22 квітня Міжнародний день Матері-Землі

Про матеріал
ЩОРОКУ 22 КВІТНЯ У СВІТІ СВЯТКУЮТЬ ДЕНЬ ЗЕМЛІ, ЯКИЙ ОЗНАМЕНУВАВ ПОЧАТОК СУЧАСНОГО ЕКОЛОГІЧНОГО РУХУ В 1970 РОЦІ. У 2020 РОЦІ ВІДБУДЕТЬСЯ ЮВІЛЕЙНИЙ 50-Й ДЕНЬ ЗЕМЛІ.
Перегляд файлу

22 квітня Міжнародний день Матері-Землі.

 

ЩОРОКУ 22 КВІТНЯ У СВІТІ СВЯТКУЮТЬ ДЕНЬ ЗЕМЛІ, ЯКИЙ ОЗНАМЕНУВАВ ПОЧАТОК СУЧАСНОГО ЕКОЛОГІЧНОГО РУХУ В 1970 РОЦІ. У 2020 РОЦІ ВІДБУДЕТЬСЯ ЮВІЛЕЙНИЙ 50-Й ДЕНЬ ЗЕМЛІ.

День Землі (англ. Earth Day) — назва, яку використовують щодо різних заходів, що їх проводять навесні з метою спонукати людей бути уважнішими до тендітного і вразливого довкілля планети Земля. Також «День Землі» — громадянська ініціатива, відкрита для приєднання будь-яких людей, груп і організацій.

Є два основні періоди проведення Днів Землі — у березні (ближче до весняного рівнодення) і Міжнародний день Матері-Землі  22 квітня. Крім того, окремі активісти й ініціативні групи планують і проводять заходи до Дня Землі ближче до моменту літнього сонцестояння, щоб максимально використовувати теплу погоду і вільний час людей.

Історія цього свята розпочинається в Америці, де у 1970 році був започаткований Щорічний тиждень землі (третій тиждень квітня). 22 квітня 1970 року 20 мільйонів американців — в той час 10% від загальної чисельності населення Сполучених Штатів — вийшли на вулиці, в парки і аудиторії, протестуючи проти погіршення стану навколишнього середовища. Акція стала дуже популярною серед населення, а її засновник, сенатор Гейлорд Нельсон був удостоєний високої державної нагороди.

У 1990 році День Землі став міжнародним святом, а 90-і роки було проголошено «Десятоліттям довкілля». До акції долучилися понад 120 країн, а більш ніж 40 країн об’єднали зусилля для збереження біологічного різноманіття.

У 2009 році Генеральна асамблея ООН проголосила Міжнародний день Матері-Землі, постановивши відзначати його 22 квітня. На даний час ця дата відзначається у 193 країнах світу кожного року.

 

Цікаві факти про планету

  1. У Землі є свій прапор– це фото планети з космосу на синьому тлі.
  2. Найбільш витривалий організм на Землі – це тихоходи: у відкритому космосі може вижити 10 днів. Для порівняння людина без спецкостюма – лише 2 хвилини.
  3. Земна доба – це не звичні нам 24 години, а насправді 23 год., 56 хв. і 4 с. Її наукова назва – зоряна доба (це час обертання планети навколо її осі).
  4. Кількість кисню на Землі з часом зменшується: динозаври свого часу жили при більшій кількості кисню. При нинішній “дозі” вони вижити не змогли б.
  5. У Землю кожного дня влучає 8,6 млн блискавок.

https://www.youtube.com/watch?v=zJj7fVD1VtE

https://www.youtube.com/watch?v=91OM9aZLxyg

 

Інформація підготовлена за матеріалами Інтернет Гаврашовою Л.В.

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
480
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку