Аудіювання тексту 5 клас. Фантастичний світ Марії Приймаченко.

Про матеріал
Українська мова 5 клас. Аудіювання тексту. Фантастичний світ Марії Приймаченко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

1 Аудіювання тексту5 клас. Урок 36

Номер слайду 2

Як пов’язані мова та мовлення?Мова реалізується в процесі мовлення, тобто мовленнєвої діяльності. Мовленнєва діяльність включає такі види: аудіювання (одночасне слухання й розуміння), читання, говоріння, письмо. За науковими даними, час, що його людина витрачає на мовленнєву діяльність, розподіляється так: аудіювання – 45% говоріння – 30% читання – 6%             письмо – 9%Як бачимо, основою спілкування є аудіювання. Саме воно забезпечує сприймання та розуміння усного мовлення.

Номер слайду 3

Фантастичний світ Марії Приймаченко. Народилася народна художниця у 1908 році в селі Болотня, що на Київщині, де і провела все життя. Батько, Авксентій Григорович, був теслею-віртуозом, майстрував дворові огорожі. Мати, Параска Василівна, була визнаною майстринею вишивання. Бабуся фарбувала і розписувала писанки. В дитинстві Марія Авксентіївна хворіла страшною хворобою. Це зробило її серйозною й спостережливою дівчинкою, загострило слух і зір. Усі предмети, що оточували дівчинку, ставали учасниками живої захоплюючої гри, інколи - сумної, частіше - яскравої і святкової. Природа наділила Марію Приймаченко красою, все дала вона їй - і "біле личко, і чорнії брови, і карії очі".

Номер слайду 4

Талант Приймаченко відкрила киянка Тетяна Флору. Популяризацію творчості Приймаченко організував журналіст Г. Мєстечкін. В 1936 році Марію Авксентіївну запрошують до експериментальних майстерень при Київському музеї українського мистецтва. Її творчість стає різноманітнішою — Марія малює, вишиває, захоплюється керамікою. У 1937 році на всесвітній виставці в Парижі Марія Приймаченко отримала золоту медаль, здивувавши своїми картинами мистецький світ … Але на деякий час їй довелося забути про творчість. Розпочалася війна і Марії Приймаченко довелось повернутися до рідного села. Тут вона пережила найстрашніші роки свого життя. Війна забрала в неї чоловіка, який так і не встиг побачити сина Федора. Однак важкі умови життя і злидні не зломили її творчий дух. Марія Авксентіївна гідно і мужньо пронесла всі життєві незгоди, пізнала щастя любові і щастя материнства: її син Федір — теж народний художник, він був її учнем і другом.

Номер слайду 5

Та вже у 1960 році художниця починає працювати над новим циклом – «Людям на радість», до якого увійшли роботи «Сонях», «Синій вазон з квітами»,«Голуб на калині», «Пава у квітах», «Лев». За цей цикл Марії Приймаченко присвоєно звання лауреата Державної премії України ім. Т. Шевченка. Як зізнавалася Марія Приймаченко, у неї не було «професійних хитрощів». Вона малювала на звичайному ватмані пензлями фабричного виготовлення, використовувала гуаш та акварель. Перевагу віддавала гуаші, бо саме ця фарба дає соковитий, декоративно виразний образ з чітким силуетом. Художниця спочатку вела лінію олівцем, якось недбало, «по-дитячому» окреслювала контури зображення, а вже потім. упевнено, вправно клала колір.

Номер слайду 6

Вона була не тільки прекрасною художницею, але й талановитою поетесою. Її. вдалі підписи до картин у вигляді коротеньких примовок дуже легко запам’ятовуються: «Веснянки - роговички – веселії птички», «Куріпочки пляшуть і хліб пашуть», «Собачка Ада не боїться гада», «Ворон дві баби мав – обох обнімав» тощо. Фантастичні звірі – це витвір геніальної уяви художниці. Таких звірів не існує у природі. А незадовго до смерті вона створила вражаючу чорнобильську серію. Рідне село Марії Приймаченко знаходиться у 30-кілометровій зоні від Чорнобиля. Тому проблеми і біди багатьох чорнобильців вона знала дуже добре. Цикл робіт, присвячений цій трагедії, розійшовся по світу. В останні роки життя недуга прикувала Марію до ліжка. Але спілкування зі світом продовжувалося – вона малювала...’’По мне не плачьте,- сказала вона одного разу, - я не пропаду на том свете. У меня тоже будет работа’’. В тім раю, який вона створила, роботи багато. ( За Л. Павленком, 453 слова).

Номер слайду 7

Тестові завдання1. Марія Приймаченко народилася а) на Черкащині;б) Київщині;в) Полтавщині;г) Чернігівщині. 2. Мати Марії була визнаною майстринеюа) розпису;б) ліплення з глини;в) вишивання;г) складання букнтів.

Номер слайду 8

3. Талант Приймаченк відкрила Тетяна Флоруа) москвичка;б) киянка;в) німкеня;г) білоруска.4. Марія Приймаченкоа) малює;б) вишиває;в) захоплюється керамікою;г) малює, вишиває, захоплюється керамікою.

Номер слайду 9

5. Золоту медаль у 1937 році Приймаченко отримала на всесвітній виставціа) в Парижі; б) Москві;в) Києві; г) Лондоні.6. Син Марії був її учнем і другом, а щеа) визнаним архітектором;б) народним художником;в) народним поетом; г) народним сріваком.

Номер слайду 10

7. Над новим циклом «Людям на радість» художниця починає працювати а) в 1940 р.; б) в 1970 р.; в) 1960 р.;г) 1990 р.8. Крім таланту художниці мала талант а) поетеси; б) співачки; в) режисера;г) прозаїка.

Номер слайду 11

9. Назва твору відображаєа) головну думку;б) тему; в) проблематику;г) висновок.10. Метою висловлювання є а) ознайомити з біографією художниці;б) показати дивовижний світ Марії Приймаченко, багатогранність її таланту; в) ознайомити з поетичними здобутками Марії Приймаченко;г) ознайомити з дивними назвами робіт художниці.

Номер слайду 12

11. Витвором геніальної уяви художниці булиа) дивні птахи;б) незвичайна природа;в) фантастичні звірі;г) стилізовані квіти.12. У рядках «По мнє не плачьте, я не пропаду на этом свете» ― звучить.а) оптимізм;б) невпевненість;в) загадковість;г) зневіра.

Номер слайду 13

Перевіряємо1. б, 2. в, 3.б, 4. г, 5. а, 6. б, 7. в, 8. а, 9. б, 10. б, 11. в, 12. а. 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Яковенко Жанна Володимирівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
9 березня 2023
Переглядів
12653
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку