахать.

Шість - за парту тихо сісти.

 

6. Завдання .

Розв’яжіть задачу. (один учень біля дошки)

 

На полицю поставили 12 банок варення з яблук і 4 банки варення з малини. Скільки всього банок з варенням поставили на полицю?

- Про що розповідається в задачі?

- Що відомо в задачі?

- Яке запитання задачі?

- Запишемо умову.(учень записує на дошці)

 

Задача №41

 З яблук - 12 банок

З малини- 4 банок

Разом ?

- Запишемо розв’язання.

Скільки було варення з яблук?

Скільки було варення з малини?

Як дізнатися скільки було разом?

Яку дію виконаємо?

Який приклад складемо?

Запишіть розв’язання задачі(самостійно)

Розв’язання

1)12+4=16 (б)- всього

- Запишемо відповідь.

Відповідь: всього 12 банок з варенням поставили на полицю.

 

7. Завдання

Гра «Годинник»

Вчитель називає скільки годин а учні показують відповідну  цеглинку LEGO

 Який годинник показує восьму годину?

 

 

 

 

На якому годиннику шоста година?

Який годинник показує 11 годину?

 

V. Підсумок уроку.

- Що ми сьогодні згадали?

- Яке завдання було найцікавішим?(мені сподобалось…)

 

VІ. Домашнє завдання.

- Урок закінчено.


Додаток 1

Вхідна діагностична робота

з математики

учні/учениці 2-А класу

_________________________

Варіант 1

  1.               Запиши пропущені числа.

30

 

32

 

 

35

 

 

 

39

 

 

 

  1.               Обчисли

40+8=___

90-60=___

50+20=___

62+15=___

56-5=___

28-20=___


 

  1.               Розклади числа на розрядні доданки.

93=___+___

45=___+___


 

4.  Розв’яжи задачу.

У бабусі 10 груш, а яблук на 5 більше. Скільки яблук у бабусі?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Самооцінювання:

Оцінка вчителя:


Додаток 2

Вхідна діагностична робота

з математики

учні/учениці 2-А класу

_________________________

Варіант 2

  1.               Запиши пропущені числа.

40

 

42

 

 

45

 

 

 

49

 

 

 

  1.               Обчисли

30+8=___

90-40=___

70+20=___

63+15=___

86-5=___

38-30=___


 

  1.               Розклади числа на розрядні доданки.

46=___+___

98=___+___


 

4.  Розв’яжи задачу.

У мами було 10 пиріжків з вишнею, а з яблуком  на 5 менше. Скільки пиріжків з яблуком було у мами?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Самооцінювання:

Оцінка вчителя:


Клас: 2-А                                                  Дата проведення уроку: 18.09.2020

Тема: Аналіз діагностичної роботи.  Ознайомлення з прийомами додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток виду 9+… Розрізнення та порівняння задач на знаходження суми і різнецеве порівняння. (№71-79)

 

Мета: 

навчальна: ознайомити учнів із додаванням одноцифрових чисел і переходом через десяток; навчити їх міркувати під час додавання цих чисел; формувати вміння обчислювати одноцифрові числа з переходом через десяток; удосконалювати вміння розв'язувати задачі; продовжити працювати з геометричними матеріалом.

розвивальна: розвивати логічне мислення; поповнювати словниковий запас учнів;

виховна: виховувати товариськість, виховувати інтерес до вивчення математики.

Обладнання: підручник(Н. Листопад), конструктор LEGO, презинтація.

Тип уроку: комбінований урок.

ХІД УРОКУ

 

I. Організаційний момент.

Зараз сядуть всі дівчатка,

А за ними і хлоп'ята.

Всі сідайте, діти,

Домовляймось не шуміти,

На уроці — не дрімати,

Міцні знання здобувати.

Тож гараад, часу не гаймо,

І урок розпочинаймо.

 

ІІ. Контроль корекція та закріплення знань учнів.

  1.               Аналіз контрольної роботи

- Порахуйте від 30 до 40.

- Порахуйте від 40 до 50.

- Обчисліть приклади (усно)

62+15=___  56-5=___  63+15=___  86-5=___

Робота над задачами

- У мами було 10 пиріжків з вишнею, а з яблуком  на 5 менше. Скільки пиріжків з яблуком було у мами?

- Як знайти скільки пиріжків з яблуком було у мами ? Який приклад склали? (10-5=5)

- У бабусі 10 груш, а яблук на 5 більше. Скільки яблук у бабусі?

Як дізнатися скільки яблук було у бабусі? Який приклад склали?(10+5=15)

 

1. Усна лічба

2.  Гра «Сонечко» (за матеріалом підручника, с. 15, № 72)

 

  • Прочитайте на сонечку кожний вираз і обчисліть його значення,
  • Яку геометричну фігуру ми бачимо на малюнку?
  • Яка закономірність у ряді цих чисел? (Кожне наступне число збільшується на 1)

 

3. Каліграфічна хвилинка. Написання цифри 9

Свіжий вітерець подув

Шістку він перевернув.

От і дев'ять перед нами,

Шістка догори ногами.

- Починають писати трохи нижче правого верхнього кутка клітинки.

У правому верхньому кутку клітинки лінію заокруглюють і ведуть руку вниз,

до центра клітинки. Тут лінію знову заокруглюють і ведуть уверх до початку

овалу. Потім ведуть руку вниз, заокруглюючи біля середини нижньої сторони клітинки.

 

IІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

 Ми веселі сестрички

Всі звуть нас одинички

Разом ми з року в рік

Вирушаємо в похід.

І в дорозі нас зустрічає

Часто безліч перешкод:

Дуже важко нам буває

Перейти через десяток

- Про які труднощі вам розповіли одинички? (Про перехід через десяток )

-Пропоную прєднатися до сестричок-одиничок у їхній подорожі та навчитися додавати одноцифрові чела з переходом через десяток.

-Сьогодні на уроці ми повторимо нумерацію двоцифрових чисел. Будемо розкладати числа на розрядні доданки та навчимося  розв’язувати задачі на різнецеве порівняння чисел.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

 

  1. Підготовча робота.

Робота біля дошки .Розташування чисел у порядку спадання с.15 №71

 

- Запишіть  в стовпчик числа в порядку спадання.

- До кожного числа додайте стільки, щоб дістати 10, наприклад: 9 +1 = 10; 8 + 2 - 10 і т. ін.

- Додавали які цифри — одноцифрові чи двоцифрові?

- А яку отримали? (Двоцифрову.)

- Яке число можна назвати круглим? (10)

- Чому? (Круглими називають числа, що закінчуються нулем.)

 

  1. Опрацювання нового матеріалу.
  • У кожного на парті  трикутники і кружечки. Трикутник умовно позначатимуть одиниці. За допомогою цих фігур ми з’ясуемо, як можна розв'язати вираз 9+7.
  • Покладіть у трикутник 9 червоних кружечкі. Біля нього покладіть 7 синіх кружечків.
  • Скільки одиниць у трикутнику не вистачае до 10? (однієї).
  •  Покладіть синій кружечок у трикутник.
  • Скільки залишилося синіх кружечкім? (6).
  • Отже, ми другий доданок розклали на дві частини, одна з яких дорівнюе числу 1, так як 9+1=10, отже, 7 -1 +6.

9 +7=9 +1+6=10+ 6 =16

    /  \

   1+6

Виконаймо додавання по частинах.

9 +7=(9 +1) + 6 =10 +6 =16

 

  1. Робота з книжкою .Спостереження за додаванням чисел 9 і 2 (с.15,73)

 

  • Аналогічно попередньому прикладу поясніть, як до 9 додали 2.
  • Пояснення. Перший доданок 9, йому бракує до 10 однієї одиниці, тому другий доданок розкладімо на частини — 2, це 1i1. Додаємо до 9 спочатку одну одиницю, а потім іншу. 9+2=9+(1+2) = 11.
  • Прочитайте правило.

  1. Первине закріплення.Виконання завдання з міркуванням (с. 15, № 74)

— Прочитайте міркування кенгуру.

  • Користуючись зразком, виконайте додавання.
  • Самостійне розв'язування прикладів. Робота з конструктором. Діти обчислюють приклади та складають кольорову стінку з цеглинок лего.

 

Фізкультхвилинка

Раз - піднятись, потягнутись.

Два - зігнутись, розігнутись.

Три - в долоні три плеска.

На чотири - руки ширше!

П'ять руками помахать.

Шість - за парту тихо сісти.

 

  1. Закріплення вивченого матеріалу.

- Розв'язування задачі (с. 16, № 75),

Прочитайте першу і другу задачі,

- Про що розповідається в задачі?

  • Що в них спільного? (У задачах спільна умова.)
  • А що — відмінного? (Запитання.)
  • Прочитайте першу задачу.
  • Що відомо в задачі?
  • Яке запитання задачі?
  • Як дізнатися, скільки всього виробів підготували другокласники?
  • Запишемо розв’язання першої задачі.

Задача №75(1)

Розв’язання

10+20=30(в.)- всього.

- Запишемо відповідь.

  • Відповідь: Всього 30  виробів на виставку підготували другокласники.
  • Прочитайте другу задачу.
  • Скільки виробів підготували другокласники з пластиліну? (10)
  • Аз глини? (20.)
  • Що запитується в задачі?
  •  Якою дією розв'яжете задачу? (Відніманням.)
  • Запишемо розв’язання другої задачі.

Задача №75(2)

Розв’язання

20-10=10(в.)- на стільки більше

- Запишемо відповідь.

Відповідь: на 10 виробів більше із глини ніж із пластиліну  підготували другокласники.

 

- Творча робота над задачами з геометричним змістом (с. 16, № 76)

- Які геометричні фігури ви бачите на малюнку? Запишіть кількість конусів, циліндрів і куль.

- Складіть задачу, аби в її умові містилося запитання «на скільки більше..?».

- Перевірка. Діти з пластиліну виліпили 5 конусів і 4 циліндрів. На скільки більше конусів зробили діти, ніж циліндрів?

 

V. Підсумок уроку.

- Що нового дізналися на уроці?(я дізнався про…)

- Яке завдання було найцікавішим?(мені сподобалось…)

 

VІ. Домашнє завдання.

- Додому с.16, № 78, 79

- Урок закінчено.


Клас: 2-А                                                  Дата проведення уроку: 22.09.2020

Тема:  Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток виду 8+… Розрізнення та порівняння задач на знаходження суми і задач на збільшення на декілька одиниць. Творча робота над задачею.(№80-87)

 

Мета:  

навчальна: формувати вміння додавати одноцифрові числа з переходом через десяток; удосконалювати вміння розв’язувати задачі та розрізняти їх види, творчо працювати із задачею.

розвивальна: розвивати логічне мислення; поповнювати словниковий запас учнів;

виховна: виховувати товариськість, виховувати інтерес до вивчення математики.

Обладнання: підручник(Н. Листопад), конструктор LEGO, матеріал для мультимедійної дошки.

Тип уроку: комбінований урок.

Форма проведення: уявна екскурсія до цирку.

 

ХІД УРОКУ

 

I. Організаційний момент.

Діти, ви були у цирку?

Цирк прийшов сьогодні в клас,

Щоб перевірити всіх нас:

Чи умієм рахувати,

Цифри в зошиті писати,

Чи знаєм чисел склад?

Чи все у нас гаразд?

 

ІІ. Контроль корекція та закріплення знань учнів.

У цирку він смішніше всіх,

У нього великий успіх.

На арені виступає.

Нудьгу швидко розганяє.

 

- Запрошує нас у цирк клоун Антошка. Для того щоб увійти, потрібно мати квиток. Його ми будемо купувати за знання, а не за гроші.

 

 

1. Усне опитування.

- Які арифметичні дії ви знаєте? Яку арифметичну дію слід виконати, щоб стало на… біль,  на ... менше?

- Як називаються числа при додаванні?

- Що зазвичай більше - сума чи доданок?

- Як отримати доданок перший? другиі? невідомий?

- Яка арифметична дія є оберненою до дії додавання?

 

2.  Перевірка домашнього завдання (с. 16, № 78, 79)

- Додому вам було виконати завдання №78 та №79.

 

Зачитайте  правильні відповіді до прикладів. (за бажанням) (14,16,12,14,2,2)

- Прочитайте умову №37. (за бажанням)

- Якою дією розв’язали задачу?

- Який приклад склали?(9+4=13)

- Прочитайте відповідь задачі.

 

3. Гра «Весела лічба,

Найулюбленіша справа клоунів звеселяти публіку. . Тому Антошкаа пропонує дати відповіді на веселі питання

  • Скільки сонечок на небі?
  • Скільки вух у зайця?
  •  Скільки пальців на одній руці?
  • Скільки в класі вікон?
  •  Скільки в класі горобців?
  • Скільки в тебе носів?

 

4. Усні обчислення(с. 17, №80)

Проходьмо у залу і шукаймо місця. Для цього нам слід розв'язати приклади у підручнику.

 

3. Каліграфічна хвилинка. Написання цифри 10

Продемонструймо Антошці як ми вміємо красиво, правильно писати число 10.

Одиниця сумувала:

Ну чому один так мало?

Треба з кимось об'єднатись,

Щоби більшою здаватись.

От з нулем вона здружилась —

І десятка утворилась.

Десять - це двоцифрове число, бо воно складається з двох цифр.

Цифра 1 складається з двох елементів паличок, одна з яких коротша

за іншу. Спочатку пишуть маленьку паличку. Починають писати її трохи вище за центр клітини і ведуть до верхнього правого кута клітини. Потім пишуть основну похилу паличку від верхнього правого кута до середини нижньої сторони клітини.

0 (нуль) складається з одного елемента: великого лівого овалу. Починаємо

писати нижче від верхнього правого кута квадрата, ведемо заокруглення ліворуч, торкаємося нижньої сторони клітинки великий овал і з'єднуємо праворуч.

 

IІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

-Сьогодні на уроці ми з антошкою повправляємося у додаванні одноцифрових чисел з переходом через десяток, продовжимо  розв’язувати задачі та розрізняти їх види.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

  1. Підготовча робота.
  • Увага! Вистава починається. Перший номер виступ нашого клоуна Антошки. Розв'яжіть приклади і визначте, у якому костюмі він виступатиме. Поясніть, як ви складали числа.

  • Міркування. Розкладаємо число 3 на два зручні доданки, щоб спочатку отримати десяток. Перший доданок 1, а другий 2. До 9 додати 1, буде 10. до 10 додати 2, буде 12.
  • Отже, клоун надягне ковпак iз зірочкам.

  1. Опрацювання нового матеріалу.

1) Пояснення.

Визначмо, який буде у нього костюм.  Міркування учнів (с. 17, № 81).

- Визначмо його чоботи.

 

 

 

Розгляньте схему у підручнику та поясніть, як виконали додавання

Розкладаємо число 3 на два зручні доданки, щоб спочатку отримати десяток.

Перший доданок 2, другий — 1. До 8 додати 2, буде 10, до 10 додати 1, буде 11. Отже, клоун узує рожеві чоботи.

  • Вираз 8 + 4 розв'язується аналогічно першому.
  • Міркування. Розкладаємо число 4 на два зручні доданки, щоб спочатку отримати десяток.
  • Перший доданок 2, другий — 2. До 8 додати 2, буде 10, до 10 додати 2, буде 12. Отже, клоун надягне костюм із зірочками.

 

  1. Первине закріплення.

- Третій номер — виступ ведмедика на велосипеді. Допоможімо йому проїхати математичний лабіринт.

4. Формування обчислювальних навичок

- Четвертий номер вступ слона-жонглера.

- Розв'яжіть приклади.

Фізкультхвилинка

Раз - піднятись, потягнутись.

Два - зігнутись, розігнутись.

Три - в долоні три плеска.

На чотири - руки ширше!

П'ять руками помахать.

Шість - за парту тихо сісти.

 

  1. Закріплення вивченого матеріалу.

- Розв'язування задачі (с. 17, № 84),

На арені - бегемот

Широко роззявив рот,

Він силач, і він атлет,

Піднімає гирю вверх.

- Нумо покажемо бегемоту, наскільки ми сильні у розв'язуванні задач.

- Прочитайте першу і другу задачі.

- Що в них спільного? (У задачах спільна умова)

- А що  відмінного? (Запитання.)

- Прочитайте першу задачу.

- Що відомо в задачі?

- Яке запитання задачі?

- Як дізнатися, скільки всього курчат у квочки?

- Запишемо розв’язання першої задачі.

Задача №84(1)

Розв’язання

10+7=17(к.)- всього.

- Запишемо відповідь.

Відповідь: Всього 17 курчат у квочки.

Прочитайте другу задачу.

  • Скільки жовтих курчат у квочки ? (10)
  • А рябеньких , чи відомо нам? (ні)
  • А що нам відомо про рябеньких?(на 7 більше)
  •  Якою дією розв'яжете задачу? (додаванням.)
  • Запишемо розв’язання другої задачі.

Задача №84(2)

Розв’язання

10=7=17(к.)- рябеньких

- Запишемо відповідь.

Відповідь: у квочки 17 рябеньких курчат.

 

- Творча робота над задачами  (с. 16, № 76)

На арені виступало 5 морських леви та 4 коти. Скільки всього тварин виступали на арені.

 

  • Робота з геометричним матеріалом

Клоун Антошка пропонує зібрати його портрет із геометричних фігур.

Що потрібно нам, малятам,

Для умілих наших рук?

Намалюймо два квадрати,

А на них - великий круг.

Потім ще малі кружечки

Та трикутний капелюх.

Ось і вийшов - чоловічок.

Розвеселі Чудачок.

 

V. Підсумок уроку.

- Що нового дізналися на уроці?(я дізнався про…)

- Яке завдання було найцікавішим?(мені сподобалось…)

 

VІ. Домашнє завдання.

- Додому с.17, № 86, 87

- Урок закінчено.


Клас: 2-А                                                    Дата проведення уроку: 23.09.2020

Тема:  Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток. Розрізнення та розв’язування задач на знаходження суми, знаходження значення числових виразів.

 

Мета:

навчальна: удосконалювати вміння обчислювати вирази на додавання з переходом через десяток виду 9+…та 8+…;  учити розрізняти задачі на обчислення суми та невідомого доданка, закріпити вміння розв'язувати задачі;

розвивальна: розвивати логічне мислення, поповнювати словниковий запас учнів;

виховна: стимулювати інтерес до вивчення математики.

Обладнання: підручник (Н. Листопад), набір цеглинок LEGO, матеріал для мультимедійної дошки.

Тип уроку: урок закріплення знань.

 

ХІД УРОКУ

  1. Організаційний момент.

Всі сідайте тихо, діти,

Домовляймось не шуміти,

Руку гарно піднімайте,

На уроці не дрімайте,

Щоб не було нам мороки,

Всі готові до уроку?

Тож гаразд, часу не гаєм,

І урок вже починаєм.

 

ІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

Сьогодні  на уроці ми повторимо все, що ми вже знаємо.

 

IІІ. Повторення і закріплення вивченого.

1.  Перевірка Д.З.

- Додому вам було виконати завдання №86 та №87.

 

Перевіримо приклади за допомогою цеглинок лего. (вчитель називає приклад, діти піднімають відповідну до шифру  цеглинку)             

Шифр

 

 

-  Прочитайте умову та розв’язання задачі №51 (за бажанням)

  • Що відомо в задачі?
  • Як розв’язали задачу?

9+8=17- всього.

Відповідь: всього було 17 макак і шимпанзе.

 

  1. Каліграфічна хвилинка

 Написання цифри 1 та числа 11

Зграйкою летять пташки

З песиком пограти. –

Песик в нас лише один -

Легко рахувати !

 

3. Робота з таблицею розрядів.

Заповніть таблицю (усно)

Десятки

Одиниці

Число

7

9

 

2

4

 

 

8

48

9

 

97

 

0

60

3

 

33

 

 

  1. Робота з підручником
  • Ознайомлення з таблицею у підручнику (с. 18, № 88).
  • На попередніх уроках ми навчилися додавати одноцифрові числа з переходом через десяток виду 9 +…та 8+….
  • Розгляньте таблицю та виконайте завдання.

 

  1. Робота над прикладами(самостійно)

Робота з конструктором LEGO.

Діти обчислюють приклади та складають кольорову стежку цеглинок лего.

Шифр

16 - жовтий

10-синій

18 - червоний

18- блакитний

14-зелений

  1. Робота з задачею (усно)
  • Прочитайте умову задачі.

- Про що розповідається в задачі?

- Скільки троянд було у букеті? (15.)

- Скільки із них було жовтих? (10.)

-  Яке запитання задачі?

-  Що позначає число 15? 10?

 - Який це вид задачі? (На обчислення невідомого доданка.)

 - Як обчислити невідомий доданок?

- Яку дію виконаємо? Який приклад складемо. 15-10=5 – білих троянд

Фізкультхвилинка

https://www.youtube.com/watch?v=Jl-L-zHQP2A

 

  1. Робота над задачами

Прочитайте три задачі.

  • Що в них спільного? (Сюжет. У задачах спільне те, що дівчинка плела віночки.)
  • А що - відмінного? (Умова.)
  • Прочитайте першу задачу. Що відомо  в задачі?
  • Як дізнатися, скільки всього віночків сплела дівчинка?
  • Розгляньте схеми. Яка з них відповідає умові задачі?
  • Яку дію виконаємо? Який приклад  складемо?
  •  Запишіть умову та розв'язання задачі самостійно.
  •  Прочитайте другу задачу. Що відомо  в задачі?
  • Як дізнатися, скільки віночків з волошками сплела дівчинка?
  • Розгляньте схеми. Яка з них відповідає умові задачі?
  • Яку дію виконаємо? Який приклад  складемо?
  •  Запишіть умову та розв'язання задачі самостійно.
  • Прочитайте третю задачу. Що відомо  в задачі?
  • Як дізнатися, скільки віночків з ромашок сплела дівчинка?
  • Розгляньте схеми. Яка з них відповідає умові задачі?
  • Яку дію виконаємо? Який приклад  складемо?
  •  Запишіть умову та розв'язання задачі самостійно.

 

V. Підсумок уроку.

- Що нового дізналися на уроці? (я дізнався про…)

- Яке завдання було найцікавішим?(мені сподобалось…)

 

VІ. Домашнє завдання.

- Додому с.19, № 93, 94

- Урок закінчено.


Клас: 2-А                                                    Дата проведення уроку: 24.09.2020

Тема:  Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток. Повторення про масу предметів. Розв’язування задач на знаходження невідомого доданка. Логічні вправи.

 

Мета:

навчальна: удосконалювати вміння обчислювати вирази на додавання з переходом через десяток виду 9+…та 8+…;  узагальнювати знання учнів про масу; формувати вміння розрізняти та обчислювати   приклади на знаходження невідомого доданка; працювати над логічними вправами.

розвивальна: розвивати логічне мислення, поповнювати словниковий запас учнів;

виховна: стимулювати інтерес до вивчення математики.

Обладнання: підручник (Н. Листопад), набір цеглинок LEGO,  матеріал для мультимедійної дошки.

Тип уроку: урок закріплення знань.

 

ХІД УРОКУ

 

  1. Організаційний момент.

Всі сідайте тихо, діти,

Домовляймось не шуміти,

Руку гарно піднімайте,

На уроці не дрімайте,

Щоб не було нам мороки,

Всі готові до уроку?

Тож гаразд, часу не гаєм,

І урок вже починаєм.

 

ІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

 Сьогодні ми будемо мандрувати казкою. А якою саме ви зараз здогадаєтеся.

 Я веселий колобок1 веселий Icontent,

Ваш рум’яненький дружок.

Від бабусі  й діда втік,

По доріжці скік та скік.

Вас у казку поведу.

Математики навчу.

 

IІІ. Повторення і закріплення вивченого.

1.  Перевірка Д.З.

- Додому вам було виконати завдання №93 та №94.

Перевіримо приклади за допомогою цеглинок лего. (вчитель називає приклад, діти піднімають відповідну до шифру  цеглинку)             

Шифр

 

 

-  Прочитайте умову та розв’язання задачі №94 (за бажанням)

- Що відомо в задачі?

- Як розв’язали задачу?

8-3=5

Відповідь: на візку 5 кг картоплі.

 

  1. Каліграфічна хвилинка

Написання числа 12

  • Колобок пропонує нам записати двоцифрове число, яке складається з 1 десятка та 2 одиниць. Яке число запишемо?

 

 

 

3. Математичний диктант

  • Найменше двоцифрове число
  • Найбільше двоцифрове число
  • Число, у якому 9 десятків і 5 одиниць.
  • Яке число передує числу 88
  • Яке число наступне після 75
  • Сума чисел 25 і 6
  • Різниця чисел 40 і 8
  • Зменшити число 60 на 6
  • Збільшити число 54 на 9.

Перевірка(10, 99, 95, 87,76, 31, 32, 54, 63)

 

  1. Робота з підручником
  • Ознайомлення з таблицею у підручнику (с. 19, № 95).

  • Запишіть відповіді до прикладів на першій ялиночці.
  • Зменьште відповіді на 10 та запишіть на другій ялиночці.

 

  1. Робота над прикладами(самостійно)

Робота з конструктором LEGO.

 

Діти обчислюють приклади та складають кольорову стежку цеглинок лего. Шифр 12- жовтий, 8-синій, 3 – червоний, 17- блакитний, 10-зелений, 13- рожевий

  1. Робота з масою

Гра «Легше — важче».

- Розгляньте малюнки. Який з предметів у кожній парі легше чи важче?

1-ша пара: слон і мишка; 2-га пара: огірок і гарбуз; 3-тя пара — повне і порожнє відерце.

 

Фізкультхвилинка

https://www.youtube.com/watch?v=Jl-L-zHQP2A

 

12. Актуалізація знань про терези та міри маси.

- Порівнюючи предмети, легше або важче, мають на увазі вимірювання маси. Не завжди зручно визначити, який предмет легше, а який — важче, на око. Тому придумали спеціальний прилад, що називається терези. У наш час популярними є електронні ваги. А раніше застосовували чашкові терези. Для того щоб порівняти масу двох предметів, їх укладали на чаші терезів. Яка чаша з предметами опускалася нижче, той предмет був важчим. Яка чаша піднімалася вище, той предмет за масою був легшим.

 

  1. Робота з книжкою

Розгляньте малюнки

 

  • Що лежить на перших вагах?
  • Скільки важить диня?
  • Скільки важить кавун?
  • Що треба зробити щоб дізнатися яка вага на перших вагах?
  • Яку дію виконаємо? Який приклад складемо?
  • Запишемо цей приклад.
  • Що лежить на других вагах?
  • Скільки важить гарбуз?
  • Скільки важить капуста?
  • Що треба зробити щоб дізнатися яка вага на других вагах?
  • Яку дію виконаємо? Який приклад складемо?
  • Запишемо цей приклад.
  • Які ваги показують більшу вагу?

 

V. Підсумок уроку.

- Що нового дізналися на уроці? (я дізнався про…)

- Яке завдання було найцікавішим?(мені сподобалось…)

 

VІ. Домашнє завдання.

- Додому с.20, № 99, 100

- Урок закінчено.

Клас: 2-А                                                  Дата проведення уроку: 25.09.2020

Тема:  Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток виду 7+…Застосування переставного закону додавання при обчисленні значень виразів. Знаходження невідомого від’ємника. Розв’язування задач на. знаходження невідомого від’ємника

 

Мета:  

навчальна: ознайомити учнів з додаванням одноцифрових чисел із переводом через десяток виду 7 +... Формувати вміння обчислювати ці вирази; навчити застосовувати переставний закон додавання; управлятися в назвах чисел при відніманні; учити розв’язувати задачі за малюнком;

розвивальна: розвивати логічне мислення; поповнювати словниковий запас учнів;

виховна: виховувати товариськість, виховувати інтерес до вивчення математики.

Обладнання: підручник(Н. Листопад), конструктор LEGO, матеріал для мультимедійної дошки.

Тип уроку: комбінований урок.

 

ХІД УРОКУ

 

I. Організаційний момент.

Діти, ви були у цирку?

Цирк прийшов сьогодні в клас,

Щоб перевірити всіх нас:

Чи умієм рахувати,

Цифри в зошиті писати,

Чи знаєм чисел склад?

Чи все у нас гаразд?

 

ІІ. Контроль корекція та закріплення знань учнів.

1. Усне опитування.

- Як називаються числа при додаванні?

- Як називається результат арифметичної дії додавання?

- Яке число при додаванні зазвичай найбільше?

- З якою дією пов'язане додавання? Що залишиться, якщо від суми двох чисел відняти перший доданок? другий доданок?

- Як отримати перший доданок? другий доданок?

- Якою арифметичною дією за сумою і одним доданком обчислюють інший доданок?

 

2.  Перевірка домашнього завдання (с. 20, № 99, 100)

- Додому вам було виконати завдання №99 та №100.

Перевіримо приклади за допомогою цеглинок лего. (вчитель називає приклад, діти піднімають відповідну до шифру  цеглинку)             

Шифр

 

- Прочитайте умову №100. (за бажанням)

- Яку задачу склали?

- Прочитайте короткий запис задачі.

- Якою дією розв’язали задачу?

- Який приклад склали?(18-5=13)

- Прочитайте відповідь задачі.

 

3. Каліграфічна хвилинка. Написання цифри 77


В понеділок наша киця

Витягла води з криниці,

У вівторок мила, прала,

Все почистила, прибрала.

В середу в лісок ходила,

Дров додому наносила.

У четвер холила киця

По продукти до крамниці.

В п'ятницю пиріг пекла

До святкового стола.

У суботу рано встала,

Бо гостей вона приймала.

А в неділю трудівниця

Спочивала, як годиться.


  • У який день киця відпочивала?
  • Який день настає після вівторка?
  • Як називається день перед п'ятницею?
  • Скільки днів киця працювала?
  • Що ви можете сказати про число 7? Яке число отримаємо, якщо у розрядній таблиці запишемо дві цифри 7?

 

IІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

 

-Сьогодні на уроці ми  навчимося рахувати приклади виду 7+… Познайомимося з переставним закон додавання та будемо учитися розв’язувати задачі за малюнком.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

 

  1. Підготовча робота.
  • Розгляньте приклади на с.20 №101

  • Що особливого ви помітили ? (другий доданок однаковий)
  • Виконати обчислення. Та розташуйте приклади у порядку зростання суми.

 

  1. Опрацювання нового матеріалу.
  1. Пояснення.
  • Ми вже вміємо додавати числа до 9 та до 8. Зараз ми навчимося додавати числа до 7.
  • Розгляньте схему у підручнику№102 та поясніть, як виконали додавання

 

 

Розкладаємо число 4 на два зручні доданки, щоб спочатку отримати десяток.

Перший доданок 3, другий — 1. До 7 додати 3, буде 10, до 10 додати 1, буде 11.

  1. Первине закріплення.
  • Виконують приклади на дошці (з коментуванням)

  • Вираз 7+5 розв'язується аналогічно першому.
  • Міркування. Розкладаємо число 5 на два зручні доданки, щоб спочатку отримати десяток.
  • Перший доданок 3, другий — 2. До 7 додати 3, буде 10, до 10 додати 2, буде 12.

Аналогічно наступні приклади.

 

 4. Формування обчислювальних навичок

- Розглянемо № 104 с.20

- На яку дію всі ці приклади?

- Як називаються числа при додаванні?

  • Як зручніше до меншого числа додавати більше чи навпаки?
  • Який закон додавання можна використати щоб було легше рахувати? (від перестановки доданків сума не змінюється)
  • Розв’яжіть приклади усно(з коментуванням)

 

Фізкультхвилинка

Раз - піднятись, потягнутись.

Два - зігнутись, розігнутись.

Три - в долоні три плеска.

На чотири - руки ширше!

П'ять руками помахать.

Шість - за парту тихо сісти.

 

  1. Закріплення вивченого матеріалу.

Розглянемо таблицю №105.

  • Як називається дія, при якій числа це зменшуване, від’ємник та різниця?
  • Що нам відомо?
  • А що треба дізнатися?
  • Як знайти невідомий від’ємник? (від зменшуваного відняти різницю)
  • Заповніть таблицю усно.

 

  1. Складання та розв'язування задачі (с. 21, № 106)

  • Що з малюнка нам відомо? Скільки телят було у загоні?
  • Що сталося далі?
  • Скільки телят залишилося?
  • Складемо короткий запис задачі .

Задача 160

Було – 17 телят

Утекло - ? телят

Залишилося – 10 телят

  • Який це вид задачі?(на знаходження невідомого від’ємника)
  • Як дізнатися скільки телят утекло?
  • Яку дію виконаємо? Який приклад складемо?
  • Запишемо розв’язання та відповідь задачі.

Розв’язання

17-10=7

Відповідь: 7 телят утекло.

 

  1. Розв’язування задачі  с. 21 №107

  • Про що розповідається в задачі?
  • Скільки кульок було у П’яточка ?
  • Що сталося далі?
  • Скільки кульок залишилося?
  • Як дізнатися скільки кульок лопнуло?
  • Яку дію виконаємо? Який приклад складемо?

 

V. Підсумок уроку.

- Що нового дізналися на уроці?(я дізнався про…)

- Яке завдання було найцікавішим?(мені сподобалось…)

 

VІ. Домашнє завдання.

- Додому с.21, № 109, 110.

- Урок закінчено.


Клас: 2-А                                                  Дата проведення уроку: 29.09.2020

Тема:  Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток виду 6+… Складання таблиці додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток. Обчислення значення виразів. Розв’язування задач на знаходження невідомого від’ємника.

 

Мета:  

навчальна: ознайомити учнів з додаванням одноцифрових чисел із переходом через десяток виду 6 + …; формувати вміння обчислювати ці вирази; управлятися у складанні таблиці додавання одноцифрових чисел із переходом через десяток; удосконалювати вміння розв'язувати задачі на знаходження невідомого від’ємника;

розвивальна: розвивати логічне мислення; поповнювати словниковий запас учнів;

виховна: виховувати товариськість, виховувати інтерес до вивчення математики.

Обладнання: підручник(Н. Листопад), конструктор LEGO, матеріал для мультимедійної дошки.

Тип уроку: комбінований урок.

 

ХІД УРОКУ

 

I. Організаційний момент.

Діти, ви були у цирку?

Цирк прийшов сьогодні в клас,

Щоб перевірити всіх нас:

Чи умієм рахувати,

Цифри в зошиті писати,

Чи знаєм чисел склад?

Чи все у нас гаразд?

 

ІІ. Контроль корекція та закріплення знань учнів.

  1.               Усне опитування.
  • Назвати:
  • Числа від 20 до 30, від 30 до 20.
  • Найбільше/найменше двоцифрове число.
  • Яке число попереднє числу 11, 14, 20?
  • Яке число наступне за числом 13, 17, 19?
  • Сусіди чисел 12, 15, 16.
  • Число, у якому 1 десяток і 8 одиниць; 1 десяток і 4 одиниці.

 

2.  Перевірка домашнього завдання (с. 21, № 109, 110)

- Додому вам було виконати завдання №109 та №110.

Перевіримо приклади за допомогою цеглинок лего. (вчитель називає приклад, діти піднімають відповідну до шифру  цеглинку)             

- Прочитайте відповідь на перший приклад. (17) На останній. (1) На третій. (11)На передостанній.(16)

- Прочитайте умову №100. (за бажанням)

  • Про що розповідається в задачі?
  • Якою дією дізналися скільки світильників змонтували ?
  • Прочитайте розв’язання та відповідь задачі.(18-12=6)
  •  
  1. Каліграфічна хвилинка. Написання цифри 66

Жучок пройшовся по базару,

Купив чобіт червоних пару.

Подумав, щось порахував

I пару жовтих ще придбав.

А потім ще й зелених пару.

Летів, як світлофор, з базару!

А загадка нам ось така:

То скільки ж ніжок у жука? (Шість.)

 

- Як ви дізналися?

- Що ви можете сказати про число 6?

- Яке число отримаємо, якщо у розрядній таблиці запишемо дві цифри 6? (66)

3. Математичний диктант

  • Перший доданок 4, другий 6. Обчисліть суму.
  • Зменшуване 8, від’ємник 5. Обчисліть різницю.
  • Сума 6, перший доданок 3. Чому дорівнює другий доданок?
  • Зменшуване 7, різниця 2. Чому дорівнює від’ємник?
  • Чому дорівнює зменшуване, якщо різниця і від'ємник дорівнюють 5?

 

IІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

-Сьогодні на уроці ми  навчимося рахувати приклади виду 6+… А також будемо розв’язувати цікаві задачі. 

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

  1. Підготовча робота.
  • Розгляньте приклади на с.22 №111

 

  • Що особливого ви помітили ? (другий доданок однаковий)
  • Виконати обчислення. Та розташуйте приклади у порядку зростання суми.
  • На скільки збільшувався перший доданок?
  • На скільки збільшувалась сума?
  • Який висновок можна зробити? (якщо один з доданків залишається однаковим а інший збільшується на 1, то і сума буде збільшуватися на 1)

 

  1. Опрацювання нового матеріалу.
  1. Пояснення.
  • Ми вже знаємо багать випадків додавання з переходом через десяток. Зараз ми навчимося додавати числа до 6.
  • Розгляньте схему у підручнику№112 та поясніть, як виконали додавання

 

 

  • Розкладаємо число 5 на два зручні доданки, щоб спочатку отримати десяток.
  • Скільки треба додати до числа 6, щоб отримати десяток?
  • Перший доданок 4, другий — 1. До 6 додати 4, буде 10, до 10 додати 1, буде 11.

3.Первине закріплення.

  • Розв’яжіть приклади усно(з коментуванням)

  • Вираз 6+6 розв'язується аналогічно першому.
  • Міркування. Розкладаємо число 6 на два зручні доданки, щоб спочатку отримати десяток.
  • Перший доданок 4, другий — 2. До 6 додати 4, буде 10, до 10 додати 2, буде 12.
  • Аналогічно наступні приклади.

 

 4. Формування обчислювальних навичок

- Розглянемо № 114 с.22

- Які дії з числами треба виконати?

- Як називаються числа при додаванні?

- Як називаються числа при відніманні?

  • Виконують приклади на дошці (з коментуванням)

 

Фізкультхвилинка

Раз - піднятись, потягнутись.

Два - зігнутись, розігнутись.

Три - в долоні три плеска.

На чотири - руки ширше!

П'ять руками помахать.

Шість - за парту тихо сісти.

 

5. Закріплення вивченого матеріалу.

Розглянемо таблицю №105.

 

  • Скільки всього виразів записано в першому рядку таблиці?
  •  Чи є серед них схожі вирази?
  • Чому чотири комірки в першому рядку зафарбовані в зелений колір?
  • Чи вмієш ти обчислювати вирази, записані в цих комірках?
  •  Який закон додавання можна використати, щоб виконати ці обчислення?
  • Прочитай вирази у п'ятому рядку таблиці.
  • Що в них спільного, а що — відмінного?
  •  Яке значення мають ці вирази?
  •  Прочитай вирази, записані в третьому стовпчику. Що в них спільного?
  • До кожного виразу з цього стовпчика знайди в таблиці схожий.

 

 

  1. Розв’язування задачі  (с. 23, № 116)

  • Про що розповідається в задачі?
  • Скільки було йогуртів у холодильнику?
  • Скільки залишилося йогуртів після полуденку?
  • Що питається в задачі?
  • Складемо короткий запис задачі .

Задача 116

Було – 8 й.

З’їли - ? й.

Залишилося – 6 й.

  • Який це вид задачі?(на знаходження невідомого від’ємника)
  • Як дізнатися скільки йогуртів з’їли на полуденок?
  • Яку дію виконаємо? Який приклад складемо?
  • Запишемо розв’язання та відповідь задачі.

Розв’язання

8-6=2 

Відповідь: 2 йогурти з’їли.

 

V. Підсумок уроку.

- Що нового дізналися на уроці?(я дізнався про…)

- Яке завдання було найцікавішим?(мені сподобалось…)

 

VІ. Домашнє завдання.

- Додому с.23, № 117, 118.

- Урок закінчено.


Клас: 2-А                                                    Дата проведення уроку: 30.09.2020

Тема:  Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток. Розв’язування задач.  Об’ємні геометричні фігури (№119-126)

 

Мета:

навчальна: удосконалювати вміння додавати одноцифрові числа з переходом через десяток; формувати вміння розв'язувати приклади; продовжувати закріплювати навички розв'язування задач на обчислення невідомо зменшуваного; вправляти у розв'язуванні логічних вправ;

розвивальна: розвивати логічне мислення, поповнювати словниковий запас учнів;

виховна: стимулювати інтерес до вивчення математики.

Обладнання: підручник (Н. Листопад), набір цеглинок LEGO,  матеріал для мультимедійної дошки.

Тип уроку: комбінований.

 

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент.

Всі сідайте тихо, діти,

Домовляймось не шуміти,

Руку гарно піднімайте,

На уроці не дрімайте,

Щоб не було нам мороки,

Всі готові до уроку?

Тож гаразд, часу не гаєм,

І урок вже починаєм.

 

ІІ. Контроль корекція та закріплення знань учнів.

 

1.  Перевірка Д.З.

- Додому вам було виконати завдання №117 та №118.

 

Перевіримо приклади за допомогою цеглинок лего. (вчитель називає приклад, діти піднімають відповідну до шифру  цеглинку) Шифр

 

-  Прочитайте умову та розв’язання задачі №118 (за бажанням)

- Що відомо в задачі?

- Як розв’язали задачу?

26-6=20

Відповідь: 20 учнів вийшло на зупинці.

 

  1. Каліграфічна хвилинка

 Написання числа 13

- Охарактеризуйте цифру 13 за алгоритмом.

1. Сусіди числа.

2. Одноцифрове чи двоцифрове?

3. Кількість десятків і одиниць.

- Напишіть рядок цього числа.

  1. Робота з цеглинками LEGO

Розмістіть числа у порядку зростання

Розмістіть числа у порядку зменшення

 

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

Сьогодні на уроці ми будемо повторювати все що ми вже вивчили. А також будемо розв’язуват цікаві задачі

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

  1. Робота з підручником
  • Обчислення прикладів (с. 23, № 119).
  • Погляньте на приклади. Чим вони схожі та чим різняться? Обчисліть їх.

  • Ознайомлення зі складом чисел 11, 12, 13 із використанням переставного закону додавання.
  • Обчисліть значення виразів.

 

  • Що ви помітили? (у стовпчиках записаний склад чисел 11, 12 тa 13 із використанням переставного закону додавання.)
  •  Скільки варіантів містить число і 11? А число 12?
  • А число 13?

 

  1.               Гра в парах «Знайди приклад»
  • Один учень називає число і початок його складу, а інший повинен знайти у табличках відповідний приклад. Наприклад: учень каже: «12 — це 8 і ...» Іншній відповідає: « 12 — це 8 і 4 . 8 +4 = 12».

 

  1.               Робота над прикладами(самостійно)

Робота з конструктором LEGO.

Діти обчислюють приклади та складають кольорову стежку цеглинок лего. Шифр

  1. Робота над задачами

  • Про що складемо задачу?
  • Скільки горішків взяла білочка?
  • Скільки горішків залишилося?
  • Що треба дізнатися?

Задача 122

Було – ? горішків

Взяла - 5 горішків

Залишилося – 4 горішків

 

- Який це вид задачі?(на знаходження невідомого зменшуваного)

- Як дізнатися скільки горішків було?

- Яку дію виконаємо? Який приклад складемо?

- Запишемо розв’язання та відповідь задачі.

Розв’язання

5+4=9 

Відповідь: було 9 горішків.

 

Фізкультхвилинка

https://www.youtube.com/watch?v=Jl-L-zHQP2A

 

  1. Закріплення вивченого матеріалу.

  • Про що розповідається в задачі?
  • Скільки фігур взяли з полиці?
  • Скільки фігур залишилося ?
  • Що питається в задачі?
  • Як дізнатися скільки фігур було на початку?

- Яку дію виконаємо? Який приклад складемо?

- Запишемо розв’язання та відповідь задачі.

Задача 123

Розв’язання

7+4=11

Відповідь: На полиці спочатку було 11 фігур.

 

V. Підсумок уроку.

- Що нового дізналися на уроці? (я дізнався про…)

- Яке завдання було найцікавішим?(мені сподобалось…)

 

VІ. Домашнє завдання.

- Додому с.20, № 125, 126

- Урок закінчено.


Клас: 2-А                                                    Дата проведення уроку: 01.10.2020

Тема:  Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток. Обчислення значень виразів на дві дії. Розв’язування задач.  (№127-133)

 

Мета:

навчальна: удосконалювати вміння додавати одноцифрові числа з переходом через десяток; формувати вміння  складати та обчислювати вирази; вивчити  склад чисел 14, 15, 16, 17; продовжувати закріплювати вміння  розв’язувати задачі на обчислення невідомого від’ємника;

розвивальна: розвивати логічне мислення, поповнювати словниковий запас учнів;

виховна: стимулювати інтерес до вивчення математики.

Обладнання: підручник (Н. Листопад), набір цеглинок LEGO,  матеріал для мультимедійної дошки.

Тип уроку: урок закріплення знань.

Форма проведення: урок подорож.

 

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент.

Пролунав уже дзвінок,

Усіх покликав ва урок.

Тож тихенько всі сідайте,

Все, що знаєм, пригадайте.

Вирушаемо у путь

Там пригоди різні ждуть.

 

ІІ. Повідомлення теми і мети уроку. Мотивація.

  • Відгадайте загадку.

Пасажирській чи товарний,

Металеві він і гарний.

Все ховає у вагонах

I стає лиш не перонах. (Потяг.)

- Сьогодні ми будемо подорожувати потягом. Будемо розв’язувати нові задачі, та повторювати алгоритм розв’язування прикладів.

 

IІІ. Повторення і закріплення вивченого.

1.   І наша подорож починається з вокзалу - перевірка Д.З.

- Додому вам було виконати завдання №125 та №126.

Перевіримо приклади за допомогою цеглинок лего. (вчитель називає приклад, діти піднімають відповідну до шифру  цеглинку)             

Шифр

 

-  Прочитайте умову та розв’язання задачі №126 (за бажанням)

- Що відомо в задачі?

- Як розв’язали задачу?

7+5=12

Відповідь: 12 стрічок було.

 

  • Увага! Увага! З першої платформи вирушає математичний потяг.

Обчисліть усі вирази (усно)

Стенд "Математичний потяг". Доставка по Україні

 

  1. Каліграфічна хвилинка
  • Скільки пасажирів у нас їде в останньому вагоні? (5.)
  • Яке число отримаємо, якщо у розрядній таблиці запишемо дві цифри 5? (55.)
  • Дайте характеристику цьому числу.
  • Написання числа 55.

 

  1.               Купуємо білети -  математичний диктант
  • Найменше трицифрове число.
  • Найбільше одноцифрове число.
  • Число, у якому 6 десятків і 5 одиниць.
  • Число, у якому 3 десятків і 8 одиниць.
  • Число, у якому 4 десятків і 0 одиниць.
  • Сусіди числа 33
  • Сусіди числа 55

Перевірка(100, 9, 65, 38, 40, 32, 34, 54,56)

 

  1. Перший вагончик робота з номером 127 с. 24.

  • Називаємо числа усно, записуємо тільки вираз

 

  1. Другий вагончик с. 25 №128

- Що ви помітили? (у стовпчиках записаний склад чисел 14, 15, 16 тa 17 із використанням переставного закону додавання.)

- Скільки варіантів містить число і 14? А число 15? А число 16? А число 17?

- Гра в парах «Знайди приклад»

- Один учень називає число і початок його складу, а інший повинен знайти у табличках відповідний приклад. Наприклад: учень каже: «16 — це 8 і ...» Іншній відповідає: « 16 — це 8 і 8 . 8 +8 = 16».

 

  1.  Третій вагончик робота над прикладами(самостійно)

Робота з конструктором LEGO.

Діти обчислюють приклади та складають кольорову стежку цеглинок лего.

Шифр

 

 

 Четвертий вагончик розважальний. Фізкультхвилинка

https://www.youtube.com/watch?v=Jl-L-zHQP2A

  1.               В п’ятому вагончику нас чекає задача 130

 

  • Про що ця задача?
  • Скільки метрів кабелю проклали?
  • Скільки метрів залишилося?
  • Що треба дізнатися?

Задача 130

Було – ? м

Проклали - 40 м

Залишилося – 60 м

  • Який це вид задачі?(на знаходження невідомого зменшуваного)
  • Як дізнатися скільки метрів було?
  • Яку дію виконаємо? Який приклад складемо?
  • Запишемо розв’язання та відповідь задачі.

Розв’язання

  • 40+60=100 
  • Відповідь: було 100 метрів кабелю..

 

  1. Монтуємо колію. Робота з відрізками.

Пригадаємо склад числа 15. Учні по черзі називають числа з яких можна скласти 15 та самостійно малюють відповідні відрізки.

 

 

IV. Підсумок уроку.

Тепер на такому потязі можна сміливо вирушати у країну математики.

 

Рефлексія. Робота з цеглинками LEGO

(Учні демонструють цеглинки.)

Зелена цеглинка— на уроці мені дуже сподобалося.

Жовта цеглинка— на уроці мені сподобалося.

Червона цеглинка—  на уроці мені не сподобалося.

 

V. Домашнє завдання.

- Додому с.20, № 132, 133

- Урок закінчено.

Клас: 2-А                                                    Дата проведення уроку: 02.10.2020

Тема: Додавання одноцифрових чисел з переходом через десяток.  Визначення часу за годинником. Розв’язування задач.  (№134-140)

 

Мета: мета удосконалювати вміння додавати одноцифрові числа з переходом через десяток; формувати вміння обчислювати приклади ланцюжком по колу, визначати час за годинником, продовжувати закріплювати вміння

розв'язувати  послідовні задачі;

навчальна:  розвивати вміння лічити десятками , удосконалювати вміння порівнювати числа у межах 100, записувати та розв’язувати числові вирази, вимірювати довжину ламаної, продовжувати працювати над задачами на обчислення суми та різниці, закріпити вміння визначати час.

розвивальна: розвивати логічне мислення, поповнювати словниковий запас учнів;

виховна: стимулювати інтерес до вивчення математики.

Обладнання: підручник (Н. Листопад), набір цеглинок LEGO

Тип уроку: комбінований.

 

Хід уроку

  1. Організаційний момент.

Вже дзвоник сигнал нам дав,

Працювати час настав.

Так і в часу не гаймо,

Роботу швидше починаймо.

 

ІІ. Контроль корекція та закріплення знань учнів.

 

  1.               Перевірка домашнього завдання.(с.25 №132, 133)

 

- Додому вам було виконати завдання №132 та №133.

- Зачитайте  правильні відповіді до прикладів. (за бажанням) (13, 15, 6, 19, 100, 9)

- Прочитайте умову та розв’язання задачі №133. (за бажанням)

(7+7=14 квыток було спочатку)

 

  1.               Каліграфічна хвилинка.

- Яке число отримаємо, якщо у розрядній таблиці запишемо дві цифри 6?

- Дайте характеристику цьому числу.

- Написання числа 66.

 

  1. Математичний диктант.(учитель зачитує, учні записують)

- Число, що складається з 5 дес. і 3 од.

- Збільште число 23 на 5 десятків.

- Скільки десятків у числі 64?

- Скільки одиниць у числі 78? Скільки всього одиниць у цьому числі?

- Обчисліть суму чисел 20 і 20.

- Яке число буде наступним до числа 797

- Запишыть число, що на 1 менше, ніж 40.

 

4.Усні обчислення.

Полічити від 25 до 30, від  34 до 40.

- Назвіть сусідів числа 35.

- Якщо поміняти цифри у записі числа, яке число утвориться?

- Назвіть сусідів числа яке утворилося?

- Числа 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 50, 100 Називають круглими. Як ви вважаєте, чому?

- Полічіть від 10 до 100 десятками.

- Обчисліть усно

 

IІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

  • Сьогодні на уроці продовжуємо вправлятися у обчисленны прикладів на додавання з переходом через десяток. А також повторимо як визначати час за годинником.

 

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

  1. Підготовча робота. Виконаємо №135.
  • Пригадаємо склад числа 15. Учні називають.

 

Попрацюємо над номером 136 (усно)

Яка відповідь до першого прикладу? Який приклад складемо далі?

 

  1. Опрацювання нового матеріалу.

- Прочитайте першу задачу.

- Про що розповідається в задачі.

- Скільки серветок вишила Марійка?

- Що ще відомо у задачі?

- Що запитується в задачі? 

- Як дізнатися скільки серветок вишила бабуся?

- Запишемо розв’язання задачі . Який приклад складемо? (4+3=7)

- Яка відповідь задачі?

- Прочитайте другу задачу.

- Про що розповідається в задачі.

- Скільки серветок вишила Марійка?

- З попередньої задачі ми дізналися скільки вишила бабуся. Скільки серветок вишила бабуся?

- Що запитується в задачі? 

- Як дізнатися скільки серветок вишила бабуся і Марійка разом?

- Запишемо розв’язання задачі . Який приклад складемо? (4+7=11)

 

Фізкультхвилинка.

Раз - піднятись, потягнутись.

Два - зігнутись, розігнутись.

Три - в долоні три плеска.

На чотири - руки ширше!

П'ять руками помахать.

Шість - за парту тихо сісти.

  1. Визначення часу. Виконання завдання підручника (с. 26 №138).

Пригадаємо.

  • Що показує маленька стрілка? (години. )
  • А велика? (хвилини.)
  • Як рухається годинникова стрілка? (від однієї цифри до іншої, від однієї великої рисочки до іншої)
  • Як рухається хвилинна стрілка? (від однієї маленької рисочки до іншої)
  • Поки годинникова стрілка рухаються від однієї цифри до іншої, хвилинна встигає оббігти все коло.
  • Скільки триває година? (60 хв. )
  • Скільки триває хвилина? (60 с.)
  • Скільки годин триває доба? (24)
  • Усне виконання.

 

  • Котра година на першому годиннику?
  • Котра година на першому годиннику?
  • Котра година на першому годиннику?
  • Робота з відрізками № 139

  • Якої довжини накреслимо перший відрізок.
  • Якої довжини накреслимо другий відрізок?
  • Як про це дізналися? (7+4=11)

 

VІ. Підсумок уроку.

— Що нового дізналися на уроці? (я дізнався про…)

― Яке завдання було найцікавішим?(мені сподобалось…)

VІІ. Домашнє завдання.

- Додому С.26 №140, 141

Урок закінчено.


Клас: 2-А                                                  Дата проведення уроку: 06.10.2020

Тема:  Способи віднімання від 11 одноцифрових чисел із переходом через десяток. Розв’язування задач із двома запитаннями (№141-149)

 

Мета:

навчальна:

 ознайомити учнів із відніманням одноцифрових чисел і переходом через десяток виду 11-… ; формувати вміння обчислювати вирази, удосконалювати вміння розв'язувати задачі двома запитання. Управлятись в  кресленні та порівнянні довжини відрізків;

розвивальна: розвивати логічне мислення; поповнювати словниковий запас учнів;

виховна: виховувати товариськість, виховувати інтерес до вивчення математики.

Обладнання: підручник(Н. Листопад), конструктор LEGO, матеріал для мультимедійної дошки.

Тип уроку: комбінований урок.

 

ХІД УРОКУ

 

I. Організаційний момент.

Діти, ви були у цирку?

Цирк прийшов сьогодні в клас,

Щоб перевірити всіх нас:

Чи умієм рахувати,

Цифри в зошиті писати,

Чи знаєм чисел склад?

Чи все у нас гаразд?

 

ІІ. Контроль корекція та закріплення знань учнів.

  1.               Усне опитування.
  • Чим відрізняються двоцифрові та одноцифрові числа?
  • На що вказує перша цифра ліворуч у двоцифровому числі?
  •  Що показує друга цифра?
  • Назвіть числа п'ятого десятка, другого десятка у зворотному порядку.
  • Як утворити число 67, 29, 87, 20.

 

2.  Перевірка домашнього завдання

- Додому вам було виконати завдання №140 та №141.

- Перевіримо приклади.

- Яка відповідь першого прикладу.

- Який приклад виконали останнім?

- Прочитайте задачу яку склали № 141. ( декілька учнів за бажанням)

- Прочитайте розв’язання та відповідь задачі.

 

  1. Каліграфічна хвилинка. Написання цифри 1 та 11

- Що ви можете сказати про число 1?

- Яке число отримаємо, якщо у розрядній таблиці запишемо дві цифри 1?

- Що ви можете сказати про число 11?

- Запишемо каліграфічну хвилинку чередуючи 1 та 11.

 

3. Математичний диктант

Написати

- Найбільше/найменше двоцифрове число.

- Яке число попереднє числу 14?

- Яке число наступне за числом 17?

- Сусіди чисел 12, 15.

- Число, у якому 1 десяток і 8 одиниць; 1 десяток і 4 одиниці.

 

IІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

-Сьогодні на уроці ми навчимося віднімати числа від 11, а також будемо розв'язувати задачі та креслити відрізки і порівнювати їх.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

  1. Підготовча робота.

  • Розв’яжіть приклади (Усно) приклади на с.27 №142
  • Чи легко було віднімати ?
  • Як ви вважаєте, чому? (бо віднімали від 10)
  • Який висновок можемо зробити ? (від 10 віднімати легше)

 

  1. Опрацювання нового матеріалу.

Пояснення. Сьогодні ми навчимося віднімати числа від 11. Нумо розглянемо приклад №143

Скільки треба відняти від 11,  щоб отримати 10?

Розкладемо число 2 на 1 і 1. Отримаємо 11- 1-1=10-1=9

Отже, що ми можемо сказати? Як відняти число від 11.

 

  • Розкладаємо число 5 на два зручні доданки, щоб спочатку отримати десяток.
  • Скільки треба додати до числа 6, щоб отримати десяток?
  • Перший доданок 4, другий — 1. До 6 додати 4, буде 10, до 10 додати 1, буде 11.
  • Так само виконуємо приклад 11-3.

 

 

  1. Первине закріплення.
  • Розв’яжіть приклади.

  • Один учень біля дошки з коментуванням, інші у зошиті.
  • Вираз 11-4 розв'язується аналогічно.
  • Міркування. Розкладаємо число 4 на два зручні доданки, щоб спочатку отримати десяток.
  • Перший доданок 1, другий — 3. Від 11 відняти 1 , буде 10, від 10 відняти 3, буде 7.
  • Аналогічно наступні приклади.

 

Фізкультхвилинка

Раз - піднятись, потягнутись.

Два - зігнутись, розігнутись.

Три - в долоні три плеска.

На чотири - руки ширше!

П'ять руками помахать.

Шість - за парту тихо сісти.

 

  1. Закріплення вивченого матеріалу.

Розглянемо № 145 с.27

- Виконайте обчислення зручним способом.

- Один учень біля дошки з коментуванням, інші у зошиті.

 

  1. Розв’язування задачі  (с. 27, № 146)

  • Про що розповідається в задачі?
  • Скільки спортсменів займалися бігом ?
  • Чи відомо нам скільки спортсменів займалися стрибками?
  • А що відомо?
  • Запишемо короткий запис.

Задача 146

Бігом – 6 с.

Стрибками – ?, на 3 більше

 

  • Прочитайте перше питання задачі.
  • Як дізнатися скільки спортсменів займалися стрибками?
  • Яку дію виконаємо? Який приклад складемо?
  • Запишемо розв’язання задачі.

Розв’язання

  1. 6+3=9 (с.) – займалися стрибками
  • Прочитайте друге питання задачі.
  • Як дізнатися скільки спортсменів  всього займалися стрибками і бігом?
  • Яку дію виконаємо? Який приклад складемо?
  • Запишемо розв’язання задачі.
  1. 9+6=15 (с.)- всього

Відповідь: всього 2 спортсмени.

Робота з відрізками с.28 №147(усно)

  • Що питається в завданні?
  • Поміряйте перший відрізок.
  • Поміряйте другий відрізок.
  • Як дізнатися на скільки сантиметрів більше червоний відрізок ніж жовтий?

 

V. Підсумок уроку.

- Що нового дізналися на уроці?(я дізнався про…)

- Яке завдання було найцікавішим?(мені сподобалось…)

 

VІ. Домашнє завдання.

- Додому с.23, № 117, 118.

- Урок закінчено.


Клас: 2-А                                                  Дата проведення уроку: 07.10.2020

Тема:  Способи віднімання від 11 одноцифрових чисел із переходом через десяток. Розв’язування задач(№150-158)

 

Мета:

навчальна:

 ознайомити учнів із різними способами  відніманням одноцифрових чисел і переходом через десяток виду 11-… ; формувати вміння обчислювати вирази, удосконалювати вміння розв'язувати задачі двома запитання. Управлятись в  кресленні та порівнянні довжини відрізків;

розвивальна: розвивати логічне мислення; поповнювати словниковий запас учнів;

виховна: виховувати товариськість, виховувати інтерес до вивчення математики.

Обладнання: підручник(Н. Листопад), конструктор LEGO, матеріал для мультимедійної дошки.

Тип уроку: комбінований урок.

 

ХІД УРОКУ

 

I. Організаційний момент.

Діти, ви були у цирку?

Цирк прийшов сьогодні в клас,

Щоб перевірити всіх нас:

Чи умієм рахувати,

Цифри в зошиті писати,

Чи знаєм чисел склад?

Чи все у нас гаразд?

 

ІІ. Контроль корекція та закріплення знань учнів.

  1.               Усне опитування.
  • Чим відрізняються двоцифрові та одноцифрові числа?
  • На що вказує перша цифра ліворуч у двоцифровому числі?
  •  Що показує друга цифра?
  • Назвіть числа п'ятого десятка, другого десятка у зворотному порядку.
  • Як утворити число 67, 29, 87, 20.

 

 

 

2.  Перевірка домашнього завдання (с. 28, № 148, 149)

- Додому вам було виконати завдання №148 та №149.

- Перевіримо приклади.

- Яка відповідь першого прикладу.

- Яка відповідь другого прикладу.

- Яка відповідь останнього прикладу.

 

- Про що ця задача?

 - Прочитайте відповідь до першого питання . (за бажанням)

- Прочитайте відповідь до другого питання . (за бажанням)

3.Каліграфічна хвилинка. Написання цифри 7 та 77

- Що ви можете сказати про число 7?

- Яке число отримаємо, якщо у розрядній таблиці запишемо дві цифри 7?

- Що ви можете сказати про число 77?

- Запишемо каліграфічну хвилинку чередуючи 7 та 77.

 

4. Математичний диктант

Написати

- Яке число попереднє числу 16?

- Яке число наступне за числом 17?

- Сусіди чисел 11, 9.

- Число, у якому 5 десятків і 8 одиниць; 9 десятків і 4 одиниці.

 

IІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

-Сьогодні навчимося по новому віднімати від 11 різні числа, а також будемо розв'язувати цікаві  задачі.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

Підготовча робота.

  • Розв’яжіть приклади (Усно)

 

  1. Опрацювання нового матеріалу.
  1. Пояснення.

Сьогодні ми навчимося віднімати в інший спосіб. Нумо розглянемо приклад №151

11- це 1 десяток й 1 одиниця. Від 1 одиниці не можна відняти 6 одиниць. 6 одиниць можна відняти від 1 десятка: буде 4 одиниці. До 4 додаємо 1, буде 5. Отже, 11-6=5

 

  1. Первине закріплення.

 

  • Один учень біля дошки з коментуванням, інші у зошиті.

 

  1. Закріплення вивченого матеріалу.

Розглянемо № 153 с.28 (самостійно)

Перевірка- читають лише відповіді.

 


Фізкультхвилинка

Раз - піднятись, потягнутись.

Два - зігнутись, розігнутись.

Три - в долоні три плеска.

На чотири - руки ширше!

П'ять руками помахать.

Шість - за парту тихо сісти.


 

 

4.Розв’язування задачі  (с. 27, № 146)

  • Про що розповідається в задачі?
  • Яким числом можемо доповнити задачу?
  • Доповнимо числом 5.
  • Скільки білих грибів знайшли діти?
  • Чи відомо нам скільки маслюків знайшли діти?
  • А що відомо?
  • Як дізнатися скільки маслюків знайшли діти?
  • Яку дію виконаємо? Який приклад складемо?
  • Запишемо розв’язання та відповідь задачі.

Розв’язання

11-5 = 6

Відповідь: 6 маслюків знайшли діти.

  • Усно. Замініть 5 на 4 та розв’яжемо задачу.
  • Яка буде відповідь задачі?
  • Як змінилася відповідь? Вона стала більшою чи меншою?

 

  • Про що розповідається в задачі?
  • Скільки білих грибів знайшли діти?
  • Чи відомо нам скільки маслюків знайшли діти?
  • А що відомо?
  • Прочитайте перше питання задачі?
  • Як дізнатися скільки маслюків знайшли діти?
  • Яку дію виконаємо? Який приклад складемо?
  • Запишемо розв’язання задачі.

Розв’язання

  1. 11-7=4 (г.)- маслюків

 

  • Прочитайте друге питання задачі.
  • Як дізнатися скільки всього грибів знайшли діти?
  • Яку дію виконаємо? Який приклад складемо?
  • Запишемо розв’язання та відповідь задачі.
  1. 11+4=15 (г.)- всього

Відповідь: всього 15 грибів знайшли діти.

V. Підсумок уроку.

- Що нового дізналися на уроці?(я дізнався про…)

- Яке завдання було найцікавішим?(мені сподобалось…)

 

VІ. Домашнє завдання.

- Додому с.29, № 157, 158.

- Урок закінчено.


Клас: 2-А                                                  Дата проведення уроку: 08.10.2020

Тема:  Способи віднімання від 12 одноцифрових чисел із переходом через десяток. Розв’язування задач(№159-168)

 

Мета:

навчальна: ознайомити учнів із віднімання чисел у межах 20 із переходом через десяток виду 12 -… формувати вміння обчислювати ці вирази; удосконалювати вміння розв'язувати задачі та творчо працювати з ними;

продовжувати порівнювати числа та вирази;

 розвивальна: розвивати логічне мислення; поповнювати словниковий запас учнів;

виховна: виховувати товариськість, виховувати інтерес до вивчення математики.

Обладнання: підручник(Н. Листопад), конструктор LEGO, матеріал для мультимедійної дошки.

Тип уроку: комбінований урок.

 

ХІД УРОКУ

 

I. Організаційний момент.

Діти, ви були у цирку?

Цирк прийшов сьогодні в клас,

Щоб перевірити всіх нас:

Чи умієм рахувати,

Цифри в зошиті писати,

Чи знаєм чисел склад?

Чи все у нас гаразд?

 

ІІ. Контроль корекція та закріплення знань учнів.

  1.               Усне опитування.
  • Назвіть число у якому один десяток і 4 одиниці?
  • Назвіть число у якому 5 десятів і 6 одиниці?
  • Назвіть число у якому 8 десятів і 7 одиниці?
  • Як називаються числа при додаванні?
  • Як називаються числа при відніманні?

 

2.  Перевірка домашнього завдання

- Додому вам було виконати завдання №157 та №158.

- Перевіримо приклади.

- Яка відповідь першого прикладу.

- Яка відповідь другого прикладу.

 

- Прочитайте задачу яку склали № 141. ( декілька учнів за бажанням)

- Прочитайте розв’язання та відповідь задачі.

 

  1. Каліграфічна хвилинка. Написання цифри 8 та 88

- Що ви можете сказати про число 8?

- Яке число отримаємо, якщо у розрядній таблиці запишемо дві цифри 8?

- Що ви можете сказати про число 88?

- Запишемо каліграфічну хвилинку чередуючи 8 та 88.

 

3. Математичний диктант

Написати

  • Суму чисел 9 і 3
  • Різницю чисел 11 і 4
  • Суму чисел 7 і 7
  • Різницю чисел 11 і 8
  • Суму чисел 8 і 3
  • Суму чисел 8 і 5

 

IІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

-Сьогодні на уроці ми навчимося віднімати числа від 12, а також будемо розв'язувати задачі, вимірювати та порівнювати довжину предметів.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

  1. Підготовча робота.

 

  • Розв’яжіть приклади (Усно) приклади на с.29 №159
  • Чи легко було віднімати ?
  • Як ви вважаєте, чому? (бо віднімали від 10)
  • Який висновок можемо зробити ? (від 10 віднімати легше)

 

  1. Опрацювання нового матеріалу.
  1. Пояснення.

Сьогодні ми навчимося віднімати числа від 12. Нумо розглянемо приклад №160

 

Скільки треба відняти від 12,  щоб отримати 10?

Розкладемо число 3 на 1 і 2. Отримаємо 12- 1-2=10-1=9

Отже, що ми можемо сказати? Як відняти число від 12.

 

  1. Первине закріплення.
  • Розв’яжіть приклади.

 

  • Один учень біля дошки з коментуванням, інші у зошиті.
  • Вираз 12-4 розв'язується аналогічно.
  • Міркування. Розкладаємо число 4 на два зручні доданки, щоб спочатку отримати десяток.
  • Перший доданок 2, другий — 2. Від 12 відняти 2, буде 10, від 10 відняти 2, буде 8.
  • Аналогічно наступні приклади.

 

  1. Закріплення вивченого матеріалу.

Розглянемо № 163 с.30

- Виконайте обчислення зручним способом.

- Один учень біля дошки з коментуванням, інші у зошиті.

 

Фізкультхвилинка

Раз - піднятись, потягнутись.

Два - зігнутись, розігнутись.

Три - в долоні три плеска.

На чотири - руки ширше!

П'ять руками помахать.

Шість - за парту тихо сісти.

 

  1. Робота з порівнянням

Усно. Розгляньте малюнок с.30 №162

 

  • Виміряйте довжину ключа.
  • Виміряйте довжину болта.
  • Як дізнатися н скільки ключ довший за болт?

 

Розглянемо № 164 с.30

Виконують у зошиті самостійно. Перевірка – фронтальне опитування.

  1. Робота над задачами

Розв’яжіть задачу 165 (усно)

 

  • Про що розповідається в задачі?
  • Скільки зрізали ромашок спочатку ?
  • Скільки зрізали ромашок потім?
  • Як дізнатися скільки ромашок зірвали? Яку дію оберемо?
  • То ж яка тваринка обрала правильну дію?
  • Який приклад складемо? (9+6=15)
  • Яка відповідь задачі? (зрізали 15 ромашок)

Розглянемо № 166 с. 30

 

  • Про що розповідається в задачі?
  • Скільки літрів молока використали спочатку ?
  • Чи відомо нам скільки молока використали потім ?
  • Яке питання задачі?
  • Як дізнатися скільки всього літрів молока використали ?
  • Яким числом треба доповнити задачу, щоб у відповіді вийшло 15?
  • Як про це дізналися ?(15-7=8)
  • Доповнюємо задачу числом 8.
  • Запишемо розв’язання та відповідь задачі.

Розв’язання

7+8=15

Відповідь: всього 15 літрів молока використали.

 

V. Підсумок уроку.

- Що нового дізналися на уроці?(я дізнався про…)

- Яке завдання було найцікавішим?(мені сподобалось…)

 

VІ. Домашнє завдання.

- Додому с.30, № 167, 168.

- Урок закінчено.


Клас: 2-А                                                  Дата проведення уроку: 09.10.2020

Тема:  Способи віднімання від 12 одноцифрових чисел із переходом через десяток. Розв’язування задач(№169-175)

 

Мета:

навчальна: ознайомити учнів із іншим способом віднімання чисел у межах 20 із переходом через десяток виду 12 -… формувати вміння обчислювати ці вирази; формувати вміння розв'язувати задачі на дві дії, складати до них план розв’язання; продовжувати порівнювати числа та вирази;

 розвивальна: розвивати логічне мислення; поповнювати словниковий запас учнів;

виховна: виховувати товариськість, виховувати інтерес до вивчення математики.

Обладнання: підручник(Н. Листопад), конструктор LEGO, матеріал для мультимедійної дошки.

Тип уроку: комбінований урок.

 

ХІД УРОКУ

 

I. Організаційний момент.

Діти, ви були у цирку?

Цирк прийшов сьогодні в клас,

Щоб перевірити всіх нас:

Чи умієм рахувати,

Цифри в зошиті писати,

Чи знаєм чисел склад?

Чи все у нас гаразд?

 

ІІ. Контроль корекція та закріплення знань учнів.

 

  1.               Усне опитування.
  • Назвіть число у якому один десяток і 4 одиниці?
  • Назвіть число у якому 6 десятів і 3 одиниці?
  • Назвіть число у якому 5 десятів і 4 одиниці?
  • Як називаються числа при додаванні?
  • Як називаються числа при відніманні?

 

2.  Перевірка домашнього завдання

- Додому вам було виконати завдання №167 та №168.

 

- Перевіримо приклади.

- Який знак поставили у …(фронтальне опитування)

 

- Прочитайте  умову задачі  № 168. ( за бажанням)

- Прочитайте розв’язання та відповідь задачі.

 

  1. Каліграфічна хвилинка. Написання цифри 9 та 9

- Що ви можете сказати про число 9?

- Яке число отримаємо, якщо у розрядній таблиці запишемо дві цифри 9?

- Що ви можете сказати про число 99?

- Запишемо каліграфічну хвилинку чередуючи 9 та 99.

 

3. Математичний диктант

Написати

  • Суму чисел 6 і 3
  • Різницю чисел 12 і 7
  • Суму чисел 6 і 6
  • Різницю чисел 12 і 8
  • Суму чисел 8 і 4
  • Суму чисел 9 і 5

 

 

IІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

-Сьогодні на уроці ми навчимося по новому віднімати числа від 12, а також будемо розв'язувати задачі, вимірювати та порівнювати довжину предметів.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

  1. Підготовча робота.

  • Розв’яжіть приклади (Усно)

 

  1. Опрацювання нового матеріалу.
  1. Пояснення.

Сьогодні ми навчимося  по новому віднімати числа від 12. Нумо розглянемо приклад №143

 

12- це 1 десяток й 2 одиниця. Від 2 одиниці не можна відняти 7 одиниць. 7 одиниць можна відняти від 1 десятка: буде 3 одиниці. До 3 додаємо 2, буде 5. Отже, 12-7=5

 

  1. Первине закріплення.
  • Розв’яжіть приклад. 12-8
  • Один учень біля дошки з коментуванням, інші у зошиті.
  • 12- це 1 десяток й 2 одиниця. Від 2 одиниці не можна відняти 8 одиниць. 8 одиниць можна відняти від 1 десятка: буде 4 одиниці. До 4 додаємо 2, буде 6. Отже, 12-8=6
  •  
    1. Закріплення вивченого матеріалу.

Розглянемо № 171 с.31

- Виконайте обчислення зручним способом.

- Один учень біля дошки з коментуванням, інші у зошиті.

 

Фізкультхвилинка

Раз - піднятись, потягнутись.

Два - зігнутись, розігнутись.

Три - в долоні три плеска.

На чотири - руки ширше!

П'ять руками помахать.

Шість - за парту тихо сісти.

  1. Робота над задачами

 

 

  • Про що розповідається в задачі?
  • Скільки гусей плавало на ставку?
  • Чи відомо нам скільки качок плавало на ставку?
  • А що нам про них відомо?
  • Запишемо короткий запис.

Задача 172

Гусей – 4 пт.

Качок - ?, на 3 більше

Всього-  ?

  • Про що питається в задачі?
  • Чи можна відразу дізнатися скільки пташок плавало на ставку?
  • Чи всі дані нам відомі?
  • Яких даних нам бракує?
  • Як дізнатися скільки качок плавало на ставку?
  • Яку дію виконаємо? Який приклад складемо?
  • Запишіть самостійно розв’язання задачі, відповідно до поданого плану розв’язання.

Розв’язання

  1. 4+3=7(пт.)- Качок
  2. 4+7=11(пт.)- всього

Відповідь: Всього на ставку плавало 11 пташок.

Розглянемо № 173 с. 31

- Про що розповідається в задачі?

-  Скільки купили печива?

- Чи відомо нам скільки купили цукерок?

- А що нам про них відомо?

- Запишемо короткий запис.

Задача 173

Печива – 5 кг

Цукерок - ?, на 3 кг більше

Всього-  ?

- Про що питається в задачі?

- Чи можна відразу дізнатися скільки всього цукерок і печива купили?

- Чи всі дані нам відомі?

- Яких даних нам бракує?

- Як дізнатися скільки купили цукерок?

- Яку дію виконаємо? Який приклад складемо?

- Запишемо першу дію. 

Розв’язання

  1. 5-3=2(кг)- цукерок
  • Знаючи скільки печива та скільки цукерок купили чи можемо ми відповісти на питання задачі?
  • Яку дію виконаємо? Який приклад складемо?

2) 5+2=7(кг)- всього

Відповідь: Всього купили 7 кг печива і цукерок.

 

V. Підсумок уроку.

- Що нового дізналися на уроці?(я дізнався про…)

- Яке завдання було найцікавішим?(мені сподобалось…)

 

VІ. Домашнє завдання.

- Додому с.31, № 174, 175.

- Урок закінчено.

 


Клас: 2-А                                                  Дата проведення уроку: 13.10.2020

Тема:  Віднімання від 13 одноцифрових чисел із переходом через десяток . Розв’язування задач за поданим планом (№176-186)

 

Мета:

навчальна: ознайомити учнів з віднімання чисел у межах 20 із переходом через десяток виду 13-…; формувати вміння обчислювати такі вирази різними способами; удосконалювати вміння розв'язувати задачі на дві дії складати план розв'язування, працювати з логічними вправами;

 розвивальна: розвивати логічне мислення; поповнювати словниковий запас учнів;

виховна: виховувати товариськість, виховувати інтерес до вивчення математики.

Обладнання: підручник(Н. Листопад), конструктор LEGO, матеріал для мультимедійної дошки.

Тип уроку: комбінований урок.

 

ХІД УРОКУ

 

I. Організаційний момент.

Діти, ви були у цирку?

Цирк прийшов сьогодні в клас,

Щоб перевірити всіх нас:

Чи умієм рахувати,

Цифри в зошиті писати,

Чи знаєм чисел склад?

Чи все у нас гаразд?

 

ІІ. Контроль корекція та закріплення знань учнів.

 

  1.               Усне опитування.
  • Чим відрізняються двоцифрові та одноцифрові числа?
  • На що вказує перша цифра ліворуч у двоцифровому числі?
  •  Що показує друга цифра?
  • Назвіть числа третього десятка, шостого десятка у зворотному порядку.
  • Як утворити число 37, 49, 87, 20.

 

 

 

2.  Перевірка домашнього завдання

- Додому вам було виконати завдання №174  та №175.

- Перевіримо приклади. (фронтальне опитування)

- Про що розповідається в задачі?

- Скільки дій виконали у розв’язані?

- Прочитайте першу дію.

- Прочитайте другу дію.

- Яка відповідь задачі?

 

  1. Каліграфічна хвилинка. Написання цифри 13

- Що ви можете сказати про число 13?

- Запишемо каліграфічну хвилинку число 13.

 

3. Математичний диктант

Написати

- Яке число попереднє числу 13?

- Яке число наступне за числом 18?

- Сусіди чисел 11, 18.

- Число, у якому 1 десяток і 9 одиниць; 1 десяток і 8 одиниці.

 

IІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

-Сьогодні на уроці ми навчимося віднімати числа від 13, а також будемо розв'язувати задачі на дві дії, та тренуватися складати план розв’язання.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

  1. Підготовча робота.

Виконаємо завдання №176 та 177.(усно)

Фронтальне опитування, учні по одному прикладу коментують

  • Що ви помітили?
  • З чого складається число 18? (з шести трійок або трьох шісток)

 

  1. Опрацювання нового матеріалу.
  1. Пояснення.

Сьогодні ми навчимося віднімати числа від 13. Нумо розглянемо приклад №178

 

Скільки треба відняти від 13,  щоб отримати 10?

Розкладемо число 4 на 3 і 1. Отримаємо 13-3-1=10-1=9


Отже, що ми можемо сказати? Як відняти число від 13.

 

  1. Первине закріплення.
  • Розв’яжіть приклади №179

  • Один учень біля дошки з коментуванням, інші у зошиті.

Виконаємо № 180

  1. Закріплення вивченого матеріалу.

 

13- це 1 десяток й 3 одиниця. Від 3 одиниці не можна відняти 6 одиниць. 6 одиниць можна відняти від 1 десятка: буде 4 одиниці. До 4 додаємо 3, буде 7. Отже, 13-6=7

Обчисліть приклади зручним способом (Самостійно)

Перевірка (фронтальне опитування)

 

 

Фізкультхвилинка

Раз - піднятись, потягнутись.

Два - зігнутись, розігнутись.

Три - в долоні три плеска.

На чотири - руки ширше!

П'ять руками помахать.

Шість - за парту тихо сісти.

 

  1. Розв’язування задачі  (с. 32, № 182)

  • Про що розповідається в задачі?
  • Скільки букетів виготовила Софійка ?
  • Чи відомо нам скільки букетів виготовила Галинка?
  • А що відомо?
  • Запишемо короткий запис.

Задача 182

Софійка – 4 б.

Галинка – ?, на 2 більше

Всього - ?

- Про що питається в задачі?

- Чи можна відразу дізнатися скільки всього букетів виготовили дівчата?

- Чи всі дані нам відомі?

- Яких даних нам бракує?

- Як дізнатися скільки букетів виготовила Галинка?

- Яку дію виконаємо? Який приклад складемо?

- Запишемо першу дію. 

Розв’язання

1) 4+2=6 (б.)- Галинка

- Знаючи скільки  букетів виготовила Галинка і Софійка чи можемо ми відповісти на питання задачі?

- Яку дію виконаємо? Який приклад складемо?

2) 4+6=10(б.)- всього

Відповідь: Всього дівчата виготовили 10 букетів.

 

  1. Складання задачі №183с.32

 

- Про що складемо задачу?

- Скільки м’ячиків було у Андрійка ?

- Чи відомо нам скільки м’ячиків було у Сергуйка?

- А що відомо?

- Запишемо короткий запис.

Задача 183

Андрійко – 5 м.

Сергійко – ?, на 2 більше

Всього - ?

- Про що питається в задачі?

- Чи можна відразу дізнатися скільки всього м’ячиків було у хлопців?

- Чи всі дані нам відомі?

- Яких даних нам бракує?

- Як дізнатися скільки м’ячиків було у Сергійка?

- Яку дію виконаємо? Який приклад складемо?

- Запишемо першу дію. 

Розв’язання

1) 5+2=7 (м.)- Сергійко

- Знаючи скільки  м’ячиків було у Сергійка та Андрйка чи можемо ми відповісти на питання задачі?

- Яку дію виконаємо? Який приклад складемо?

2) 5+7=12(м.)- всього

Відповідь: Всього у хлопців було 12 м’ячиків.

Виконаємо завдання 184 (усно)

 

V. Підсумок уроку.

- Що нового дізналися на уроці?(я дізнався про…)

- Яке завдання було найцікавішим?(мені сподобалось…)

 

VІ. Домашнє завдання.

- Додому с.33, № 185, 186.

- Урок закінчено.

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Брезгун Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Паламарчук Світлана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гладунська Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Споденейко Тетяна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Уманець Олена Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Смірнова Ірина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
docx
Додано
25 жовтня 2020
Переглядів
10494
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку