Антична культура. Мікенська культура.

Про матеріал
Презентація "Антична культура. Мікенська культура." Містить відомості про періодизацію Анточності та про мікенську культуру
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Антична культура. Мікенська культура. Презентацію підготував Борода М.

Номер слайду 2

Що таке антична культура?Антична культура — це культура держав, що сформувалися з 3 тисячоліття до н. е. по 5 століття нашої ери на теренах Середземноморського регіону періоду архаїчної Греції, доби еллінізму та доби Римської республіки.

Номер слайду 3

Періодизація античної культури

Номер слайду 4

Мікенська культура. Культурний період в історії доісторичної Греції з XVII по XII століття до н. е. бронзової доби. Також цю культуру називали Ахейської, тому що її створили греки-ахейці.«Маска Агамемнона», пр. 1500 р. до н.е.

Номер слайду 5

Ранньоелладський період. Ранньоелладський період розвивався у 3-2 тисячоліттях до н.е. Тогочасна країна, за свідченнями Геродота, називалася Пеласгією. Пізні грецькі історики вважали пеласгів, лелегів та карійців варварами, хоча в дійсності їх культура знаходилася на більш високому рівні розвитку. Поселення періоду ділилися на цитаделі та селища. Цей поділ говорить про те, що вже був поділ людей на «класи».«Скарб Пріама», пр. 2400-2300 р. до н.е.

Номер слайду 6

Формування грецької народності та занепад культури. З приходом першої хвилі ахейських племен можна говорити про формування грецької народності на початку 2 тисячоліття до н. е. Культура зазнала занепаду у порівнянні з ранньоелладським періодом. Були відсутні вироби з металу – знову з’явилося кам’яне знаряддя. Також зникли монументи.

Номер слайду 7

Середньоелладський період. Цей період у історії Ахейської Греції тривав з 2000 р. до н.е. до 1550 р. до н.е. Усі поселення у цей період розташовувалися на пагорбах і були укріплені. У центрі розташовувався палац, майстерні ремісників, решта – будинки людей та склади. У кінці періоду був культурний підйом: виникають перші держави, розпочалося класоутворення, зростає кількість населення, будуються нові населені пункти. Фестський диск, пр. 1700 р. до н.е.

Номер слайду 8

Перші міста-держави. Перші міста-держави, утворені в 17-16 століттях до н. е. — Мікени, Тиринф, Пілос — мали тісні культурні та торговельні зв'язки із Критом. Мікенська культура багато запозичала від мінойскої цивілізації, вплив якої відчувається у культових обрядах, світському житті, художніх пам'ятках. Золота мікенська чаша, пр. 1500 р. до н.е

Номер слайду 9

Період розквіту мікенської цивілізаціїУ 15-13 століттях до н. е. ахейці завоювали Крит і Кіклади, колонізували численні острови в Егейському морі, заснували низку поселень в глибині території Греції, на місці яких пізніше виросли знамениті античні міста-держави — Коринф, Афіни, Дельфи, Фіви. Цей період вважається часом розквіту мікенської цивілізації. Ахейці підтримували не тільки старі критські торговельні зв'язки, але і прокладали нові морські маршрути на Кавказ, Сицилію, у Північну Африку. Маска з Мікен, пр. 1400-1200 рр. до н.е.

Номер слайду 10

Становлення релігії, науки. У Крито-Мікенський період закладено основи античної релігії, зміст якої різнобічно відображений в античній міфології. Серед улюблених її героїв — Мінос, могутній правитель Криту. Розвинулися прикладні знання, що вело до зародження протонаук. Накопичувалися відомості щодо цінності тих чи ін. рослин для годівлі худоби, поведінки птахів, на основі якої передбачували майбутнє, та будови нутрощів жертовних тварин, вимірювання ділянок орної землі, а також уміння орієнтуватися в просторі під час морських мандрівок та в часі для визначення термінів польових робіт, уявлення про обриси середземноморського узбережжя та далеких країн, цілющі властивості окремих рослин.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

pptx
Додано
10 вересня 2022
Переглядів
1250
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку