Атомні Електростанції України

Про матеріал
А́томна електроста́нція (АЕС) — електростанція, в якій атомна (ядерна) енергія перетворюється в електричну. Генератором енергії на АЕС є атомний реактор. Тепло, яке виділяється в реакторі внаслідок ланцюгової реакції поділу ядер деяких важких елементів, потім так само як і на звичайних теплових електростанціях (ТЕС), перетвориться в електроенергію. На відміну від теплоелектростанцій, що працюють на органічному паливі, АЕС працює на ядерному пальному
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АтомніЕлектростанціїУкраїни. Презентацію виконав учень 9-А класу Тімченко Максим

Номер слайду 2

Що таке «Атомна електростанція»?А́томна електроста́нція (АЕС) — електростанція, в якій атомна (ядерна) енергія перетворюється в електричну. Генератором енергії на АЕС є атомний реактор. Тепло, яке виділяється в реакторі внаслідок ланцюгової реакції поділу ядер деяких важких елементів, потім так само як і на звичайних теплових електростанціях (ТЕС), перетвориться в електроенергію. На відміну від теплоелектростанцій, що працюють на органічному паливі, АЕС працює на ядерному пальному

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Атомні Електростанції в Україні

Номер слайду 6

Першою була Чорнобильська (ЧАЕС), блок №1 якої було введено в роботу в 1977 р.

Номер слайду 7

У березні 1941 року у Київській області було утворено місто Чорнобиль. Будівництво першої атомної електростанції в Україні розпочалося у 1971 році на березі Прип'яті. 1970 розпочались роботи з будівництва майбутнього міста енергетиків — Прип'яті. 70-80 х роках XX століття в місті була харчова промисловість, чавуноливарний завод, ремонтно-експлуатаційна база Дніпровського річкового пароплавства, цех мистецьких виробів, районне об'єднання "Сільгостехніка", медичне і професійно-технічне училища. Перший енергоблок потужністю 1000 МВт вступив у дію через шість років. Згодом добудовано ще три енергоблоки. Чорнобильська АЕС розташована за 18 км на північний захід від міста Чорнобиля, 16 км від кордону з Білоруссю і близько 110 км на північ від Києва.

Номер слайду 8

6 квітня 1986 року о 23:44 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства. З різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Лише наступного дня, після того як у Швеції за рівнем радіації визначили, що в Україні сталася аварія, уряд СРСР повідомив про Чорнобильську трагедію. Від вибуху і при гасінні пожежі, що тривала близько 10 днів, загинули 31 особа і більше 200 було госпіталізовано.

Номер слайду 9

Зараз в Україні діють 4 АЕС (Запорізька, Рівненська, Хмельницька та Південно – українська). В експлуатації на АЕС України 13 енергоблоків із встановленою потужністю – 11848 м. ВТ. За останнє десятиліття загальне щорічне виробництво електроенергії в Україні збільшилось, зросла й частка енерговиробітку на атомних електростанціях. Тобто, атомна енергетика перетворилася на основний стабілізуючий фактор енергетичної системи країни. Усі ці факти, а також аналіз енергетичних потреб країни та можливостей їх задоволення свідчать про доцільність і необхідність розвитку в Україні атомної енергетики. Вибір саме такого шляху відповідатиме і світовій тенденції.

Номер слайду 10

Запорізька АЕС

Номер слайду 11

Південно-Українська АЕС

Номер слайду 12

Рівненська АЕС

Номер слайду 13

Хмельницька АЕС

Номер слайду 14

З 1986 року на АЕС України здійснюється комплекс технічних заходів, спрямованих на підвищення безпеки та надійності ядерних енергоблоків. Досить велика кількість тепломеханічного та електротехнічного обладнання (від 2 до 5 одиниць на блок) вимагає заміни внаслідок закінчення терміну їх експлуатації.

Номер слайду 15

Великим недоліком залишається відсутність необхідної інфраструктури для забезпечення надійної і безпечної роботи АЕС, включаючи наукову та інженерну підтримку їх експлуатації, забезпечення запасними частинами, змінним обладнанням та матеріалами вітчизняного виробника, економічно доцільну систему паливо – забезпечення, заховання відпрацьованих ядерних паливних збірок і РАВ (радіоактивних відходів), особливо тих, що містять довго-живучі радіоактивні елементи. Для забезпечення необхідного рівня безпеки при експлуатації АЕС та створення умов для підвищення ефективності роботи АЕС в єдиній системі енергопостачання народного господарства і населення держави створено НАЕК «Енергоатом».

Номер слайду 16

ЦІКАВІ ФАКТИ

Номер слайду 17

1. В Україні на чотирьох атомних електростанціях: Запорізькій, Хмельницькій, Южно-Українській та Рівненській експлуатується 15 атомних реакторів

Номер слайду 18

2. Кожен з 15 реакторів українських АЕС працює на російському паливіЯдерне паливо з Росії складає 98 % від загального об’єму свіжого ядерного палива. Диверсифікувати його поставки намагаються ще з 2000 року, проте на перешкоді політичним рішенням стають технічні. Ядерне паливо коштує Україні близько 600 мільйонів доларів на рік.

Номер слайду 19

3. Українські АЕС не розраховані на експлуатацію в умовах війни. Запорізька АЕС знаходиться на відстані менше 300 км від лінії фронту і менше 200 км від Криму. Сучасна військова техніка, наприклад, Іскандер, може влучати у цілі на відстані до 500 км. Будь-яка АЕС під час війни перетворюється зі станції з виробництва електроенергії на ядерно небезпечну мішень для терористів.

Номер слайду 20

4. Україна, як і інші атомні країни, не знає, що робити з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом. У запроектованому, але ще не побудованому, Централізованому сховищі у Чорнобильській зоні відпрацьоване ядерне паливо може зберігатися не більше 100 років. Відсутні сховища для захоронення радіоактивних та високоактивних радіоактивних відходів, що будуть повертатися в Україну після переробки відпрацьованого ядерного палива з реакторів № 1 та 2 Рівненської АЕС.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Презентації
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
Розділ 4. Атомне ядро. Ядерна енергетика
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
12142
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку