21лютого День рідної мови

Про матеріал
Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Історія свята, на жаль, має трагічний початок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Однак початок цьому святу дали трагічні події. 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) влада жорстоко придушила мітингувальників, які протестували проти заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської мови. З 1971 року, після проголошення незалежності Бангладеш, цей день відзначають в країні як день мучеників, які загинули за рідну мову. За пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. І вже починаючи з 21 лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні.

Номер слайду 4

Вже 21 рік поспіль у цей день ми відзначаємо Міжнародний день рідної мови. Це свято не лише нагадує про культурне розмаїття і багатомовність світу, а й про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні. Українці виборювали своє право говорити українською понад 350 років. І сьогодні відстоювати його має кожен громадянин, адже, як відомо, без мови рідної й народу рідного нема. Захищати і дедалі утверджувати українську мову як державну - наше спільне завдання. З Днем рідної мови!

Номер слайду 5

Українські поети про мову

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Чи знали Ви що:-відповідно до даних Національної Академії Наук України, сучасна українська мова містить приблизно 256 тисяч слів. За лексичним запасом українська є найбільш спорідненою з білоруською – 84%, із польською – 70%, сербською - 68% мовами щодо відповідності спільних слів, а от із російською – 62%;-українська мова входить у тридцятку найпоширеніших у світі мов, кількість людей, які розмовляють українською - близько 45 мільйонів; -щодо походження української мови, то важко сказати, коли точно вона зародилася, але відомо, що вона однозначно виникла раніше за російську, німецьку, турецьку тощо. За даними вченого Василя Кобилюх, наша мова сформувалася ще в Х-IV тисячоліттях до нашої ери і походить вона зі санскриту;- українська мова є однією із найдавніших мов нашого континенту;- українська мова багата на слова зменшувально-пестливої форми. Відтак слово «вороги» має зменшувально-пестливу форму, яка вживається у тексті гімну України: «…згинуть наші вороженьки, як роса на сонці».

Номер слайду 8

-найуживанішою буквою з українського алфавіту в словах є літера «п»; саме з неї починається найбільша кількість слів; -найменш уживаною буквою з українського алфавіту в словах є літера «ф». Наявність цієї літери у слові, вказує на те, що слово є іншомовним (запозиченим), адже раніше, її вимовляли як сполучення букв «ХВ»: хвіртка, Хведір, шахва тощо; -найдовше слово в українській мові складається із 30 літер: «дихлордифенілтрихлорметилметан» (хімікат для боротьби зі шкідниками); -в українській мові є особливі слова – паліндроми. Це так звані «дзеркальні» фрази або слова: їх можна читати як зліва направо, так і справа наліво: «Я несу гусеня», «ротатор»; -протягом останніх чотирьох століть українську мову намагалися знищити найбільшу кількість разів порівняно з іншими мовами - аж 134 рази! Проте вона існувала і сьогодні нею розмовляють, навчаються, співають, пишуть поезію та прозу.

Номер слайду 9

З гідністю і шаною ми маємо усвідомлювати велику вагу рідного слова й особисту відповідальність за нього перед минулим, сьогоденням і майбутнім.

pptx
Додано
20 лютого 2023
Переглядів
271
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку