Найпростіший представник класу амінокислот має формулу H2 N ̶ СН2 ̶ СООН — аміноетанова (або амінооцтова) кислота — перший член гомологічного ряду одноосновних насичених амінокислот. (альфа)– амінокислота— це сполука, в якій групи – NH2 і ̶ СООН з'єднані з одним і тим же атомом Карбону Амінокислоти — структурні одиниці білків. З амінокислот побудовані всі рослинні і тваринні білки.
Завдяки наявності двох функціональних груп(аміно– та карбоксильна) амінокислоти мають здатність взаємодіяти одна з одною Н О Ι ΙΙNH2 – C – С – ОН Ι Н Н Ι H–N– C – СООН Ι СН3 При взаємодії двох амінокислот відривається гідроксо –ОН та гідроген –Н (вода) утворюється дипептид Н О Ι ΙΙNH2 – C – С – Ι Н Н Ι N– C – СООН Ι СН3 У дипептиді залишки амінокислот сполучені між собою зв'язком, який називають пептидним
ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІТверді кристалічні речовини. Мають високі температури плавлення. Добре розчиняються у воді. Мають різний смак: солодкий, гіркий або зовсім без смаку; все залежить від радикала – R в молекулі амінокислоти. Цим властивостям відповідає структура амінокислот як внутрішніх солей, тому їхні формули часто записують у вигляді біполярного йона: Н3 N⁺-СН2-СОО¯↔Н2 N-СН2-СООН
Фрагменти молекул амінокислот, що утворюють пептидний ланцюг, називаються кислотними залишками,а зв'язок СО – NH ̶ пептидним зв'язком За допомогою пептидного зв'язку із залишків амінокислот утворюється поліпептиди — білки. Таких амінокислот, з яких утворюються білки, лише 20 їх називають незамінні, так як вони не утворюються в організмі,а мають потрапити лише з їжею
Використання амінокислот. Амінокислоти знаходять широке застосування в якості харчових добавок. Наприклад, на лізин, триптофан, треонін і метіоніном збагачують корми сільськогосподарських тварин, додавання натрієвої солі глутамінової кислоти (глутамату натрію) надає ряду продуктів м'ясний смак.
У суміші або окремо амінокислоти застосовують у медицині, у тому числі при порушеннях обміну речовин і захворюваннях органів травлення, при деяких захворюваннях центральної нервової системи (γ - аміномасляна і глутамінова кислоти, ДОФА). Амінокислоти використовуються при виготовленні лікарських препаратів, барвників, в парфумерної промисловості, у виробництві миючих засобів, синтетичних волокон і плівки і т. д. Для господарських та медичних потреб амінокислоти отримують за допомогою мікроорганізмів шляхом так званого мікробіологічного синтезу (лізин, триптофан, треонін); їх виділяють також з гідролізатів природних білків ( пролін, цистеїн, аргінін, гістидин). Але найбільш перспективні змішані способи отримання, що суміщають методи хімічного синтезу та іспользованіеферментов.