Апостроф. Вимова та правопис слів з апострофом (НУШ)

Про матеріал
До вашої уваги ПРЕЗЕНТАЦІЯ до теми: Апостроф. Вимова та правопис слів з апострофом Про те, коли перед буквами я, ю, є, ї пишемо апостроф, а коли не пишемо, а також про правильну вимову. (за підручником Заболотний) презентація у форматі PowerPoint (можна редагувати!) слайди презентації містять теоретичний та практичний матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Апостроф. Вимова та правопис слів з апострофом

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

бур’янв’язати. Прочитайте виразно вголос слова. У словах якої колонки є звук [й]?буряк свято

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Львів..янин, уп..ятьох, цв..яшок, з..єднати, риб..ячий, р..ясно, лл..ється,св..ятковий, дит..ясла, черв..як, відв..язати, міжгір..я, з матір..ю, під..їхати, різьб..яр, Лук..ян. 330. І. Спишіть слова, уставляючи на місці пропуску, де треба, апостроф. ІІ. Виділені слова запишіть фонетичною транскрипцією.

Номер слайду 8

Львів’янин, уп’ятьох, цвяшок, з’єднати, риб’ячий, рясно, ллється,святковий, дит’ясла, черв’як, відв’язати, міжгір’я, з матір’ю, під’їхати, різьбяр, Лук’ян.ІІ. Виділені слова запишіть фонетичною транскрипцією.[л’в՛івйа՛нин] [упйат’о՛х]ПЕРЕВІР СЕБЕ

Номер слайду 9

1. Майстер виготовляє ... капелюхи. 2. ... бісквіт – альтернатива кремовим тортам. 3. У народній медицині використовують ... мох. 4. У Львові пройде фестиваль «Спалах ... зірки». 5. У Китаї є заповідник « ... острів». 6. Фірма проєктує сучасні ... будинки. 331. Спишіть речення, уставляючи на місцях пропусків прикметники, утворені від наведених поруч іменників за допомогою суфіксів -ян-, -яч-. ЗРАЗОК. Трава – трав’яний.

Номер слайду 10

1. Майстер виготовляє солом’яні капелюхи. 2. Морквяний бісквіт – альтернатива кремовим тортам. 3. У народній медицині використовують торф’яний мох. 4. У Львові пройде фестиваль «Спалах Різдвяної зірки». 5. У Китаї є заповідник «Мавпячий острів». 6. Фірма проєктує сучасні дерев’яні будинки. ПЕРЕВІР СЕБЕ

Номер слайду 11

333. ТРЕТЄ ЗАЙВЕ. У кожній групі слів знайдіть одне, у якому НЕ пишемо апостроф. 1. Мавп(’)ячий, черв(’)як, об(’)єднаний.2. В(’)ячеслав, Над(’)ярне, духм(’)яний.3. Верхів(’)я, дз(’)юрчання, зв(’)язківець.

Номер слайду 12

ПЕРЕВІР СЕБЕ1. Мавпячий.2. Духмяний.3. Дзюрчання.

Номер слайду 13

334. СИТУАЦІЯ. Уявіть, що ви забули свої речі в якомусь місці. Відтак спільно з дорослими склали оголошення, щоб розмістити його неподалік. Які слова в оголошенні ви напишете з апострофом? 10 березня на майданчику біля п(’)ятого під(’)їзду будинку № 3 на вул. Лук(’)янівській забули лл(’)яний шарф моркв(’)яного кольору, а також зв(’)язк у ключів із дерев(’)яним брелком, на якому вирізьблено ім(’)я Св(’)ятослав. Того, хто знайшов, просимо повідомити за тел. ... Наперед вдячні.

Номер слайду 14

10 березня на майданчику біля п'ятого під'їзду будинку №3 на вул. Лук’янівській забули лляний шарф морквяного кольору, а також зв'язку ключів із дерев'яним брелком, на якому вирізьблено ім’я Святослав. Того, хто знайшов, просимо повідомити за тел. … Наперед вдячні. ПЕРЕВІР СЕБЕ

Номер слайду 15

Слов..янськ, кр..якати, торф..яник, рум..янець, тьм..яний, арф..ярка, солов..їний, р..юкзак, без..язикий, узгір..я, св..ячений, роз..їхатися, голуб..ятко.336. Випишіть послідовно лише слова з апострофом. КЛЮЧ. Підкресліть у виписаних словах першу букву. Якщо ви правильно виконали завдання, то з підкреслених букв прочитаєте назву євро-пейського міста. У якій країні це місто?

Номер слайду 16

Слов’янськ, торф’яник, рум'янець, арф'ярка, солов’їний, без'язикий, узгір’я, роз’їхатися, голуб’ятко. ПЕРЕВІР СЕБЕСтрасбург (Франція)

Номер слайду 17

Номер слайду 18

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацювати §33 (ст.135-138). Вправа 337

pptx
Додано
17 лютого
Переглядів
63
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку