Аналіз твору «Добре торгувалось»

Про матеріал
Степан Руданський — видатний український поет, автор знаменитих «Співомовок» — однієї з найважливіших і найулюбленіших книжок чи не кожної української родини. «Його вроджений хист був настільки органічний і потужний, а мова така природна і легка у викладі, що за один день (чи ніч) цей 22—24-річний студент писав з десяток уже класичних на сьогодні співомовок.
Перегляд файлу

Співомовка короткий гумористичний вірш, часто побудований на якомусь народному анекдоті, приказці чи казковому мотиві, у якому описується один комічний випадок.

Ознаки співомовок:

-         опис якогось одного комічного або трагікомічного випадку;

-         стисле зображення події, динамічний розвиток;

-         несподівана розв’язка;

-         одна-дві дійові особи;

-         завершення твору гострим, дотепним висловом.

Співомовки С Руданського, попри свою зовнішню простоту, веселість, дошкульно б'ють по вадах тогочасного суспільства, оздоровлюють народ, бо висміюють такі негативні риси, як жадібність, нечесність, тупість, неповороткість, що є і сьогодні у вдачі деяких людей, тому співомовки Руданського потрібні, вони завжди сучасні, особливо нині.

У багатьох сатиричних співомовках Руданський висміяв усе, що найгірше в людині, — тупість, боягузтво, підлабузництво, жадібність. Чимало творів у гумориста про дотепність простих людей, які виявляються набагато розумнішими за своїх панів, ось як у гуморесках „Почому дурні?”, „Пан та Іван у дорозі”. Дотепними показані й бідові москалі, цигани. їм присвячені твори „Циганський наймит”, „Гусак”, „По воді піду”...

Ці гумористичні вірші дуже дотепні, мають динамічний сюжет. У них використовуються різноманітні художні засоби — діалоги, порівняння, метафори, епітети, гіперболи, прислів’я, приказки, незвичні мовні звороти — анафора, тавтологія, інверсія. Це допомагає виокремити, підкреслити в тексті щось особливо важливе. Доступною для сприймання формою співомовки нагадують коломийки, які поширені в Західній Україні.

 


Аналіз твору «Добре торгувалось»

Тема – розповідь про чумака, який шукав дьоготь у багатих крамницях та пошив у дурні двох купців.

Ідея – уславлення мудрості, кмітливості чумака, уміння відстоювати свою власну гідність.

Жанр  співомовка

Проблематика твору – взаємовідносини багатого й бідного; мова українська й суржик; сміх гумористичний і сатиричний.

Основна думка. У «Добре торгувалося» автор закликає не насміхатися з інших, бути приязним та привітним. У співомовці “Добре торгувалось” висміяно панів, які хочуть поглумитися над мужиком, щоб показати свою зверхність, але це їм не вдається, бо в народі багато розумних людей, дотепних, і вони так повертають справу, що в дурнях залишаються пани. Твір є гумористичним, адже зображує смішне в життєвих явищах і людських характерах у доброзичливому, жартівливому тоні на відміну від сатиричного . Веселими словами чумак довів свою дотепність та розум. Так автор підкреслив, що не можна насміхатися та глузувати з інших.
 

 

docx
Додано
4 січня
Переглядів
1672
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку