Андріївські вечорниці

Про матеріал
Тематичний день до свята Андріївських вечорниць . Розробка уроків з математики (Скворцова) українська мова та читання (Вашуленко).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Всіх шановних гостей щиро ми вітаємо! І годину вечорниць вже розпочинаємо!

Номер слайду 3

Кожен народ має свої звичаї, свята.

Номер слайду 4

Сьогодні ,ми з вами опрацювавши завдання з української мови, читання та математики-ознайомимося зі звичаями та традиціями свята Андріївських Вечорниць.

Номер слайду 5

Андріївські вечорниці – одна з найцікавіших українських традицій, що крізь віки дійшла до нашого часу. Кожного з нас цікавить наше майбутнє. А особливо дівчат. Коли вийдеш заміж? Яким буде чоловік? Чи буде шлюб щасливим? Ці питання є улюбленими на дівочих посиденьках. У народі свято Андрія Первозваного називають Калитою. Воно вважається парубочим, оскільки в Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю.

Номер слайду 6

Для проведення вечорниць підшуковувалась простора хата в якій збиралась молодь.

Номер слайду 7

Починалося свято із цікавих історій, які переказували хлопці, поки деякі дівчата з господинею на­кривали святковий стіл. Найдивовижніші оповідки розповідали старші парубки, вставляючи поміж тим всілякі жарти, щоб наймолодші дівчата не засипали, адже треба було 12-ї години ночі дочекатися, щоб наворожити собі свою доленьку... Хлопці і з дівчатами встигали порозважатися і позаграватися . 

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Калита 1. Впізнай предмет за поданими ознаками і допиши його назву. Красива, молода, ніжна, приваблива-Холодна ,морозна , люта, сонячна-Чарівне ,святкове ,довгоочікуване - дівчиназимасвято

Номер слайду 11

2. Прочитай. Заміни виділені слова прикметниками за зразком. Запиши утворені словосполучення. Зразок: чашка з фарфору — фарфорова чашка. Шишка з сосни-Кільце з заліза-Глечик з глини-соснова шишказалізне кільцеглиняний глечик

Номер слайду 12

Калита. Ця весела гра є основною на Андріївський вечір. Калита - це великий корж із білого борошна, який печуть усі дівчата разом, адже кожна має взяти участь у готуванні калити. Тож місять тісто всі за чергою, від найстаршої дівчини до маймолодшого дівчати. Тісто солодке, з медом. Зверху оздоблюють коржа сухими вишнями чи родзинками. Печуть в печі "на сухар" - щоб важко було вкусити. Посередині дірка, куди протягують червону нитку, за яку підвішують калиту до сволока посередині хати. Підвішують високо, щоб парубок міг дістати її зубами, тільки коли добряче підстрибне. До того ж, один кінець нитки довший, аби можна було смикнути за нього - тоді калита підстрибне угору. Біля калити стає вартовий - "Пан Калетинський": це повинен бути веселий, жартівливий парубок. Він запрошує "пана Коцюбинського" кусати калиту. Останнім може бути кожен учасник гри. "Пан Коцюбинський" бере коцюбу поміж ноги, ніби сідає верхи на коня, і їде кусати калиту. Завдання Калетинського - розсмішити Коцюбинського, бо тоді не можна кусати калити. А витримавши навіть жарти, дарма підскакуєш, бо Калетинський одразу смикає за нитку.

Номер слайду 13

ПАРУБОЦЬКІ ЗБИТКИ3. До поданих слів добери і запиши прикметники, протилежні за значенням. Тепла-Сумний- Чорне -холоднавеселийбіле

Номер слайду 14

Якщо до 13 грудня не випаде сніг, зима буде тепл… й малосніжн.., якщо випаде – холодн… й сніжн… .4. Прочитай. Допиши закінчення прикметників.

Номер слайду 15

Парубоцькі збитки. У цей вечір, що б хлопці не зробили, то їм все прощали, бо така традиція існує, що на Андрія кожен хлопець „пустує". Чого тільки хлопці не вигадували, щоб дівчатам збитки зробити: біля хати ниткою снують вулицю, по якій з вечорниць дівчата додому повертаються; ставлять опудала Знімають ворота, залишаючи неподалік, щоб бать­ки швидко вранці знайшли, адже дівчата пізно повертаються додому і пізно прокидаються. Навіть шибки у вікнах малювали або папером вікна затуляли, - і це було найсмішніше. В хаті темно, всі сплять, бо думають, що ще ніч...

Номер слайду 16

Вареники5. Прочитай. Пошир речення прикметниками.Їжте вареники картопляні , щоб ваші щічки були (які?).Є вареники у хаті-всі (які?) і (які?).

Номер слайду 17

Вареники - головна страва вечора 12 грудня. Щоб бути щасливим наступного року, потрібно на Андрія обов'язково поласувати варениками, вважали наші предки. Вважають, що на тарілці вареників має бути 29 — за кількістю днів у місячному календарі.

Номер слайду 18

13 грудня,на Андрія,дівчата хотілизазирнути у майбутнє,та дізнатись якою буде їх доля – вони ворожили.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Альб.- Пом.-Відл.пом.-Залиш.пом.-Розв’язання1)2)

Номер слайду 23

Домашнє завдання

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Отак і жили наші предки багато років тому.

pptx
Додано
11 грудня 2022
Переглядів
367
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку