Афіни - батьківщина демократії

Про матеріал
Презентація "Афіни - батьківщина демократії" дає можливість цікавіше провести урок, ефективніше донести матеріал учням, сприяє підвищенню інтересу учнів до вивчення історії. Перезентація підготовлена до параграфа 31, підручника Всесвітня історія, історія України видавництва Оріон (2023)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Афіни – батьківщина демократії

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання

Номер слайду 3

Актуалізація знань Як було влаштоване управлення грецькими полісами? Поміркуйте, чим людину приваблюють демократичні цінності

Номер слайду 4

Піднесення Афін Поступово з-поміж інших міст-полісів виокремилося місто Афіни. Довкола нього об’єдналися менші міста Аттики з областей Середньої Греції.

Номер слайду 5

Археологам відомо, що історія Афін розпочалася в ХV ст. до н.е. Засновником міста вважається міфічний цар Кекроп – син Геї-Землі. У цей час якраз сперечалися між собою бог моря Посейдон і донька наймогутнішого бога Зевса – Афіна. Для вирішення конфлікту божественних персон Зевс покликав Кекропа. Вирішили, що покровителем Аттики буде той чи та, хто подарує людям найцінніший подарунок. Кекроп

Номер слайду 6

Посейдон ударив тризубцем у скелю – і з’явилося джерело. На місці, де Афіна вдарила по землі списом, виросло дерево маслин.

Номер слайду 7

Кекроп вирішив, що саме плоди маслини та землеробство принесуть Аттиці багатство, і вирішив спір на користь Афіни. Так Афіну обрали покровителькою області, а Кекроп на честь богині заснував святилище, і місто дістало свою назву – Афіни.

Номер слайду 8

Як у Афінах сформувалася демократія

Номер слайду 9

Народні збори в Афінах

Номер слайду 10

Реформи Солона. Управління державою. Ліквідація боргового рабства. Упорядкуваннягосподарства

Номер слайду 11

Управління державою: Визначення прав громадян на участь в управлінні державою незалежно від майнового стану;Упровадження Ради чотирьохсот;Позбавлення неактивних у громадському житті громадян політичних прав.

Номер слайду 12

Ліквідація боргового рабства: Звільнення рабів;Заборона позик під заставу особистої свободи;Повернення проданих за кордон рабів.

Номер слайду 13

Упорядкування господарства: Обмеження можливостей для надмірного збагачення ;Упровадження монети;Упорядкування мір і ваги;Заохочення до вирощування маслин і торгівлі олією.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Греки шанували Солона як видатного законодавця і вважали його одним із семи великих мудреців давнини. Його закони були вирізьблені на дерев’яних таблицях і виставлені на головному майдані Афін. Солон постанов, щоб усі додержували його законів протягом 100 років. Рада чотирьохсот вирішила, що той, хто їх порушить, мусить присвятити богові статую з чистого золота завбільшки з людину. Подарувавши афінянам свої закони, Солон залишив державні справи і поїхав мандрувати світом.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

У 509 р. до н.е. архонт Клісфен продовжив реформування для зміцнення афінської демократії. Він запровадив територіальний принцип управління державою. Зокрема, афінське громадянство визначалося незалежно до дему (териорії), а не до роду.

Номер слайду 18

Робота з підручником (ст. 143)

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Словничок. Реформа – здійснювані владою зміни, перетворення в різних сферах життя суспільства.

Номер слайду 21

Узагальнення вивченого матеріалу. Знайди слова

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Знаю й систематизую нову інформацію

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Опрацюйте відповідний матеріал підручника. Створити кросворд до теми (5-7 запитань)

pptx
Додано
9 січня
Переглядів
517
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку