Ансамбль. Хор. Оркестр.

Про матеріал
Конспект уроку розрахований для учнів 1 класу за шестирічним курсом навчання та учнів 3 класу за восьмирічним курсом навчання у музичній школі та школі мистецтв. На уроці супроводжується презентацією з відео, аудіо і анімацією. Виклад матеріалу українською мовою. Загальна кількість сторінок - 2.
Перегляд файлу

Кількість виконавців (Виконавець (performer) – музикант - співак чи інструменталіст,  який співає чи грає певний музичний твір) може бути від 2 до 200 музикантів.

Розрізняють два типи об’єднання інструментів у певні склади: камерний ансамбль і оркестр. Якщо виконавців не багато, то це ансамбль – невелика кількість музикантів, що об’єднались в колектив ( дует, тріо, квартет, квінтет…)

Ансамбль (ensemble) (від франц. еnsemble – разом) – 1. Група виконавців, які виступають разом. 2. Стрункість, злагодженість колективного виконання. 3. Музичний твір для ансамблю виконавців: дует, тріо, квартет і т.д. 4. Завершений номер опери, ораторії, кантати, що виконується групою співаків у супроводі оркестру або без супроводу.

Інструменти в ансамблі можуть бути будь-якими. Хоча існують і сталі види:

 – класичне тріо (скрипка, альт,віолончель)

  • Струнний квартет( дві скрипки, альт і віолончель)
  • Фортепіанний дует(два фортепіано чи роялі)
  • Квартет саксофонів( чотири саксофони)

Коли кількість учасників ансамблю стає великою, то виникає потреба в допомозі диригента. Диригент (conductor) (від франц. diriger – направляти, керувати) – керівник колективу музикантів, який об'єднує виконавців з оркестру, хору, ансамблю, оперної або балетної вистави з метою досягнення єдиного трактування та художньої досконалості.

Такий ансамбль з диригентом називається хор або оркестр. Оркестр (orchestra) (від грец. orchestra – майданчик перед сценою в давньогрецькому театрі, де розміщувався хор) – великий колектив музикантів, які грають на різних інструментах і разом виконують музичний твір, написаний для цього інструментального складу. Оркестром також називають сукупність самих музичних інструментів, на яких грають учасники колективу.

Оркестрові колективи бувають декількох видів, кожен з яких відрізняється інструментальним складом, засобами тембрової та динамічної виразності. Згідно з таким розподілом оркестри бувають: мішаного складу (інструменти різних тембрових груп) і однорідного складу (інструменти однієї тембрової групи).

До оркестрів мішаного складу належать:  - оркестр народних інструментів(домри, балалайки, баяни, цимбали, бандури, ударні) Оркестр народних інструментів (folk instruments orchestra) – колектив виконавців на народних інструментах, які застосовуються в автентичному або реконструйованому вигляді та історично побутують у культурі певного етносу. Тобто в цьому оркестрі звучать інструменти окремої країни.

  • Оркестр баяністів (баян, акордеон, фортепіано, контрабас, ударні)
  • Естрадний оркестр (різна кількість струнно-смичкових, духових, ударних, гітари, акордеона, фортепіано)
  • Духовий оркестр (деревяні духові, мідні духові, ударні інструменти) Духовий оркестр (brass band) – оркестр із виконавців на різних духових музичних інструментах: дерев'яних (флейта, гобой, кларнет, англійський ріжок, фагот та ін.), мідних (корнет, труба, альт, валторна, тенор, баритон, тромбон, бас, гелікон та ін.), а також ударних (малий і великий барабан, тарілки, трикутник, литаври та ін.).
  • Камерний оркестр ( струнні, деревяні духові та ударні інструменти).
  • Симфонічний оркестр (струнно-смичкові, деревяні духові, мідні духові, ударні). Симфонічний оркестр (symphony orchestra) – найбільш досконалий вид оркестру, до складу якого входять струнні, дерев'яні та мідні духові, ударні й інші інструменти. Він виконує симфонії, фантазії, під його супровід звучать інструментальні концерти, хорові твори, оперні та балетні вистави.

До однорідного складу оркестру належать: струнний оркестр, ударно-шумовий, домровий, оркестр бандуристів…

У ХХ ст.. з’явилися і набули популярності джазові, симфоджазові і естрадно-симфонічні оркестри. Їх особливість – репертуар. Переважно це джазові та естрадні композиції.

В свою чергу існує вокальний ансамбль (дует, тріо, квартет, квінтет…) та коли він розширюється  і потрібен диригент, то виникає ХОР. Існує два види хору – однорідний і мішаний.

Однорідні можуть складатися з дитячих, зокрема хор хлопчиків (голос дискант), жіночих (голоси: альт, сопрано, мецо-сопрано) та чоловічих голосів (голоси: бас, баритон, тенор).

Мішані хори дуже різні за складом. Невеоичкий за кількістю учасників хор називається камерним (від італійської «камерата» - кімната). Хором керує диригент або хормейстер. Партію супроводу може виконувати як піаніст, так і будь-який ансамбль і навіть оркестр. А якщо хористи співають без інструментального супроводу – це a capella. Залежно від манери виконання розрізнять академічні та народні хори.  

І оркестр, і хор, і ансамбль – це музичні колективи. Музичний колектив або музичний гурт (англ. musical band, англ. Band) — колектив людей, об'єднаних якоюсь спільною метою або роботою, які так чи інакше пов'язані з музикою. Музичний колектив складається зазвичай з музикантів, але у сучасному світі в нього можуть входити і інші музичні діячі (продюсери, звукорежисери) або люди, безпосередньо не причетні до створення музики (художники, поети).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Використані джерела

  1. Хащеватська С.С. Інструментознавство:Підручник для ВНЗ 3-4 р.а.
  2. http://classicalmusic.uol.ua/text/14382291/vidi-muzichnih-kolektiviv
  3. Музыкальный энциклопедический словарь. — М. : «Советская энциклопедия», 1990.
  4.  Юрій Юцевич. Музика: словник-довідник. — Тернопіль, 2003. — 404 с.
docx
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
3774
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку