Апробація офлайн-уроку історії України з використанням відео проекту “Шануймося”

Про матеріал
Проект "Шануймося" включає 11 відеороликів для уроків Історії України. Відомі українці розповідають учням про історичні події, стоячи на місцях, де ці події відбувались. На основі відео створено розробки уроків Історії України для 5 класу. Пропонуємо вам, шановні колеги, результати апробації одного з цих уроків. Ми провели його в 5 класу Києво-Воскресенського ліцею м. Києва
Перегляд файлу

Апробація офлайн-уроку історії України з використанням відео проекту “Шануймося”

 

Щоб зробити висновки про доцільність і переваги використання відеоконтенту, створеного у рамках проекту “Шануймося” на уроках історії України, вчителькою Києво-Воскресенського ліцею було проведено два відкритих уроки: в онлайн та офлайн-форматі.

 

Темою уроку в форматі офлайн була “Утворення Русі-України. Змієві Вали – унікальна оборонна споруда часів Київської Русі”. Вчителька поставила за мету розповісти, як, ким, коли і яким чином утворена держава Київська Русь (або Русь-Україна), яким було життя у цій країні: чим займались люди, як вони жили, у що вірили й як боронили свою землю від ворогів, показати, яку роль в історії грали Змієві вали від давнини до нашого часу.

 

Урок збудовано на основі відео проекту “Шануймося”, у якому історію Змієвих валів розповідає учням Києво-Воскресенського ліцею герой АТО, «Кіборг», екс-заступник Міністра у справах ветеранів України Олександр Терещенко. За ідеєю вчительки:

  • учні здійснюють віртуальну подорож ділянкою Змієвих валів поблизу міста Переяслава-Хмельницького;
  • після перегляду відео, п’ятикласники діляться враженнями від побаченого;
  • вчителька скеровує розповіді учнів питаннями:

- Хто збудував Змієві вали?

- Для чого вони слугували?

- Як виглядали вали у давнину?

 

Щоб загострити уяву учнів, вчителька пропонує питання, що вимагають творчих відповідей:

 

  • Як виглядала оборона Змієвих валів, коли нападав ворог?
  • Якою, на вашу думку, була держава, яка їх збудувала?
  • Як ви уявляєте собі один день захисника валу?
  • Чому, на вашу думку, Змієві вали порівнюють зі Стоунхенджем і пірамідами Єгипту?

У кінці уроку учні повинні зробити висновок, відповівши на питання:

  • Якою, на вашу думку, була держава, що збудувала такі потужні фортифікаційні споруди?

На уроці такого формату вільної бесіди-дискусії значення відео складно переоцінити, оскільки воно знаходиться у центрі дитячої пошукової роботи. Воно дає учням уявлення про:

  • вигляд та масштаб фортифікаційної споруди;
  • версії стосовно часів її побудови;
  • застосування та значення Змієвих валів в обороні нашої землі від часів Київської Русі до періоду Другої світової війни;
  • легенду про виникнення унікальної споруди.

Відео побуджує учнів цікавитись історичними пам’ятками, шукати інформацію про них, прагнути розгадати загадки історії.

Вдале поєднання теми відео, місця, де воно було зняте та особистості спікера створює особливий героїко-епічний настрій уроку, що потужно сприяє досягненню виховної мети: викликати шанобливе ставлення до історичної спадщини нашого народу, бажання подорожувати “мостами часу”, захоплення древньою історію Русі-України та бажання цікавитись її пам’ятками.

Як показали результати обговорення уроку у середовищі колег - викладачів Києво-Воскресенського ліцею, відео проекту “Шануймося” варто використовувати у найрізноманітніших форматах:

  • Перш за все, на уроках історії України в офлайн-форматі. Такий формат створює можливість жвавого, емоційного обговорення, застосування дискусійних методів освоєння нового матеріалу.
  • Відео можна використовувати як центральну частину, будуючи навколо нього освоєння нового матеріалу, так і в якості одного з етапів уроку, підкріплюючи ним раніше засвоєні знання.
  • Такий навчально-виховний контент цілком придатний для проведення віртуальних екскурсій, подорожей у минуле, контексту для власних роздумів учнів, основи для проведення досліджень, створення учнями власного історичного контенту.
  • Відео можна використовувати як частину уроку-кейсу, чи інтегрованого уроку, наприклад, історії та географії, історії та літератури, історії та уроку розвитку мовлення тощо.
  • Навколо відео можна будувати індивідуальні, групові та домашні завдання. Можна задавати додому переглянути відео з метою використати його для актуалізації опорних знань на наступному уроці.

 

В результаті обговорення виникла ідея рекомендувати відео проекту “Шануймося” батькам для занять на літні канікули, щоб спонукати дітей:

  • повторювати навчальний матеріал у цікавій формі;
  • будувати власні ігри навколо відео про історичні пам’ятки;
  • створювати квести, проводити історичні дослідження;
  • поговорити про історію власної родини у контексті історичних подій, створити альбоми, відео, презентації з історії сім’ї.

Отже, відео проекту “Шануймося” дає можливість проявити фантазію не тільки у створенні нових розробок уроків, цікавих форм і методів навчальної та виховної діяльності в школі, але й дозволяє батькам творити для власних дітей цікавий, корисний досуг, сповнений фантастичних пригод та цікавих відкриттів.

 

Відео проекту https://www.youtube.com/channel/UCxq7kccN25jcqyOuakjvnYQ

 

Розробки уроків http://ua-history.info/?cat=10

 

docx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
1 червня 2021
Переглядів
361
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку