Презентація: "Альдегіди. Склад та будова молекул. Ізомерія альдегідів. Властивості, добування та застосування"

Про матеріал

Презентація уроку з хімії в 10 класі по темі: "Альдегіди. Склад та будова молекул. Ізомерія альдегідів. Властивості, добування та застосування"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Альдегіди. Склад та будова молекул. Ізомерія альдегідів. Властивості, добування та застосування. Панишева Лілія Фларидівна. Вчитель хіміїПарасковіївської ЗОШІ-ІІІ ступенів. Соледарської міської ради

Номер слайду 2

Альдегіди — похідні вуглеводнів, у молекулах яких атом Гідрогену заміщений на альдегідну групу. Загальна формула альдегідів:

Номер слайду 3

Загальна формула насичених альдегідів

Номер слайду 4

Молекула альдегідів містить: Альдегідну групу. Молекула утворена ковалентним полярним зв'язком. Електронна густина подвійного зв'язку зміщена в бік атома найбільш електронегативного елемента Оксигену:

Номер слайду 5

Назви альдегідів. Назва відповідного вуглеводню (при цьому враховуються усі атоми головного карбонового ланцюга в молекулі альдегіду) Закінчення –аль+

Номер слайду 6

Гомологічний ряд альдегідів

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Характерна структурна ізомерія. Систематичні назви альдегідів складають, дотримуючись такої самої послідовності, що і для алканів. Лише нумерацію в ланцюзі починають з атома Карбону альдегідної групи.Ізомерія альдегідів

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Фізичні властивості Найпростіший альдегід — метаналь НСНО — за звичайних умов є газом, що має різкий запах і добре розчиняється у воді. Етаналь СН3 СНО та інші альдегіди з невеликими молекулярними масами — рідини з неприємним, іноді задушливим запахом, розчинні у воді. Вищі альдегіди мають приємний запах, завдяки чому їх використовують у парфумерії. Нижчі альдегіди досить добре розчиняються у воді, зі збільшенням вуглеводневого ланцюга розчинність у воді зменшується.

Номер слайду 11

Температури кипіння альдегідів нижчі, ніж відповідних спиртів. Це пояснюється відсутністю водневих зв’язків між молекулами альдегіду.

Номер слайду 12

Хімічні властивостіЧерез наявність у карбонільній групі подвійного зв’язку альдегіди можуть вступати в реакції приєднання та реакції окиснення.1. Реакції приєднання. Альдегіди взаємодіють із воднем за наявності каталізатора й перетворюються на первинні спирти:

Номер слайду 13

1. Альдегіди легко окиснюються (киснем повітря, розчином калій перманганату, іншими речовинами) з утворенням відповідних карбонових кислот: Реакції окиснення 2. Реакцієя «срібного дзеркала»; вона є якісною на альдегідну групу.

Номер слайду 14

3. В іншій якісній реакції на альдегідну групу використовують свіжоосаджений купрум(ІІ) гідроксид. Блакитний колір осаду сполуки Купруму під час нагрівання з альдегідом змінюється на жовтий унаслідок утворення купрум(І) гідроксиду, а потім — на оранжево-червоний, який має купрум(І) оксид .

Номер слайду 15

Добування альдегідів. У промисловості альдегіди добувають окисненням первинних спиртів і алкенів, іншими реакціями. Або етанолу: Промислові методи добування оцтового альдегіду (етаналю) ґрунтуються на реакціях окиснення етену:

Номер слайду 16

Застосування. Метаналь, або формальдегід, є вихідною речовиною у виробництві фенолоформальдегідних смол Водний розчин формальдегіду з масовою часткою сполуки 40 % називають формаліном. Цей розчин використовують як дезінфекційний засіб і консервант біологічних препаратів. Із оцтового альдегіду отримують оцтову кислоту, етиловий спирт, низку інших органічних сполук. Деякі альдегіди, що мають приємний запах, використовують у парфумерії.

Номер слайду 17

Фізіологічна дія. Багато альдегідів негативно впливають на нервову систему, подразнюють шкіру, спричиняють алергію. Метаналь і етаналь — канцерогенні речовини. Вони містяться в тютюновому димі, газових викидах двигунів внутрішнього згоряння.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Інші матеріали
Додано
28 лютого 2021
Переглядів
7075
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку