Альманах "Філософія води"

Про матеріал
Робота за темою" Вода" розроблена для учнів 4-го класу для поглибленого вивчення теми. Це нагадує бібліотечний урок.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

„Вода - в тебе нема смаку, кольору, запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не відая, що ти є. Не можна сказати, що ти необхідна для життя, бо ти – і є життя. Ти наповнюєш нас радістю, котру неможливо пояснити нашими відчуттями. З тобою повертаються до нас сила, з твоєї милості в нас починають бурлити високі джерела нашого серця. Ти - самий великий скарб на світі”.

Антуан де Сент-Екзюпері.

 

 

Чи замислювалися ви над тим, чому в народі поширене прислівя – «Хліб – батько, вода - мати». Бо вода – колиска життя на Землі, безцінний дар природи, найважливіший її мінерал. Взимку вода зігріває ґрунт і повітря, а в спеку вода здатна знизити температуру розпашілої землі на 25 градусів.

 

 

 

 

 

 

 

Тлумачний словничок

 

Вода – це рідина без смаку, запаху, кольору, яка міститься в складі всіх живих істот. Є вона також у ґрунті і в повітрі.

 

 

 

 

 

           Що входить до складу води?

    

                

 

              

                    

 

 

 

Це проста сполука двох елементів:

водню і кисню.

 

 

Але за своїми характеристиками вода не схожа на елементи,  з яких вона складається.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вода займає 70 відсотків поверхні Землі. Світові запаси води перевищують 1,4 млн. куб.км. Але тільки зовсім мала її частина може бути корисна для людей. Майже 97 відсотків водного балансу Землі складає морська вода. І тільки 3 відсотка водних запасів – прісна вода. Причому ¾  її міститься в полярних шапках льоду та гірських льодовиках.

 

Вода єдина рідина, яка перебуває у трьох основних станах:

- рідкому (вода)

- твердому (сніг і лід)

- газоподібному (водяна пара)

 

      Стан води залежить від температури. При нульовій температурі вода з рідкого стану переходить у твердий або замерзає. При температурі +1000С вода з рідкого стану переходить у газоподібний. Такий перехід з видимого в невидимий стан називають випаровуванням.

      Усі води океанів, морів, річок, озер, боліт, льодовиків, а також підземні води і скупчення водяної пари в атмосфері становлять водну оболонку Землі — гідросферу.

 

Вода в природі ніколи не буває чистою. В ній містяться розчинні мінеральні солі, гази, часточки мікроорганізмів.

 


 

 

 

 

 

Чому вода потрібна для життя?

 

 

Без води абсолютно неможливо життя. Життя кожної клітини – як рослин, так і тварин – залежить від наявності цієї рідини. Є живі організми, які чудово обходяться без повітря, але немає таких, які можуть існувати без води.

Головна причина полягає в тому, що живі клітини неодмінно мають у собі величезну кількість молекул води. Вміст води у рослинах і тваринах коливається від 50 до 99 відсотків.

 

 

Вода – середовище, в якому проживають багато тисяч видів водяних рослин і тварин. Вона є єдиним джерелом кисню в атмосфері, який утворюється в наслідок фотосинтезу.

Водяна оболонка Землі – гідросфера обіймає сукупність усіх   водяних об’єктів земної кулі: океанів, морів, річок, озер, боліт, водосховищ, підземних вод, льодовиків і снігового покриву. Вона становить близько 1,4 мільярда кубічних кілометрів води.

 

Тисячі років може пролежати в сухій землі зерно. Але прийде вода — і зерно проросте. Мертві й страшні степи пустель. Але варто  провести воду — і вони перетворюються на сад. З приходом води  з'являється життя. Пропала вода — і життя стає неможливим. Бо вода — це еліксир життя. Той самий еліксир життя, який марно шукали в своїх лабораторіях алхіміки, в пошуках якого борознили безкінечні простори морів флотоводці. Вони не розуміли, що чудесний еліксир не треба шукати за три дев’ять земель, що він не ховається за хмарами, а хлюпоче у них під ногами. Ви дізнаєтесь назву цього еліксиру, якщо відгадаєте ребус.

ВІДГАДАЙТЕ РЕБУС

 


 

 

 

 

ВОДА – СІК ЖИТТЯ НА ЗЕМЛІ.

 

Як лишень не називають звичайну воду? І найчудовішою речовиною, і чарівною. Слід визнати, що ті хто це казав – мали рацію.

Подивиться на ці чудові кристали води. Подивіться який вплив на воду мають слова людини.

 

Вплив на воду фрази

 «Вода – джерело життя»

 

 

Вплив на воду слова «Спасибі»

Вода після «молитви»

Вода, яку про щось попросили

 

Треба відноситися до води з вдячністю та повагою і тоді вода стане для вас справжнім джерелом енергії.

 


 

 

 

А ТАК ВПЛИВАЮТЬ  НА ВОДУ НЕГАТИВНІ РЕЧІ

 

 

Вплив на воду важкого металевого року

 

Такими стають кристали води після того, як скажуть слово «Ненавиджу»

 

Це кристал хлорованої водопровідної води

 

 

 

Вплив на воду негативних слів

ПОДИВІТЬСЯ ЯКИМИ СТРАШНИМИ СТАЮТЬ КРИСТАЛИ ВОДИ. ДІЙСНО, ЯКЩО ВИПИТИ ТАКУ ВОДУ, ТО МОЖНО Й ЗАХВОРІТИ.

 


 

 

 

 

НАРОДНІ ЗВИЧАЇ

 

Більшість обрядових дій українців відбувалися біля води. Водна магія та культ води лежали в основі багатьох вірувань та повір'їв, утілюючись у колоритних обрядах, що стали етнічними символами духовної культури українців.

 

Свято Івана Купала.

 

Під час цього обряду відбувалося очищення вогнем  і водою. Роса на Івана купала мала цілющу силу: нею вмивалися, качалися по росі, щоб позбутися всіх хвороб.

 

 

 

 

Свято Великодня.

 

На Великдень у миску наливали воду і клали туди свячені каштани, і всі по черзі вмивалися, щоб бути красивими та здоровими. Другий день Великодня – обливаний понеділок. Усіх обливали водою і казали: « А водиця у цей день має добру силу, радість та добро несе всім, кого полили».

 

ВОДОХРЕЩЕ

Водохреще припадає на 19 січня. За повір'ями, річкова вода набуває в цей день особливої сили: набрана з річки вода здатна зцілювати найтяжчу хворобу; свяченою водою окроплювали хати, тік, стайні і все обійстя, щоб відвернути нечисту силу; її вживали від різних хвороб, уроків, особливо щодо дітей; старі люди змивали нею голову, щоб не боліла.

 

 

 

 

 

СКІЛЬКИ ВОДИ ПОТРІБНО ДЛЯ ЖИТТЯ?

 

 

Жива вода дає життя всьому живому в світі,

Якщо живе жива вода, тоді земля у квіті.

    Л.Забашта

 

Всі біологічні функції так чи інакше базуються на основі води. Вода становить більшу частину маси тіла будь-якого організму – від найпростішого до найскладнішого. В тілі дорослої людини на 70 кілограмів припадає 50 кілограмів води, тобто 70 відсотків, і втрата всього 12 відсотків вологи достатня для того, щоб загинути!

 

 

 

ЦІКАВІ ФАКТИ

 

Кров людини на 83 % складається з води. Але за своїми властивостями ця вода більше нагадує талу воду.

              

В огірках міститься 99%, а в кавуні – 93% води.

Курка в середньому на 75 % складається з води.

Медузи складаються

на 95-98% з води.

 

Слон складається з води

 на 70 %.

 

 


 

 

 

СКІЛЬКИ ВОДИ ПОТРІБНО?

То скільки ж води потрібно людині?  Зіткнувшись у деяких регіонах з гострою нестачею води, люди виявили, що при бажанні вони можуть витрачати її менше відра в день.

Нагромаджений у багатьох країнах досвід дозволяє скоротити витрати води без значної шкоди для жителів. У багатьох містах Японії економію води стимулюють з допомогою спеціальних програм «громадського занепокоєння». Зясувалося, що душ можна приймати не такий тривалий час і закривати кран, коли чистиш зуби. Економити воду можна за допомогою унітазів, які скидають менш як 10 літрів води за одне споліскування, посудомийних та пральних машин, які витрачають менше води, а також спеціальні насадки для душу із дрібнішими отворами.

 

 

 

 

У деяких штатах США запроваджуються системи повторного використання так званої «сірої» води. Цю слабо забруднену воду з раковин, душів, ванн збирають у баки і використовують для ополіскування унітазів, миття машин і поливання газонів.

Сьогодні гідросфера охоплена небаченими за швидкістю і масштабами перетвореннями, пов’язаними   з технічною діяльністю людства. Щороку використовується близько 5 тисяч кубічних кілометрів води, а водночас забруднюється десь у 10 разів більше. Та це не означає, що води на Землі мало, лихо в тім, що ми не навчилися раціонально використовувати воду.

 

 


 

 

 

 

ВОДА У МІФОЛОГІЇ

 

У давнину різні народи поклонялися воді, обожнювали її. Так, за міфами стародавніх греків, водами управляли наймогутніші боги; на суші хмарами відав Зевс, а на морі — його брат Посейдон. Володарем водної стихії вважали бога Океана, який нібито жив на краю світу. В нього було три тисячі доньок — богинь джерел і струмків. У стародавньому Римі міфічним богом морів був Нептун.

НАРОДНІ ЗВИЧАЇ

Перше купання дитини мало не лише гігієнічно-профілактичне значення. Використовуючи певні предмети, такі, що освячувалися у церкві (вода, зілля, мед), немовляті намагалися передати їхні лікувальні властивості. Магічна сила ніби зростала завдяки формулам-побажанням, які супроводжували обряд. Так, у купіль хлопчику клали любисток, примовляючи, щоб любили; гілочку дуба, щоб був дужий; барвінок, щоб довго жив; чорнобривець, щоб був чорнобривий. У купіль дівчинці додавали ромашки, щоб рум'яна була; калину, яблука, щоб красна була. Воду з купелі виливали там, "де люди не ходять", або під плодюче дерево.

ЧОМУ ТАК КАЖУТЬ

 

Вийти сухим з води

У багатьох народів світу існував звичай: звинуваченого в чомусь випробували водою. Дуже рідко кому щастило уникнути смерті. Отже, про того, кому поталанило, говорили, що він вийшов сухим з води.

 

Сьома вода на киселі.

Це та вода, яка всьоме промиває борошно для киселю. Зрозуміло, що вона буде майже чистою: усе забрали з собою попередні води. Отже, в сьомій воді буде так мало від улюбленої страви – киселю, як у далекого родича якихось споріднених рис із певною людиною. Сьома вода на киселі – так називають дуже далеких родичів.

 

 


 

 

 

Явища природи, повязані з водою

 

ДОЩ

 

Хмарки в небі знову плачуть,

Слізки капають: кап-кап…

По калюжах радо скачуть

Дітлахи: чалап-чалап…

ЛІД

 

Коли холодно зимою -

Річка замерзає.

ЇЇ скельце під собою

До весни ховає.

СНІГ

 

Вибиває день перину –

Піря до землі летить.

Мама вчить малу дитину

Бабу снігову ліпить.

 

ТУМАН

 

Біла димка все ховає –

Зупинився авто  рух.

Дім, дерева – все зникає,

І не видно навіть вух..

 

РОСА

 

Крапельки водички зранку

На травичці, по землі…

Грають в барвах на світанку

Непосидливі малі.

 

ГРАД

 

Хмарка кульок наліпила,

Розкидає по землі…

Кригою старанно вкрила

Ці горошинки малі.

 


 

 

 

 

 

 

Лід - твердий стан води

 

Лід, твердий стан води, — речовина винятково своєрідна. Є кілька видів льоду. У природі є один, той, що плавиться при нулі градусів.

Коли ми глянемо на трагедію «Тітаніка», великого корабля, який затонув у 1913 році, очима хіміка, то прийдемо до дуже несподіваного висновку: «Титанік» став жертвою аномалії води.

 

Страхітливі глиби льоду — айсберги — плавають, подібно до пробки на поверхні води і не тонуть. Глиби, які важать  десятки тисяч тонн! І все тому, що лід легший за воду.

 

Спробуйте розплавити будь-який метал і в розплав кинути шматок того самого металу: він вмить потоне. Твердий стан будь-якої речовини має більшу густину, ніж рідкий. Лід і вода — дивний виняток з цього правила. Якби не було цього винятку, всі водойми швидко промерзли б до дна: все живе тут загинуло б.

 

Ударять сильні морози, лід стане міцним. Простягнеться річкою зимова дорога. Але під товстим шаром льоду, як і раніше, струмітиме вода. Річка ніколи не промерзне до дна!

 

 

ВІДГАДАЙТЕ

 

Росте вона вниз головою,

Не в літню пору, а зимою.

І тільки сонечко зігріє –

Вона заплаче й швидко гине.

 

 


 

 

 

 

ВОДА І ЦИВІЛІЗАЦІЯ

Якщо поглянути на карту світу, то ми побачимо, що всі столиці держав і великі міста розташовані або на березі моря чи океану, або ж біля річки чи озера. Справді, Київ стоїть на річці Дніпро, Париж – на Сені, Лондон – на Темзі, Москва – на Москві -річці.

Певна річ, це не випадково. Люди намагалися селитися та, де передусім була вода. Вона конче потрібна не лише для життя і побутових потреб, але і як природний захист від нападу ворога (навіть фортеці оточували ровами, заповненими водою), і, нарешті, як вигідний шлях для спілкування і торгівлі з сусідами.

 

Наше місто Енергодар –енергетична столиця України –також розташоване на березі Каховського водосховища.

А саме місто омивають багато маленьких озер.

Погляньте тільки, яка це краса!

 

 

 

 

 

Прогулянковий канал розташований в межах м. Енергодара являє собою джерело підтримання температурно-вологого рівня в місті.

Ріки — це живі артерії планети, їх треба оберігати від забруднення. Якщо побачите, що хтось висипає в річку сміття, зупиніть його!

 

 

 

 

 

 

 

 

ЧИМ ЗАБРУДНЮЄТЬСЯ ВОДА?

 

Водойми забруднюються стічними водами промислових і комунальних підприємств, під час заготівлі, обробки і сплаву лісоматеріалів, водами шахт, копалень, нафтопромислів, викидами водного, залізничного й автомобільного транспорту.

 

 

Широке застосування синтетичних мийних засобів у побуті і промисловості спричиняє збільшення їхньої концентрації у стічних водах. Синтетичні миючі засоби, а це мило, шампунь, пральний порошок, практично не знищуються очисними спорудами, тому вони досить часто потрапляють у водоймища, а звідти – у водопровідну воду.

 

 

Небезпечними забруднювачами водоймищ є солі важких металів – свинцю, заліза, міді, ртуті. Іони важких металів спочатку поглинають водяні рослини. Далі по ланцюжку живлення вони надходять до рослиноїдних тварин, потім – до хижаків. Іноді концентрація цих металів у тілі риб у десятки і сотні разів перевищує їхню початкову концентрацію у водоймищі.

 

 

 

 


 

 

 

 

МЕРТВА ВОДА

 

Синтетичні мийні засоби забруднюючи воду, перетворюють її на мертву воду. Як ви вважаєте, чому? Тому, що вони змінюють поверхневий натяг води і порушують життєдіяльність багатьох організмів, що живуть на межі розподілу води й повітря. Це водомірки, личинки комарів та інші тварини.

 

Миючі засоби руйнують мембрани клітин ікри риб і земноводних. Внаслідок цього зародки не розвиваються і гинуть. Вони перешкоджають нормальному газообмінові у воді, утруднюючи доступ до неї кисню.

 

До складу більшості мийних засобів входять сполуки фосфору. Потрапляючи у великих кількостях до води, вони сприяють бурхливому розвиткові мікроскопічних водоростей, а це призводить до цвітіння води й порушення життєдіяльності цілих водних екосистем.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

До найбільш шкідливих забруднювачів Світового океану належать нафта й нафтопродукти, їх щорічно потрапляє сюди 5— 10 мільйонів тонн. Величезні нафтові плями розносяться морськими течіями й вітром, забруднюючи значні ділянки узбережжя, спричиняючи загибель тисячі тюленів, морських птахів, риби тощо.

 

 

Нафтова плівка на поверхні моря пригнічує життєдіяльність морського фітопланктону, що є одним із головних постачальників кисню в земну атмосферу, порушує тепло- і вологообмін між океаном і атмосферою, губить мальків риб і інших морських організмів.

 

Проблема захисту Світового океану нині стала однією з найактуальніших, вона стосується всіх країн, навіть тих, що не мають безпосереднього виходу до океану. Якщо ми радикально не змінимо наше ставлення до проблеми використання води, то незабаром її просто не можна буде споживати без спеціальної обробки.

 


 

 

 

 

Що можеш зробити ти?!

Відремонтуй усі крани і труби, що протікають, вони є причиною втрати більш 18 200 літрів води щомісяця.

 

Під час готування їжі можна зекономити близько 45-60 літрів води, промиваючи овочі і фрукти у каструлі, замість того, щоб мити їх під відкритим краном.

 

Можна заощадити близько 60 літрів води під час миття посуду, якщо мити посуд у раковині, наповненій водою, а не під відкритим краном.

 

Прийміть короткий душ замість щоденної ванни. Це допоможе зберегти більше 25 літрів води. Обмежте прийом ванни до 2-3 разів на тиждень.

 

Закривайте воду, коли чистите зуби або милитеся. Закриваючи кран під час чищення зубів, ви можете заощадити до 9 літрів води.

Поливайте газони і сади зранку і ввечері, коли випаровування набагато менше, ніж вдень.

 

 

 

 

 

 

ЖИВА ВОДА

 

В сюжетах безліч казок різних народів йде мова про «живу» воду. Вона зціляє рани і оживляє мертвих. Дає боягузові сміливість і в сто разів збільшує сили хороброго.

І не випадково людина приписувала воді такі магічні властивості. Те, що ми з вами живемо на Землі, що навколо нас зелені ліси і квітучі поля, що влітку ми катаємося на човнах і бігаємо по калюжах під дощем, а взимку беремо участь у лижних і конькобіжних змаганнях,— все це справа рук води.

 

 

Вода — найбільший у світі хімік.

 

 

 

 

Немає на Землі такої породи, яка могла б протистояти руйнівній дії води. Навіть граніти, хоч і повільно, але неминуче піддаються її дії. Розчинені нею домішки виносяться в моря і океани. Ось чому в цих гігантських водоймах вода солона. А сотні ж мільйонів років тому вода в них була прісна.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

НАРОДНІ ПРИСЛІВЯ ТА ПРИКАЗКИ ПРО ВОДУ

 

Не плюй у криницю, бо доведеться з неї ще води напитися.

 

 

 

Без води й борщу не звариш.

 

Без води і не туди, і не сюди.

 

 

 

Вода греблю рве.

 

Не спитавши броду, не сунься в воду.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

ВІДГАДАЙТЕ

 

Мене просять і чекають, а як покажусь - утікають.

 

І в огні не горить, і в воді не тоне.

Надворі горою, а в будинку водою.

Тече, тече – не витече, біжить, біжить – не вибіжить.

Летить – мовчить, лежить – мовчить, коли вмре – тоді зареве.

 

Бігла – шуміла, заснула – заблищала.

 

Взимку – зірочка, на весні – водичка.

 

Білий, та не цукор, не має ніг, а йде.

 

 


 

 

КОЛИ Зявився водогін?

 

Людина завжди дбала про чистоту і свіжість води для пиття.

Ще в стародавньому Єгипті для цього прокладали деревяні і металеві труби. Стародавній Рим постачався водою з допомогою величезної системи акведуків. Деякі з них збереглися й до сьогодні. Під час розкопок у Новгороді виявлено справжній водогін із деревяних труб, збудований в 11 ст.

 

Сьогодні для більшості великих міст світу воду доводиться доставляти здалека. В деяких містах Каліфорнії питну воду доставляють за багато сотень кілометрів.

 

 

 

Сучасне водопостачання – це сукупність заходів для забезпечення водою населення міст і сіл, заводів, транспорту. А водогін – це інженерні споруди, що служать для водопостачання. Водогони бувають комунальні і виробничі. Перші постачають водою населення, другі – забезпечують потреби промисловості та сільського господарства.

 

У містах уздовж вулиць на глибині приблизно 2,5 метра прокладено труби великого діаметра, від них до кожного будинку йдуть труби меншого діаметра. Цими трубами нам і постачають воду.

 

 

 

 

 

 

1

doc
До підручника
Природознавство 4 клас (Андрусенко І.В.)
Додано
4 березня 2020
Переглядів
988
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку