6 клас Скіфи на території України

Про матеріал
Презентація для учнів 6 класу. За темою "Скіфи на території України". Присвячена основним подіям історії
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Скіфи

Номер слайду 2

Скіфи або скити (рідше сколоти) — група племен, які жили у VII - III ст. до н.е. на територіїУкраїни та Середньої Азії, згодом, до ІІІ ст. до н.е., в Криму і називали себе «сколотами».

Номер слайду 3

Відомості про скіфів засвідчують грецькі (особливо Геродот) і римські автори та археологічні знахідки. Скіфи — об'єднання різних в культурному плані племен. Скіфи — корінний народ, нащадки зрубної культури. Геродот, відвідавши Велику Скіфію, виділив декілька видів скіфів: скіфи-кочівники, елліно-скіфи, скіфи-землероби, скіфи-орачі та царські скіфи.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

На початку VI ст. до н.е. перський цар Дарій І напав на територію Скіфії. Для оборони була застосована тактика “випаленої землі” та блискавичних набігів невеликими загонами.

Номер слайду 6

Розквіт Великої Скіфії – IV ст. до н.е. за царювання Атея.

Номер слайду 7

У ІІІ ст. до н.е. під тиском наступаючих зі сходу сарматів скіфи покидають свою територію, лишаючи собі лише південь гирла Дніпра та степовий Крим. Так з’явилася Мала Скіфія. Вона відігравала значну роль у регіоні, воюючи з грецькими полісами. Як державне та суспільне утворення Мала Скіфія проіснувала до ІІІ ст. н.е.

Номер слайду 8

Скіфська культура залишила багато пам’яток. Цьому сприяли захоронення – кургани, де хоронили багатих скіфів з їх особистими речами. Знахідки вказують на те, що скіфи були видатними ювелірами. У мистецтві мали особливий «звіриний стиль».

Номер слайду 9

pptx
Додано
9 січня 2023
Переглядів
803
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку