Алкоголь - викрадач розуму

Про матеріал
Виховна година із використанням ІКТ. Мета: розширити уявлення дітей про шкідливий вплив алкоголю; формувати негативне ставлення до алкогольних напоїв, алкоголізму; спонукати дітей до активного опору шкідливим звичкам, до самопізнання, саморозвитку; виховувати в учнів дбайливе ставлення до власного здоров’я.
Перегляд файлу

Тема: “Алкоголь – викрадач розуму”.

Мета:  розширити уявлення дітей про шкідливий вплив алкоголю; формувати негативне ставлення до алкогольних напоїв, алкоголізму; спонукати дітей до активного опору шкідливим звичкам, до самопізнання, саморозвитку; виховувати в учнів дбайливе ставлення до власного здоров’я.

Обладнання для вчителя: комп’ютер, екран для демонстрації матеріалів, презентація в Power Point.

Обладнання для учнів: мобільні телефони.

Хід заняття.

І Організаційний момент.

  1.  Мотиваційна бесіда.

Алкоголізм - соціальне лихо, несумісне з принципами моралі. Він згубно впливає на виховання дітей, руйнує сім’ї. Внаслідок зловживання алкоголем у людини розвивається грубість, егоїзм, розбещеність. П’яниці втрачають людське обличчя, стають порушниками закону і громадського порядку. Спиртне руйнує здоров’я, позбавляє людину волі, калічить, веде до розвитку злочинності і деградації особистості. Алкоголь обов’язково забирає здоров’я, душу, розум.

 Але незважаючи на це велика кількість людей все-одно страждає від алкоголізму. Як ви вважаєте чому?

Висловіть свою думку одним словом чи словосполученням (створення хмаринки слів за допомогою сервісу для онлайн-опитування ( https://www.mentimeter.com/app).

Обговорення результатів.

  •       Яка ж історія виникнення спиртних напоїв. Люди вживають алкоголь протягом багатьох століть. До Різдва Христового греки та римляни пили вино.

Також германським племенам був добре знайомий процес бродіння. Людство з давніх-давен знало про шкідливі наслідки зловживання алкоголем і робило спроби поставити перешкоди на його шляху. У Стародавньому Китаї було видано наказ, який забороняв уживання спиртних напоїв. У Стародавній Спарті навмисно споювали рабів і показували їх хлопчикам. На їхньому прикладі вихователі намагалися прищепити юнакам відразу до пияцтва. У Стародавній Індії жорстоко карали жінок, які вживали спиртні напої. Першу пляшку горілки виготовив Араб Рагез у 860 році. Не виключено, що саме через це Мухаммед, засновник ісламу, заборонив уживання спиртних напоїв. Ця заборона ввійшла у звід мусульманських законів - Коран (ІІІ ст.). З того часу у мусульманських країнах алкоголь не вживають протягом 12 сторіччя, а порушників – п’яниць жорстоко карають. В епоху Середньовіччя в Західній Европі також навчилися одержувати міцні спиртні напої шляхом змішування вина з іншими цукристими рідинами, що бродять. Відповідно до легенди вперше цю операцію здійснив італійський чернець, алхімік Валентіус. З тих часів міцні алкогольні напої поширилися по всіх країнах світу. Якийсь час і в Росії пияцтво переслідувалося державою.  За часів правління Петра І п’яницям, які потрапили до в’язниці, вішали на шию важку чавунну медаль з написом «За пияцтво».

ІІ Основна частина.

Для початку, давайте проведемо невеличке опитування, щоб з’ясувати наскільки питання вживання алкоголю є актуальним для нас сьогодні. (проведення опитування за допомогою сервісу для онлайн-опитування ( https://www.mentimeter.com/app)

Орієнтовні запитання для опитування.

  1. Коли ви вперше спробували алкогольні напої?
  2. До 11 років (до 5 кл)
  3. У 11-15 років ( у 5-9 кл)
  4. У 16 років і старше (10-11 кл.
  5. Я не вживав алкоголю жодного разу
  1. Яким алкогольним напоям ви віддаєте перевагу?
  1. міцний алкоголь (горілка, коньяк)
  2.  алкоголь середньої міцності (вино, пиво)
  1.  слабоалкогольна продукція
  1. Де ви переважно вживаєте алкогольні напої?
  1. Вдома (з батьками на родинні свята)
  2. З друзями
  3. Інше
  4. Чому люди вживають алкоголь?
  1. Щоб розслабитися
  2. Домашні конфлікти
  3. Приклад дорослих
  4. Вплив друзів
  5. Інше
  1. Чи усвідомлюєш ти, який вплив має алкоголь на твій організм?
  1. Так
  2. Ні
  3. Не зовсім

Обговорення результатів тесту

Алкоголь — наркотична речовина, здатна викликати полегшення, розслаблення, приємне відчуття, так звану ейфорію. Саме цим він завоював увагу і поширення в усьому світі. Відомий вчений І.П.Павлов довів, що алкоголь не володіє збудженою дією на центральну нервову систему, а навпаки, викликає гальмування кори великих півкуль. Чуттєвість людини до токсичної дії алкоголю тим вища, чим вона молодша. Так, для дітей смертельна доза — 3 г на 1 кг ваги тіла (для річної дитини — 100 г), для підлітків — 4,5 г (250-500 г горілки). Підраховано, що систематичне вживання алкоголю скорочує життя людини на 10 років.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я у 2018 році, Україна займає перше місце у світі за рівнем дитячого алкоголізму. 87% українських школярів хоча б раз пили алкогольні напої, 26% вживають алкоголь кілька разів на місяць. Також, згідно з показниками Європейської бази даних “Здоров’я для всіх”, стандартизований коефіцієнт смертності від причин, пов’язаних з алкоголем, в Україні є одним з найбільших у Європі. У цьому рейтингу Україна поступається місцем лише Казахстану та Білорусі.

Потрібно пам’ятати АЛКОГОЛІЗМ НЕ ЗВИЧКА, А ХВОРОБА!

Вживання алкогольних напоїв викликає у людини стан ейфорії, душевного задоволення, зняття стресу. Це пояснюється дією алкоголю на мозок – гальмуються його центри, пов’язані з формуванням емоцій. Оп’яніння організму викликає етиловий спирт.

Особливо небезпечне отруєння організму викликають спиртні напої домашнього чи кустарного виготовлення. Наприклад, у самогоні є такі отрути, як метиловий спирт, ефіри, фурфурол, сивушні масла тощо. Метиловий спирт дуже токсичний. У домашніх умовах він не відділяється від винного, має такий самий запах і смак, розчиняється у воді, горить синім полум’ям. Метил викликає оп’яніння з головокружінням, втрату свідомості, може викликати втрату зору. Ефіри – це наркотичні речовини з гірким неприємним запахом. Фурфурол паралізує дихальні шляхи людини, а сивушні масла викликають отруєння з головними болями і станом пригніченості.                                          Розрізняють три ступені гострого алкогольного оп’яніння: початкову, середню і важку.

Задопомогою сканера qr-кодів опишіть особливості поведінки людини під час алкогольного сп’яніння  на кожній із цих стадій.

        

Унаслідок неодноразового прийняття алкогольних напоїв у людини закріплюється умовний рефлекс. Після забуття і пробудження у п’яниць наступає важкий стан похмілля, симптоми якого знімаються при повторному вживанні спритних напоїв. Це головна ознака хронічного алкоголізму. Вона супроводжується синдромом астенії – втомою, непрацездатністю. Організм хворий, але алкоголік не усвідомлює своєї хвороби та її причин.

Хронічний алкоголізм, або алкогольна наркоманія, – хвороба, при якій у людини з’являється неймовірний потяг до спиртних напоїв, спостерігається симптоми астенії і абстиненції та інші алкогольні розлади. Самопочуття алкоголіка дуже пригнічене, він невпевнений в собі, часом кається, лякається. Характер різко погіршується, сон стає короткочасним і поверхневим, він бачить жахливі сни. Водночас підвищується опірність організму до алкогольного отруєння. В стадії побутового п’янства звичайні дози алкоголізму вже недостатні. При вживанні великих доз алкоголю спостерігається галюцинації, гострі психози, втрата пам’яті. З’являється нестійкий мотив поведінки, хворий здійснює вчинки, не властиві йому раніше. В минулому щирий, милосердний, добрий чоловік стає байдужим, аморальним, озлобленим. В алкоголіка відсутня цілеспрямованість. Він ніколи не доводить розпочату справу до кінця.

 Який вплив має алкоголь на наш організм? Пропоную переглянути відео.

Обговорення відео.

  • Які факти для вас були уже відомими?
  • Що вразило вас найбільше?
  • Чи вартує тимчасове «розслаблення» вашого здоров’я?

В суспільстві, а особливо серед тих людей, хто зловживає алкоглем,  існують певні міфи. Спробуємо спростувати найпоширеніші міфи про алкогольну залежність, які існують в нашому суспільстві:

Міф - Вживаю алкоголь, бо це моє бажання, жодних проблем в цьому не бачу. Як тільки захочу кинути – перестану вживати. Якщо мова йде про алкогольну залежність — то це хвороба мозку, у якому під впливом етилового спирту відбуваються розлади регуляції роботи нервових клітин. Як наслідок, у першу чергу порушується психічна функція саморозпізнавання свого стану. Через це жоден алкоголік не визнає того, що він має проблеми з алкоголем.

Міф - Якщо вживати алкоголь малими дозами, то вживання є безпечним. Така безпека відносна. Таке вживання алкоголю називається «керованим». Важливо розуміти, що у житті бувають випадки, коли одна-дві дози алкоголю вже забагато: за кермом, під час вагітності, під час вживання ліків, за наявності алкогольної або наркотичної залежності, під час індивідуального несприйняття алкоголю.

Міф - Залежними від алкоголю стають лише слабовольні люди? Ні. Ризиковане вживання (зловживання) залежить від ставлення людини до вживання, тобто з якою метою і скільки людина випиває. Навіть емоційно сильна людина може стати залежною від алкоголю, якщо буде використовувати алкоголь, як спосіб вирішення життєвих проблем.

Міф - Люди, залежні від алкоголю, – це здебільшого «вуличні волоцюги»? Ні. Алкогольна залежність виникає і у людей соціально збережених, які мають сім’ю та працюють. Але алкогольна залежність поступово може привести людину до соціальної дезадаптації та проблем, пов’язаних з фізичним та психічним здоров’ям.

Міф - В мене такий сильний характер, що я ніколи не стану залежним від алкоголю. Як вказують різні дослідження, серед залежних людей є люди з різними типами характеру та темпераменту. На формування алкогольної залежності більше впливають відповідні події та тип поведінки, а не сам по собі тип характеру.

Міф - алкоголь поліпшує травлення? Ні. Алкоголь запалює та пошкоджує слизові оболонки, порушує роботу стравоходу, ускладнює всмоктування їжі, крім того, негативно впливає на функції органів, від яких залежить правильний процес травлення.

Міф - Те, що на ранок після вживання болить голова – це нормально, у всіх така реакція. Ознаки інтоксикації (отруєння) організму та похмілля в нашому суспільстві, найчастіше, не викликають осуду!, тому проблемами зі здоров’ям після вживання можуть нехтувати. Людина, як правило, не звертає уваги на проблеми, що виникають на ранніх етапах зловживання. Погане самопочуття після надмірного вживання алкоголю варто сприймати як сигнал небезпеки щодо можливої появи алкогольної залежності.

Міф - Невелика кількість вживаного алкоголю не заважає керувати автомобілем. Керування транспортом несумісне навіть з невеликою дозою алкоголю. Невеликі дози викликають у водія суб’єктивне почуття підвищеної точності руху. Насправді алкоголь впливає на зорову й моторну координацію, погіршує внутрішнє відчуття реального часу, знижує працездатність водія та функціонування стану ЦНС. Під дією алкоголю у людини знижується швидкість реакцій та обмежується поле зору. Керування транспортом у нетверезому стані є злочином. Слід зазначити, що 80-90% «нетверезого» травматизму припадає не на осіб з алкогольною залежністю, а на формально здорових людей, але які вживають алкоголь надмірно.

Міф - Алкоголь добре зігріває в холодну пору року Ні, але алкоголь на короткий час дає відчуття тепла, яке викликане надходженням теплої крові з організму до розширених судин. Розширені кровоносні судини пришвидшують обмін тепла з навколишнім середовищем і тим самим його втрату. Охолоджена кров повертається до внутрішніх органів, порушуючи при цьому їх функції. Звідси і часті простуди. Вживання алкоголю більше охолоджує організм, ніж зігріває його через підвищення периферичної циркуляції крові.

Міф - В спекотні літні дні слабоалкогольні напої добре втамовують спрагу. Якщо людині хочеться пити, будь-який прохолодний напій допоможе їй подолати це неприємне відчуття. Але разом з цим алкоголь виводить воду з організму, тому спрагу алкогольні напої не втамовують, а швидше підвищують.

ІІІ Заключна частина

Основне, що треба пам'ятати — нешкідливого і тим більше корисного алкоголю не існує. Навіть ті алкогольні напої, що коштують дорожче і мають більш якісний склад, у великій кількості шкідливі для людини.

Сьогодні ви отримали переконливі докази  впливу алкоголю на організм людини. Пам'ятайте, що кожен хто випиває, може стати алкоголіком. Взагалі, зовсім не обов'язково пити в компанії для того, щоб привернути до себе увагу та почуватися гарно та комфортно. Придивись до себе, пізнай свої сильні сторони, вмій відстоювати свої погляди, і ти завжди зможеш зарекомендувати себе як цікава, неординарна особистість.

 

Список використаної літератури:

  1. https://foundationdv.com/ua/articles/Profilaktyka-nadmirnoho-vzhyvannya-alkoholyu
  2. https://novadoba.kiev.ua/2020/03/03/5535
  3. https://erudyt.net/vixovni-zaxodi/metodichni-rekomendaciji-do-provedennya-vixovnoji-godini-za-temoyu-alkogolizm-ta-borotba-z-nim.html
  4. https://www.youtube.com/watch?v=wA9QMuVgfGE&feature=youtu.be&ab_channel=%D0%A5%D1%96%D0%BC%D1%96%D1%8F%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%A2%D0%B5%D1%82%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%91%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%83%D0%BA

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

Ступені гострого алкогольного оп’яніння.

Початкова ступінь оп’яніння виявляється у відчутті тепла, легкого головокружіння. Поведінка людини майже не змінюється, але з’являється самовпевненість. Посилюється серцебиття, розширюються зіниці, судини лиця. Зовнішні рухові розлади не помітні, але координація рухів дещо порушується, уповільнюється реакція на зовнішні подразники.

При вживанні великої кількості алкоголю наступає середня ступінь оп’яніння. П’яний нервується, йому властиві спалахи гніву, озлобленості, буяння, він втрачає почуття відповідальності за свої вчинки, прихильний до вихваляння і агресії. Часто в такому стані людина порушує громадський порядок, здійснює хуліганські вчинки і навіть злочини. Порушується координація рухів, тому з такими людьми часто трапляються нещасні випадки на виробництві, на вулиці, в побуті. Після отверезіння, з’являється в’ялість, сонливість, головний біль.

Важка ступінь оп’яніння наступає при вживанні дуже великої дози алкоголю. Для цього стану характерні дві фази: збудження і гальмування. В першій фазі мова стає невиразна, рухи нескоординовані, вчинки беззмістовні, нерідко агресивні. Фаза гальмування проявляється у в’ялості, сонливості і закінчується глибоким наркотичним сном. У такому стані людина не реагує навіть на сильні больові подразники, вона може заснути на вулиці, а в холодну пору року замерзнути. Після пробудження людина майже не пам’ятає, що з нею було, з’являється сильне бажання випити ще. У людини можлива нудота, блювота та інші ознаки отруєння.

 

 

docx
Додано
23 лютого 2021
Переглядів
1144
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку