Акція «Ми проти тютюнопаління»

Про матеріал

Розробка екологічної акції проти тютюнопаління Виконала: Вчитель ЗОШ №1 м. Краматорськ Пащенко Анна Віталіївна Уже понад 10 років міський Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводить акцію в межах Всесвітнього дня без тютюну. 

Перегляд файлу

Розробка екологічної акції проти тютюнопаління

Виконала:

Вчитель ЗОШ №1 м. Краматорськ

Пащенко Анна Віталіївна

        Уже понад 10 років міський Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводить акцію в рамках Всесвітнього дня без тютюну. Сьогодні вона проводиться під гаслом «Ми проти куріння. Ми – здорове пкоління!».Акція направлена на пропаганду здорового способу життя, адже натепер Україна, як ніколи, потребує здорових юнаків та дівчат – здорове покоління. Однією із шкідливих звичок є тютюнопаління, яке руйнує не тільки здоров’я людини, але й відчутно спустошує гаманець. І першочерговим завданням нашої школи було привернути увагу саме до цієї проблеми, адже головною проблемою  є вироблення власного відповідального ставлення до свого здоров’я та впливу шкідливих звичок, зокрема, паління.

 

  •     В Україні щоденно курить 45 % дорослих чоловіків і 9 % дорослих жінок; серед молоді курить 45 % юнаків і 35 % дівчат;
  •     68 % курців заявили, що зацікавлені у відмові від куріння, а серед тих, хто будь-коли курив щодня, 26 % вже є колишніми курцями;
  •     Понад 90 % населення України підтримує заборону куріння на всіх робочих місцях;
  •     Підтримка повної заборони реклами тютюну серед населення — 70 %;
  •     31 % вважає, що куріння кальяну призводить до серйозних захворювань;
  •     Всього в країні нараховується близько 9 мільйонів активних курців, що складають третину всього працездатного населення країни;
  •     Україна посідає 17 місце в списку країн-лідерів за кількістю курців;
  •     Щорічно до числа курців долучаються не менш 100 000 українців;
  •     Кожен четвертий підліток в Україні викурює першу сигарету у віці 10 років;
  •                 Україна є другою країною у світі (після Чилі), де у віці 13-15 років курять більш 30 % юнаків і дівчат;
  •                 Україна займає ІІ місце за кількістю викурених цигарок на одного громадянина. На кожного українця припадає понад 2500 сигарет — майже 7 щоденно;
  •                 Розрахунки Всесвітнього банку свідчать про те, що економічні збитки України від тютюну складають близько 2 мільярдів доларів щорічно;
  •                 За офіційною статистикою в Україні щороку від хвороб пов'язаних з курінням помирає 120 тисяч чоловік.
  •                 Проте поширення паління, тобто пропорція курців до всього населення, почала зменшуватися.
  •                 Нині курцями є троє із кожних 10 чоловіків (31%) та одна із 20 жінок (6%). У 1980 році курили кожні четверо із 10 чоловіків (41%) та одна із 10 жінок (10%).
  •                 Найбільше палять у Східному Тиморі, де курцями є 61% населення.
  •                 Найменше до шкідливої звички схильні на Карибських островах, де палять лише 5% населення.
  •                 Найуспішнішими борцями із курінням дослідники називають Канаду, Ісландію, Норвегію та Мексику, владі яких вдалося переконати населення або не починати курити, або ж покинути цю шкідливу звичку.

На сьогодні щоденними курцями лишаються 35,9% чоловіків та 7,0% жінок. Загалом щоденно курить 7,2 млн дорослих українців.

Сьогодні 300 осіб щодня вмирають від тютюну
як свідчить медична статистика, викликає 25% летальних випадків від ішемічної хвороби серця, 75% смертей від емфіземи легенів і хронічного бронхіту, 98% летальних випадків — від раку гортані, близько 96 % — від раку легень, 30% — від усієї онкології. Якщо ситуацію з курінням «пустити на самоплив» і облишити спроби навернути людей до здорового способу життя, то, згідно з невтішними прогнозами медиків, до 2020 року в світі кожні три секунди помиратиме один курець.

 

В Україні від наслідків куріння щороку прощаються із життям близько 100 тисяч людей. Ті, хто почав палити до 15 років, уп’ятеро частіше помирають від раку легенів. Та ж медична статистика стверджує, що 40% наших співгромадян, що старші 15 років, не розлучаються з цигаркою. А це близько 19 мільйонів осіб. Із них 34% — затяті курці. Загалом за поширеністю куріння Україна — на сьомому місці у світі.

 Сумний лідер у регіональній статистиці курців — Харків. Тут щодня помирають від наслідків куріння 9 осіб. Тривожні цифри і щодо «дитячого» куріння. Серед випускників українських шкіл близько 60% уже палять відкрито. І, як свідчать спеціальні опитування, мінімум кожен другий восьмикласник хоча б раз пробував закурити...

Одного разу спробував ти закурити,
До цього звик - немає вороття.
І лиш себе доводиться винити,
Бо сам руйнуєш ти своє життя!

Куріння завдає тяжкої шкоди,
Здоров’я в тебе є лише одне.
Ти хочеш виділитись? Бути модним?
Але подумай, що для тебе головне?

Навіщо куриш ти, скажи?
Ти думаєш, що кинути - це просто?
Будь розумнішим, приклад покажи,
Курити - це не значить буть дорослим! 

Це факт:

1. Як тільки людина закурює цигарку, нікотин через легені потрапляє в кров і вже через 8 секунд починає впливати на головний мозок

2. Нікотин посилює серцебиття, звужує кровоносні судини і підвищує артеріальний тиск.

3. Нікотин потрапляє в організм плоду при курінні вагітної жінки і порушує його розвиток, чадний газ уповільнює розвиток плоду.

4. Нікотин негативно пливає на статеву сферу чоловіка (викликає імпотенцію) і на репродуктивну систему чоловіка та жінки, викликаючи утруднення запліднення.

5. Кількість серцевих скорочень у того, що не курить, за добу на 15000-20000 більше, ніж у людини, що курить. При цьому таке серце перекачує за день на 1,5 тони крові більше, ніж у тих, хто не курить. А це значить, що навантаження на серце зростає. Це призводить до скорочення часу життєдіяльності серця.

6. Разом з нікотином у легені потрапляє смола, яка подібна до речовини для покриття доріг (гудрон). Вона осідає на легенях. Можна сказати, що курець їсть дьоготь ложками. Якщо людина викурює пачку цигарок у день, за рік вона «їсть» 700 грамів дьогтю.

7. Разом з нікотином через легені потрапляє чадний газ (СО). Він зменшує надходження кисню в усі частини тіла. Через брак кисню тіло втомлюється.

Міфі про куріння

Кажуть…

Куріння допомагає заспокоїтись.

Насправді: тільки тимчасово, і після куріння, проблеми, які викликали стурбованість, не вирішалися, а навпаки, час був згаяний.

Кажуть…

Якщо курити менше пачки цигарок в день, це не шкодить здоров’ю.

Насправді: не існує безпечного рівня куріння. Будь-яка цигарка шкідлива і може спровокувати розвиток захворювання. Небезпечна цигарка та, яка не підпалена.

Кажуть…

Цигарка робить дівчину більш привабливою.

Насправді: жінки-фотомоделі роблять привабливими цигарки, які вона рекламує, а не навпаки.

Кажуть…

Треба курити дорогі якісні цигарки – це небезпечно.

Насправді: у дорогих, так званих «якісних» цигарках, міститься стільки ж канцерогенів (речовини, які провокують рак), як і у звичайних цигарках.

Кажуть…

Пасивне (примусове) куріння більш шкідливе, ніж звичайне, тому, що краще курити, ніж знаходитися у накуреному приміщені.

Насправді: ризик для пасивного курця складає не більше 30% ризику для курця, тому що активний курець вдихає і навколишній дим, і дим безпосередньо від цигарок.

 

Не пробував курити — не кури! 
Тих, хто не курить люди поважають. 
А тим, хто курить завжди говори — 
Нехай здоровим буть тобі не заважають.


Цигарка — ворог для твоїх думок, 
Зруйнує все в тобі — і навіть мрії. 
Вона призводить до тяжких хвороб 
І на майбутнє не дає надії.


Сам не кури і друзів відмовляй, 
Нехай вони забудуть згубну звичку. 
І все життя ти просто пам'ятай — 
Прекрасне не в цигарці й запальничці.

Запам’ятайте! Бажання курити триває лише 3-5 хвилин. Стримайте себе, поки воно не мине.

 

docx
Пов’язані теми
Екологія, Інтегровані уроки
Додано
22 квітня 2019
Переглядів
1978
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку