Презентація до уроку української мови "Види складних речень. Пунктограми у складному реченні"

Про матеріал
Презентація до інтегрованого уроку української мови та української літератури для 11класу по темі "Види складних речень. Розділові знаки у складному реченні.Українська література за межами України.Література Західної України (до 1939року).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська мова та література11 класІнтегрований урок

Номер слайду 2

Види складних речень. Пунктограми у складному реченні. Українська література за межами України. Література в Західній Україні (до1939року). Тема уроку.

Номер слайду 3

1 Я – учень. Я – українець. Я люблю свою мову. Я бажаю краще знати історію і культуру свого народу. Я шукаю істину. Помилившись, міркую далі. Я не боюся висловлювати свої думки,бо живу у вільній країні.

Номер слайду 4

Епіграф уроку Яке глибоке щастя – жить. Буть гідним імені людини. Народу й людськості служить (М. Рильський)

Номер слайду 5

Мета уроку: узагальнити й систематизувати знання старшокласників про види складних речень та основні пунктограми у складних реченнях; допомогти усвідомити основні тенденції розвитку української літератури у Західній Україні (до 1939року) та за її межами, пригадати основних представників в українській літературі цього періоду та їх твори; розвивати критичне мислення старшокласників, вміння правильно й комунікативно доцільно висловлювати власні думки за допомогою різних видів складних речень; виховувати патріотизм, людську гідність, любов до України, повагу до культурних надбань рідного народу.

Номер слайду 6

Мовно-історичне дослідження

Номер слайду 7

Так історично склалося, що частина людей, які відчували себе українцями, мислили й говорили українською мовою, оп…нинилися за межами своєї д…ржави. Йдеться про західно(українські) землі, що були і австро(угорськими), й польськими й іншими через п…реділ т…риторії «сильними світу цього». Але, як не дивно, вони зб…р…гли своє українство, ще й збагатили літературу та м…стецтво завдяки відкритості зарубіжним традиціям і новітнім модерновим процесам. Саме тому можна відзначити, що автономність сприяла високому розвитку літератури в (З,з)ахідній Україні до 1939 року. Робота з текстом

Номер слайду 8

Лексична хвилинка. Автономія -

Номер слайду 9

Лексична хвилинка. Автономія (тлумачний словник) - право самостійно вирішувати справи внутрішнього управління.

Номер слайду 10

Синоніми до слова «автономія»

Номер слайду 11

Синоніми до слова «автономія»Самоврядування, самостійнсть, незалежність, непідпорядкованість.

Номер слайду 12

Так історично склалося, що частина людей, які відчували себе українцями, мислили й говорили українською мовою, оп…нинилися за межами своєї д…ржави. Йдеться про західно(українські) землі, що були і австро(угорськими), й польськими й іншими через п…реділ т…риторії «сильними світу цього». Але, як не дивно,вони зб…р…гли своє українство, ще й збагатили літературу та м…стецтво завдяки відкритості зарубіжним традиціям і новітнім модерновим процесам. Саме тому можна відзначити,що автономність сприяла високому розвитку літератури в (З,з)ахідній Україні до 1939 року. Орфографічна хвилинка

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Пунктуаційний практикум (на основі поезій С. Гординського)Розставити розділові знаки в реченнях, визначити типи речень.1. Я чув розкритими очима За мною пильно стежать скрізь. (З «Римських ямбів»)2. Час надійде і страшну долоню На своїм чолі почуєш ти. («Дні й роки минають невгомонно»). 3. Синьою смугою захід стемнів Понад яругою пил закурів В плесі відбилися осокори Тихо спустилися тіні згори. («З ліричного зошита»).

Номер слайду 15

Ступлю крок –Потемніє небо із орлами,Потемніє поле з самоцвітами,Стихне пісня моя,Стихну я. («Од одного незчисленного…») Дослідження – моделювання ( на основі поезії Ю. Липи)Визначити вид складних речень, кількість простих речень у них, побудувати схеми. В’ється стежка між кущами,Що чар – зіллям заросла,Мліють трави під ногами. Від незримого весла. («Баляда»)

Номер слайду 16

Установити відповідність(За поезіями Б.-І. Антонича){9 D7 B26 C5-4107-4 FEC-AEDC-1716 B250 A1 EF} А – складносурядне речення1. Мої пісні над рікою часу калиновий міст,Я – закоханий в життя поганин.(«Автобіографія») Б – складнопідрядне речення2. Антонич був хрущем і жив колись на вишнях,На вишнях тих, що їх оспівував Шевченко.(«Вишні») В – безсполучникове речення3. Тепер ще квітка дійсності надією цвіте,І не кидає тіні дерево зневіри.(«Привітання життю») Г – речення з різними видами зв’язку4. Я, сонцеві життя продавши за сто червінців божевілля,Захоплений поганин завжди поет весняного похмілля.(«Автопортрет») 5. Боюсь згасити світло лампи, бо може стати ще страшніш,І ніч, розкладена на ямби, у серце впилась,наче ніж. («Уривок»)

Номер слайду 17

12345678 Треба прагнути бути людиною, незважаючи на всю жорстокість навколишнього світу. І це можливо!

Номер слайду 18

Синтаксичний розбір речення. Поема в прозі Осипа Турянського «Поза межами болю» буде загиблим товаришам жалобним вінком, а спільні муки хай «падуть прокльоном на смертний світ, який ще досі тоне в морі крові й нікчемності».

Номер слайду 19

Есе – п’ятихвилинка Яке глибоке щастя – жить. Буть гідним імені людини. Народу й людськості служить (М. Рильський)

Номер слайду 20

Рефлексія. На сьогоднішньому уроці я дізнався…На уроці я повторив…Мені було цікаво…Труднощі відчував…Від уроку я отримав…

Номер слайду 21

Життя – це шанс. Скористайся ним. Життя – це краса. Милуйся нею. Життя – це мрія. Здійсни її. Мати Тереза

Номер слайду 22

Домашнє завдання1. Виписати з творів художньої літератури 5 -6 складних речень різних видів.2. Написати власне висловлення за епіграфом уроку.

pptx
До підручника
Українська мова (академічний та профільний рівень) 11 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
325
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку