Амінокислоти будова, властивостивості

Про матеріал
Презентаційний матеріал про будову, типи зв`язків, утворення зв`язків, фізичні та хімічні властивості амінокислот.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Функціональна група ̶ це група атомів, що визначає хімічні і фізичні властивості речовини – NH2 аміногрупа ̶ СООН карбоксильна група кислот ̶ ОН гідроксильна група спиртів H Ι N – Ι H – NH2 залишок молекули амоніаку NH3 H Ι N – Н Ι H ПРИГАДАЄМО: Функціональна група амінокислот

Номер слайду 3

Амінооцтова кислота. Оцтова кислота(гліцин)Етанова кислота аміноетанова. СН3 ̶ СООНетан. С2 Н6 Н Н Ι ΙН –C – С–Н Ι Ι Н Н H Ι N Ι H О ΙΙ– C Ι ОН H2 N ̶ СН2 ̶ СООН Н Ι H2 N – C – СООН Ι Н

Номер слайду 4

НΙ – С Ι НКарбоксильна групу СООН Аміногрупа NH2амінокислота аміноетановакислотаамінооцтовакислота H Ι N Ι HH2 N ̶ СН2 ̶ СООН О ΙΙ– C Ι ОН

Номер слайду 5

Амінокислоти ̶ це нітрогеновмісні органічні речовини, у молекулах яких міститься аміногрупа – NH2 і карбоксильна група ̶ СООНз'єднані вуглеводним радикалом – NH2 – R – СООНС3 Н8 - пропан. СH3 ̶ СН(NH2) ̶ СООН амінопропанова кислота

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Найпростіший представник класу амінокислот має формулу H2 N ̶ СН2 ̶ СООН — аміноетанова (або амінооцтова) кислота — перший член гомологічного ряду одноосновних насичених амінокислот. (альфа)– амінокислота— це сполука, в якій групи – NH2 і ̶ СООН з'єднані з одним і тим же атомом Карбону Амінокислоти — структурні одиниці білків. З амінокислот побудовані всі рослинні і тваринні білки.

Номер слайду 8

Завдяки наявності двох функціональних груп(аміно– та карбоксильна) амінокислоти мають здатність взаємодіяти одна з одною Н О Ι ΙΙNH2 – C – С – ОН Ι Н Н Ι H–N– C – СООН Ι СН3 При взаємодії двох амінокислот відривається гідроксо –ОН та гідроген –Н (вода) утворюється дипептид Н О Ι ΙΙNH2 – C – С – Ι Н Н Ι N– C – СООН Ι СН3 У дипептиді залишки амінокислот сполучені між собою зв'язком, який називають пептидним

Номер слайду 9

ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІТверді кристалічні речовини. Мають високі температури плавлення. Добре розчиняються у воді. Мають різний смак: солодкий, гіркий або зовсім без смаку; все залежить від радикала – R в молекулі амінокислоти. Цим властивостям відповідає структура амінокислот як внутрішніх солей, тому їхні формули часто записують у вигляді біполярного йона: Н3 N⁺-СН2-СОО¯↔Н2 N-СН2-СООН

Номер слайду 10

Взаємодіють з кислотами: Н2 N-СН2-СООН + НСІ → (Н3 N-СН2-СООН)⁺СІ¯Взаємодіють з лугами: Н2 N-СН2-СООН + Na. ОН → Н2 N-СН2-СООNa + H2 O Взаємодіють між собою: NH2-CH2-COOH + НNH-CH2-COOH → →NH2-CH2-CO-NH-CH2-COOH пептидний зв’язок. ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ АМНОКИСЛОТ

Номер слайду 11

Фрагменти молекул амінокислот, що утворюють пептидний ланцюг, називаються кислотними залишками,а зв'язок СО – NH ̶ пептидним зв'язком За допомогою пептидного зв'язку із залишків амінокислот утворюється поліпептиди — білки. Таких амінокислот, з яких утворюються білки, лише 20 їх називають незамінні, так як вони не утворюються в організмі,а мають потрапити лише з їжею

Номер слайду 12

Способи отримання. Лабораторний. Промисловий. Оцтова кислота → хлороцтова кислота → амінооцтова кислота. СН3-СООН + Сl2 → СН2-СООН | Cl. СН2-СООН + NH3 → СН2-СООН | | Сl NH2 гідроліз білка

Номер слайду 13

Використання амінокислот. Амінокислоти знаходять широке застосування в якості харчових добавок. Наприклад, на лізин, триптофан, треонін і метіоніном збагачують корми сільськогосподарських тварин, додавання натрієвої солі глутамінової кислоти (глутамату натрію) надає ряду продуктів м'ясний смак.

Номер слайду 14

У суміші або окремо амінокислоти застосовують у медицині, у тому числі при порушеннях обміну речовин і захворюваннях органів травлення, при деяких захворюваннях центральної нервової системи (γ - аміномасляна і глутамінова кислоти, ДОФА). Амінокислоти використовуються при виготовленні лікарських препаратів, барвників, в парфумерної промисловості, у виробництві миючих засобів, синтетичних волокон і плівки і т. д.     Для господарських та медичних потреб амінокислоти отримують за допомогою мікроорганізмів шляхом так званого мікробіологічного синтезу (лізин, триптофан, треонін); їх виділяють також з гідролізатів природних білків ( пролін, цистеїн, аргінін, гістидин). Але найбільш перспективні змішані способи отримання, що суміщають методи хімічного синтезу та іспользованіеферментов.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Інші матеріали
Додано
30 березня 2020
Переглядів
12003
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку