Анотація досвіду "Патріотичне виховання студентської молоді"

Про матеріал
Патріотичне виховання – складова національного виховання, головною метою якого є становлення самодостатнього громадянина-патріота України, гуманіста і демократа, готового до виконання громадянських і конституційних обов’язків, до успадкування духовних і культурних надбань українського народу, досягнення високої культури взаємин. Воно сприяє єднанню українського народу, зміцненню соціально-економічних, духовних, культурних основ розвитку українського суспільства і держави.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Кам’янський державний енергетичний технікум

 

 

 

Методична доповідь

Патріотичне виховання студентської молоді

Картинки по запросу прапор фото

 

Підготувала:      куратор гр.ГР-14-1/9

Черниш Юлія Павлівна

 

 

 

 

Кам’янське

Патріотичне виховання студентської молоді

Патріотичне вихованняскладова національного виховання, головною метою якого є становлення самодостатнього громадянина-патріота України, гуманіста і демократа, готового до виконання громадянських і конституційних обов’язків, до успадкування духовних і культурних надбань українського народу, досягнення високої культури взаємин. Воно сприяє єднанню українського народу, зміцненню соціально-економічних, духовних, культурних основ розвитку українського суспільства і держави.

Картинки по запросу патріотичне виховання фото

Реалізація програми національно-патріотичного виховання студентів нашого технікуму здійснюється як в процесі навчання, так і за допомогою різноманітних форм поза навчальної роботи.

В цьому напрямку методична рада кураторів плідно співпрацює з кураторами груп, які є єднальною ланкою між студентським колективом та викладацьким складом технікуму, з цикловими комісіями соціально-гуманітарних дисциплін, фізичного виховання та бібліотекою.
 Картинки по запросу патріотичне виховання фотоРобота методичної ради кураторів груп спрямована на розв’язання основних завдань національного - патріотичного виховання, вдосконалення та впровадження різних форм і методів виховання.

Процес виховання – це система виховних заходів спрямованих на формування всебічно і гармонійно розвиненої особистості. Одним із пріоритетних напрямків організації виховної роботи у Кам’янському державному енергетичному технікумі  є активне формування у молодої людини відчуття патріотизму, любові до власної Вітчизни та рідного краю. Як зазначав В. Сухомлинський:«виховання громадянина патріотом – це гармонія розуму, думки, ідей, почуттів, духовних поривів, вчинків» Патріотичне виховання покликане виховувати у молодої людини високі моральні ідеали, почуття жертовного служіння Батьківщині. Відомо, що основні риси громадянина формуються в молодому віці під впливом загальнонародних цінностей, у взаємодії особистості з суспільством, яке на кожному етапі репрезентують родина, технікум та різноманітні колективи. Справжній патріот любить Батьківщину, не відвертаючись від неї через те, що їй нічим заплатити йому за це і що її народ не досяг рівня культури характерної для європейських суспільств. А головне – патріот не обмежується пасивною любов’ю до рідного краю, він активно працює для свого народу. Його добробуту, розбудови культури й господарства. Він захищає честь своєї держави, примножує її багатства .

Основна мета виховного процесу в технікумі – формувати особистість, наділену громадянською відповідальністю, національною самосвідомістю, високими духовними цінностями, родинними і патріотичними почуттями;

Картинки по запросу патріотичне виховання фотостворювати умови для розвитку творчо обдарованої молоді, її індивідуальних якостей, набуття за час навчання молодою людиною соціального досвіду. Виховний процес відбувається як через виховні години (вони проводяться раз на тиждень), зустрічі з цікавими людьми, так і через залучення студентів у гуртки художньої самодіяльності, клуби за інтересами, музей, бібліотеки, спортивні гуртки, органи студентського самоврядування. Саме через них розвивається художньо-естетична культура, формується національна та громадянська свідомість, реалізуються творчі можливості студента.

     Глибоке пізнання історичного минулого рідного народу, оволодіння його національними, духовними цінностями - важливі компоненти національно-патріотичного виховання студентської молоді, без яких неможливе збереження історичної пам'яті, розвиток духовності. 
    Традиційною формою національно-патріотичного виховання є відвідування музею нашого міста. Історія, культура, традиції технікуму є такими невичерпними джерелами, які живлять світоглядні знання студентів, формують їхні морально-етичні переконання.

    Пріоритетним аспектом національно-патріотичного виховання являється орієнтація на українську культуру, мову, національно-патріотичні традиції.

В нашому навчальному закладі також склалася хороша традиція щодо проведення заходів з патріотичного виховання. Саме про ці заходи я хочу сьогодні розповісти докладніше. Як я вже говорила найчастіше до патріотичного виховання студентів І курсів докладають зусиль комісія

Картинки по запросу патріотичне виховання фотосоціально - гуманітарних дисциплін та комісія фізичного виховання, але хочеться сказати,що вагомий внесок несуть куратори груп, а вони є викладачами будівельно-геодезичних, гео-екологічних, електротехнічних, природничо-наукових , комп’ютерних  дисциплін.

Для залучення студентів–старшокурсників радою кураторів була запропонована  нова форма проведення виховних заходів у вигляді захисту проектів.

 Визначений зміст патріотичного виховання реалізуються у ході проведення цілої низки культурно-просвітницьких заходів, заходів з відзначення державних і пам’ятних дат.

1)«День  Захисника України та День Українського козацтва». Відбулися спортивні змагання серед юнаків «Козацькому роду нема переводу» (захід провели викладачі циклової комісії фізичного виховання Герасімова І.М., Жук О.Г., Павлюченко О.В., Кулинич Г.М.).

 

 

 

 

Також студенти відвідали міський театр, де переглянули тематичну композицію «Ми – України діти».

У читальній залі технікуму відбувся захист виховного проекту груп МЕ-14-1/9, МЕ-14-2/9 «Аналіз причин виникнення українського козацтва та наслідки ставлення української державності в  XVII – XVIII століттях. Порівняння соціально-економічних та політичних чинників Гетьманщини і сучасної України».( керівники проекту – Тараненко О.Г., Панчоха В.А.)

2) Виховний проект груп ГР-17-1/9, ГР-16-1/9 «Кам’янське  у роки ІІ Світової війни» (до Дня визволення м.Кам’янське та України від фашистських загарбників) )до проекту свої групи залучили куратори Клевцова Р.А., Хрідочкіна М.А.)

C:\Users\Juliya\Desktop\патр. вих\3f4c10_5f6d96f1dd8d4aa68dce66db07975580~mv2.jpg

3) Щорічно до Дня української мови та писемності в КаДЕТ проводяться конференція, конкурс з української мови ім. Петра Яцика та конкурс з української літератури ім.Т.Г.Шевченка з метою виховання у молодого покоління українців поваги до мови свого народу. В цьому навчальному році був заснований конкурс декламаторів віршів поетів м. Кам’янське «Бринить, співає наша мова. Чарує, тішить і п’янить» (конкурси проводять викладачі української мови та літератури Дрога І.Г., Подурець Н.І., Черниш Ю.П.)

D:\Метод.розробки,доповіді\День української писемності та мови\День укр.писемності\фото сайт\IMG_20171109_131902.jpg

4)До Дня пам’яті жертв голодомору студенти гр. ГР-14-1/9 захистили проект «Запалимо свічку» ( керівник Черниш Ю.П.) та група ПЕ-15-1/9 «Голодомор – геноцид українського народу» (керівник Гуріна М.О.)

D:\Метод.розробки,доповіді\голодомор\IMG_20171127_110203.jpg

5) До Дня Збройних Сил України був проведений  спортивно-військовий квест. У цих змаганнях взяли участь збірні команди юнаків перших курсів (організатори квесту – Герасімова І.М.. Жук О.Г., Павлюченко О.В., Кулинич Г.М., Кожин О.О.)

C:\Users\Juliya\Desktop\патр. вих\3f4c10_bf4d1d609e0a4c489f5a69b317b27ed6~mv2.jpg

6) Були представлені проекти «Торгівля людьми: міфи та реальність» групами ПЕ-16-1/9 (куратор Бабієва Т.О.), БС-16-1/9 (куратор Панікарова І.А.), БС-14-1/9 (куратор Горбонос Н.О.), КС-16-1/9 (куратор Кіктєва А.В.) з метою запобігти виїзд за кордон людей ,які прагнуть  легкої наживи, в наслідок чого потрапляють у рабство.

C:\Users\Juliya\Desktop\патр. вих\3f4c10_65e3e60fc1f743f793ab96b0d465eec9~mv2.jpg

7) Щорічно до Дня рідної мови проводиться студентська конференція « Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема» (відповідальна Черниш Ю.П.)

D:\ГР-14\Тиждень ЦМК\DSCN0347.JPG

8)    Важливу роль у національному вихованні молоді відіграє прищеплення любові до літературної спадщини українського народу. Студенти із задоволенням беруть участь у мовно - літературних конкурсах, конкурсах читців, присвячених пам'яті Т.Г.Шевченка.  Традиційно ми зі студентами до річниці з Дня народження Т.Г. Шевченка покладаємо квіти до пам’ятника Кобзареві.

C:\Users\Juliya\Desktop\патр. вих\DSCN7277.JPG

  Все це сприяє формуванню високої мовної культури студентів, вихованню любові до рідного слова та виявлення талановитої творчої молоді серед студентів.

Проводяться щорічно круглі столи, бесіди, виховні години до Дня Гідності, Дня Соборності. На рівні технікуму відзначається День пам’яті та примирення і День Перемоги.

D:\ГР-14\9 травня фото\DSCN1124.JPG

 

Слід відмітити, що всі заходи національно-патріотичного виховання супроводжуються народними символами України: це батьківська хата, святий хліб, вишитий рушник, писанка та інше.

D:\ГР-14\День вишиванки 2017\фото\IMG_0422.JPG

Відроджуючи давні традиції організовуються наступні заходи:

  • Свято вишиванки ( беруть участь адміністрація, викладачі та студенти усіх курсів технікуму)

D:\ГР-14\День вишиванки 2017\фото\DSCN7561.JPG

  • Експедиція «Батьківська криниця» ( керівник Черниш Ю.П., гуртківці «Чистої криниці»)

C:\Users\User\Desktop\20171125_203948.jpg

  • Відкрите засідання гуртка «Чиста криниця». Читання власних поезій про Батьківщину, кохання, родинне життя, любов до рідного краю.

C:\Users\Juliya\Desktop\патр. вих\IMG_1235.JPG

Залучаються студенти до участі в щорічній конференції з історії України  (керівники Тараненко О.Г., Панікарова І.А.).

D:\ГР-14\Конференция по стории\DSCN6554.JPG

Формуючи патріотизм, любов до рідного краю організовуються екскурсії

до музею міста , екскурсії містом з метою ознайомлення з національними пам’ятками, архітектурними спорудами, відвідується театр ім. Лесі Українки.

D:\ГР-14\Музей 2015 р\IMG_0536.JPG

C:\Users\Juliya\Desktop\патр. вих\3f4c10_455b9b828a454d2fa5176df1bfa11f11~mv2.jpg

   До пам’ятних дат випускаються стіннівки.

Студенти Кам’янського державного енергетичного технікуму із задоволенням беруть участь у позакласній роботі, головне їх зацікавити та мотивувати.

  Куратор групи - організатор різних виховних програм. Він повинен націлювати студентів на правильний життєвий шлях своїм моральним життям, мудрими порадами і особистим прикладом!

Похожее изображение

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

docx
Додано
8 січня 2020
Переглядів
1428
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку