Адміністративні правопорушення. Злочини.

Про матеріал
В презентації представлена тема: Адміністративні правопорушення. Злочини. Розглядаються такі дії як адміністративні проступки та їх наслідки, ознаки адміністративних порушень, злочини та їх ознаки. Матеріал презентації створений на допомогу вчителю який викладає предмет (основи правознавства).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Адміністративні правопорушення. Злочини.

Номер слайду 2

Мета:охарактеризувати адміністративне право та адміністративну відповідальність;удосконалювати вміння аналізувати й порівнювати поняття, працювати з джерелами інформації; формувати вміння давати правову оцінку ситуацій із життя; сприяти формуванню правової культури учня.

Номер слайду 3

Очікувані результати:учні зможуть: пояснювати та застосовувати поняття «адміністративне правопорушення»; характеризувати адміністративну відповідальність неповнолітніх; наводити приклади адміністративних правопорушень та адміністративних стягнень; аналізувати окремі статті відповідних нормативно-правових актів; розв’язувати правові ситуації з використанням знань і положень адміністративного законодавства України щодо неповнолітніх.

Номер слайду 4

План: Адміністративні проступки. Ознаки адміністративного правопорушення. Види шкоди. Злочин: поняття та ознаки.

Номер слайду 5

Адміністративні проступки Адміністративне правопорушення (проступок) – протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Номер слайду 6

Адміністративні правопорушення надзвичайно різноманітні, вони можуть стосуватися будь-якої сфери людського існування - Правил дорожнього руху чи протипожежних правил, громадського порядку на вулицях і санітарних правил тощо.

Номер слайду 7

Основним правовим актом, яким установлено відповідальність за адміністративні правопорушення, є Кодекс України про адміністративні правопорушення. Ко́декс Украї́ни про адміністрати́вні правопору́шення (скор. КУп. АП, Кп. АП) — це кодифікований нормативний акт, що регулює суспільні відносини по притягненню до адміністративної відповідальності. До адміністративної відповідальності може бути притягнуто особу, яка досягнула віку 16 років. Не може бути притягнута до відповідальності особа, яка, унаслідок психічної хвороби чи іншого захворювання, не розуміє значення своїх дій або не керує ними.

Номер слайду 8

Протиправність (порушення встановлених норм права – законів). Шкідливість ( завдання шкоди) (діяння, які є посяганням на майно, права і свободи, суспільні відносини). Вина (умисна чи необережна) : психічне ставлення особи до своїх дій (вчинків). Скоєння особою, яка може бути притягнута до відповідальності: адміністративна чи кримінальна відповідальність (юридична відповідальність за діяння, що передбачена законом). Ознаки адміністративного правопорушення :

Номер слайду 9

І ще одна обов’язкова ознака адміністративного правопорушення. Воно завдає певної шкоди людям, суспільству, державі. Шкода може бути різною: матеріальною (знищення або пошкодження речей), фізичною (поранення людини) або моральною. Види шкоди Матеріальнакрадіжки, грабежі, розбої, вимагання, знищення або пошкодження майна  Фізичнатілесні ушкодження, розлад здоров’я, біль. Моральнафізичних і душевних стражданнях, приниженні честі, гідності, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи

Номер слайду 10

Злочин: поняття та ознаки. Злочин – протиправне винне суспільно небезпечне діяння (дія чи бездіяльність), скоєне особою, яка може нести відповідальність, і передбачене Кримінальним кодексом України.

Номер слайду 11

Кримінальний кодекс України (КК України, Закон про кримінальну відповідальність) — прийнятий Верховною Радою України нормативно-правовий акт, у якому встановлені підстави і принципи кримінальної відповідальності, злочинність і караність діянь, підстави звільнення від кримінальної відповідальності і покарання.

Номер слайду 12

Приклад 1: Водій перевищує швидкість, і його зупиняє поліція — він порушив Правила дорожнього руху. Це — адміністративне правопорушення. Якщо внаслідок перевищення швидкості станеться аварія, у якій люди отримають поранення чи загинуть, — це вже буде злочин. Приклад 2: . Нецензурні висловлювання на вулиці — дрібне хуліганство — адміністративне правопорушення, а якщо хулігани влаштують бійку, чинитимуть опір правоохоронцям чи звичайним людям, які спробують зупинити бешкетників, їхні дії розцінюватимуть як злочин. У всіх наведених ситуаціях люди порушили закон. У всіх випадках їхніми діями завдано значної шкоди.

Номер слайду 13

  Важлива відмінність злочину від адміністративного правопорушення. При скоєнні злочину винний порушує не будь-який закон, а Кримінальний кодекс України. Злочином ми можемо назвати лише діяння, що скоєне особою, яка може нести за нього відповідальність. У житті, на жаль, досить часто скоюють адміністративні правопорушення, а часом і злочини. Адміністративне правопорушення (проступок) відрізняється від злочину меншим ступенем суспільної небезпеки. Злочин є найнебезпечнішим видом правопорушення. Злочини й адміністративні правопорушення можуть бути умисними або скоєними з необережності.

pptx
Додано
17 березня 2023
Переглядів
6492
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку