Антропогенний вплив на біосферу.Якість довкілля на його забруднення.Порушення якості атмосфери.

Про матеріал
Презентація на тему : "Антропогенний вплив на біосферу.Якість довкілля на його забруднення.Порушення якості атмосфери." Підручник Задорожний К.М. 11 клас профіль
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Антропогенний вплив на біосферу. Якість довкілля на його забруднення. Порушення якості атмосфери. Параграф 96,97,98

Номер слайду 2

Планета Земля — єдина велика екосистема Усі компоненти верхніх шарів планети поступово перемішуються і обмінюються між собою речовинами й енергією.

Номер слайду 3

Екологічні проблеми різних рівнів Екологічні проблеми — це ситуації, причиною яких є зміна природного середовища, а наслідком — порушення структури і функціонування природних екосистем. Екологічні проблеми бувають різного масштабу. Їх причинами можуть стати дія абіогенних, біогенних та антропогенних факторів.

Номер слайду 4

Абіогенні фактори: виверження вулканів (особливо великих), падіння на планету астероїдів, дрейф континентів та інші геологічні процеси та ін. Біогенні фактори: інвазія видів на нові території, виникнення успішних форм паразитів або збудників захворювань тощо. Антропогений фактор: діяльність людини

Номер слайду 5

Екологічні проблеми поділяються за своїм масштабом на три великі групи: - локальні, мають місцеве значення і є актуальними для конкретного населеного пункту або біоценозу.- регіональні є актуальними для окремої області або регіону певної країни. - глобальні проблеи є проблемами всього людства. Вони охоплюють тією чи іншою мірою всі біоми нашої планети.

Номер слайду 6

Екологічні проблеми України:

Номер слайду 7

Якість довкілля (якість навколишнього се-редовища) – це характеристика придатності довкілля до збереження здоров’я людини і є інтегративним показником, який узагальнює вплив усіх можливих факторів певного середовища на людину. Якщо стан довкілля такий, який сприяє збереженню або покращенню, то таке середовище вважається здоровим або задовільним.

Номер слайду 8

Забруднення довкілля є процесом зміни складу і властивостей однієї або кількох сфер Землі (атмосфери, гідросфери, літосфери) під впливом певного фактора. Забруднення може бути:- природним (виверження вулканів, падіння метеоритів, діяльність ор-ганізмів тощо);- антропогенне забруднення відбувається високими темпами, охоплює всю територію планети і впливає на всі оболонки (атмосферу, гідросферу, літосферу): пряме (відходи виробництва викидаються в річку), так і опосередковане (інсектициди потрапляють у ті місця, де їх не застосовували через трофічні ланцюги).

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Основні антропогенні джерела забруднення навколишнього середовища. Викиди промислових Пестициди Мінеральні Викиди підприємств добрива транспорту. Транспортні та виробничі Іонізуюче Вібрації шуми випромінювання Світлові та теплові впливи

Номер слайду 11

Критерії забруднення

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Наслідки забруднення атмосфери. Парниковий ефект. Кислотні дощіРуйнування озонового шару. Смог

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Смог надзвичайно шкідливий для здоров’я людей. Під впливом смогу погіршується самопочуття тих, хто страждає на серцево-судинні та алергічні захворювання, астму, у багатьох мешканців міст виникає запалення слизових оболонок, сильно страждають очі. Під час смогу різко зростає смертність уразливих категорій населення. Крім шкоди для здоров’я людей, смог може негативно впливати на будівлі та пам’ятники. Агресивні хімічні речовини, які входять до складу аерозолю, прискорюють корозію металевих елементів та погіршують стан інших компонентів будівель та пам’яток.

Номер слайду 19

Охорона атмосфери Для охорони атмосфери необхідне застосування як технічних, так і законодавчих заходів із метою зменшення масштабів забруднення атмосфери. Але заходи із захисту атмосфери в межах однієї країни є малоефективними, бо всі зусилля будуть компенсувати-ся забрудненням атмосфери в інших країнах. Тому 1997 року на сесії Генеральної Асамблеї ООН був прийнятий відповідний документ, який визначає та координує на-прями роботи національних урядів у межах програми з підтримки чистоти атмосфери. Також 1997 року було прийнято Кіотський протокол міжнародний документ, спрямований на регулювання викидів в атмосферу парникових газів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 травня 2020
Переглядів
5582
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку