Апостроф. Вправи. Від простого до складного

Про матеріал
Представлені вправи з теми "Апостроф" допоможуть вчителю на уроках української мови під час вивчення та закріплення теми. Вправи розташовані від простих до більш складних. Матеріал зручно використовувати не тільки при офлайн навчанні, а і під час онлайн уроків, не тільки у класній роботі, а і в індивідуальному порядку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Уживання апострофа Виконання вправ. Від простого до складногоembedded1

Номер слайду 2

Апостроф ставиться після букв б п в м ф р перед буквами я є ю ї , що позначають два звуки. б п в м ф р ‘ я є ю ї

Номер слайду 3

Запиши слова в 2 стовпчики : 1) з апострофом ; 2) без апострофа Пірячко, мряка, бурян, міжгіря, зоря, повітря, подвіря, сузіря, Марія, Марянка.

Номер слайду 4

Запиши прислів’я, зашифроване у таблиці. Знайди слово з апострофом:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ротрешимти.милзумщоббаї285181331911{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}статаніяпокити,памсво617416121471510

Номер слайду 5

Добери пару. Запам’ятай слова, в яких не пишеться апостроф : Різдвяна пиріг Морквяний кутя Сніжна цвях Весняне клітка Довгий свято Мавпяча буря

Номер слайду 6

Від поданих слів утвори спільнокореневі з апострофом. Познач корінь : Зразок: Жираф – жираф’ячий. Хлопець, риба, олово, солома, камінь, дерево.

Номер слайду 7

Запиши слова, подані транскрипцією, у два стовпчики : 1) з апострофом ; 2) зі знаком м’якшення [ п’ і р й і н а ] [ д’а д’ к о ][а л’ б’ і н о с ] [ ч и т а л’ н’ а ][ б у л’ д о з е р ] [ п а м й а т к а ][ п у п й а н о к ] [ п р и с л’ і в й а ][ с у з’ і р й а ] [ дз е р к а л’ н и й ]

Номер слайду 8

Переклади українською мовою : Вянуть - хомяк -Объём - въезд -девять - вьюн -пьеса - пьют -пятница - перья -

Номер слайду 9

Запиши прислів’я, зашифроване в букваринті. Яке слово пишеться з апострофом ? :{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}изуитяжлв,икяиштшхвкрошоазепеч

Номер слайду 10

Після префіксів , що закінчуються на твердий приголосний, перед буквами я, ю, є, ї , що позначають два звуки, на письмі ставиться апостроф : з’ їхати, без’язиковий, об’єднати. Вимовляються префікс і корінь роздільно. При переносі таких слів апостроф не відокремлюється від префікса і залишається на попередньому рядку : під’ – їхати, роз’ – єднатися, об’- їзд.

Номер слайду 11

Випиши слова з апострофом після префіксів : Прип’ять, подвір’я, без’якірний, голуб’я, п’єдестал, верб’я, в’їзд, з’явитися, В’ячеслав, з’ясувати, обов’язок, Дем’ян, розв’язати, львів’янин, м’якушка, п’єса, п’ятирічка, з’єднання.

Номер слайду 12

Розподіли слова в 3 стовпчики :1) з апострофом після префіксів;2) з іншими випадками вживання апострофа;3) слова без апострофа. Зв…язати, р…юкзак, об…єднатися, роз…яснити, бур…ян, гр…ядка, з…їсти, р…ясний, рум…янець, без…ядерний, л…юдство, гар…ячий, хом…як, від…їзд, по…яснення, возз…єднатися, об…ява, син…є.

Номер слайду 13

Спиши словосполучення, розкриваючи дужки і вставляючи пропущені букви : З_явитися (на)площі, освітл_ювати узгір_я, під_їхати (до)гімназії, з_їхатися (на)св_ято, з_єднати руки, з_ясувати питання, стояти (на)роз_їзді.

Номер слайду 14

Спиши речення , вставляючи, за потреби, апостроф : Свіжі айстри над піском рум…яним зоріють за одчиненим вікном. Вся історія нашого народу пов…язана з історією хліба. Зів…яли , поникли від нічних приморозків квіти біл…я хати. Випростовує свої м…які волохаті пел…юстки тихий сон.

Номер слайду 15

Дякую за роботу

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
22 березня
Переглядів
78
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку