Адаптація десятикласників

Про матеріал
Матеріал підготовлений для виступу на засідання класних керівників, з метою ознайомлення адаптаційного періоду десятикласників
Перегляд файлу

 

 

У шкільному житті дитини існує три переломні моменти: вступ до школи (1 клас), перехід до середньої ланки (5 клас) і перехід до старшої школи (10 клас), адже в цей час відбувається дуже багато змін.

         10 клас  - це перехідний період від дитинства до серйозного навчання , розслаблення між двома серйозними етапами навчання (закінчення 9 класу, отримання першого документа про освіту, роздоріжжя  - до коледжу, ліцею чи до 10 класу… і літній відпочинок – я вже дорослий , можна подовше погуляти , то , що ж вибрати?  Прислухавшись порад батьків – і рішення прийняте – 10 клас.

      Дуже важливою для сучасного 10 класу є проблема адаптації до нового колективу, оскільки мало хто при навчанні в 10 класі залишається в тому ж самому колективі, в якому вчився до цього. В даному випадку  в 10 класі навчаються діти нашої гімназії: з 9-А класу -  15 учнів, з 9-В -5 учнів, 3 учні з ЗОШ №5, 1 учень із ЗОШ №3, 1 учениця із м. Суми.  Класи, в яких навчалися діти, суттєво відрізнялися мотивацією навчання  Тому створений класний колектив змінив суттєво свою структуру, став іншим для кожного учня, крім 15 учнів.

       Ситуація новизни є для будь-якої людини в певній мірі тривожною. Підліток переживає емоційний дискомфорт, насамперед,  через невизначеність уявлень про вимоги вчителів, про особливості і умови навчання, про цінності і норми поведінки в колективі класу .

       У 10-класників змінюється соціальне оточення і система діяльності (навчальна ситуація нового ступеня освіти, зміна режиму і навантаження). У вересні у бесіді з новенькими учнями можна було почути: страшно, важко, нові вимоги, для чого конспектувати на уроці, якщо є підручник та інше. І така позиція – буду вчити тільки той предмет, з якого буду складати ЗНО. Неодноразові  індивідуальні бесіди, залучення до участі у конкурсах, олімпіадах, змаганнях, колективна поїздка  на осінніх канікулах до театру Магара,  тимчасові доручення – і  учні виступають на уроках, у декого пропав страх (кажуть: я вже не боюся), подружилися…

    То ж попереду наполеглива праця, праця над здійсненням мрії і допомога від нас – вчителів, на яку сподіваються дорослі діти.. Не забуваймо, що ми теж були колись старшокласниками.

     

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
17 лютого 2020
Переглядів
3118
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку