Адміністративно-територіальний устрій Лiвобережної Гетьманщини.

Про матеріал
Дана презентація допоможе охарактеризувати адміністративно-територіальний та політичний устрій Лівобережної Гетьманщини в 60–80–ті роки XVII ст., простежити заходи гетьманів щодо захисту державних інтересів Гетьманщини, визначати соціальний устрій Лівобережної України та основні стани населення; розвивати в учнів уміння працювати з історичними джерелами, аналізувати і висловлювати свою думку щодо них, працювати з картою, підручником та іншими джерелами інформації, самостійно робити висновки і давати оцінку історичним явищам і подіям.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Забули ясні зорі козацький хоровод,Бої на Чорнім морі, гармати Жовтих Вод. Забула вже Європа ту силу молоду,що біля Конотопа розбила вщент Орду. Забули вже портали в Парижі та Москві,Як шану віддавати козацькій хоругві. Забули,тугодуми, як воля січова. Творила віщі думи, збирала в кров слова. А ми пригадаймо, забути не даймо,Що слава козацька жива». Дмитро Павличко

Номер слайду 2

ТЕМА УРОКУ: Адміністративно-територіальний устрій Лiвобережної Гетьманщини

Номер слайду 3

Проблемне питання: Чи можна стверджувати, що адміністративно - територіальний та політичний устрій Лівобережної України не зазнав суттєвих змін від часів Б. Хмельницького.

Номер слайду 4

ПЛАН УРОКУАдміністративно-територіальний устрій Лiвобережної Гетьманщини. Органи влади. Заходи гетьманів щодо захисту державних інтересів Гетьманщини. Соціальний устрій.

Номер слайду 5

Хмарка слів або тегів1. Розгляньте уважно малюнок. Якою історичною подією пов’язані між собою слова? 2. Складіть речення, використовуючи в ньому слова з мозаїки як опорні.

Номер слайду 6

1. Адміністративно-територіальний устрій Лiвобережної Гетьманщини.

Номер слайду 7

Лівобережна Гетьманщина – це Лівобережні українські землі і місто Київ з приміською зоною. Після укладання вічного миру в 1686 р. Гетьманщину розглядають , як Лівобережну та Правобережну

Номер слайду 8

Адміністративно-територіальний устрій Козацької держави

Номер слайду 9

Адміністративно-територіальний устрій Гетьманщини

Номер слайду 10

Робота з картою1. Яким кольором позначена Лівобережна Гетьманщина?2. Назвіть резиденції лівобережних гетьманів?

Номер слайду 11

2. Органи влади

Номер слайду 12

Вищі органи влади Лівобережної Гетьманщини. Гетьман

Номер слайду 13

Робота з документом. Опрацюйте документ на стор. 202 «Про гетьманську владу» та дайте відповідь на запитання?Яким вимогам повинна була відповідати людина аби стати гетьманом?

Номер слайду 14

Козацькі клейноди Хоругви (корогва) Печатка Булава. Бунчук Пірнач

Номер слайду 15

Вищі органи влади Лівобережної Гетьманщини. Гетьман. Генеральна рада. Генеральна старшинагенеральний писар, генеральний обозний, 2 генеральних судді, генеральний підскарбій, генеральний осавул, генеральний хорунжий і бунчужний,генеральний арматний отаман. Полки. СотніКурені

Номер слайду 16

Встановіть відповідність між посадами генеральної старшини та їх функціями:а) Гетьман 1. Відав фінансами, очолював скарбницю; б) генеральний підскарбний 2. Ад'ютант гетьмана;в) генеральний хорунжий 3. Глава держави;г) генеральний арматний отаман 4. Охоронець хоругви;д) генеральний суддя 5. Очолював фортифікаційну та артилерійську справу;е) генеральний писар 6. Відав канцелярією;є) військовий обозний 7. Відав судовими справами.

Номер слайду 17

3. Заходи гетьманів щодо захисту державних інтересів Гетьманщини.

Номер слайду 18

За гетьманування Д. Многогрішного частково було відновлено автономію Лівобережжя, яку втратив гетьман І. Брюховецький. Д. Многогрішний наполіг на виведенні з деяких міст України московських залог. За Глухівським договором 1669 р. він добився згоди московського уряду, що воєводи залишаться тільки в п'ятьох містах і що їм буде заборонено втручатися у справи місцевого населення. Многогрішний намагався захищати інтереси України, прагнув об'єднати українські землі під однією гетьманською булавою. Виступаючи проти рішень Андрусівського договору, він домігся, щоб Київ із передмістями залишився у складі Лівобережної України. Прагнув реалізувати свої мрії про самостійність України гетьман І. Самойлович. Проте обидва гетьмани (Д. Многогрішний та І. Самойлович) стали жертвами московської політики. Політика козацької старшини й української шляхти лише руйнувала державний лад в Україні. Московський уряд наприкінці XVII ст. здійснював тотальний наступ на автономні права Лівобережної України.

Номер слайду 19

Робота з документом{1 FECB4 D8-DB02-4 DC6-A0 A2-4 F2 EBAE1 DC90}І С Т О Р И Ч Н Е  Д Ж Е Р Е Л ОВідомий український історик Лев Окиншевич завжди полемізував з тими, хто дивився на українських гетьманів і старшин як на байдужих до громадських справ. «Історична наука зібрала досить переконливих доказів того, що багато хто з них діяв, виходячи передусім з персональних інтересів... Але, проте, держава, раз у раз стікаючи кров’ю, раз у раз до краю зруйнована, усе ж таки відстоювалася і відстоялася на довгий час. Це має свідчити про те, що не бракувало і діячів, які скеровували свою діяльність на інтереси своєї держави». Не менш відомий історик Олександр Оглоблин наполягав, що в нашому минулому не можна не помітити «Людей Старої України», тих, що не пили крові свого народу, а навпаки, власну кров, власну працю, власну думку віддавали для його добробуту, його освіти та культури, його національної волі та державної незалежності».• Як ви вважаєте,що свідчить про те, що в Україні не бракувало діячів, які скеровували свою діяльність на інтереси держави?

Номер слайду 20

4. Соціальний устрій.

Номер слайду 21

Станові групи українського населення. Козацтво — провідний стан українського суспільства. Низови (запорізьких) козаків Козацька старшина. Городови козаки (що мешкали в містах, селах, хуторах)

Номер слайду 22

Українська шляхта дедалі більше зливалася з козацькою старшиною внаслідок отримання козацьких прав і привілеїв

Номер слайду 23

Селяни — найбільш численна верства тогочасного українського суспільства. За часів Гетьманщини мали особисту свободу, право змінювати місце проживання, вступати до козацького стану

Номер слайду 24

Православне духівництво було привілейованим станом Гетьманщини, православ’я мало статус державної релігії.

Номер слайду 25

Міщани отримали право вільно володіти землями, займатися ремеслами, промислами, торгівлею. Їх становище визначалось царськими грамотами й нормами магдебурзького права.

Номер слайду 26

Ключ до тестівІ варіант 1-А 3-Б 2-Б 4-В5. Лівобережна Україна перебувала в межах Московського царства. Ділилась на 10 полків. Старшинська рада обирала гетьманаІІ варіант1-В 3-Б2-А 4-Б5. В адміністративно-територіальному і військовому відношенні Гетьманщина поділялась на 10 полків. Полк поділявся на сотні. На чолі полку стояв полковник, який здійснював управління полком за допомогою військової старшини. Старшинська рада обирала гетьмана.

Номер слайду 27

Домашнє завдання. Опрацювати §25, стор. 197-202.2. Підготувати есе про виникнення і початкову історію слобідських міст.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Деркач Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 квітня 2020
Переглядів
3505
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку