Презентація "Архітектура Індії"

Про матеріал
Презентація з мистецтва для учнів 10 класу за темою "Архітектура Індії" дає змогу ознайомитись учням з архітектурними шедеврами Індії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Архітектура Індії

Номер слайду 2

Протягом п'яти тисячоліть Індія виробила і зберегла глибоко оригінальну культуру, що належить до великих досягнень світової цивілізації. Культура Індії — одна з найдревніших у світі. Для цієї країни характерним є поліетнічний склад населення, яке називають індусами та індійцями. Численні нації й народності, що мешкають в Індії, розмовля­ють різними мовами й діалектами (близько 900). Державна мова — хінді, друга держав­на мова — англійська.

Номер слайду 3

Основні релігіїІндія — країна релігійної походження таких світових релігій, як буддизм та індуїзм, що сповідує більшість населення. Із ними співіснують іслам, хрис­тиянство, різні вірування. Буддизм («вчення Просвітленого») — релігійно-філософське вчення про духовне пробудження, яке виникло близько VI століття до н. е. в Стародавній Індії. Його засновником був індійський принц Сіддхартха Гаутама, який пізніше дістав ім’я Будди, що на санскриті означає просвітле­ний.

Номер слайду 4

Будда вважав головним у вченні мо­ральне вдосконалення людини. Він пропо­відував священні «істини»:все життя людини-страждання»;«причина страждання — наші бажання»;«щоб позбутися страждання, треба позбутися бажання», а це досягається через нірвану (згасання пристрастей, блаженство);щоб обрати шлях порятунку, треба пройти вісім станів, оволодівши якими людина може досягти очищення і спокою. Ось ці 8 станів: правильне розуміння (що світ сповнений страждань); правильні наміри (визначити свій шлях, обмежити пристрасті); правильна мова — правдива і доброзичлива; правильні вчинки (добрі справи); правильний спосіб життя, що не шкодить живому; правильні зусилля; правильні помисли; вміння зосереджуватись, споглядати, заглиблюватись у пошуках істини.

Номер слайду 5

Індуїзмщо в перекладі означає «вічна релігія», «вічний шлях», або «вічний закон») — стародавня національна релігія, яка зародилася близько 2 тисячоліття до н.е. Індуїзм грунтується на поклонінні трійці верховних богів:

Номер слайду 6

Вішнуохоронець. Брахматворча сила і творець всесвіту. Шивабог-руйнівник

Номер слайду 7

Філософсько-релігійні погляди інду­сів втілилися у храмобудівництві, монументальній скульптурі й живописі. У ранній період розвитку са­кральної архітектури для зберіган­ня реліквій Будди споруджували ступи. Ступа має півсферичну форму — символ неба та безкінеч­ності. У буддизмі вона означає нірвану Будди й самого Будду. У її центральній частині — уявна вісь Всесвіту, яка нібито з’єднує небо із землею. Усередині ступи прикрашено розписами подій із життя Будди або просвітлених майстрів. У центрі споруди розташовано молитовний барабан з мантрами. Золота ступа Шведагон у М’янмі. Бірма

Номер слайду 8

Сту́па ( «верхівка, купа землі, каміння»;) — в буддистській архітектурі монументальна культова споруда для зберігання реліквій. Однією з найстаріших та найвеличніших ступ Індії вважають Велику ступу в Санчі (близько 250 р. до н. е.).

Номер слайду 9

Ворота огорожі покриті різнома­нітними скульптурами та рельєфами із зобра­женням людей, птахів, тварин (слонів і левів), рослинних орнаментів. Це своєрідна збірка релігійно-символічних, історичних, побутових сцен і образів, легенд про Будду.

Номер слайду 10

Стародавні індійські храми будувалися безпосередньо у печерах. Наприклад, у гірських районах можна побачити дивовижні храми — чайтьї (поширений вид буддійської архітектури, пе­черний храм) Найдавніші з них виникали у природних печерах, більш пізні зазвичай висікалися безпосередньо у скелях. Вони мали просторі зали, прикрашені колонами, скульптурними зображеннями і розписом. Храмовий комплекс в Аджанті Храмовий комплекс в Еллорі

Номер слайду 11

В Аджанті є унікальний скельний комплекс з 29 печер-храмів рідкісної краси і майстерності з величез­ними молитовними залами, складними лабіринтами (2 ст. до н. е.-7 ст. н.е.), прикрашений фресками й скульп­турами.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Одним із чудес світу є храм Кайласанатха в Еллорі 725 ̶ 755 рр. Це індуїстський храм, один з 34 відомих печерних храмів Еллори. Неймовірна будівля висотою понад 30 метрів, прикрашена скульптурними фігурами та барельєфними композиціями, укрита різьбленням, висічена з одного цільного каменя. По суті, це не споруда, а гігантська скульптура, яку творили тисячі будівельників, зверху вниз вирубуючи в камені це творіння, ніби звільняючи від кам’яного лушпиння. Це справді унікальна пам’ятка архітектури: упродовж 150 років давні майстри вирубували цей храм у скелі.

Номер слайду 14

Храм Кайласанатха

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Кхаджураховеликий комплекс  індуїстських храмів, збудований (XI ст.), присвячений богу Шиві. З 85 храмових споруд нині залишилося лише 22. Стіни храму Кандар’я Махадева з вежами й колонами-шпилями обрамляють 646 зовнішніх скульптур і 226 внутрішніх.  

Номер слайду 17

В архітектурі Індії епохи імператорської ди­настії Великих Моголів (сер. XVI — XVII ст.) ісламські канони поєдналися з місцевими ін­дійськими, а також перськими стилями. Це зумовило виникнення споруд неймовірної ви­тонченості із симетричністю композицій, ба­гатством декору. Мечеть Джамі Масджид в Делі, Індія. Серед кращих зразків архітектури цього пе­ріоду — мечеть Джамі Масджид (головна мечеть в Делі, розташована у Старому Делі, найбільша мечеть країни, двір якої може одночасно умістити до 25 тис. Відвідувачів).

Номер слайду 18

Один із найвідоміших, най­більш великих і багатих храмів Ін­дії — храмовий комплекс у Мадураї, який часто називають храмом Мінакші, що означає «рибоока». Масштаби і строкатість цієї споруди приголомшують: десятки тисяч кам’яних статуй розфарбовані в усі кольори веселки, а маківки веж, прикрашені позолотою, буквально горять на сонці. Уся зовнішня поверхня храмів від фундаменту до шпиля покрита скульптурою і різьбленням, не залишаючи місця порожньому простору. Вражає деталізація різьблення.

Номер слайду 19

Символом Махабаліпурама виступає ажурний Прибережний храм — найперша на півдні храмова споруда з кам’яним муруван­ням. Побудований у VIII ст., він присвячений Шиві і являє собою високу рельєфну вежу- шикхару пірамідальної форми. Храм у Махабаліпурамі (VIII ст.)

Номер слайду 20

Храмовий комплекс Ранакпура. Це найбільший комплекс храмів в Індії, розташований глибоко в долині, оточений дивними лісами. Побудований в 15 столітті храм є справжнім витвором архітектури, не поступається за своєю досконалістю більш знаменитому Тадж Махалу. Велична споруда будувалася більше 50 років, основна частина споруди спирається на 1444 колони, кожна з яких не схожа на попередню і має власні відмітні риси. 

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Мавзолей Тадж-Махал (1630—1652), який називають «поемою в камені». Грандіозна (заввишки 74 м) біломармурова споруда з облицюванням із самоцвітів зведена за наказом Великого Могола шаха Джахана як мавзолей для його дружини Мумтаз Махал.

Номер слайду 23

Тадж-Махал в Агрі — це неперевершене архітек­турне диво, яскравий приклад поєднання елементів ін­дійського й мусульманського, а також перського стилів. Мавзолей-мечеть вважають одним із семи нових чудес світу. Легка, симетрична, сяюча на сонці споруда, стіни якої викладені білим мармуром, відбивається, як у дзеркалі, у водній поверхні штучного каналу. Баня у формі перлини — мусульманського символу жіночності та раю — символізує Небо. Споруда прикра­шена ажурними деталями, коштовним камінням (бірюза, агат, малахіт, яшма, сердолік тощо), привезеним звідусіль. По кутах — чотири стрункі мінарети. Навколо мавзолею розташовано паркову зону з озерами і фонтанами.

Номер слайду 24

З-поміж найвідоміших сучасних споруд Індії - Храм Лотоса та Храм Акшардхам, розташовані в м. Делі. Храм Лотоса побудовано в 1986 році. Ця будівля являє собою величезну квітку лотоса з 27 мармурових пелюсток, що розпускається. Храм Лотоса

Номер слайду 25

Храм Акшардхам (2005 р.) Створено відповідно до давніх традицій. Усередині храм рукотворно оздоблено білим мармуром, а зовні – рожевим каменем. кольори символізують абсолютну чистоту і мир (білий) та любов до Бога (рожевий).

Номер слайду 26

Назвати архітектурні шедеври Індії.123

Номер слайду 27

5678 Назвати архітектурні шедеври Індії.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Супрун Ірина Миколаївна
    Чудова розробка! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сушко Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Копчук Вася
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Новіков Іван Андрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
3 листопада 2019
Переглядів
34901
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку