Атмосферні опади. Опади, що випадають з хмар та з повітря

Про матеріал
Атмосферні опади. Опади, що випадають з хмар та з повітря. Їх види, способи вимірювання. Карта розподілу опадів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Опади, що випадають з хмар та з повітря

Номер слайду 2

Атмосферні опади — це вода, що випадає з хмар або безпосередньо з повітря в рідкому чи твердому стані.

Номер слайду 3

Типи опадів З хмар З повітря Дощ Туман Сніг Роса Град Іній Паморозь

Номер слайду 4

Опадомір - метеорологічний прилад для виміру кількості опадів (в мм).

Номер слайду 5

Утворення опадів

Номер слайду 6

Дощ - це вода, яка утворюється при конденсації водяної пари, що випадає з хмар і досягає земної поверхні у виді крапель рідини.

Номер слайду 7

На Землі є місцевість, де дощ іде «на замовлення». Це — північно-західна провінція Китаю Юньнань. Дощ починається тут навіть від голосного окрику. Причому випадає тим рясніший, чим сильніший голос. Пояснюється це тим, що тут, у горах Ґаолінґ, розташовані озера, які настільки перенасичують повітря вологою, що найменший струс його зумовлює утворення дощових краплин.

Номер слайду 8

Град — опади у вигляді льодяних ядер сферичної форми чи часток криги (градини), діаметром від 5 до 50 мм.

Номер слайду 9

Найбільший град випав 28 березня 1867 р. в околицях міста Белларі в Індії. Градини мали розмір невеликої дині, деякі з них важили майже півтора кілограма. Подібний град випав 1986 р. у Банґладеш, позбавивши життя 92 мешканців.

Номер слайду 10

Сніг — це тверді опади у вигляді шестикутних пластинок чи призм з кристаликів льоду (сніжинок).

Номер слайду 11

Роса — дрібні краплі води, що утворились на поверхні Землі і предметах в результаті конденсації за умов охолодження при нічному ефективному випромінюванні.

Номер слайду 12

Іній — це відкладення льоду на тонких і довгих предметах (гілках, проводах, деревах, ґрунті, траві, предметах) при тумані, шляхом сублімації водяної пари внаслідок їх радіаційного вихолоджування до від'ємних температур.

Номер слайду 13

Туман - атмосферне явище, коли продукти конденсації зависають безпосередньо над землею і погіршують видимість до 1000 і менше метрів. 

Номер слайду 14

Паморозь — відкладення кристалів льоду на гілках дерев, стінах, стовпах тобто на різних поверхнях внаслідок сублімації водяної пари при надходженні теплої повітряної маси.

Номер слайду 15

Закономірності в розподілі опадів світу

Номер слайду 16

Карта опадів України

Номер слайду 17

На розміщення атмосферних опадів впливає два головних фактори: Напрямок руху повітря. Більше всього опадів випадає там, де переважають висхідні рухи повітря, і менше — при спадних. За інших рівних умов кількість опадів зменшується від низьких широт до високих.

Номер слайду 18

Поширення опадів на земній поверхні залежить від багатьох умов: температури і випаровування і вологості повітря хмарності і віддаленості від Світового океану і атмосферного тиску і панівних вітрів і розподілу суші та моря і характеру рельєфу тощо.

Номер слайду 19

Найвологіше місце на Землі, Черапунджі (близько 12 000 мм опадів на рік) знаходиться на навітряному схилі Гімалаївна висоті близько 1300 м у Індії.

Номер слайду 20

Кожного року на планеті випадає близько 519 тисяч мільярдів тонн води.

Номер слайду 21

Дощ – це поважна причина не вийти на роботу в Португалії.

Номер слайду 22

У 2007 році в аргентинській провінції Сальта пройшов дощ з павуків.

Номер слайду 23

У Китаї в 2008 році випад дощ із жаб

Номер слайду 24

Дощ із риби

Номер слайду 25

Найбільш грозовим місцем є місто Боґор на острові Ява, розташоване на північному схилі гори Саланг поблизу столиці Індонезії Джакарти. Тут блискавки спалахують у середньому 322 дні на рік.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Аналіз діаграми опадів

Номер слайду 28

Вплив морських течій на розподіл опадів. Теплі течії підвищують температуру повітря на 3–5 0 С і збільшують кількість опадів. Холодні течії знижують температуру і зменшують кількість опадів.

Номер слайду 29

Пустеля Наміб в Африці – результат холодної Бенгальської течії

Номер слайду 30

Пустеля Атакама в Пд. Америці – результат впливу холодної Перуанської течії

Номер слайду 31

Завдання1) Побудуйте в зошиті діаграму атмосферних опадів за наведеними нижче даними.2) Обчисліть сумарну річну кількість опадів.3) За допомогою кліматичної карти зробіть припущення про розташування місця спостережень.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Місяць рокуІІІІІІIVVVIVIIVIIIIXXXIXIIКількість опадів, мм554842566075907152364042

Номер слайду 32

Підсумок уроку. Що таке атмосферні опади? Про які види атмосферних опадів ви дізналися на уроці? Як визначають кількість опадів?Які загальні закономірності існують у розподілі опадів на Землі?

Номер слайду 33

Дякую за увагу

pptx
Додано
27 січня 2021
Переглядів
4268
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку