2023 Модельна навчальна программа. Календарне планування для 6 класу

Про матеріал
Модельна навчальна програма Наказ МОН від 18.10.2022 № 921 “Про надання грифа “Рекомендовано Міністерством освіти і науки України” модельним навчальним програмам для закладів загальної середньої освіти” 6 клас Календарне планування 6 клас Історія України. Всесвітня історія (2 години на тиждень, 70 годин – на рік) Складено згідно Навчальної програми для загальноосвітніх навчальних закладів, затверджена наказом МОН України від 03 серпня 2022 року № 698 та «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 18.10.2022 № 921) Підручник: Бандровський О.Г. Всесвітня історія. Історія України: (інтегрований курс) : підруч. для 6-го кл. закл. заг. серед. освіти / Олександр Бандровський, Віталій Власов. – Київ : Генеза, 2019. – 224 с.
Перегляд файлу

Модельна навчальна програма

Наказ МОН від 18.10.2022 № 921 “Про надання грифа “Рекомендовано Міністерством освіти і науки України” модельним навчальним програмам для закладів загальної середньої освіти”

6 клас

Календарне планування 6 клас

Історія України. Всесвітня історія

(2 години на тиждень, 70 годин – на рік)

Складено згідно Навчальної програми для загальноосвітніх навчальних закладів, затверджена наказом МОН України від 03 серпня 2022 року № 698 та  «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 18.10.2022 № 921)

 

Підручник: Бандровський О.Г. Всесвітня історія. Історія України: (інтегрований курс) : підруч. для 6-го кл. закл. заг. серед. освіти / Олександр Бандровський, Віталій Власов. – Київ : Генеза, 2019. – 224 с.

 

МОЖЛИВО БУДУТЬ НОВІ ПІДПУЧНИКИ ВІД ІМЗО

(ДАННІ КОТРОГО ВІДПРАВЛЯЛИ У 2023 РОЦІ)

1. ЩУПАК І.Я. Історія України. Всесвітня історія: підруч. для 6 кл. закл. заг. середн. освіти./ І.Я Щупак, О.В.,Н.С. Власова, І.О.Піскарьова - К.: Оріон,2023

2. Олександр ГІСЕМ, Ольга ГІСЕМ. Історія України. Всесвітня історія: підруч. для 6 кл. закл. заг. середн. освіти.- Харків: Ранок, 2023

3. Ганна ХЛІБОВСЬКА, Марія КРИЖАНОВСЬКА, Оксана НАУМЧУК. Історія України. Всесвітняісторія: підруч. для 6 кл. закл. заг. середн. освіти.- Тернопіль: Астон,2023

4. Віктор МОГОРИТА. Історія України. Всесвітня історія: підруч. для 6 кл. закл. заг. середн. освіти.- Київ: Грамота,2023

5. Олександр БАНДРОВСЬКИЙ, Віталій ВЛАСОВ, Оксана ДАНИЛЕВСЬКА. Історія України. Всесвітня історія: підруч. для 6 кл. закл. заг. середн. освіти.- Київ: Генеза, 2023

 

 

уроку

 

Тема уроку

 

Дата

 

При-мітки

 

ВСТУП. Первісна доба та Стародавній світ в історії людства.

(2 год)

 

 

1

Періодизація всесвітньої історії та історії України. Хронологія. Особливості літочислення «до нашої ери». Розділив тему 1 уроку навпіл (великий об’єм інформації)

 

 

2

Джерела з історії Стародавнього світу. Видатні дослідники й дослідниці Стародавньої історії та їхні відкриття. Підручник ― інструмент вивчення Первісної та Стародавньої історії Розділив тему 1 уроку навпіл(великий об’єм інформації)

 

 

 

Розділ І. ЖИТТЯ ЛЮДЕЙ ЗА ПЕРВІСНИХ ЧАСІВ. УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ НА ПОЧАТКУ ІСТОРІЇ ЛЮДСТВА (9 год)

 

 

3

Народження людства.

Основні теорії походження людини. Формування людини сучасного біологічного типу (антропогенез). Розселення людей на земній кулі.

 

 

4

Найдавніша людина та природа.

Етапи антропогенезу. Господарське життя найдавніших людей. Розділив тему 1 уроку на три частини (великий об’єм інформації)

 

 

5

Розділив тему 1 уроку на три частини Неолітична революція ― перехід від привласнювального до відтворювального господарства.

 

 

6

Розділив тему 1 уроку на три частини Неоліт на українських землях: буго-дністровська археологічна культура.

 

 

7

Суспільна організація найдавніших людських спільнот. Організація влади в найдавніших людських спільнотах.

 

 

8

Духовний світ первісних людей. Найдавніші релігійні уявлення. Первісне мистецтво.

 

 

9

Початок доби металів. Господарські перетворення в мідно-кам’яний вік. Протоміста.

 

 

10

Мідно-кам’яний вік на території України. Трипільська та середньостогівська археологічні культури

 

 

11

Узагальнення та контроль знань за розділом І «Життя людей за первісних часів. Українські землі на початку історії людства»

 

 

 

Розділ ІІ. СТАРОДАВНІ ЦИВІЛІЗАЦІЇ АЗІЇ І ПІВНІЧНОЇ АФРИКИ ТА ЇХНЯ ВЗАЄМОДІЯ ІЗ СУСПІЛЬСТВАМИ, ЩО ІСНУВАЛИ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ (Ч. І) (11 год) взято за аналогію попередніх років і за причини великої теми

 

 

12

Цивілізації в Стародавній історії. Шлях до цивілізацій: рушійні зміни в житті людських суспільств за бронзового віку. Розділив тему 1 уроку навпіл

 

 

13

Ремесло й торгівля. Народження міст і держави.- Розділив

Урок (великий об’єм інформації)- треба буде глянути підручник, якщо будуть теорії походження держави, то буде така структура , якщо ні то 1 урок. М

 

 

14

Цивілізації Месопотамії.

Природно-географічні умови Межиріччя. Господарське життя та

торгівля. Іригаційні (зрошувальні) системи.

 

 

15

Міста-держави Шумеру. Аккадська держава. Вавилон. Держава Мітанні.

 

 

16

Суспільна організація. Уявлення про справедливість на прикладі законів Хаммурапі.

 

 

17

Завоювання в Стародавньому світі.

Хетська держава. Навала «народів моря». Військові реформи в Ассирії та її завоювання. Розділив тему 1 уроку навпіл (Різні теми, великий об’єм інформації)

 

 

18

Халдейське (Нововавилонське) царство. Розквіт Нововавилонської держави.

Розділив тему 1 уроку навпіл (Різні теми, великий об’єм інформації)- треба дивитись за об’ємом інформації у підручнику

 

 

19

Повсякденне життя населення Месопотамії: роль природних умов і торгівлі.

 

 

20

Писемність, наукові знання, релігія та мистецтва Месопотамії. Епос про Гільгамеша.

 

 

21

Бронзовий вік на українських землях. Індоєвропейці, їхнє господарське та духовне життя. Винайдення колісниці. Розселення індоєвропейців

 

 

22

Узагальнення та контроль за розділом ІІ «Стародавні цивілізації Азії і Північної Африки та їхня взаємодія із суспільствами, що існували на Українських землях (Ч. І)»

 

 

 

Розділ ІІ. СТАРОДАВНІ ЦИВІЛІЗАЦІЇ АЗІЇ І ПІВНІЧНОЇ АФРИКИ ТА ЇХНЯ ВЗАЄМОДІЯ ІЗ СУСПІЛЬСТВАМИ, ЩО ІСНУВАЛИ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ (Ч. ІІ) (12 год) взято за аналогію попередніх років і за причини великої теми

 

 

23

Давній Єгипет ― «дарунок Нілу». Періодизація історії цивілізації Давнього Єгипту. Розділив тему 1 уроку на три частини (великий об’єм інформації)

 

 

24

Господарське життя, суспільство та організація влади. Видатні правителі та війни.  Розділив тему 1 уроку три частини (великий об’єм інформації)

 

 

25

Повсякденне життя.  Писемність, наукові знання, релігія та мистецтва Давнього Єгипту. Розділив тему 1 уроку три частини (великий об’єм інформації)

 

 

26

Стародавні держави Східного Середземномор’я.

Фінікійські торговельні міста та їхні здобутки. Фінікійська колонізація. Карфаген. Розділив тему 1 уроку навпіл (Різні теми, великий об’єм інформації)

 

 

27

Ізраїльсько-Юдейське царство та його видатні правителі. Господарське та повсякденне життя. Монотеїзм. Розділив тему 1 уроку навпіл (Різні теми, великий об’єм інформації)

 

 

28

Персія. Імперія Ахеменідів. Природні умови Давньої Персії. Перська імперія, її устрій та видатні правителі. Зороастризм.

 

 

29

Перехід від бронзового до залізного віку на території України. Становлення кочового способу життя в причорноморських степах. Кіммерійці та скіфи, їхні зв’язки з давніми цивілізаціями.

 

 

30

Цивілізації Індії.

Природно-географічні умови Індостану.  Індська (Хараппська) цивілізація: міста й торгівля. Ведійська цивілізація. Суспільне та господарське життя: варни. Розділив тему 1 уроку навпіл (великий об’єм інформації)

 

 

31

Культурні здобутки цивілізації Давньої Індії. Буддизм. Держава Маур’їв: спроба релігійного об’єднання країни. Розділив тему 1 уроку навпіл (великий об’єм інформації)

 

 

32

Китайська цивілізація.

Природно-географічні умови Давнього Китаю, їхній вплив на господарське життя. Суспільний устрій, уявлення про владу. Китай як «серединне царство». Утворення єдиної держави в Китаї: правління Цінь Ши Хуан-ді. Розділив тему 1 уроку навпіл (великий об’єм інформації)

 

 

33

Писемність, наукові знання, релігійні уявлення та мистецтво Давнього Китаю. Конфуціанство та даосизм Розділив тему 1 уроку навпіл (великий об’єм інформації)

 

 

34

Узагальнення та контроль за розділом ІІ «Стародавні цивілізації Азії і Північної Африки та їхня взаємодія із суспільствами, що існували на Українських землях (Ч. ІІ)»

 

 

 

Розділ ІІІ. АНТИЧНА ЦИВІЛІЗАЦІЯ ТА ЇЇ ВЗАЄМОДІЯ ІЗ СУСПІЛЬСТВАМИ, ЩО СФОРМУВАЛИСЯ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ (27 год)

 

 

 

Тема 1. Становлення Античної грецької цивілізації (14 год)

Переніс назви теми з попередньої програми для відмежування великого розділу і різних за характеристиками тем

 

 

35

Поняття античної цивілізації. Періодизація історії Античності.

 

 

36

Природно-географічні умови Балканського півострова та островів Егейського моря.

 

 

37

Цивілізації бронзового віку. Мінойська та Мікенська палацові цивілізації. Розділив тему 1 уроку навпіл (Різні теми, великий об’єм інформації)

 

 

38

«Темні віки». Троянська війна як історична подія та культурний спадок. –Може бути практичною роботою Розділив тему 1 уроку навпіл (Різні теми, )

 

 

39

Полісний устрій Давньої Греції.

Господарське життя. Суспільний устрій, місце жінки в давньогрецькому суспільстві. Повсякдення. Античні Олімпійські ігри.

 

 

40

«Цивілізація просто неба».

Різноманітність політичних устроїв давньогрецьких полісів (монархія, олігархія, демократія). Розділив тему 1 уроку навпіл (Різні теми, )

 

 

41

Права та обов’язки громадян полісів. Спарта як «держава —військовий табір». Розділив тему 1 уроку навпіл (Різні теми, )

 

42

Поняття батьківщини та патріотизму в Давній Греції. Персько-грецькі війни. Образи полководців і воїнів. Піднесення Афін за Перікла.

 

 

43

Писемність, релігія та мистецтво Давньої Греції. Філософія ― «любов до мудрості».

 

 

44

Давньогрецька колонізація: Розселення греків у Середземномор’ї. Взаємодія з місцевим населенням. Давньогрецькі пам’ятки на території сучасної України.

 

 

45

Українські землі в добу Античності: Велика Скіфія. Господарство, побут, вірування. Скіфські кургани. Цар Атей.

 

 

46

Втрата грецької єдності: Пелопоннеські війни. Піднесення Македонії за Філіппа II. Розділив тему 1 уроку навпіл (великий об’єм інформації)

 

 

47

«Східний похід» Александра Македонського. Розділив тему 1 уроку навпіл (великий об’єм інформації)

 

 

48

Грецький культурний простір: еллінізм. Елліністичні держави.

 

 

49

Узагальнення та контроль знань за темою 1 « Становлення Античної грецької цивілізації»

 

 

 

Тема 2. Стародавній Рим за царської, республіканської та імперської доби (13 год) Переніс назви теми з попередньої програми для відмежування великого розділу і різних за характеристиками тем

 

 

50

Рим. Природно-географічні умови Апеннінського півострова та його доримське населення. Етруски та їхні здобутки

 

 

51

Рим ― «місто на семи пагорбах». Господарське та суспільне життя. Боротьба патриціїв і плебеїв.

 

 

52

Республіка як «спільна справа». Організація влади за Римської республіки. Римське право.

 

 

53

Римська «військова машина». Повсякденне життя солдатів, їхня суспільна роль за часів республіки та імперії. Експансія Риму.

 

 

54

Від республіки до імперії.

Криза республіки та диктатура Юлія Цезаря. Октавіан Август.

Розділив тему 1 уроку навпіл– наявність зайвих годин

 

 

55

 Римська імперія в період розквіту. Поняття римського громадянства. Розділив тему 1 уроку навпіл – наявність зайвих годин

 

 

56

Писемність, релігія та мистецтво Давнього Риму. Повсякденне життя за часів республіки та імперії: простота і розкіш

 

 

57

Кризові явища в Римській імперії. Виникнення та поширення християнства. Розділив тему 1 уроку навпіл (великий об’єм інформації)

 

 

58

Константин Великий. Поділ Римської імперії. Розділив тему 1 уроку навпіл (великий об’єм інформації)

 

 

59

«Варварський світ». Народи —сусіди Риму (кельти, германці, сармати, слов’яни та інші).

 

 

60

Варварський світ». Їхнє господарство та духовний світ. Розділив тему 1 уроку навпіл (великий об’єм інформації)

 

 

61

Українські землі та Рим. Вплив кельтського світу. Сарматія. Боспорське царство.

 

 

62

Велике переселення народів. Загибель Західної Римської імперії Розділив тему 1 уроку навпіл (великий об’єм інформації)

 

 

63

Велике переселення народів. Слов’янські племена під час Великого переселення народів. Розділив тему 1 уроку навпіл (великий об’єм інформації)

 

 

64

Культура та вірування слов’янських народів (Добавлена тема)

 

 

65

Узагальнення та контроль знань за темою 2. Стародавній Рим за царської, республіканської та імперської доби

 

 

66

Узагальнення за курсом. Внесок давніх цивілізацій, культур, народів до скарбниці загальнолюдських надбань  

 

 

67

Повторення до Розділу І ЖИТТЯ ЛЮДЕЙ ЗА ПЕРВІСНИХ ЧАСІВ. УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ НА ПОЧАТКУ ІСТОРІЇ ЛЮДСТВА

 

 

68

Повторення до Розділу ІІ. СТАРОДАВНІ ЦИВІЛІЗАЦІЇ АЗІЇ І ПІВНІЧНОЇ АФРИКИ ТА ЇХНЯ ВЗАЄМОДІЯ ІЗ СУСПІЛЬСТВАМИ, ЩО ІСНУВАЛИ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ

 

 

69

Повторення до Розділу ІІІ. АНТИЧНА ЦИВІЛІЗАЦІЯ ТА ЇЇ ВЗАЄМОДІЯ ІЗ СУСПІЛЬСТВАМИ, ЩО СФОРМУВАЛИСЯ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ

 

 

70 

Підсумковий урок

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Морозовський Юрій Михайлович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Смекаліна Ольга Веніамінівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
29 липня 2023
Переглядів
2414
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку