6 КНР 2 країна що за 70 років свого існування від 1 жовтня 1949 року пройшла шлях від однієї з найбідніших країн

Про матеріал
Матеріал до турніру юних географів може бути використаний під час проведення тижня географії. Мета турніру юних географів - залучити школярів до практичної наукової діяльності, навчити нормам та стилю роботи у творчих колективах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

6 КНР країна що за 70 років свого існування від 1 жовтня 1949 року пройшла шлях від однієї з найбідніших країн світу до нового центру світової економіки. Розкрийте секрет успішності економічних реформ Китаю та спрогнозуйте нову якість стратегії розвитку країни на найближчі 20 років.

Номер слайду 2

КНР країна що за 70 років свого існування від 1 жовтня 1949 року пройшла шлях від однієї з найбідніших країн світу до нового центру світової економіки. «Китайський дракон може довго спати, але швидко прокидатися». Китайська держава за 70 років пройла шлях від напівколонії до другої найбільшої економіки планети .

Номер слайду 3

До початку 80-х КНР була серед найбідніших країн світу,

Номер слайду 4

Номер слайду 5

За паритетом купівельної спроможності Китай займає перше місце в світі ($27,4 трлн), випереджаючи США. За останні 40 років ВВП на душу населення в Китаї виріс майже в 50 разів

Номер слайду 6

Товари з оцінкою «Made іn Chіna» («Зроблено в Китаї») буквально заполонили супермаркети всіх країн.

Номер слайду 7

За п’ять тисяч років китайської цивілізації в народі виробився певний менталітет. Найбільші життєві цінності "п'ять проявів щастя" — довголіття, багатство, міцне здоров'я й духовне умиротворення, кохання й непорочність, можливість спокійно померти в рідній домівці. Розкрийте секрет успішності економічних реформ Китаю Людина — понад усе!

Номер слайду 8

“людський фактор”- особливість китайця працівника:колективна ментальність, конфуціанство: виховання поваги до старших, тяги до знань, самообмежування, трудова дисципліна.

Номер слайду 9

третя за площею країна світу → значний земельний фонд, → великі запаси корисних копалин, → потужні гідроресурси, → широкі можливості для освоєння ресурсів океану. Природа Китаю, багата й різноманітна. ПРИРОДНО-РЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ

Номер слайду 10

Старе китайське прислів’я «Не бійся йти повільно, бійся тільки зупинитися».1978 р. → курс на економічні реформи. Селяни одержали землю в оренду→ система сімейного підряду → різко зросло виробництво с/г продукції.

Номер слайду 11

Реформи і в промисловості → самостійність підприємств, раціональна система цін, науково-технічні досягнення.

Номер слайду 12

Імпорт технологій. → нестача власних технічних і фінансових можливостей для модернізації національної економіки→ уряд заохочує імпорт технологій→ сприяє розвитку прогресивних секторів економіки→ програмового забезпечення, нових матеріалів, телекомунікаційна індустрія, біотехнологія, охорона здоров’я.

Номер слайду 13

В районі міста Хайдань, північніше столиці→ китайська «Силіконова долина»

Номер слайду 14

→ політика «відчинених дверей»→ співробітництво з усіма державами, іноземний капітал, спеціальні вільні економічні зони та відкриті економічні райони. Темпи економічного зростання→ 12–18% щорічно. У китайську економіку залучено більш як 650 мільярдів доларів прямих іноземних інвестицій.

Номер слайду 15

Наприкінці XX ст.→ перехід до «соціалістичної ринкової економіки» та інтеграція у світовий ринок. Збереження за державою панівних позицій у стратегічних виробництвах + подальше розширення недержавних форм власності, пом’якшення умов для зовнішньої торгівлі та прискорення науково-технічного прогресу. Одна держава — дві системи. Ден Сяопін: «Неважливо, якого кольору кішка, аби вона ловила мишей».

Номер слайду 16

Спрогнозуйте нову якість стратегії розвитку країни на найближчі 20 років. Мета економічного розвитку→ побудова «суспільства середнього достатку» → давньокитайські мислителі вважали моделлю ідеального суспільства, що поступається лише суспільству вільних і рівних.

Номер слайду 17

Ідея перетворення країни в провідну економічну державу до 2049 р. - століття народної китайської революції. Населення 1,4 млрд. чоловік. Китайська економіка друга за рівнем у світі, а ВВП країни 18 трлн. доларів ( ВВП США – 26 трлн. доларів).

Номер слайду 18

З недавніх пір Китай розширює економічну присутність у світі через масштабний інфраструктурний проект "Один пояс та один шлях".

Номер слайду 19

Нові дороги, порти та транспортні вузли мають лягти в основу "Нового Шовкового шляху", який об'єднає половину населення планети, або 1/5 світового ВВП.

Номер слайду 20

→ інтеграція виробничих і транспортних систем Китаю з країнами АСЕАН

Номер слайду 21

→ Монголія→ продовження своєї території. → мрія повернення Тайваню.

Номер слайду 22

Курс на створення «нового, соціалістичного села», → упродовж двох десятиліть стерти розходження в рівні життя між селом і містом. → розміщати виробництво нескладних деталей у прилеглих селах великим заводам вигідніше, ніж будувати нові цехи на дорогій міській землі.→ малий бізнес на селі — створено 150 мільйонів нових робочих місць,

Номер слайду 23

Село Хуасі в провінції Цзянсу, приблизно в двох годинах їзди від Шанхаю. 

Номер слайду 24

Досвід Китаю може бути повчальний і для наших «безперспективних сіл» і малих міст, населення яких скорочується через неможливість знайти роботу.

pptx
Додано
18 грудня 2023
Переглядів
96
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку