"Архітектура і скульптура Північної Америки"

Про матеріал
Презентація до уроку мистецтва для 10 класу за темою "Архітектура і скульптура Північної Америки" дає змогу ознайомитись учням з архітектурними і скульптурними шедеврами Північної Америки
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Архітектура і скульптура Північної Америки

Номер слайду 2

Архітектура Північної Америки 2 пол. 18 ст. зазна­ла впливу класицизму. Відроджуються риси архітектури Давнього Риму і Греції. Пенсільванський банк в Філадельфії (архитектор Б. Латроб). Капітолий в Річмонді, проект Т. Джеферсона 1785-1792 р.р.

Номер слайду 3

Класицизм ( буквально – зразковий)стиль у мистецтві ХVІІ – початку ХІХ ст., - стиль мистецтва, який досяг найбільшого розквіту у Франції у ХVІІ столітті, орієнтувався на античні зразки. Класицизм уперше заявив про себе в італійській культурі ХVІ ст., найбільшого розквіту досяг у ХVІІ ст. у Франції й у деяких країнах зберігав свої позиції аж до першої чверті ХІХ ст.

Номер слайду 4

Ознаки класицизму в архітектурі:1. Відсутність декору;2. Правильні геометричні форми; 3. Використання елементів античної архітектури: колонади, портик, ротонда і фронтон4. Простота і симетричність композиції

Номер слайду 5

Неокласицизм (новий класицизм) — стиль у світовому мистецтві, кінця XVIII — початку XIX ст., для якого характерно звернення до традицій античності

Номер слайду 6

В архітектурі США популярним стає неокла­сицизм. Неокласичні риси національного стилю були яскраво втілені під час будівництва Вашинг­тона. Зразком став знаменитий Капітолій — буди­нок для засідань Конгресу. Також в цьому стилі були побудовані банки і церкви в таких містах, як Філадельфія, Вашингтон, Балтімор. Капітолій 1800 р.

Номер слайду 7

На рубежі XIX - XX віків в архітектурі США спостерігається прагнення до відродження середньовічних стилів, але з використанням сучасних способів будівництва, що дозволяло утілювати в життя оригінальні, незвичайні проекти. Такий напрям називається еклектикою. В цей час архітектурним центром США стає Нью-Йорк. Плеяда талановитих архітекторів - Ч. Маккин, У. Р. Милз, С. Уайт, Р. А. Крам, Б. Г. Гудхью - створила немало монументальних будівель в класичному і готичному стилі. Це громадська бібліотека Бостона, Колумбійський університет, Капітолій в Род-Айленді, церкві у Бруклині і Чикаго.

Номер слайду 8

Бостонська публічна бібліотека 1848 р.міська бібліотека міста Бостона, є однією з найбільших загальнодоступних бібліотек в США. Одна з найбільших бібліотек світу. Будівля бібліотеки — один з чудових прикладів неоренесансної архітектури у США.

Номер слайду 9

Одночасно з цим відбувається відродження романського стилю, але вже із застосуванням нових технологій. Прикладом такого синтезу може служити Церква Святої Трійці в Бостоні.

Номер слайду 10

Середина 19 століття ознаменувалася відродженням готичного стилю, що дістав назву "неоготика« (неоготичний стиль), основним представником якого був Ендрю Джексон Даунинг. Неоготичний стиль активно використовувався при побудові університетів, садиб і церков. Прінстонський університет. Один із найстаріших та найпрестижніших університетів США. Заснований у 1746 р. ЗАВДАННЯ: Знайдіть риси неоготики в будівлі університету.

Номер слайду 11

У Нью-Йорку знаходиться прекрасний зразок американської готики, елегантний синтез Кельнского собору і Нотр-Дам-де-Парі - кафедральний храм Св. Патріка 1888 року, який є історичним пам'ятником архітектури США. Проект і спорудження цього найбільшого в Америці готичного собору очолював Джеймс Ренквик.

Номер слайду 12

Іншим помітним неоготичним архітектором в Сполучених Штатах вважався Річард Апджон, який спеціалізувався на будівництві сільських церков на північному сході країни, його головна робота - Троїцька церква в Нью-Йорку.

Номер слайду 13

Винахід металевого каркаса, зростання міст і населення, нестача земель під забудову - причини появи висотних будівель. На початку ХХ ст. архітектура США позбавляється європейського впливу. Починають домінувати конструкції зі скла та бетону, з'являються перші хмарочоси. Один з найвідоміших того періоду 16-поверховий хмарочос Гарант-білдінг в Буффало (1894) архітектора Луїса Генрі Саллівана.

Номер слайду 14

Архітектор Вільям ван Аллен – побудував у 1930 р. для відомого автомобільного концерну хмарочос – Крейслер білдінг висотою 320 метрів. Хмарочос Крейслер білдінг

Номер слайду 15

Емпа́йр-Сте́йт-Білдінг — хмарочос висотою 381 м (448 м з антеною) має 102 поверхи. Зараз вершину Емпайр Стейт Білдінг як базу для своїх передавачів використовують практично всі теле- і радіостанції Нью-Йорка.

Номер слайду 16

Королівський музей Онтаріо в Торонто (архітектурний шедевр , створений Д. Лібескіндом) - п`ятий за величиною музей північноамериканського континенту, відомий своєю колекцією динозаврів і творів азіатського і африканського мистецтва

Номер слайду 17

Статуя Свободи Числиться в списку найбільш відомих світових шедеврів. Її права рука гордо здіймає факел, в той час як ліва демонструє табличку з письменами. Напис вказує на День проголошення незалежності Сполучених Штатів Америки – 04 липня 1776 р. Це подарунок від Франціїї на 100-річчя незалежності США.Її висота 93 метрам. Розміри голови – 5.26 м, довжина носа – 1.37 м, очі – 0.76 м, рук – 12.8 метра, довжина кожної кисті становить 5 м.25 вікон огляду, розташовані в короні, виступають символом багатства країни. 7 променів, що виходять з неї, є символом семи континентів і морів, розширення свободи в усіх напрямках.

Номер слайду 18

Незвичайний пам’ятник встановлено у 1975 р. - найбільше у світі пасхальне яйце – ВЕГРЕВІЛЬСЬКА ПИСАНКА. Це друга за величиною у світі писанка — заввишки 9,6 м, завширшки 6,5 м, загальна її висота – 11м.Її вага 2270 кг, на розробку, виготовлення та встановлення незвичайного монумента затрачено 12 тис. годин часу, використано понад 2 т алюмінієвих конструкцій ( з уламків літаків).

Номер слайду 19

Назвіть найвидатніші пам'ятки архітектури та скульптури північноамериканського культурного регіону. Дайте визначення поняттю «еклектика», наведіть приклади. Які стилі та напрями мистецтва знайшли своє відображення в архітектурі Північної Америки?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чехова Анжела Юріївна
    Поважаю людей, які живуть своєю працею і несуть у світ красу й гідність. Авторка саме до таких відноситься. Моя велика подяка і побажання подальших творчих успіхів.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Зарниця Юлія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 листопада 2019
Переглядів
28113
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку