Астрід Анна Емілія Ліндгрен».Основні відомості про життя і творчість письменниці

Про матеріал
Астрід Ліндгрен силою своїх мрій і фантазії створила світлу і радісну країну дитинства. Вона переконана, що веселі, добрі історії допоможуть нам вирости добрими, справедливими, сміливими, вірити чудеса та творити їх власноруч. Отож обов’язково читаймо її твори.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вчитель зарубіжної літератури Млиновецького НВККарпець М. Г. Астрід Анна Емілія Ліндгрен». Основні відомості про життя і творчість письменниці

Номер слайду 2

Астрід Ерікссон народилася 14 листопада 1907 року в південній Швеції, в невеличкому містечку Віммербю провінції Смоланд, у фермерській родині. Вона стала другою дитиною Самуеля Августа Ерікссона і його дружини Ханни. Її батько займався сільським господарством на арендованій ділянці в Нессі, на самій окраїні містечка. В Астрід був старший брат Гуннар та дві сестри — Стіна і Інгегерд. Пізніше її брат був членом шведського парламенту.

Номер слайду 3

Ліндгрен у своєму автобіографічному збірнику «Мої вигадки» (1971)писала,що вона росла у вік «коней та кабріолета». Основним засобом пересування для сім'ї був кінний екіпаж, темп життя був повільнішим, розваги — простіші, а стосунки з навколишньою природою більш тісними. Такі обставини сприяли розвитку у письменниці любові до природи — цим почуттям проникнута вся творчість Ліндгрен, від ексцентричних історій про доньку капітана Пеппі Довгапанчоха до повісті про Ронні, доньку разбійника.

Номер слайду 4

Сама письменниця завжди називала своє дитинство щасливим (в ньому було багато ігор і пригод) і вказувала на те, що саме воно служило джерелом натхнення для її творчості. Батьки Астрід не тільки відчували глибоку прив'язаність один до одного та до дітей, а й не соромилися виявляти її, що було великою рідкістю у той час. Про особливі відносини в сім'ї письменниця з великою симпатією і ніжністю розказала в єдиній своїй книзі, не зверненій до дітей, — «Самуель Август із Севедсторпа і Ханна із Хюльта» (1973).

Номер слайду 5

Після закінчення школи Ліндгрен почала працювати у місцевій газеті. Згодом Астрід стала домогосподаркою - тобто вона перестала працювати і майже весь час займалася своїми дітьми. Саме у цей час письменниця і придумала казку про Піппі Довгапанчоха. Сталося це у березні 1944 року, коли Астрід Ліндгрен вивихнула собі ногу. Лікарі заборонили їй три тижні вставати з постелі. Просто лежати майбутній знаменитій письменниці було дуже нудно, тому Астрід знайшла собі заняття - вона почала записувати казку, яку придумувала для своєї дочки Карін… Астрід розповідала дочці нові пригоди дівчинки Піппі, ім'я якої, до речі, придумала сама Карін. Так і «народилася» перша героїня Астрід Ліндгрен - рудоволосе веселе дівчисько на ім'я Піппі.

Номер слайду 6

Астрід Ліндгрен померла у 94-літньому віці у 2002 році.

Номер слайду 7

У 1958 році Астрід Ліндгрен нагородили медаллю Ханса Крістіана Андерсена, яку називають Нобелівською премією в дитячій літературі. Крім нагород, які присуджуються суто дитячим письменникам, Ліндгрен отримала і ряд премій для «дорослих» авторів, зокрема, засновану Данською академією медаль Карен Бліксен, російську медаль імені Льва Толстого, чилійську премію Габріели Містраль і шведську премію Сельми Лагерльоф.     У 1969 році письменниця отримала Шведську державну премію з літератури. Її досягнення в галузі благодійництва були відзначені Премією миру німецької книготоргівлі за 1978 рік і медаллю Альберта Швейцера за 1989 рік (присуджується американським Інститутом покращення життя тварин).  

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Український Мотив В Україні над творами Ліндгрен працювала майстриня перекладу Ольга Сенюк. На початку 1990-х років вона особисто відвідала казкарку в Швеції. Тоді Ольгу Дмитрівну здивувала скромність помешкання легендарної письменниці: у робочому кабінеті – майже нічого, крім стола, у сусідній кімнаті – її численні книжки, видані різними мовами. Та найбільше вразили перекладачку сердечність і простота пані Ліндгрен. На згадку про зустріч письменниця подарувала гості з Києва своє фото з написом “Для Ольги від Астрід Ліндгрен”. І принагідно завжди передавала в Україну щирі вітання…

Номер слайду 10

Повість-казка - художній твір, у якому поєднуються ознаки повісті і казки. Поряд з ознаками казки (фантастика, чарівні предмети, умовність часу й простору, антитеза, боротьба добра і зла та ін.) у повісті-казці використовуються поглиблені характеристики персонажів різні види описів, авторські оцінки, коментарі, роздуми та інші засоби. Фéнтезі (англ. Fantasy — фантазія) — літературний жанр, в якому магія та інші надприродні явища є головними елементами сюжету, теми чи місця дії. Багато історій цього жанру відбуваються у вигаданих світах, де магія є звичною справою. Як правило, від наукової фантастики і літератури жахів фентезі відрізняється відсутністю (псевдо)-наукових та макабричних тем, хоча усі три жанри мають багато спільного.

Номер слайду 11

Домашнє завдання: Підготувати розповідь про життя Астрід Ліндгрен. Прочитати твір “ Міо, мій Міо.”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Maievska Liliya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 квітня 2021
Переглядів
4320
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку