Урок "Особливості природи материків Землі .Антарктида."

Про матеріал
Конспект уроку з природознавства "Особливості природи материків Землі .Антарктида."
Перегляд файлу

Природознавство

Тема. Особливості природи материків Землі .Антарктида.

Мета: ознайомити з особливостями природи материка; розвивати творчу активність, логічне мислення, пізнавальний інтерес; виховувати дбайливе ставлення до природних багатств материка.

Хід  уроку

І. Мотиваційний етап

Десь є на світі вічний сніг,

Зима не кінчиться ніколи.

Постійний холод і мороз

І завше там такий прогноз.

Лиш душу сонце зігріває. (Козакова Л.В.)

 

           Повідомлення синоптиків

  •                   Яка пора року зараз?
  •                   Що спричинило зміну пори року?
  •                   Які зимові місяці знаєте?
  •                   Який місяць зараз?
  •                   Чому він отримав таку назву?
  •                   (Назва лютий закріпилася за місяцем у кінці ХІХ століття. Місяць, що має люту вдачу. В лютому характерні пронизливі сніговії, колючі морози, вітри й перемети. Про це свідчать і попередні назви місяця: крутень, зимобор, криво доріг, казибрід, межень (межа між зимою та весною)
  •                   Яка погода сьогодні?

(робота у зошиті з календарем спостережень)

  •                   Молодці, ви гарно провели спостереження, продовжуйте й далі спостерігати за погодою.

«Асоціативний кущ»

– Пригадаємо, що ми  знаємо про материки?

  •                   Скільки материків на планеті Земля? (6)
  •                   Називаємо, які ми вже вивчили (Євразія, Африка, Північна Америка, Південна Америка, Австралія)

(на дошці  вивішуємо материки з ознаками кожного материка (з чим асоціюється), а на місці 6 знак питання?, дошка оформлена як фізична карта)

Євразія  (гори Гімалаї, гора Джомолунгма (Еверест), озеро Байкал, р. Янцзи )

Африка (Сахара, р. Ніл)

Північна Америка (р. Міссісіпі, гори Кордильєри, дерево Секвойя Герпаріон)

Південна Америка (р. Амазонка, водоспад Анхель)

Австралія  (кенгуру, озеро Ейр)

?

  •                   А чи достатньо нам цих знань, щоб знати  все про материки світу?

(Ні, бо ми нічого не знаємо про останній материк)

ІІ. Повідомлення теми і мети уроку

Робота над загадками

«Королева холоду», «безлюдний континент», «царство завірюх і вітрів», «світовий холодильник», «край землі»... так називають цей унікальний материк, що не схожий на жоден континент  світу.  Це – велетенська льодова пустеля.                           Проти Арктики вона –

                                         Ця країна крижана.

                                         Там на айсбергах пінгвіни,

                                        Вигрівають свої спини.

У будь-яку погоду

Все навкруги — із льоду. (Антарктида) 

  •               Діти, як ви думаєте, що ми будемо вивчати на сьогоднішньому уроці?

(Сьогодні на уроці ми здійснимо уявну подорож і ви дізнаєтеся, про особливості розташування  та природу найхолоднішого материка планети)

ІІІ. Опрацювання навчального матеріалу

  •                   А зараз пригадайте. Як залежать температурні умови на материках від їх географічного розташування на земній кулі?

(Чим ближче материк розташований до екватора, тим жаркіше. Чим далі розташований від екватора, тим – холодніше. В залежності від теплових поясів у  яких вони знаходяться)

  • Дітки, зараз нам наші дослідники цього незвичайного материка розкажуть нам про географічне положення та природу материка.

(Робота з картою, діти в атласах С.6)

Географічне положення

Любі дітки, залишаю вам повідомлення, яке допоможе вам пізнати найзагадковіший материк нашої планети.

Антарктида – незвичайний материк за своїм розташуванням. Його називають «материком на краю світу». Він розташований у Західній, Східній, і повністю у Південній півкулі.  Майже цілком розташований за Південним полярним колом у полярних широтах. Материк омивається водами Тихого, Атлантичного та Індійського океанів. Площа материка становить близько 14 млн. кв.км.

Погодні умови

Антарктида вкрита потужним крижаним покривом і завдяки цьому є найвищим материком планети.

Материк майже повністю вкритий товщею льоду, від якого відокремлюються айсберги (з англ.мови означає — крижані гори). Їх налічується близько 200 тис. Тут можна побачити тільки один схід та один захід Сонця на рік. Тільки на цьому материку розрізняють протягом року не пори року, а полярну ніч та полярний день, які тривають по півроку.

 В Антарктиді є річки. Однією з них є річка Онікс, яка забирає талі води на схід. Через екстремальні кліматичні умови вона тече всього два місяці під час антарктичного літа. Її довжина — 40 км, і хоча тут немає риби, в цій річці живуть мікроорганізми і водорості.

Еребус – діючий вулкан на березі моря Росса. Відкритий 28 січня 1841 року Джеймсом Кларком Россом, назву корабля якого й носить. Висота 3794 м. На дні кратера завжди хлюпотить озеро розплавленої лави.

Тут зареєстровані найнижчі температури повітря на Землі. Вся поверхня Антарктиди покрита потужним шаром льоду. Лід такий товстий, що коли б ви захотіли пройти таку саму відстань пішки, то на це знадобилося б не менше 2 годин.

  • Отже. Якими океанами омивається материк?
  • У яких півкулях знаходиться?

Робота з інтелект картою

Антарктида – розташований у Південні півкулі, Західній і Східній,вкрита крижаним покривом, є річка Онікс, діючий вулкан  Еребус

  •                   Ой, погляньте, відколотий айсберг до нас наближається! А там… якийсь лист.
  •                   Ні, це шматок місцевої газети «Цікава Антарктида». Це стаття про відкриття Антарктиди
  •                   А чи знаєте ви, коли і ким було відкрито материк?

Материк був відкритий пізніше за інші материки – аж у 19 столітті. Проте про можливість існування невідомого південного материка говорили ще стародавні греки.. 

Багато дослідників намагалися знайти шостий материк. Шукав Південну Землю й англійський мореплавець Джемс Кук. Кілька днів вони пробивалися крізь крижані затори. Кук відкрив низку островів і повернув назад з думкою, що південний материк відкрити неможливо. 

Через 45 років це зробили російські мореплавці. Експедиція під керівництвом Фадея Беллінсгаузена і Михайла Лазарева вирушила на пошуки південного материка. Географічні карти того часу і тих місць були дуже приблизними. Моряки йшли невідомими морськими просторами до невідомої “білої плями”. Лід намерзав на оснастку кораблів, вниз сипалися льодяні бурульки, сніг засипав палубу. Проте мореплавці мужньо просувалися чим далі на південь на крихітних, за нашими мірками, парусних кораблях. Вони вперше підійшли так близько до берегів материка, що могли бачити його крижаний покрив. Так 28 січня 1820 р. було відкрито Антарктиду і нанесено на карту 29 островів. 

- Отже. Хто відкрив материк?

 - Після відкриття Антарктиди російською експедицією зацікавленість до дослідження південної землі зросла ще більше.

Пізніше у 1841 році до важкодоступного Південного полюсу вирушив англійський військовий моряк  і полярний дослідник Джейм Росс. Пливучи вздовж берегів Антарктиди англійська антарктична експедиція відкрила діючий вулкан Еребус. Ім’ям Росса названо льодовик і море в Антарктиці.

  • Ви знаєте, Антарктида хоч і найхолодніший материк, але на ньому проживають і тварини. Хоч з мешканцями цього материка ми будемо знайомитися на наступному уроці, але з нами хочуть трохи погрітися і розповісти про себе чарівні пінгвіни.

Фізкультхвилинка «Цікаві Пінгвіти»

Робота з підручником

  •                   Розгорніть підручник на С.94-95 і уважно самостійно прочитайте 4, 5, 6 і 7 абзаци. Подумайте на які питання ви знайдете відповіді у абзацах параграфа.

 Гра в сніжки (питання - відповідь)

(Вся Антарктида вкрита потужним льодовим панциром.

Антарктида найвищий материк Землі.

— Чим укрита вся Антарктида? (потужним льодовим панциром)

— Чому можна вважати, що Антарктида — найвищий материк Землі?

— Що виявлено під антарктичним льодовиком? (гори)

— Яку форму має льодовий щит Антарктиди?(купола зниженого по краях)

— Як утворюються айсберги? (величезні брили льоду, які відкололися від льодового щита)

— Що зберігається в  льодовиках? (запаси прісної води)

Відомо, що прісна вода — безцінний дар природи, але, на жаль, запаси її досить мізерні. Та відомо, що льодовики Антарктиди містять величезну кількість (близько 80 %) «законсервованої» найчистішої прісної води нашої планети.

Прісна вода знаходиться в айсбергах, а один айсберг середніх розмірів містить стільки ж прісної води, скільки її за рік приносить невелика річка.

Айсберги Антарктиди щороку виносять в океан понад половину тієї води, що використовується за цей період усім людством.

Робота з інтелект картою

Антарктида – найвищий материк планети, немає постійного населення

  1.               Розповідь вчителя

- Всебічне і систематичне дослідження Антарктиди почалося з середини ХХ ст. Тоді між різними країнами світу була укладена міжнародна угода, яка визначала свободу наукових досліджень у будь-яких районах Антарктиди і використання материка тільки у мирних цілях. На його території заборонено видобувати корисні копалини і споруджувати промислові підприємства. Антарктида стала материком науки і миру. Відтоді різні країни світу стали організовувати там наукові станції, де постійно працюють вчені.

- Цікаво! А чи є на цьому материку українська станція?

Довідкове бюро дізнавалося про це. Давайте послухаємо.

  • О…, до нас прийшов лист. Це дослідники з прислали нам повідомлення про українську станцію.

Довідкове бюро про станцію Академіка Вернадського

 На материку Антарктида у 1947 році англійці вирішили заснувати повноцінну цілорічну метеорологічну  станцію. Станція була названа базою «F», а в 1977 році була перейменована в станцію «Фарадей».

Українські полярники підняли синьо-жовтий прапор над станцією 6 лютого 1996 року. Станція отримала назву «Академік Вернадський». 
Чисельність української експедиції зазвичай не перевищує 15 осіб, в основному вчених. Зокрема, метеорологи - станція орієнтована насамперед на вивчення клімату.
Чим ясніша погода, тим більше роботи. Раз на тиждень - зв'язок з Києвом. Погожими літніми днями (в Україні в цю пору святкують Різдво) – підкоряють льодові гори поблизу станції.

Зараз на материку функціонують 34 постійних станції і стільки ж сезонних. Якою буде подальша доля материка спрогнозувати важко. Його майбутнє в руках людства. 

Отже:

  •                   Як  називається українська станція?

(Станція Академіка Вернадського)

  •                   Коли вона була створена?

(6 лютого 1996року)

  •                   Що вивчають на даній станції?
  •                   (Клімат)
  •                   До речі…

 Крім клімату, українська експедиція досліджує поклади корисних копалин, їй вже вдалося розвідати поклади руди та вугілля в районі станції.

Але чи не найбільше успіхів досягли українські полярні біологи, які спостерігають за життям на континенті й під водою. На основі антарктичних мікроорганізмів вони створили ліки проти онкології та запалень. Частина препаратів зараз проходять доклінічні дослідження. А протиопікова мазь, вироблена на "Академіку Вернадському", вже допомагає пораненим бійцям АТО.

Українські вчені досліджують  ще льодовики, прибережні води, впливу суворих природних умов на організм людини.

  • Давайте впишемо у нашу інтелект карту Станція «Академік Вернадський»

ІV. Підбиття підсумків. Рефлексія

Гра «Запитання із снігової кулі»

- А зараз ми з вами пограємо в чарівну снігову кулю (діти проговорюють віршик, на кому зупиняється куля, той дістає питання і відповідає на нього)

Ой, котись чарівна куля

По веселих по руках.

Домашнє завдання. Опрацювати статтю в підручнику С. 94 – 96. Відповідати на запитання.  Дізнатися більше про життя пінгвінів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
8 березня 2020
Переглядів
1032
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку