Антисуржик. Різниця в назвах рослин між українською та російською мовами.

Про матеріал
Україна сповнена мальовничими місцями, які своїм виглядом здатні зачарувати, як її жителів, так і туристів. В Україні є багато унікальних і гарних місць: гори, море, таємничі печери, історичні пам’ятники, чудові природні заповідники і створені самою природою мальовничі пейзажі. Але сьогодні ми з вами поговоримо про рослини, які часто зустрічаються у нашому повсякденному житті і які мають відмінність у звучанні з російською мовою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослини в повсякденному житті

Номер слайду 2

Україна сповнена мальовничими місцями, які своїм виглядом здатні зачарувати, як її жителів, так і туристів. В Україні є багато унікальних і гарних місць: гори, море, таємничі печери, історичні пам’ятники, чудові природні заповідники і створені самою природою мальовничі пейзажі. Але сьогодні ми з вами поговоримо про рослини, які часто зустрічаються у нашому повсякденному житті і які мають відмінність у звучанні з російською мовою.

Номер слайду 3

ЯГОДИ

Номер слайду 4

ПОЛУНИЦЯклубніка. В середньому на одній полуничці близько 200 насінин. Чим яскравіша ягода - тим більше в ній міститься вітамінів. У народній медицині полуницю вживають при головних болях, вона містить в невеликих дозах ті ж речовини, що і аспірин. Полуниця перешкоджає передчасному старінню клітин.

Номер слайду 5

СУНИЦЯзємляніка. З точки зору ботаніки суниця і яблуневе дерево є родичами. У Бразилії, під час щорічного карнавалу,розкидають навколо суницю, яка символізує достаток та благополуччя в родині. В Київській Русі існувала традиція першою ягодою суниці пригощати близьких і сусідів — для того, щоб ягода не переводилася і плодоносила.

Номер слайду 6

ЖУРАВЛИНАклюква. Науково доведено, що журавлина має протизапальну дію і захищає від стресу або депресії. Журавлину застосовують в медицині як ліки від цинги, при ангіні, застуді, інфекціях сечових шляхів, ревматизмі і авітамінозах. Ягоди журавлини майже цілком (на 90%) складаються з води. Кущики журавлини здатні дожити до сотні років.

Номер слайду 7

ЛОХИНАголубіка. Чорниця знижує рівень цукру в крові. ЧОРНИЦЯчерніка. Містить вітаміни С, А, РР, В,а також залізо,калій ... Сприятливо діє на сітківку ока. На її основі виготовлені сучасні ліки, що прописують окулісти. У лохині є нікотинова, яблучна, аскорбінова, щавлева, оцтова кислоти. Лохина має сечогінну, жовчогінну та протимікробну дію. Лохина покращує обмін речовин.

Номер слайду 8

Від чорниці та ожини Рот і руки будуть сині. Аґрус, вишні і порічки. Вмить відмиють руки й личко. Чом це? Відповідь проста,Чистить плями кислота! ОЖИНА ПОРІЧКАЧОРНИЦЯАГРУСкрасная смородиначернікакрижовнікєжевіка. Прочитайте вірш. Н. Карпенко

Номер слайду 9

КВІТИ

Номер слайду 10

ПІДСНІЖНИКПролісок цвіте невдовзі після підсніжника, коли сніг вже починає танути. ПРОЛІСОКподснежнік. Квіти різних кольорів, мають шість пелюсток та декілька тичинок з пиленням. Пролісок зазвичай росте у луках та на газонах, де забезпечена гарна освітленість. Підсніжники переважно ростуть у вологих лісах, біля струмків або поруч зі старими деревами. Підсніжники цвітуть ранньою весною, коли ще є сніг на землі. Квітки - білі, мають шість пелюсток та зелену пляму на верхній частині. Занесено до Червоної книги України

Номер слайду 11

КОНВАЛІЯландиш. У дикій природі конвалії вперше зацвітає на 7 рік життя, зустріти їх цвітіння можна раз в 2-3 року. Щороку конвалій стає все менше, тому що квіти активно збираються, не встигаючи дозріти достатньо для розмноження. Щоб зберегти рослину, вчені та екологи занесли конвалії в Червону Книгу. Період цвітіння у конвалій досить короткий і триває в середньому 15 днів. якщо довго вдихати аромат конвалій, може розболітися голова.

Номер слайду 12

БУЗОКсірєнь. Аромат бузку приваблює метеликів і витісняє сигаретний дим. Примітно те, що можна самим сформувати кущі бузку так, як захочеться – бузок добре переносить обрізку. Доросла рослина бузку може досягати 8 метрів у висоту. Якщо ви посадили у саду кущ бузку, вам скажуть спасибі не лише ваші діти, а й онуки і, мабуть, праонуки. Відзначити столітній ювілей для цієї рослини — звичайна справа.

Номер слайду 13

Травень – ідеальний час для відвідування Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка у Києві, адже саме у цей період тут активно квітне бузок – візитівка столичного ботсаду.

Номер слайду 14

НАРЦИСПри гарному догляді нарциси здатні цвісти до півроку. Сік нарцисів згубний для інших рослин, тому перш, ніж додати їх в букет, флористи витримують квіти в воді протягом доби. Через отруйний сік нарциси практично не їдять тварини. Букети нарцисів прийнято дарувати на десяту річницю весілля.

Номер слайду 15

Жив вродливий юнак на ім'я Нарцис. Він був сином річкового бога Кефісса. Німфа Ехо, полонений його красою, жорстоко страждала від нерозділеного кохання. В кінці - кінців, Ехо пішла в гори і там померла, залишивши свій голос. Так вже вийшло, що серце юнака нікому не відповідало взаємністю. В покарання Немесида напророкувала Нарциса випробувати одного разу всепоглинаюче почуття кохання без взаємності.І незабаром пророцтво збулося: в спекотний день юнак схилився над струмком, щоб втамувати спрагу і, побачивши власне відображення в дзеркальній поверхні води, завмер. Нарцис був зачарований, закоханий до нестями. Він не спав, не їв, тільки милувався собою, поки не помер. На місці, де душа покинула тіло, виріс прекрасний самотній квітка з похиленою головою. ЛЕГЕНДА

Номер слайду 16

Дивовижної краси місце, одне з чудес Закарпаття- Долина нарцисів. Масове цвітіння в унікальній Долині нарцисів щороку відбувається в першій декаді травня. «Долина нарцисів – це яскравий зразок симбіозу людини і природи. Адже з давніх давен щороку люди доглядають цю місцину: викошують траву, вирубують верболози, облагороджують територію.

Номер слайду 17

Це - пролісок, ніжна весняна. Вона починає квітнути рано Любить тінисті місця. Проліски приваблюють своєю. Проте зривати їх не можна, бо пролісок занесений до ВСТАВТЕ ПРОПУЩЕНІ СЛОВА.

Номер слайду 18

ГОВОРІМО ПРАВИЛЬНО!

Номер слайду 19

підсолнух. СОНЯШНИКТРОЯНДАКУЛЬБАБАрозаодуванчик

Номер слайду 20

весильок. ВОЛОШКАЖОРЖИНАПІВОНІЯгеоргінапіон

Номер слайду 21

Зберіть букет

Номер слайду 22

ОВОЧІ

Номер слайду 23

тиква. Ходить гарбуз по городу,питається свого роду -"Ой чи живі, чи здоровівсі родичі гарбузові?"ГАРБУЗОбізвались буряки,гарбузові свояки"Іще живі, ще здоровівсі родичі гарбузові."БУРЯКсвєкла. Обізвалася квасоля,а за нею й бараболя"Іще живі, ще здоровівсі родичі гарбузові."КВАСОЛЯфасоль

Номер слайду 24

картошка. КАРТОПЛЯСЕЛЕРАЦИБУЛЯсельдерейлук

Номер слайду 25

опята. ОПЕНЬКИМАСЛЮКПЕЧЕРИЦЯмасльонокшампіньйон

Номер слайду 26

Виправте помилки На вихідних їду в село збирати картошку. В моєму саду квітнуть рози та бузок. Для гостей приготую салат з буряка та фаршировані шампіньйони.картошку. КАРТОПЛЮрози. ТРОЯНДИшампіньйони. ПЕЧЕРИЦІ

Номер слайду 27

Приготуйте борщ

Номер слайду 28

ДЕРЕВА

Номер слайду 29

ВЕРБАУ верби потужна коренева система, вона росте до тих пір, поки не знайде джерело води. За рік верба здатна прирости на 1 метр. З верби заварюють чай, що допомагає при лихоманці, від головного болю і ревматизму. іва. У деяких країнах дерева висаджують на нафтових родовищах для очищення грунту.

Номер слайду 30

ГОРОБИНАГоробина багата на вітаміни, серед яких є і вітамін С, якого в 100 г ягід міститься 200 мг. Багато народів вважали, що горобина може відганяти від людини духів смерті. У свіжому вигляді ягоди для людей отруйні. Морози призводять до руйнування гірких і отруйних речовин в них, тому заморожена горобина набуває солодкуватого смаку і стає цілком їстівною.рябіна

Номер слайду 31

ТОПОЛЯТополі – найбільш швидкорослі дерева. У рік вони збільшуються приблизно на 2-4 метри. Здатністю виділяти пух володіє далеко не кожне дерево: чоловічі рослини нешкідливі і неприємностей не завдають. Відвар з кори тополі володіє седативним ефектом і заспокоює нервову систему. Тополі виділяють в кілька разів більше кисню, ніж хвойні дерева.тополь

Номер слайду 32

ЯЛИНАЦе одні з найпоширеніших хвойних дерев на Землі поряд з соснами і модринами. Після того, як стара ялинка вмирає, з її коренів можуть виростати нові пагони, які генетично є клонами. Шишки ростуть тільки на ялинках, які можна назвати дорослими (від 10 до 60 років)ель. Всі ялинки відносяться до вічнозелених рослин, вони ніколи не скидають голку

Номер слайду 33

ВИШНЯНа території сучасної України вишня з'явилася лише в 14-му столітті, але швидко набула статусу культового дерева. Найбільші плоди вишні можуть у зрілому стані досягати 2 сантиметрів у діаметрі. Кісточки вишні при вживанні у великих кількостях здатні викликати отруєння. У плодах вишні міститься натуральний аналог аспірину.

Номер слайду 34

Садок вишневий коло хати,Хрущі над вишнями гудуть,Плугатарі з плугами йдуть,Співають ідучи дівчата. А матері вечерять ждуть. Сім'я вечеря коло хати,Вечірня зіронька встає. Дочка вечерять подає,А мати хоче научати,Так соловейко не дає. Поклала мати коло хати. Маленьких діточок своїх;Сама заснула коло їх. Затихло все, тілько дівчата. Та соловейко не затих.

Номер слайду 35

КРОСВОРДПо горизонталі: 1. Ці ягоди майже цілком (на 90%) складаються з води.4. Цвіте ранньою весною,коли ще є сніг на землі.. 5. Червоні ягоди схожі на смородину.9. Синя квітка серед жита.. По вертикалі: 2. Сам червоний, а чуб зелений..3. Знижує рівень цукру в крові.. 6. Їстівний гриб білого кольору, іноді з легким рожевуватим або коричнюватим відтінком. 7. Квітка-візитівка столичного ботсаду.. 8. Дерево на якому ростуть шишки. 10. Ягода має близько 200 насінин

pptx
Додав(-ла)
Гудим Ніна
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
238
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку