Аудіювання повідомлення, яке містить багато числівників, у тому числі розпізнавання в ньому фактів і суджень

Про матеріал
Текст призначений для проведення аудіювання на сайті "На урок" під час вивчення теми "Числівник"
Перегляд файлу

10 цікавих фактів про Україну та українців

Перша у світі конституція, в якій окреслили права громадян та уряду, була розроблена та введена в дію у 1710 році українським гетьманом Пилипом Орликом. Для порівняння, конституція США, була розроблена і прийнята у 1787 році.

Українська мова є однією з найпоширеніших мов у світі (фахівці розрізняють близько 7000 мов ) і за кількістю носіїв займає 26-те місце. Також вона є другою за поширеністю серед мов слов’янського походження.

На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на Землі.

 Єдина у світі підводна річка знаходиться у Чорному морі. Якби вона була на суші, то займала б шосте місце за обсягами води, що переносить (22 тис. кубічних метрів на секунду).

А сьогодні Україна посідає 3 місце за кількістю розвіданих даних сланцевого газу в Європі, випереджають її тільки Польща та Франція.

Найдовший музичний інструмент у світі – це українська трембіта. Її довжина може досягати чотирьох метрів, а її звуки чутні більш ніж за десять кілометрів.

Перший рамковий вулик винайдено в Україні у 1814 р. Петром Прокоповичем. Україна в останні роки впевнено зберігає місце в трійці світових лідерів з виробництва меду. Випереджаючи країни Європи за обсягами виробництва меду в кілька разів, Україна є одночасно першою в світі з виробництва меду на душу населення (1,5 кг).

Щорічно українські вчені створюють близько 15 тисяч винаходів. Завдяки їм з’явилися і такі, які зараз активно використовуються в Україні та світі.

А чи знали ви, що винахідником гелікоптеру є київський авіаконструктор, який емігрував до США, Ігор Сікорський. У 1931 році він запатентував проект машини з двома пропелерами - горизонтальним на даху і вертикальним на хвості. 13 травня 1940-го конструктор вперше підняв свою машину у вільний політ. Їхній успіх сприяв отриманню першого замовлення від американської армії. Поступово скромна фірма Сікорського перетворилася на потужний концерн, який щороку випускає сотні гвинтокрилів цивільного й військового призначення. Понад півстоліття всі президенти США користуються послугами гелікоптерів Сікорського.

У 1932 році в Харкові була створена унікальна система маркування листів. Спочатку в ній використовувалися цифри від 1 до 10, а пізніше формат змінився на число-буква-число. З початком Другої світової війни цю систему індексації скасували, однак пізніше продовжили використовувати в багатьох країнах світу.

Уродженець Житомира Сергій Корольов є конструктором радянської ракетно-космічної техніки і засновником космонавтики. У 1931 році він разом з колегою Фрідріхом Цандером домоглися створення громадської організації з вивчення реактивного руху, яка згодом стала державною науково-конструкторської лабораторією з розробки ракетних літальних апаратів. У 1957 році Корольов запустив на навколоземну орбіту перший в історії штучний супутник Землі.

docx
Додано
5 квітня
Переглядів
3537
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку