Арени. Бензен: молекулярна і структурна формула, фізичні та хімічні властивості, застосування

Про матеріал
Презентація з хімії до уроку у 10 класі на тему: "Арени. Бензен: молекулярна і структурна формула, фізичні та хімічні властивості, застосування"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Арени. Бензен: молекулярна і структурна формула, фізичні та хімічні властивості, застосування

Номер слайду 2

1) Які елементи входять до складу органічних сполук?2) Як класифікують органічні сполуки?3) Як класифікують вуглеводні?

Номер слайду 3

Задача. Виведіть формулу вуглеводню, до складу якого входить 92,3% Карбону, а відносна густина за воднем - 39 Дано. W(C) = 92,3%DH2(Cx. Hy)= 39 Знайти Сх. Ну - ?Розв’язування1) Знайдемо молярну масу вуглеводню. M(Cx. Hy) = DH2 Cx. Hy∗MH2=2∗39=78  2) Знайдемо масову частку Гідрогену W(H) = 100% - W(C) = 100% - 92,3% = 7,7%W=𝑛∗𝐴𝑟𝑀(Сполуки)∗100% 3) Знайдемо кількість атомів Карбону та Гідрогену n(C)=𝑊∗𝑀(𝐶𝑥𝐻𝑦)𝐴𝑟∗100%=92,3∗7812∗100=6 n(H)=𝑊∗𝑀(𝐶𝑥𝐻𝑦)𝐴𝑟∗100%=7,7∗781∗100=6 Відповідь: С6 Н6 Проблема: як зобразити структурну формулу сполуки? Якими властивостями вона володіє?

Номер слайду 4

Арени (ароматичні вуглеводні) – це вуглеводні, молекули яких мають шестичленне циклічне угрупування атомів Карбону – бензенове кільце. Загальна формула аренів: Cn. H2n-6, n ≥ 6 C6 H6 – бензен (бензол)Будову молекули бензену та термін «ароматичні сполуки» запропонував німецький хімік Ф. Кекулє 1865 року.

Номер слайду 5

Безбарвна рідина з характерним запахом; tпл. = 5,5 °C, tкип. = 80,1 °C, ρ = 0,88 г/см3; не розчинна у воді, легша за неї; добре розчиняється в органічних розчинниках і сам є добрим розчинником для багатьох органічних речовин; токсичний;канцерогенний;ксенобіотик. Фізичні властивості

Номер слайду 6

Хімічні властивості бензену1. Горіння бензену. Дослід. Горіння бензену. У надлишку кисню – безбарвним полум’ям:2 C6 H6 + 15 O2 → 12 CO2 + 6 H2 OНа повітрі – кіптявим полум’ям: 2 C6 H6 + 3 O2 → 12 C + 6 H2 O

Номер слайду 7

2. Реакції заміщення Галогенування бензену. Бензен не є насиченим вуглеводнем, але завдяки ароматичному зв'язку він є хімічно дуже малоактивною речовиною і вступає переважно в реакції заміщення, як насичені вуглеводні. Бензен взаємодіє з галогенами (Сl2 та Br2) за наявності каталізаторів (галогенідів Алюмінію чи Феруму(III)). При цьому заміщується один атом Гідрогену при будь-якому атомі Карбону: C6 H6 + Cl2 t, Fe. Cl3 або Al. Cl3 C6 H5 Cl + HCl

Номер слайду 8

Реакція нітрування. Дуже важливою для промисловості є хімічна властивість бензену та інших аренів взаємодіяти з нітратною кислотою. Це перша стадія в технології виробництва вибухових речовин та штучних анілінових барвників. Під час нагрівання бензену з концентрованою нітратною кислотою у суміші з концентрованою сульфатною (цю суміш називають нітрувальною) відбувається заміщення атома Гідрогену нітрогрупою -NO2:

Номер слайду 9

3. Реакції приєднання. Гідрування Незважаючи на те що для бензену більш характерні реакції заміщення, він вступає в реакції приєднання. Зокрема, він приєднує водень за умов сильного нагрівання, високого тиску й наявності каталізаторів (Ni, Pd або Pt). За тривалого нагрівання продуктом реакції є н-гексан:

Номер слайду 10

Хлоруваннясвітло С6 Н6 + 3 Сl2 → С6 Н6 Cl6 Реакція відбувається за участі всіх атомів Карбону бензенового кільця, завдяки розриву ароматичного зв’язку. Реагенти опромінюють ультрафіолетом і нагрівають.

Номер слайду 11

Бензен та його похідні Розчинники В органічному синтезі Отрутохімікати Добавка до пального. Виробництво вибухівки Фунгіциди Інсектициди Гербіциди Барвники Ліки Полімери Застосування бензену та його похідних

Номер слайду 12

Підсумки уроку. Бензен С6 Н6 — найпростіший представник вуглеводнів класу арени. Молекула бензену має особливий ковалентний хімічний зв'язок, утворений одночасним перекриванням електронних хмар шести р-електронів. Тому, незважаючи на різницю в кількісному складі молекул гексену й бензену, якісні реакції з бромною водою та розчином калій перманганату для бензену не властиві. Для бензену більш характерні реакції заміщення зі збереженням бензенового кільця, ніж приєднання з його розривом.

Номер слайду 13

Опрацювати § 8 (читати);Виконати тестові завдання із рубрики «Застосовуємо» №1-4 с. 61-62