Презентація "Адресація в Інтернеті"

Про матеріал

Презентація до уроку з інформатики "Адресація в Інтернеті" за підручником Інформатика 8 клас Бондаренко О.

Гра QUIZ за посиланням https://quizizz.com/admin/quiz/61afd0e055c630001d426a31

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Адресація в ІнтернетіІнформатика , 8 клас. Урок 27

Номер слайду 2

Призначення і структура інтернету

Номер слайду 3

Основу мережі інтернет складають сервери, з’єднані між собою лініями (каналами) зв’язку. Клієнти можуть перебувати на значній відстані від сервера і з’єднуватися з ним різними каналами зв’язку. Для узгодженої взаємодії усіх зазначених складових структури інтернету потрібна певна система адресації.

Номер слайду 4

ІР-адресаІР-адреса — це ідентифікаційний номер комп’ютера в мережі. Як і в локальній мережі, ІР-адреса комп’ютера в інтернетістворюється за протоколом IPv4 складається з чотирьох десяткових чисел від 0 до 255, розділених крапками78.111.176.233

Номер слайду 5

011:0db2:11d3:087f:07a0:345e:8a2e:32c2ІР-адреса. З часом з’ясувалося, що кількості комбінацій чотирьох чисел (4,2 млрд) для потреб адресації недостатньо. Починаючи від 2008 року запроваджено протокол IPv6, за яким IP-адреса записується вісьмома шістнадцятковими числами, розділеними двокрапками. Наприклад: Це еквівалентно 16 десятковим числам від 0 до 255 і збільшує кількість можливих адрес до 3,4 • 1038 (близько 340 секстильйонів).

Номер слайду 6

Комп’ютер у мережі може мати комп’ютер отримує щоразу в процесі тимчасового з’єднання. Статичну (постійну) IP-адресу. Динамічну (тимчасову) IP-адресумають усі сервери, щоб комп’ютери мережі «знали», де шукати інформацію

Номер слайду 7

Доменне ім'я. IP-адреси складно запам’ятати, тому використовують доменні імена. Доменне ім'я — це текстова адреса комп’ютера в інтернеті. Доменне ім’я складається з кількох частин (назв доменів), розділених крапками. Домен, назву якого зазначено праворуч, називають доменом першого (або верхнього) рівня Домен (від англ. domain — територія, область, сфера) — це певна зона в системі доменних імен, виділена власникові домену (країні, міжнародній організації, регіону, юридичній або фізичній особі) для забезпечення доступу через інтернет до певної інформації.

Номер слайду 8

Доменне ім'я. Доменне ім’я складається з кількох частин (імен доменів), розділених крапками. Рівень домену рахується з кінця, тобто справа наліво. Домен, ім’я якого зазначено праворуч, називають доменом першого (або верхнього) рівня.

Номер слайду 9

Кожному доменному імені відповідає певна IP-адреса. Але комп’ютеру з певною IP-адресою може відповідати кілька доменних імен. Перетворення доменного імені на IP-адресу здійснюють DNS-сервери (Domain Name Service — служба доменних імен). Ліворуч від домену першого рівня зазначається домен другого рівня (він є ресурсом домену першого рівня) і так далі — до домену четвертого (або нижнього) рівня, який є ресурсом домену третього рівня.

Номер слайду 10

URL-адреса. Щоб отримати інформаційні матеріали з інтернету, лише адреси сервера недостатньо. Потрібна також адреса ресурсу із зазначенням протоколу й унікального шляху до нього. Таку адресу називають уніфікованим вказівником на ресурс — URL (Uniform Resource Locator). URL — це стандартизована адреса ресурсу в інтернеті (документа, відео, вебсторінки, зображення тощо).

Номер слайду 11

URL зазвичай складається з трьох частин:

Номер слайду 12

В адресному рядку браузера назву протоколу в адресі вебсторінки, наприклад https, зазначати не обов’язково. На багатьох сайтах вебсторінки генеруються динамічно за запитами на основі певних даних. Динамічний URL може мати такий вигляд: Адреса вебсторінки може мати такий вигляд:

Номер слайду 13

Питання для самоперевірки1. Що входить до апаратної і програмної складових інтернету?2. Що таке IP-адреса? Що таке протокол IPv4; протокол IPv6?3. Чим відрізняються постійна та динамічна ІР-адреси?4. Що таке доменне ім’я? У чому зручність використання доменних імен?5. Назвіть кілька прикладів доменів першого рівня.6. Що таке URL? Яке призначення URL?

Номер слайду 14

Пограємо в груhttps://quizizz.com/join

Номер слайду 15

Домашнє завдання§19 с.126 - 129

Номер слайду 16

Правила ТБ

Номер слайду 17

Працюємо за комп’ютером. Сторінка 129

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кузьміна Світлана
    Дуже гарно, що відповідає підручнику. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Половецька Світлана Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
3374
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку