5 речей, яким діти навчаться граючи LEGO

Про матеріал
5 речей, яким діти навчаться граючи LEGO З маленьких кольорових блоків конструктора LEGO можна побудувати скульптуру ведмедя в повний зріст або будиночок для хом’яка. А ще з їх допомогою можна вчитися. Для цього навіть не потрібно майже нічого придумувати – цим займається спеціальний підрозділ компанії – LEGO Education. Він розробляє освітні рішення. І при цьому сам конструктор – лише мала частина великої картини. У більшості наборів LEGO Education – робочі зошити для учнів, посібники з готовими планами занять для вчителів, програмне забезпечення та, звичайно, конструктор. Набір завжди розрахований мінімум на двох чоловік, і дітям доводиться працювати разом, щоб щось побудувати. Так волею-неволею вони вчаться співпрацювати – домовлятися, поступатися і стояти на своєму. Чому ми вирішили про це розповісти? Тому що це працює – і це лего.
Перегляд файлу

5 речей, яким діти навчаться граючи LEGO

З маленьких кольорових блоків конструктора LEGO можна побудувати скульптуру ведмедя в повний зріст або будиночок для хом’яка. А ще з їх допомогою можна вчитися. Для цього навіть не потрібно майже нічого придумувати – цим займається спеціальний підрозділ компанії – LEGO Education. Він розробляє освітні рішення. І при цьому сам конструктор – лише мала частина великої картини. У більшості наборів LEGO Education – робочі зошити для учнів, посібники з готовими планами занять для вчителів, програмне забезпечення та, звичайно, конструктор. Набір завжди розрахований мінімум на двох чоловік, і дітям доводиться працювати разом, щоб щось побудувати. Так волею-неволею вони вчаться співпрацювати – домовлятися, поступатися і стояти на своєму. Чому ми вирішили про це розповісти? Тому що це працює – і це лего.

Особливу увагу LEGO Education приділяє дошкільного розвитку – саме в цьому віці формуються ключові навички людини. Це і вміння працювати в команді та самостійно, прагнення до самоосвіти, комунікабельність і все те, без чого в 21 столітті вже не обійтися. Одним словом – всебічний розвиток.

1. Ранній математичний розвиток

Діти, яких в дитячому садку регулярно мучать рахунковими паличками, занадто рано засвоюють, що гра – це окремо, а навчання – окремо і дуже нудно. Ніхто не говорить, що вчити дитину рахувати не треба, просто робити це можна трохи веселіше і ненав’язливо. Наприклад, з математичною залізницею LEGO Education можна грати точно так же, як і зі звичайною, а заодно вчитися рахувати.

https://abetkaland.in.ua/wp-content/uploads/2017/04/5-rechej-yakym-dity-navchatsya-grayuchy-LEGO-1.jpg

Вагончики пронумеровані цифрами від 1 до 10, і дуже скоро дитина зрозуміє – десятий вагон завжди прибуває до станції останнім. Так набагато легше запам’ятати порядок цифр, ніж загинаючи пальці. А якщо ще й навантажити кожен вагончик блоками відповідно до порядкових номерів (в перший покласти один, у другий – два і так далі), можна наочно показати, наскільки «вісім» більше, наприклад, «двох». В цілому, ранній математичний розвиток – наріжний камінь при формуванні математичних здібностей. Вивчення чисел, простих арифметичних дій і математичних понять в захоплюючій, живій і невимушеній формі – ключ до успіху.

2. Соціально-емоційний розвиток дитини

Смайлики скоро стануть новою абеткою, і вміти розрізняти і висловлювати людські емоції не менш важливо, ніж знати всі букви алфавіту. У LEGO Education придумали чоловічків з різними виразами обличчя, щоб діти могли розігрувати історії з урахуванням їх емоцій. Про кожного можна придумати свою історію і пояснити, чому він злий або розгублений.

https://abetkaland.in.ua/wp-content/uploads/2017/04/5-rechej-yakym-dity-navchatsya-grayuchy-LEGO-2.jpg

А ще такі фігурки допомагають навчитися виражати свої емоції – наприклад, в конфліктній ситуації можна попросити малюка зібрати чоловічка, який відчуває те ж, що і він. А потім розібратися, як йому можна допомогти. Це, по суті, і є соціально – емоційний розвиток дитини: розвиток соціального інтелекту, самопізнання, самоконтролю і інших життєво необхідних навичок.

3. Творчий і пізнавальний розвиток

З дуже схожих складових частин може вийти дуже різний ціле – варто тільки додати їм характерну форму і пофарбувати в потрібний колір. Ось, наприклад, і у слона, і у лося, і у жирафа є чотири ноги, тулуб і голова. І все ж ми якось їх розрізняємо і безпомилково впізнаємо. Діти вчаться цьому, граючи в лото від LEGO Education. Вони вибирають картку з малюнком однієї з восьми тварин і починають «будувати» в міру появи потрібних деталей.

https://abetkaland.in.ua/wp-content/uploads/2017/04/5-rechej-yakym-dity-navchatsya-grayuchy-LEGO-3.jpg

Крокодила видає хвіст і паща, жирафа – довга шия, лося – роги. А не переплутати, що до чого, допомагає колір – синій слонячий хобот у повністю зеленого крокодила буде виглядати підозріло і дасть зрозуміти, що тут щось не так. Це розвиває у дітей комунікативні навички, вчить їх працювати разом, шукати компромісні рішення спірних ситуацій. Загалом, стимулює ранній творчий і пізнавальний розвиток.

4. Розвиток мовлення

Висловлюючи власні думки та ідеї, діти пізнають мистецтво спілкування. Освітні рішення LEGO Education для дошкільної освіти сприяють розвитку здібностей дошкільнят та вчать дітей основам розповіді історій. Запропонуйте дітям придумати і побудувати історію. Якщо діти не звикли будувати разом, допоможіть їм навчитися цьому – попросіть їх скласти план, хто буде будувати кожну частину. Щоб підтримати їх, запропонуйте обрати книгу і побудувати історію на основі ілюстрацій. Після того як одна дитина закінчить будувати історію, попросіть іншу дитину вгадати, про що ця історія. потім попросіть першу дитину розповісти історію і порівняйте дві версії.

https://abetkaland.in.ua/wp-content/uploads/2017/04/5-rechej-yakym-dity-navchatsya-grayuchy-LEGO-4.jpgЗверніть увагу на те, що ми можемо дивитися на одну і ту ж конструкцію, але мати різні думки. Після будівництва попросіть дітей розіграти їх історію, використовуючи набір.

5. Інженерне мислення

Педагоги відзначають високу пізнавальну активність дітей, де уроки проходять з LEGO: учні досліджують, створюють і покращують моделі або механізми, зібрані своїми руками. LEGO Education, розвивають в дітях критичне і творче мислення, уяву, формують інженерний склад розуму. І, хто знає, можливо, з вашої дитини виросте геніальний інженер.

https://abetkaland.in.ua/wp-content/uploads/2017/04/5-rechej-yakym-dity-navchatsya-grayuchy-LEGO-5.jpg

Розвиток прикладних здібностей – найбільш важливий аспект дійсно ефективного навчання, адже за допомогою практичних занять педагог демонструє дітям застосування науково-технічних знань в реальному житті. В освітніх рішеннях LEGO Education закладені воістину безмежні можливості.

Це лише мала частина наборів цієї компанії, які допомагають навчати дітей, прищеплюють інтерес до навчання, розвивають творче і алгоритмічне мислення, формують навички, необхідні дитині в подальшому житті. Неймовірно, але навіть звичні кубики LEGO для дитячої гри таять величезний простір для творчості, наприклад, з шести кубиків 2*4 можна зібрати 915 мільйонів різних комбінацій!

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шапочка Червона
    Чітко та лаконійно! Дуже дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
23 грудня 2019
Переглядів
1015
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку