"Амфотерні основи", презентація, 8 клас

Про матеріал
Презентація до уроку "Амфотерні основи" у 8 класі. Теоретичний матеріал з наведеними рівняннями реакцій. На допомогу вчителю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АМФотерні основи8 клас

Номер слайду 2

явище амфотерності Іноді трапляються сполуки, які можуть проявляти і кислотні, і основні властивості. Речовини, які можуть виявляти кислотні й основні властивості залежно від сполуки, з якою вони взаємодіють, називаються амфотерними.

Номер слайду 3

Амфотерні гідроксиди Амфотерні гідроксиди — це гідрати амфотерних оксидів, яким притаманні слабкі основні властивості, а також слабкі кислотні властивості. Усі амфотерні гідроксиди — це білі тверді речовини, які не розчиняються у воді: Zn(OH)2 — цинк гідроксид• Сr(ОН)3 — хром(ІІІ) гідроксид• Аl(ОН)3 — алюміній гідроксид• Рb(ОН)2 — плюмбум(ІІ) гідроксид• Fe(OH)3 — ферум(ІІІ) гідроксид• Ве(ОН)2 — берилій гідроксид

Номер слайду 4

явище амфотерності Чим пояснити явище амфотерності? Розглянемо будову цинк гідроксиду: З графічної формули видно, що хімічні зв’язки утворюються між атомами Цинку й атомами Оксигену та між атомами Оксигену й Гідрогену. Ученими доведено, що сила цих зв’язків приблизно однакова. Тому під час взаємодії з кислотами розрив зв’язку відбувається по лінії а, з лугами — по лінії б. Це підтвердження того, що властивості речовин залежать не тільки від їх складу, а й від будови.

Номер слайду 5

Хімічні властивості1. У розчинах амфотерних гідроксидів індикатори не змінюють свого забарвлення.2. Амфотерні основи розчиняються в кислотах: Zn(OH)2 + 2 HCl = Zn. Cl2 + 2 H2 OZn(OH)2 + 2 HNO3 = Zn(NO3)2 + 2 H2 O

Номер слайду 6

Хімічні властивості3. Амфотерні основи взаємодіють з лугами:а) тверді луги взаємодіють з амфотерними основами при сплавлянні: Однак можливе утворення і солей — ортоалюмінатів:

Номер слайду 7

Хімічні властивостіб) у розчинах лугів утворюються комплексні солі:або при надлишку лугу:

Номер слайду 8

Хімічні властивості4. Всі амфотерні гідроксиди при нагріванні відщеплюють воду: Zn(OH)2 → Zn. O + H2 O.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Камінецький Любомир Юрійович
    Привіт. Дуже гарно подано матеріал, точно , чітко . Дякую та успіхів!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 квітня 2020
Переглядів
9727
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку