Адміністративний процес. Підстави та порядок притягнення особи до адміністративної відповідальності.

Про матеріал
Адміністративний процес. порядок та підстави притягнення особи до адміністративної відповідальності. Віди покарань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВОПРАВОКОНСТИТУЦІЯУКРАЇНИ28 червня1996 року. КОНСТИТУЦІЯУКРАЇНИ28 червня1996 року. ПРАВОСтаття 55 Права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Стаття 63 Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом. Стаття 56 Кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень. Стаття 57 Кожному гарантується право знати свої права і обов'язки. Стаття 58 Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Стаття 59 Кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав. Стаття 60 Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. Стаття 61 Ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення. Стаття 62 Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Номер слайду 3

Д/ЗПрочитайте § 23 ст.161-167. Передивиться відеосюжет. Спробуйте визначити свою поведінку в адміністративному процесі. Проаналізуйте правову ситуацію. З'ясуйте, як повинно проводитися адміністративна процедура. Якщо, у вас виникнуть питання – пишіть, або розглянемо їх на уроці після канікул. Статті КУп. АПу можна знайти в інтернеті.

Номер слайду 4

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВОПОРУШЕННЯ (проступок)Протиріччя суб’єктом припису діючих правових норм. ВИНА (психічне ставлення суб’єкта)УМИСЕЛАдміністративне правопорушення визнається вчиненим умисно, коли особа, яка його вчинила, усвідомлювала протиправний характер своєї дії чи бездіяльності, передбачала її шкідливі наслідки і бажала їх або свідомо допускала настання цих наслідків. (Ст. 10)НЕОБЕРЕЖНІСТЬАдміністративне правопорушення визнається вчиненим з необережності, коли особа, яка його вчинила, передбачала можливість настання шкідливих наслідків своєї дії чи бездіяльності, але легковажно розраховувала на їх відвернення або не передбачала можливості настання таких наслідків, хоч повинна була і могла їх передбачити. (Ст. 11)ПОВЕДІНКАДІЯКонкретні вчинки особи, які спрямовані на порушення норм діючого законодавства. БЕЗДІЯЛЬНІСТЬОсоба не робить вчинків для виконання діючого законодавства. ПЕРЕДБАЧЕННІСТЬ В ЧИННОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ

Номер слайду 5

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВОПОРУШЕННЯ (проступок)16 Адміністративній відповідальності підлягає осудна особа, яка досягла на момент вчинення правопорушення шістнадцятирічного віку. (Ст. 12)Іноземці і особи без громадянства, які перебувають на території України, підлягають адміністративній відповідальності на загальних підставах з громадянами України... (Ст. 16)

Номер слайду 6

ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВАХ ПРОАДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ

Номер слайду 7

АДМІНІСТРАТИВНІ СТЯГНЕННЯПОПЕРЕДЖЕННЯПопередження як захід адміністративного стягнення виноситься в письмовій формі. У передбачених законом випадках попередження фіксується іншим установленим способом. (Ст. 26) ШТРАФШтраф є грошовим стягненням, що накладається на громадян і посадових осіб за адміністративні правопорушення у випадках і розмірі, встановлених цим Кодексом та іншими законами України. (Ст. 27)ШТРАФНІ БАЛИ (Ст. 27 1)ОПЛАТНЕ ВИЛУЧЕННЯ ПРЕДМЕТА, ЯКИЙ СТАВ ЗНАРЯДДЯМ ВЧИНЕННЯ АБО БЕЗПОСЕРЕДНІМ ОБ’ЄКТОМ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ…полягає в його примусовому вилученні з наступною реалізацією та передачею одержаної суми власнику. (Ст. 28)КОНФІСКАЦІЯ ПРЕДМЕТА, ЯКИЙ СТАВ ЗНАРЯДДЯМ ВЧИНЕННЯ АБО БЕЗПОСЕРЕДНІМ ОБ’ЄКТОМ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ …полягає в примусовій безоплатній передачі цього предмета у власність держави за рішенням суду. (Ст. 29)

Номер слайду 8

АДМІНІСТРАТИВНІ СТЯГНЕННЯГРОМАДСЬКІ РОБОТИ… полягають у виконанні… у вільний від роботи чи навчання час безоплатних суспільно корисних робіт... Громадські роботи призначаються… на строк від двадцяти до шістдесяти годин і відбуваються не більш як чотири години на день. (Ст.. 301) Суспільно корисні роботи… призначаються … на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин і виконуються не більше восьми годин, а неповнолітніми - не більше двох годин на день.. (Ст.. 311) ПОЗБАВЛЕННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРАВА, НАДАНОГО ДАНОМУ ГРОМАДЯНИНОВІ…,на строк до трьох років за грубе чи систематичне порушення порядку користування цим правом (права управління транспортними засобами, права полювання). (Ст.. 30) ВИПРАВНІ РОБОТИ… застосовуються на строк до двох місяців з відбуванням їх за місцем постійної роботи особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, і з відрахуванням до двадцяти процентів її заробітку в доход держави. (Ст.. 31)

Номер слайду 9

АДМІНІСТРАТИВНІ СТЯГНЕННЯАДМІНІСТРАТИВНИЙ АРЕШТ.… установлюється і застосовується лише у виняткових випадках за окремі види адміністративних правопорушень на строк до п'ятнадцяти діб. Адміністративний арешт призначається районним (міським) судом (суддею). (Ст. 32)Арешт з утриманням на гауптвахті…встановлюється… за окремі види військових адміністративних правопорушень на строк до десяти діб.. (Ст. 321) 

Номер слайду 10

+=+При вчиненні однією особою двох або більше адміністративних правопорушень адміністративне стягнення накладається за кожне правопорушення окремо. (Ст. 36)Скарга. Скарга подається протягом 10 днів від дня винесення постанови. Скарга подається у вищій орган, або в районний (міський) суд. Рішення суду є кінцевим і оскарженню не підлягає. Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення. (Ст. 38)Якщо особа протягом року з дня закінчення виконання стягнення не вчинила нового адміністративного правопорушення, то ця особа вважається такою, що не була піддана адміністративному стягненню.. (Ст. 39)

pptx
Додано
1 лютого 2023
Переглядів
523
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку