Акція «Допоможи зимовим пташкам»

Про матеріал
Мета: вчитися виразно читати художнє слово, обирати потрібну літературу; розвивати вміння спостерігати за птахами рідного краю; виховувати любов до живої природи, бажання піклуватися про зимуючих птахів; виховувати інтерес до тематичної літератури. Обладнання. Малюнки, годівнички
Перегляд файлу

Акція «Допоможи зимовим пташкам»

Мета: вчитися виразно читати художнє слово, обирати потрібну літературу; розвивати вміння спостерігати за птахами рідного краю; виховувати любов до живої природи, бажання піклуватися про зимуючих птахів; виховувати інтерес до тематичної літератури.

Обладнання. Малюнки, годівнички

Хід заходу

- Прийшла зима. Сніг вкрив землю білою ковдрою. На вулиці зимно, морозно. Люди щонайшвидше намагаються потрапити до своїх теплих осель. Поспішають… Тільки він нікуди не поспішає, сидить на гілці, розпушивши своє пір’ячко (так тепліше), мріє. Мріє про весняне тепле сонечко, про ясне блакитне небо… 
Чи задумувалися ми – як братам нашим меншим взимку живеться? За своїми повсякден-ними клопотами люди навіть не помічають труднощів, з якими стикаються в зимову пору пернаті друзі. Так, багато з них відлетіли в теплі краї і ми з нетерпінням чекаємо їх повернення, бажаючи знову почути дзвінкий спів. Адже зі пташиним співом приходить весна. Та як бути тим птахам, які залишаються поряд з нами взимку?
Учень 1: Хто ж залишається разом з нами, поблизу наших осель?
Учень 2. Ви загадки відгадайте і птахів усіх пізнайте!
Загадки про птахів.
Маленький хлопчик у сірій свитинці по дворах стрибає крихти збирає.(горобець) 
Пташка невеличка , в неї білі щічки сірі лапки, чорна шапка,
Фартушок жовтенький, голосок тоненький.
Та ж ця пташка невеличка називається… (синичка)
Ми маєм грудочки червоні і чорні крильця в нас міцні.
На крилах зиму ми приносим і звуть нас просто…(снігурі)
Вірно людям я служу, їм дерева стережу.
Дзьоб міцний і гострий маю, шкідників ним добуваю. (дятел)
Хто це у садку стрекоче, всі новини знати хоче?
Це хитренька, білобока з чорним хвостиком… (сорока)
Прилетіла чорна зграя не свистить і не співає.
А кричить «Кар-кар-кар-кар!» Що за птахи? Відгадай. (ворони)
Вони бувають сизі, білі воркують, в парку проживають.
Вважають їх птахами миру, на щастя в небо випускають.
І линуть в сині голубій птахи чудові… (голуби)
- Молодці, ви гарно справились із завданням.
 Вернісаж дитячих малюнків і розповіді про них.
- Зима складний період в житті птахів. Дехто відлітає у теплі та багаті кормом краї, а ті, які залишилися зимувати потребують найбільшої допомоги, а саме нашої з вами допомоги. Справжнім подарунком для пернатих є годівнички, які можна виготовляти з різноманітних матеріалів: можна використовувати порожні пластикові пляшки, картонні коробки чи робити з дерева. Головне пам’ятати, щоб пташкам було зручно. (Демонстрація годівничок)
Учень: Але треба зазначити, де не варто вивішувати годівницю.
- Підвіконня та балкон – чудові місця для спостереження за пташками, але пам’ятайте, що вони часто бувають доступними для кішок. Це ж стосується і низько розташованих годівничок, і навіть товстих гілок на деревах. 
- В кого з вас вже висить годівничка? Чим ви підгодовуєте птахів?  - У цей час, коли зима особливо люта, пташки не відмовляються від жодного частування, але не все їм на користь. Зокрема, категорично заборонено класти в годівничку чіпси, солоні горішки, сухарики зі смаковими добавками. Дуже шкодить пташкам чорний хліб. Синички із задоволенням їдять сало, але, знову ж таки, несолоне.
Зазвичай у годівнички насипають хлібні крихти, соняшникове та гарбузове насіння, різноманітні крупи. Насправді ж меню, яке ви можете запропонувати пташкам, значно багатше. Прийдіть сьогодні додому і разом з батьками зробіть годівничку власними руками. Адже цією справою ви врятуєте не одне життя! 
Меню пташиної їдальні.
Сире насіння соняшника, дині,гарбуза, пшоно, овес,гречка, сало ( не солоне!), ягоди калини, залишки каші, вареної картоплі, білий хліб
Не можна: чорний хліб,сирий рис, солоні сухарики і горішки
Учень. А ми хочемо прочитати вірші про тих, для кого зробили годівнички!
Горобчики.
В зимові дні на стовпчиках, на гілках, на дахах
Сидять малі горобчики у сірих піджачках.
Сидіти б їм під стріхами, чекати б їм тепла,
Та жаль, що всюди віхола поживу замела.
Сніги, мов білі килими, у полі ні зерна.
Я хліба накришила їм, посипала пшона.
Горобчики наїлися і, наче у теплінь,
Всі радо розлетілися. Цвірінь-цвірінь- цвірінь!(Г. Бойко)
Снігурі.
Сиджу я біля підвіконня, коли дивлюся – у садку
На груші… яблука червоні аж на самісінькім верху.
Та ось підкрався кіт-гульвіса, на грушу глипнув, як сова, - 
Червоні яблука знялися і полетіли. Ну й дива!
Взяв олівець я із пенала і записав в календарі:
«Сьогодні вперше прилітали до нас у гості снігурі».
Пригоди синички.
На горищі годівничка, приліта туди синичка. Цілу зиму в нас вона, ця пташина чарівна.
Холод й вітер надокучив,  був сердитий він і злючий,
Мучив пташку чарівну аж по саму по весну.
Ми синичку рятували: крихти хліба їй кидали, від морозу вберегли і померти не дали.
Дякувала нам синичка за тепло і годівничку. Підлетіла до вікна й  попрощалася вона.
З давніх-давен люди мріяли навчитися літати,  створювали літальні апарати з крилами. Але до цього часу так і не усвідомили, що треба оберігати пернатих друзів, особливо зимою: горобців, синичок, просянку, голубів, снігурів, граків, щигликів, сорок, горлиць. Птахи взимку бояться не холоду, а голоду. Тих запасів, що вони роблять восени, їм не вистачає. Тому і гинуть птахи у сильні морози. В місті багато снігу, а дерев, нажаль, з кожним роком стає все менше, тому зараз птахам дуже скрутно.  В наших силах врятувати птахів від голодної смерті: розвісити годівнички і  зимою підгодовувати їх. Якщо немає змоги зробити годівничку, візьміть з дому хоча б  жменьку зерна, накришіть хліба і киньте пташкам на якусь рівну площину.  Перший закон про охорону птахів був прийнятий на початку 13 століття, а в грамоті Людовика Баварського (1328 р.) говорилося, що: «Тяжкий штраф чекає того, хто зловить синицю – старанного ловця комах». У 1875 році Австро-Угорщина та Італія прийняли Декларацію про охорону птахів. Перша міжнародна конвенція була укладена деякими європейськими країнами в 1902 році в Парижі про охорону птахів, корисних для сільського господарства. На жаль, ця Конвенція давала дозвіл на знищення деяких видів “шкідливих” птахів. В 1950 р. в Парижі була підписана нова Конвенція про охорону всіх видів птахів. Україна, як член ООН, є суверенною стороною багатьох міжнародних природоохоронних угод. Допоможемо птахам взимку!
- А зараз ми одягнемося, вийдемо на вулицю, повісимо годівнички і залишимо в них гостинці для пташок.

doc
Додано
16 квітня 2019
Переглядів
637
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку