8 На сторінках щотижневника New Scientist неоднароазово оприлюднювалися дані щодо обміління

Про матеріал
Матеріал до турніру юних географів може бути використаний під час проведення тижня географії. Мета турніру юних географів - залучити школярів до практичної наукової діяльності, навчити нормам та стилю роботи у творчих колективах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

8 На сторінках щотижневника New Scientist неоднароазово оприлюднювалися дані щодо обміління та зникнення озер у світі. А в українських ЗМІ вжедавно б'ють на сполох – катастрофічно почало міліти найглибше озеро України – Світязь. За даними спостережень, води озера відійшли від своїх берегів на відстань подекуди до 90 метрів. Які можливі причини цього явища – результат локального прояву глобального потепління чи радиційної водогосподарської недбалості? Яких заходів варто вжити . щоб Світязь не спіткала доля Аралу?

Номер слайду 2

На сторінках щотижневника New Scientist неоднароазово оприлюднювалися дані щодо обміління та зникнення озер у світі.

Номер слайду 3

Друге за величиною озеро Болівії повністю пересохло. У грудні озеро Поопоперетворилося в тонку кірку солі і, як стверджують вчені, озеро Тітікака може спіткати та ж доля. Як повідомляє New Scientist, дослідження по всьому світу свідчать про те, що з подібними проблемами стикаються найбільші озера по всій Землі.

Номер слайду 4

Озеро поступово стало каламутним, вода з річки Десагуадеро, яка його підживлювала, використовується для зрошення, що мало негативний вплив на Пупо. Підвищення температури, викликане сильним Ель-Ніньо, стало останньою краплею, що призвела до повного зникнення озера.

Номер слайду 5

Як заявив Дірк Хоффман, "враховуючи розміри озера, 27 тисяч квадратних кілометрів, це вражаюча подія, з невеликими перспективами відновлення. Ця подія має викликати занепокоєння. Врешті-решт, цілком ймовірно, що озеро Тітікака піде тим же шляхом".

Номер слайду 6

В Андах температура за останні 70 років піднялася на 0,2 градуса Цельсія, що призвело до того, що озера випаровуються швидше, ніж поповнюються.

Номер слайду 7

Якщо температура підніметься ще на 1-2 градуси, що очікується до 2050 року, верхні шари озера Тітікака можуть випаруватися, в результаті чого перекриється підживлення річки Десагуадеро, що призведе до пересихання всіх водних об'єктів, які вона живить. Ці події призведуть до катастрофічних наслідків для всього населення Болівії. Десагуадеро (Río Desaguadero) — єдина річка, що витікає з озера Тітікака 436 км.

Номер слайду 8

Дані з усього світу свідчать про те, що озера поступово стають теплішими і меншими або зникають, що має колосальний вплив на екосистему.

Номер слайду 9

Зникнення озер в Європі, на Близькому Сході і в Азії пов'язують з процесами іригації. Тепер же поступове підвищення температури повітря посилило ці процеси.

Номер слайду 10

В українських 3 MI вже давно 6'ють на сполох - катастрофічно почало міліти найглибше озеро України - Світязь. За даними спостережень, води озера відійшли від своїх берегів на відстань подекуди до 90 м.

Номер слайду 11

Там де раніше була вода утворюються піщані коси, посеред озера утворюються маленькі острівки.

Номер слайду 12

Основні причини обміління:→ меліоративні заходи та зношеність меліоративної системи;→ розробка Хотиславського кар’єру ;→ створення штучних водойм для поливу ягідників та буріння свердловин;→ зміни клімату в зв'язку з глобальним потеплінням.

Номер слайду 13

Застаріла меліоративна система. Строк служби меліоративної системи складає не більше 25 років

Номер слайду 14

Розробка Хотиславського кар'єру

Номер слайду 15

Створення штучних водойм та свердловин

Номер слайду 16

Навколо озера плантації лохини. Для їх поливу викопують штучні водойми. Вони відбирають воду, яка раніше надходила в Шацькі озера.

Номер слайду 17

17→ зміни клімату в зв'язку з глобальним потеплінням

Номер слайду 18

Відсутність річкового стоку порушила водний баланс Аральського моря – об’єм води, який випаровувався із його поверхні, не поповнювався новою. Швидкість обміління моря зростала у проґресії від 20 см у 1960-х до 90 см за рік у 1980 роках. До 1989 року Арал втратив близько 1000 км3 води!

Номер слайду 19

19 Причини зникнення Аральського моря: Відсутність річкового стоку порушила водний баланс Аральського моря – об’єм води, який випаровувався із його поверхні, не поповнювався новою. Швидкість обміління моря зростала у проґресії від 20 см у 1960-х до 90 см за рік у 1980 роках. До 1989 року Арал втратив близько 1000 км3 води!

Номер слайду 20

Заходи для порятунку Світязя. Модернізація меліоративної системи

Номер слайду 21

Оновлення законодавства щодо використання природних ресурсів

Номер слайду 22

Розв'язання проблеми на міждержавному рівні

pptx
Додано
18 грудня 2023
Переглядів
88
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку