Арени. Бензен: молекулярна і структурна формули, фізичні властивості.

Про матеріал

Мета:

- освітня: поглибити знання учнів про різно¬манітність вуглеводнів на прикладі бензену; ознайомити з молекулярною і структурною формулами, фізичними властивостями;

- розвивальна: розвивати вміння прогнозувати властивості речовини, виходячи із їх будови, удосконалювати навички й уміння складати структурні формули й давати назву цим речовинам, записувати рівняння хімічних реакцій;

- виховна: виховувати стійкий інтерес до хімії як науки, екологічну свідомість, колективізм, повагу до вчителя.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пригадаймо. Оберіть формули алканів, алкенів; дайте їм назви (усно):

Номер слайду 2

Інтелектуальна гра ЩО? Де? Коли?1. Російський хімік, академік Петербурзької академії наук. Почесний член багатьох наукових товариств у різних країнах. Автор теорії хімічної будови органічних сполук і першого підручника з органічної хімії. Назвіть призвіще видатного хіміка?Пригадаймо.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Інтелектуальна гра ЩО? Де? Коли?2. Це газувата речовина без кольору і запаху, майже вдвічі легша за повітря, погано розчинна у воді. Утворюється під час гниття органічних решток на дні водойм без доступу повітря. Також скупчується у місцях залягання вугілля, може створювати вибухонебезпечну ситуацію. Він є основною складовою частиною природного газу. Його родовища розвідані в Івано-Франківській області, на Харківщині, Полтавщині, Сумщині. Який це газ?Пригадаймо.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Інтелектуальна гра ЩО? Де? Коли?3. Ця речовина прискорює достигання багатьох овочів та плодів (помідорів, динь, груш, лимонів тощо). Використовуючи це, їх можна транспортувати ще зеленими, а потім доводити до стиглого стану уже на місці споживання, вводячи в повітря складських приміщень невеликі кількості цього газу. Який це газ?Пригадаймо.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Розв’яжемо задачу. Визначити молекулярну формулу вуглеводню, який містить 85,71% Карбону і 14,29% Гідрогену. Відносна густина вуглеводню за воднем 42.

Номер слайду 9

Арени. Бензен: молекулярна і структурна формули, фізичні властивості.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Загальна формула ароматичних сполук: Cn. H2n-6

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Серед 18 млн. відомих на сьогоднішній день органічних речовин небагато знайдеться таких, які б вплинули на розвиток органічної хімії сильніше, ніж ця речовина. Отримана вперше у 1828 році, не дивлячись на те, що властивості її були вивчені, вона була постійним головним болем хіміків-органіків протягом 40 років. Спочатку не могли зрозуміти, яка її будова, потім – намагалися пояснити причину властивостей. А сьогодні похідні цієї речовини надійно ввійшли в наше життя.

Номер слайду 14

Ароматичні вуглеводніце вуглеводні, у молекулах яких є одне чи кілька бензенових кілець.

Номер слайду 15

Які із наведених формул належать до аренів: С7 Н8, С10 Н22, С9 Н12, С8 Н16, С8 Н14, С7 Н14, С8 Н10

Номер слайду 16

Фізичні властивості:рідкийнемаєсвоєріднийу воді не розчиняється, але сам є добрим розчинникомткип.=80,1 °стпл.=5,5 °ср=0,88 г/см3

Номер слайду 17

Фізіологічна дія бензену:

Номер слайду 18

Проведіть асоціацію, подумавши над запитанням «Що спільного між грейпфрутом, мулом і бензеном»? Я прошу вас висловити свою думку. Підсумок уроку.

pptx
Додано
7 листопада 2021
Переглядів
1950
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку